Sağlık

Gece Körlüğü Neden Olur?

Reklamlar

Gece körlüğü, gözün karalık ortamlara uyum sağlayamaması durumu olarak nitelendirilir. Toplumda yaygın kullanımı ile tavuk karası hastalığı da denilen gece körlüğü görme yetisinin ışığın az olduğu yerlerde ya da karanlık ortamlarda yeterli düzeyde görememe durumudur. Tam körlük olarak nitelendirilemez. Gece körlüğü hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmuyor ancak, ilerleyişini engellemek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Gece körlüğünün sebepleri nelerdir? 

Gözün biyolojik olarak çeşitli katmanları vardır. Bu katmanlardan bir tanesi de retinadır. Retina nedir, sorusuna ise en basit şekilde görme sürecinin göz içinde en gerçekleştiği yer denilebilir. Retina sayesinde görüntü beyinde yorumlanır ve sinyallere dönüştürülerek görme işlemi gerçekleşmiş olur. Görme ile ilgili rahatsızlıkların bazıları bu retina bölgesinde meydana gelmektedir. Gece körlüğü de bunlardan bir tanesidir. Gece körlüğü yani literatürdeki ismi Retinitis pigmentosa hastalığı, gözün ışığa duyarlı yüzeyi retinadaki fotoreseptör hücrelerinde dejenerasyon oluşması ile meydana gelir. Bu hastalıkta tamamen görme kaybı söz konusu değildir, sadece loş ışıkta ya da karanlıkta görememe söz konusudur. Gece körlüğü hastalığı, genellikle genetik bir hastalıktır. Bunun yanında hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan bazı etmenler vardır. Miyop, katarakt, diyabet, A vitamini eksikliği, glokom, keratokonus, retinis pigmentosa, usher sendromu, bazı cerrahi müdahaleler ve ilaç tedavileri gece körlüğüne neden olan etmenlerdir.

Gece körlüğü belirtileri nasıl anlaşılır?

Halk arasında tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğü hastalığı, genetik bir hastalık olduğu için çocuk yaşlardan itibaren gelişmeye başlayabilir. Ancak hastalık retinanın dışından merkeze doğru ilerleyip, retinadaki hücrelerin etkilenmesiyle kendini gösterdiği için ilk belirtileri daha genç yaşlarda görülmektedir.  Tavuk karası hastalığı, ışığın az olduğu ortamlarda görüşün azalması ve görme alanının daralması, çok  ışıklı ortamdan  loş ışıklı ortama geçişte görmede adaptasyon sorunu, yoğun ışığa karşı maruz kalındığı zaman bulanık görme belirtileri, en yaygın tavuk karası hastalığı belirtileridir. Yine farklı renkleri görmede yaşanan sorunlar da, gece körlüğünün belirtileri arasındadır.

Reklamlar

Gece körlüğü tedavi edilebilir mi?

Gece körlüğü, her iki gözü de etkileyen bir hastalıktır. Tamamen görme yetisinin kaybolmasına yol açmaz. Sadece karanlık ve loş ışıklı ortamlarda görme yetisinin kaybedilmesine neden olur. Genetik bir hastalık olduğu için ailesinde daha önce gece körlüğü olan bireylerin göz kontrolü yaptırması erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Gece körlüğü hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalık farklı nedenlerden dolayı oluşabildiği için, hastalığın nedenlerine bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri ile karanlık ve loş ortamlarda daha iyi bir görüş sağlanabilir. Katarakt kaynaklı gece körlüğü meydana gelmişse, ameliyat yöntemi uygulanabilir.  Göz içi lens değişimi ile hastanın hem gündüz daha net görmesi sağlanmış olur hem de gece körlüğünün iyileşmesi sağlanabilir. Diyabete bağlı gece körlüğü oluşması durumunda, şekerin kontrol altına alınması gereklidir. İleri derece miyop kaynaklı tavuk karası teşhisi konulduğu zaman da, göz kırma probleminin tedavisi gerçekleştirilebilir. Hastalığın en sık nedenleri arasında yer alan retinitis pigmentosa kaynaklı bir gece körlüğünde ise kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Kullanılacak ilaçlar ve takviyeler ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir, hastanın gece karanlığında ve loş ışıklı ortamlarda biraz daha fazla görmesi sağlanabilir.

Begonya

Gece Körlüğü Neden Olur? 2024 Gece Körlüğü
admin

Reklamlar
Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx