Genital Siğil Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi ve HPV Aşısı
Genital siğil cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital siğil neden olur, Genital siğil belirtileri, Genital siğil tedavisi ve HPV aşısı konularına göz atalım. Genital siğil kadınlarda da erkeklerde de görülebilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Genital siğillerin büyük bir kısmı gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Ama bağışıklığı düşük olan kişilerde büyür ve çoğalır. Bunun sonucunda ağrı ve kaşıntı olabilir.
Tedavisi için ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Tekrarlama riski de vardır. Bu nedenle asıl dikkat edilmesi gereken bu virüsü kapmamaktır. Virüsü kapmamak için prezervatif kullanımı son derece önemlidir ama kesin korur denilemez. Bu yüzden cinsel olarak aktif hale gelmeden önce erkeklere ve kadınlara HPV aşısı yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
Genital siğil nedir?
Genital siğil papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu enfeksiyondur. Cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonların en çok görülenidir. Anüste oluşurlar ve çoğunlukla gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Ağrıya ve kaşıntı sebep olur. Kadınlarda da erkeklerde de görülse de HPV enfeksiyonu kadınlar için daha tehlikelidir.
Genital siğillerin bir kısmı da rahim ağzı kanserine veya vulva kanserine dönüşebilir. HPV aşısı, enfeksiyon için çoğu zaman koruyucudur.
Genital siğil nerelerde görülür?
Genital siğil kadınlarda vajina içi ya da dışı, anüsün içi ya da dışı ve rahim ağzında görülür.
Genital siğil erkeklerde penis, skrotum (testis torbası), kasık, baldırlar, anüsün içi veya etrafında görülür.
Genital siğil HPV virüsünü taşıyan bir kişiyle oral cinsel temasta bulunan kişinin ağzında, dudaklarında, dilinde veya boğazında da gelişebilir. Bu siğilin en önemli nedeni HPV virüsüdür.
Genital siğil belirtileri
- Genital bölgede küçük boyutlu ten rengi, gri, kahverengi veya pembe gibi renklerde şişlikler,
- Eğer birkaç siğil birleşirse karnabahara benzer bir şekil oluşur,
- Genital bölgede kaşıntı, rahatsızlık ya da yanma
- Siğillerin çoğalması halinde ağrı meydana gelir,
- Cinsel ilişki sırasında kanama
- Vajinal akıntı
Genital siğillerin bazı durumlarda gözle görülmeyecek kadar küçük ve düz olması dikkat çeker. Ama bağışıklığı zayıf olan kişiler büyük ve kümeler halinde görülebilir.
İlginizi Çekebilir: Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Evde Neler Yapılabilir?
Genital siğil neden olur?
Genital siğil cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalığa da HPV virüsü sebep olur. Çok bulaşıcı olan bir virüstür.
Genital siğil nasıl bulaşır?
Cinsel yol ile bulaşan en çok görülen enfeksiyon çeşididir. Cinsel açıdan aktif olan çoğu kişide hayatının bir noktasında bu virüs alınsa da her zaman genital virüse sebep olmaz.
Fakat siğil deyince akla ellerde ve ayaklarda meydana gelen siğiller gelmemelidir. Vücuttaki siğillere neden olan HPV virüsü ile genital siğil aynı değildir. Elde olan bir siğil genital bölgeye yayılmaz genital siğil vücudun diğer bölgelerine bulaşmaz.
Genital siğil risk faktörleri
- Birden çok kişi ile korunmasız cinsel ilişki kurmak,
- 30 yaşından küçük olmak,
- Sigara içmek,
- Daha önce cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak,
- Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak,
- Bağışıklık sistemini zayıflatan HIV (AIDS) veya organ nakli ilaçları kullanıyor olmak.
Genital siğil ve kanser
Genital siğile neden olan HPV enfeksiyonu her zaman kansere yol açmaz. Ama rahim ağzı kanseri genel olarak genital HPV enfeksiyonu ile yakından bağlantılıdır. Genital siğil bazı displazi adı verilen, serviks hücrelerinde kansere dönüşebilecek değişikliklere yol açabilir. Bazı HPV türleri de vulva, anüs, penis, ağız ve boğaz kanserleriyle de ilişkilidir.
Risk grubunda olan kadınların düzenli olarak smear testi yaptırmaları çok önemlidir. Çünkü erken teşhis çok önemlidir. Bunun yanında HPV aşısı kadınları hem genital siğillere hem de serviks kanserine karşı korumaktadır.
Hamilelikte genital siğil
Hamilelik sırasında genital siğiller meydana gelebilir. Bu siğiller hormonal değişiklikler nedeniyle bazen büyüyebilir ve çoğalabilir. Bu da bazı sıkıntılara neden olur.
Hamilelikte genital siğilin neden olduğu sıkıntılar;
- İdrara çıkarken zorluk yaşanabilir.
- Vajinal duvarda bulunan siğiller, doğum sırasında vajinal dokuların esnemesine engel olabilir.
- Vulvada veya vajinada bulunan büyük siğiller doğum sırasında kanayabilir.
- Çok nadir olsa da genital siğilleri olan bir anneden doğan bir bebeğin boğazında veya cinsel organlarında siğiller meydana gelebilir.
- Hamilelik sırasında genital siğiller güvenli bir şekilde tedavi edilebilir. Ama hamilelikte anneyi ve bebeği riske atabilecek tedavilerden uzak durmak gerekir.
Genital siğiller nasıl teşhis edilir?
Fizik muayene
Genital siğilin teşhisi için doktor ilk olarak hastaya cinsel hayatını ve yaşadığı belirtiler ile ilgili sorular sorar. Genital siğilden şüpheleniliyorsa fiziksel muayene yapılır. Kadınlarda siğiller yüzeyde olmayabilir. Bu nedenle pelvik muayene de yapılır. Bunun yanında bu siğiller için rahat görülebilmesi için asidik bir çözelti uygulanabilir.
Pap-smear testi
Kadınlarda smear testi oldukça önemlidir. Bu testi yapmak için doktor spekulum adı verilen bir aletle vajinayı açar ve uzun saplı bir aletle rahim ağzından hücre örneği alır. Bu hücreler de daha sonra laboratuvar ortamında incelenir ve HPV varlığı açısından test edilir.
HPV testi
Bu test 30 yaşının üzerinde olan kadınlarda uygulanır. Rahim ağzı kanseri risk grubundaki kadınlarda erken teşhise yardımcı olabilir. Bu test ile vücutta hangi HPV türünün bulunduğu tespit edilir.
Genital siğil tedavisi
Genital siğil nasıl tedavi edilir?
Genital siğiller bazen tedavi edilmeden kendiliğinden yok olur. Ama eğer virüs cilt hücrelerine yerleşirse siğiller tekrarlayabilir.
Genital bölgenizde kaşıntı, yanma ve ağrı gibi şikayetleriniz varsa enfeksiyonun yayılmasından endişe ediyorsanız doktora danışmalısınız. Genital siğiller için vücudun diğer bölgelerinde (eller, ayaklar vb.) çıkan siğilleri tedavi eden ilaçlar verilmez o ilaçlar ile tedavi edilmezler.
Genital siğil kremi
Doğrudan cildinize uygulanabilen genital siğil tedavileri şunları içerir:
Podofilin (Podofilox)
Genital siğilin tedavisinde podofilin içierek bitki bazlı reçine kullanabilir. Bu madde genital siğil dokusunu yok eder. Ama kullanımı zordur. Sadece lezyonun üzerine uygulanmalı cilde temas etmemelidir. Ciltte tahriş, yara ve yan etkiler meydana getirebilir. Bu tedavi yöntemi hamilelikte kullanılmaz.
Imiquimod (Aldara)
Bu merhemin özelliği de bağışıklık sisteminin genital siğiller ile savaşma yeteneğini arttırmasıdır. En çok görülen yan etkisi de ciltte meydana gelen kızarıklıktır. Ciltte kabarıklık, döküntü, yorgunluk ve ağrı gibi yan etkileri olabilir. Bu kremi sürdükten sonra cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Krem prezervatifleri ve diyaframları inceltebilir ya da partnerinizin cildini tahriş edebilir.
Triklorasetik asit (TCA)
Jel şeklindeki bu krem genital siğilleri yakarak tedaviyi sağlar. İç kısımda yer alan siğiller için de kullanılabilir. Bu kremin yan etkileri de hafif cilt tahrişi, yaralar veya ağrı sayılabilir
Sinekatekinler
Bu kremin özelliği anal kanal içindeki veya çevresindeki dış genital siğillerin tedavisi için kullanılmasıdır. Kremin yan etkileri cilt kızarıklığı, kaşıntı, yanma veya ağrı olabilir.
Genital siğil cerrahi müdahale
Eğer genital siğiller çok büyükse ilaç tedavisinden sonuç alınamadıysa veya hamilelik varsa siğillerin bebeğe bulaşmasını önlemek için cerrahi müdahale tercih edilebilir. Cerrahi seçenekler şunlardır:
Kriyoterapi (dondurma)
Bu işlem için sıvı azot kullanılır. Sıvı azot ile genital siğil dondurulur. Sonrasında da cildin etrafında kabarcıklar meydana gelir. Yeni cilt ortaya çıkarak cilt iyileşir. Bu işlemin ağrı şişlik gibi yan etkileri vardır.
Elektrokoter
Bu işlemde yüksek frekanslı elektrik akımı ile genital siğiller yakılır. İşlem bittikten sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir.
Cerrahi eksizyon
Cerrahi ekizyon işleminde lokal yada genel anestezi uygulanabilir. Makas veya bistüri ile siğiller çıkarılır o bölge temizlenir. İşlem sonrasında enfeksiyon ya da ağrı şikayetler olabilir.
Lazer tedavisi
Lazer tedavisi geçmeyen tedavisi zor siğillerde uygulanabilir. Ancak pahalı bir yöntemdir ve tedavisi zor siğiller için tercih edilir. Yan etkileri ise yara izi ve ağrıdır.
Genital siğil nasıl geçer?
Genital siğil tedavisinde evde yapılan ilaçlar ile tedavi şeklini duysanız da aslında yapmanız gereken doktora başvurmaktır. Çünkü genel olarak evde yapılan ilaçlar pek işe yaramamaktadır.
Genital siğil nasıl önlenir?
Genital siğile yakalanmamak için cinsel partnerin az sayıda olması ve ilişki sırasında prezervatif kullanmak çok önemlidir. Ama bu önlemlere rağmen genital siğile yakalanma riski vardır. Genital siğile ve rahim ağzım kanserine karşı HPV aşısı en koruyucu çözüm olabilir.
HPV aşısı
HPV aşısı 9 ile 40 yaş arasındaki kadın erkek herkese vurulabilir. Türkiye’de 2 çeşit HPV aşısı vardır. Bunlar Gardasil ve Cervarix. Gardasil aşısı, erkekleri ve kadınları genital siğillere neden olan HPV türlerinden koruyabilir ve ayrıca rahim ağzı kanserini de önleyebilir. Cervarix ise rahim ağzı kanserine karşı koruyucudur ama genital siğilleri engellemez.
Her iki aşının da özelliği kişinin HPV’ye maruz kalmadan, cinsel açıdan aktif hale gelmeden yapıldığında daha etkili olmasıdır. Yaşa bağlı olarak 2 ya da 3 doz olarak uygulanabilir.
Genital siğil için hangi bölüme gidilir?
Eğer kendinizde genital siğil olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle herhangi bir hastanenin dermatoloji bölümüne gitmelisiniz. Gittiğiniz dermatolog sizi tedaviniz konusunda yönlendirecektir. Buna benzer video içeriklerimiz için youtube kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.