Psikoloji

Gilbert Sendromu Nedir? Oluşumu, Semptomları ve Tedavisi

Reklamlar

Gilbert sendromu, genetik bir rahatsızlıktır. Vücutta kandaki bilrubin maddesinin yüksekliğiyle ilişkili olup karaciğerdeki bilrubin maddesinin işlenmesiyle görülen bir rahatsızlıktır. Gilbert sendromunun bir diğer adı, Meulengracht hastalığıdır. Vücutta fazla olan bilirubin, deride ve göz akında birikir. Bu durum ise sarılığa sebep olur. Gilbert sendromu tehlikeli bir rahatsızlık değildir.

Hemoglobin, kana kırmızı rengi vermeye yarayan ve oksijenin taşınmasıyla sorumlu olan temel yapıtaştır. Bu hemoglobin proteinin yıkılması sonucunda bilirubin meydana gelir. Sağlıklı bir bireyde karaciğer, içinde bilirubinin de bulunduğu kırmızı kan hücrelerini parçalara ayrılmasını sağlar. Bilirubin dışkı yardımıyla birlikte, idrarla vücuttan dışarıya atılır. Gilbert sendromuna sahip olan bireylerde ise, bilirubinin vücuttan dışarı atılmasında sıkıntı yaşanarak kandaki seviyesi yükselme yaşar. Bu yükselmenin sonucunda sarılık meydana gelir ve karaciğerdeki bir hastalık semptomu yaşanabilir. Bilirubinin yüksek olması, çok önemli bir probleme neden olmaz. Sadece karaciğerde bir enzim eksikliği yaşanır.

Bilirubin maddesinin üretiminden sorumlu olan genlerdeki mutasyon sebebiyle genetik sendrom meydana gelir. Bu sendromda bazen bilirubin maddesinin safra geçişinde problemler yaşanırken, bazen de kandaki bilirubinin işlenmesinde problemler yaşanabilir. Gilbert sendrom semptomları genellikle 20 ile 30 yaşlarında fark edilir.

Reklamlar
Gilbert Sendromunun Oluşumu
Gilbert Sendrom Oluşumu

Gilbert Sendromunun Oluşumu

Gilbert sendrom oluşumunda etkili olan faktör genetiktir. Bilirubin maddesinin kandan karaciğere taşınması ve işlenmesi çeşitli proteinler tarafından sağlanır. Vücutta gerçekleşen bu durum bazı genler aracılığıyla kodlanır. Fakat Gilbert sendromuna sahip olan bireylerde, bu genler mutasyona uğrar. Bu durumda aile içindeki bireyler arasında mutasyona uğrayan genler, genetik miras yoluyla aktarılır. Bu sendrom, bireyin hayatını tehdit edici sorunlara sebep olmadığı için kontrolü sağlanabilecek bir rahatsızlıktır.

Gilbert Sendromu Semptomları

Gilbert sendromu semptomları çok belirgin değildir. Bundan dolayı, bazı bireyler bu sendromu yaşamasına rağmen belirtilerin net olmaması tanının konmasını zorlaştırabilir. Ancak genel olarak belirtiler şunlardır:

  • Bireyin cildinde ve göz altında meydana gelen sarılık
  • Bulantı ve kusma yaşama
  • İshal olma durumu
  • Karın bölgesinde ağrı yaşama
  • Bireyin halsizlik hissetmesi
  • Uyku düzensizliği yaşama ve yetersiz uyku yaşamak
  • Yoğun stres yaşamak
Gilbert Sendromunun Tanısı Nasıl Konur?
Gilbert Sendrom Tanısı Nasıl Konur?

Gilbert Sendromunun Tanısı Nasıl Konur?

Gilbert sendrom semptomlarının görülmesi durumunda tanının kesinleşmesi için bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından sendroma sahip olan bireyin hastalık öyküsü ve fiziki muayenesi yapılarak bazı kan testi istenir. Kan testinin ardından bilirubinin yüksek çıkmasının ardından, tanının kesinleşmesi için ek testler istenir.

Gilbert Sendromunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gilbert sendromuna sahip olan bireyin semptomlarının kontrol altına alınması için bazı ilaçlar kullanılır. Tedavideki amaç, semptomların meydana gelmesini tetikleyen durumları önlemektir. Bu sebeple bazı tavsiyeler önerilebilir. Bu öneriler şunlardır:

Reklamlar
  • Egzersiz yaparken yoğun değil hafif egzersizlere yönelinilmelidir.
  • Gün boyunca bolca sıvı tüketilmelidir. Günlük olarak en az 2.5-3 Litre su içmek, vücudun işlevselliği için önemlidir.
  • Beslenme şekli düzenli, yeterli ve dengeli olmalıdır. Gün içerisinde uzun süre aç kalmak ya da düşük kalorili beslenme şekli, Gilbert sendrom semptomlarının oluşumunu etikler.
  • Günde en az 7 saatlik kaliteli bir uyku düzeninin olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bu sendroma sahip olan bireyler alkol kullanımına dikkat etmelidir. Mümkünse alkol kullanımına son verilmelidir.
  • Bireyin günlük hayatta karşılaştığı stres olayı durumlarında, stresle mücadele etmek için bazı davranışlar geliştirilmelidir.

Bu yazımızda sizlerle Gilbert sendromu nedir, oluşumu, semptomları ve tedavi yöntemlerini paylaştık. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Lohusa Sendromu

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Gilbert Sendromu Nedir? Oluşumu, Semptomları ve Tedavisi 2024 Gilbert Sendromu
Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx