Çiçekler

Glayör Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Zarif bir o kadar da güçlü yapıya sahip olan Glayör çiçeği sahip olduğu kılıç şeklinden dolayı Gladyatör kılıcına benzetilmiştir. Türkçe anlamından dolayı da Glayör olarak adlandırılmıştır. Tabi kimine göre adı Glayör, kimine göre de Glayöl olarak bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere Glayör çiçeğinin bakımı, özellikleri, faydaları gibi birçok merak ettiğiniz konu başlıkları her şey bu yazıda. Hadi gelin beraber inceleyelim.

Glayör Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Glayör Çiçeğinin Kökeni

Glayör çiçeğinin kökeni Güney Afrika, Asya ve Avrupa kıtası olarak bilinmektedir.  Asya kıtasında ve Orta Avrupa da doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Glayör çiçeğinin ticaretini yapan ülkeler arasında en başta Hollanda gelmektedir.  Kesme çiçekçilik alanına satış yaparak hem ekonomisine hem de kesme çiçekçilik sektörüne büyük katkı sağlamaktadır Hollan’da. Türkiye de 20 yıl önceye kadar kesme çiçek alanında dış dünyaya satış yapmaktaydı fakat bu oran özellikle de Glayör çiçeğinde son yıllarda giderek düşmektedir. Ayrıca iki yüzü aşkın çeşidi bulunmaktadır.

Glayör Çiçeğinin Bakımı
Glayör Çiçeğinin Bakımı

Glayör Çiçeğinin Bakımı

Glayör çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Reklamlar
  • Her çiçeğin gelişiminde önemli rol oynar çiçek bakım. Glayör çiçeğinin bakımı da gelişiminde de önemli bir rol oynamaktadır. Yaz çiçeği olarak bilinen ve Ağustos sıcaklarında bile canlılığını koruyan Glayör çiçeği anlaşıldığı gibi bol güneş sevmektedir.
  • Ortalama 15 – 25 derece arasında en verimli gelişimini göstermektedir.
  • Glayör çiçeğinin bakımında düzenli sulama isteyen bir çiçektir. Özellikle dikiminden sonra tutunabilmesi için düzenli sulama çok önemlidir. Yazın sıcaklarında yapraklarının tomurcuklarının yanmasını önlemek için yağmurlama sistemi ile sulama önerilmektedir.
  • Toprak seçmez Glayör çiçeğimiz. Fakat gelişimi için gübreli toprak önemlidir. Ortalama pH değeri 6 – 7 olmalıdır.
  • Saksıda bakıyorsanız eğer derin bir saksı tercih etmeniz önerilir. Minimum 40 cm çaplı ve drenaj deliğine sahip saksılar tercih etmelisiniz. Drenajın iyi sağlanması için de saksının altına çakıl taşları koymanız önerilir.
  • Glayör çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanlı bitkileri topraktan sökerek saklayabilirsiniz. Toprak tamamen kuru iken soğanı sökün ve etrafında dökülmeye yakın duran fazlalıkları alın. Daha sonra da özel koruyucu ilaç ile soğanınızı ilaçlayın ve nemsiz bir bölgede saklayın.
Glayör Çiçeğinin Özellikleri
Glayör Çiçeğinin Özellikleri

Glayör Çiçeğinin Özellikleri

  • Glayör çiçeğinin bakımının yanı sıra, glayör çiçeğinin özellikleri de saymakla bitmemektedir. Zor koşullara dayanıklı olan bu çiçeğimizin bir diğer adı bulunmaktadır; “Kuzgun Kılıcı”. Yine bu ismi de kılıca benzemesinden dolayı koyulmuştur.
  • Bu çiçeğimizin birbirinden farklı güzel renkleri bulunmaktadır. Sarı, kırmızı, mor, pembe gibi birçok renkte çiçekleri vardır.
  • Kesme çiçekler arasında önemli bir rolü vardır Glayör çiçeğinin. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’ nın Kesme Çiçek Sektör Raporu’ na göre, en çok yetiştirilen kesme çiçekler sıralamasında en ön sıralarda yer edinmektedir. Öyle ki gül ve karanfilden sonra Glayör çiçeği gelmektedir.
  • Soğanlı bitkiler arasında en bilindik çiçek türüdür. Korm adı verilen soğanımsı bir kökü bulunmaktadır.
  • Ağustos ayının en sıcak en kurak zamanlarında çoğu çiçeğin kendini bırakıp solduğu zamanlarda Glayör çiçeği 1 haftadan uzun süre canlılığını, güzelliğini korumaktadır.
  • Uzun yapılı bir çiçektir. Büyüme şekli alttan yukarıya doğru ilerleyerek açar.
  • 2 – 4 metre arası boylanma gösterebilir.
  • Glayör çiçeğinin topraktan çıkış aşaması ne kadar zor ve zahmetli olsa da sonucunda çıkan manzara için beklenmeye değerdir.
  • Bahçe de balkon da evde saksıda rahatlıkla yetiştirilir.
Glayör Çiçeğinin Anlamı
Glayör Çiçeğinin Anlamı

Glayör Çiçeğinin Anlamı

Glayör çiçeğinin anlamı açtığı her rengin anlamına göre değişkenlik gösterse de genel olarak anlamı karakterli, sağlam ve içtenlik olarak ifade etmektedir. Bu kapsamda Glayöl çiçeğinin renk renk anlamları aşağıda belirtilmektedir.

  • Mor Glayör; içten gelen inanç anlamında kullanılmaktadır.
  • Kırmızı Glayör; ilgi ve isteği simgeler.
  • Pembe Glayör; sevgi ve zarafeti simgeler.
  • Sarı Glayör; isyan, kıskançlık anlamında kullanılır.
  • Beyaz Glayör ise dostluğu, arkadaşlığı simgelemektedir.

 Glayör Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kış ayında sakladığımız soğan köklerini ilk bahar zamanı çıkarıp dikmeye başladığımızda düzenli sulama ve bakımla 1 – 2 haftaya kadar çimlenmesi beklenir. Bol güneş seven Gardenya çiçeği yaz başında çiçeklerini açmaya başlayacaktır.

Glayör Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Glayör Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Glayör Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Glayör çiçeğinin bakımını yaparken çoğaltılmasında iki yöntem söz konusudur. Birinci yöntem bitkinin soğanıyla çoğaltma yöntemidir. Bu işlem ile çok daha kısa sürede büyüdüğü için en çok tercih edilen bir yöntemdir. İkinci yöntem ise tohum yöntemidir. Fakat bu oldukça sabır isteyen bir işlemdir çünkü bitkinin soğanıyla çoğaltma yöntemiyle kıyaslayınca oldukça uzun sürmektedir. Eğer Glayör çiçeğinin gelişip çiçek elde etmesini istiyorsanız 5 seneyi gözden çıkarmanız gerekir.

Glayör Çiçeğinin Faydaları

Glayör çiçeğinin faydaları arasında kök saplarının kaynatılıp içilmesi kusturup mide rahatlamasına fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra cinsel isteği arttırıcı etkiye sahip olan özelliği bulunmaktadır. Ama siz yine de bu tür bitki kullanımlarında bir uzman doktorun görüşünü almadan kullanmamanızı tavsiye ederiz. Süs bitkisi olarak kullanılan bu çiçek türü gelin çiçeği olarak da sık sık tercih edilmektedir. Aynı şekilde damat yaka çiçeği olarak da oldukça zevkli bir tercihtir.

Reklamlar

Glayör Çiçeği Bakımı ve Özellikleri adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazımızda sizlere Glayör çiçeği bakımı ve özellikleri, Glayör çiçeğinin anlamı, Glayör çiçeği nasıl çoğaltılır gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz…

Ayrıca, ilginizi çekebilir: Gardenya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz.

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx