Sağlık

Glikoz Şurubu Nedir? Glikoz Şurubu Ne İşe Yarar?

Reklamlar

Glikoz şurubu, genel olarak ticari yiyecek ve içecek üretiminde kullanılır. her gün milyonlarca insan tarafından tüketilmektedir. Bu haftanın blogunda dünyanın en çok yönlü ürünlerinden biri olan glikoz şurubunun özelliklerini, üretim yöntemlerini ve uygulamalarını açıklıyoruz.

Glikoz Şurubu Nedir?
Glikoz Şurubu Nedir?

Glikoz Şurubu Nedir?

Glikoz şurubu, nişastanın hidrolizi ile elde edilen rafine ve konsantre bir dekstroz, maltoz ve daha yüksek sakkarit çözeltisidir. Kısmen bir şurup olduğu için şekerden daha farklıdır, bu da çözeltinin kalın, tatlımsı bir sıvı olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, altın şurubun aksine, glikoz şurubu berrak bir çözeltidir ve dünya çapında tanınan muadilinden çok daha az tatlıdır.

Sonuç olarak, glikoz şurubu belirgin bir tadı olmaması, şeffaflığı ve viskozitesi nedeniyle kullanılır. Hem tatlılık hem de viskozite, çözeltinin ne kadar süreyle hidrolize edildiğine bağlıdır.

Reklamlar

Bu üretim süreci, 1811’de Rusya’da nişasta, su ve sülfürik asidi birlikte ısıtarak süreci keşfeden Alman bilim adamı Gottlieb Kirchhoff tarafından icat edildi. Glikoz şurubu o zamandan beri ürünlerde kullanılmaktadır. Ancak 1980’lerin sonlarına kadar birçok farklı ticari uygulamada varyantlar sınırlı kalmıştır.

Bir glikoz arıtma tesisinde asit hidroliz yöntemi daha yaygındır. Bu, buğday veya mısırın (nişasta) kükürt dioksit (asit) ve su ile birleştirilmesi ve karışımın basınç altında ısıtılması anlamına gelir. Asit daha sonra bir katalizör görevi görerek nişastayı dekstroz, maltoz ve daha yüksek sakkaritlerden oluşan bir çözeltiye dönüştürür.

Hidrolizden sonra, seyreltik şurup, kalan safsızlıkları gidermek için bir filtrasyon, iyon değişimi ve koku giderme sürecinden geçirilerek çözeltinin berrak renginin yanı sıra stabilitesi de iyileştirilir. Ardından, işlemdeki son adım buharlaşmadır. Seyreltilmiş şurubun konsantrasyonunu yükseltmek için vakum altında buharlaştırılması gerekir.

Glikoz Şurubu Fiyatı

Glikoz şurubu 15 lira ile 60 lira arasında değişir.

Reklamlar
Glikoz Şurubu Kullanım Alanları
Glikoz Şurubu Kullanım Alanları

Glikoz Şurubu Kullanım Alanları

Glikoz şurubu, mevcut en çok yönlü şeker ürünlerinden biridir. Şekerlemelerde, içeceklerde, fırınlarda, soslarda ve ilaçlarda bulunur. Ancak glikoz şuruplarının geleneksel olarak şekerleme şurubu ile aynı formül olarak kabul edildiği gerçeği göz önüne alındığında, şekerleme ile başlayalım. Şurubun viskozitesi, bu tatlılara hacim katarak daha tatlı, daha çiğnenebilir ve daha yapışkan olmalarına yardımcı olur.

Şekerlemeden sonra, içeceklerde glikoz şurubu kullanımı bir sonraki en popüler uygulamadır. Konsantre bir şeker kaynağı olarak glikoz şurubu, meyve sularına, gazlı içeceklere ve spor içeceklerine hayati bir tatlılık ve lezzet katar.

Bununla birlikte, çok yönlülüğü, tatlılığı ve viskozitesinden daha fazlasında yatmaktadır. Aslında, nemlendirici özellikleri, glikoz şurubunun birçok endüstri için bu kadar değerli bir bileşen haline gelmesinde en önemli faktördür. Örneğin, kristalleşmeyi önlemek ve ürünün korunmasına yardımcı olmak için paketlenmiş unlu mamullere, reçellere ve soslara glikoz şurubu eklenir. Benzer şekilde, genellikle on iki aya kadar olan bir süre boyunca raf ömrünü korumak için farmasötik ürünlere eklenir.

Ayrıca, buğday veya mısırdan üretilmesine rağmen, hidroliz işlemi glüteni çözeltiden çıkardığı için glikoz şurubunun glütensiz olarak kabul edildiğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle, glütensiz diyetlere glikoz şurubu dahil edilebilir.

Glikoz Şurubu Nasıl Yapılır?
Glikoz Şurubu Nasıl Yapılır?

Glikoz Şurubu Nasıl Yapılır?

Bu tarif, piyasadaki glikoz şurubu için iyi bir alternatiftir. Glikozu, keklerin üstünü süslemeye yarayan fondan yapmak için kullanabilirsiniz.

Bir tencereye iki su bardağı pudra şekeri, bir dolu çay bardağı su, bir tutam tuz ve bir tatlı kaşığı krem tartarı ekleyin ve tüm şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın. Isıyı kısın ve tencerenin kapağını kapatın, ardından karışımı koyulaşana kadar beş dakika pişirin. Bir kavanoza dökün ve soğumaya bırakın, ardından kapatın ve saklayın veya kullanın.

Glikoz Şurubu Nedir? Glikoz Şurubu Ne İşe Yarar?

Glikoz Şurubu Zararları

Glikoz alımından sonra mide bulantısı meydana gelebilir, ancak bu aynı zamanda alımdan hemen önce mevcut olan hipogliseminin bir etkisi olabilir. Diğer olumsuz etkiler arasında artan kan şekeri, enjeksiyon bölgesi sıvı sızıntısı (ekstravazasyon), enjeksiyon bölgesi iltihabı ve beyin kanaması vardır.

İlginizi çekebilir: İsveç Şurubu Ne İşe Yarar?

Begonya Kadın Instagram hesabı: begonyakadin

Glikoz Şurubu Nedir? Glikoz Şurubu Ne İşe Yarar? 2025 Glikoz Şurubu
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx