Sağlık

Göz Migreni Nedir? Göz Migreni Çeşitleri

Reklamlar

Migren şiddetli baş ağrısı olarak bilinmektedir ancak bir de göz migreni vardır. Yazımızda göz migreni nedir, göz migreninin çeşitleri nelerdir ve migren nedir, migren çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Migren Nedir?

Ataklar şeklinde meydana gelen baş ağrılarına migren denir. Bazı kişilerde migren atakları şeklinde yılda bir ya da iki kere meydana gelen migren ağrıları bazı kişilerde de bir ayda birkaç kere görülebilir. Çoğunlukla migren atakları şiddetlidir. Migren ataklarında şiddetli baş ağrısının yanında bulantı, ses ve ışığa karlı duyarlılık da kendini gösterebilir. Migren ağrısı yaşayan kişiler çoğunlukla günlük işlerini zorlukla tamamlarlar. Migren tanısı için mutlaka bir doktora gitmelisiniz.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migrenin en çok belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Migrenden dolayı olan baş ağrısı çok şiddetlidir hatta bu sebeple kişiyi yetersiz hale getirerek yatak istirahatini zorunlu hale getirir. Baş ağrısının migrenden ayıran özellikte migren ağrısı genellikle tek taraflıdır. Ağrı olan kısım zaman zaman taraf değiştirmektedir. Migren ağrıları çoğunlukla bir yarıma ya da bir yarımdan daha fazla alanda etki gösterirler. Migren ağrısında çoğunlukla baş ağrısı şakaklarda ya da göz veya gözün arkasında meydana gelmektedir. Ve alında, başın arka tarafında ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.

Reklamlar

Migren ağrılarında baş ağrısının yanında aşırı duyarlılık-tepkisellik, depresif duygu durumu, aşırı ve gereksiz neşelenme, durgunluk/donukluk, konsantrasyon ve dikkatte azalma, düşüncede yavaşlama, kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma, artmış ışık-ses-koku duyarlılığı, esneme, uyuma isteği, açlık, tatlı yeme isteği, iştah artışı veya iştahsızlık, aşırı su içme, karında şişlik hissi, kabızlık veya ishal hali de sıklıkla gözlenmektedir.

Migren ağrısı çoğalınca ışığa ve sese karşı hassasiyet artabilir. Hassasiyet o kadar şiddetli olabilir ki; bu etkiler ile karşılaşılınca ağrı daha da şiddetini artırabilir. Migren ağrıları ile kokulara karşı da duyarlılık artmaktadır. Yani parfüm gibi güzel kokular bile midenizi bulandırıp kusmanıza sebep olabilir.

Migren belirtilerinden birisi de auralardır. Bu nörolojik belirtiler ağrı başlamadan az önce görülebilmektedir. Migren aurası ağrının başlamasından önce veya ağrının ilk gelişme döneminde meydana gelmektedir. Ve kısa sürmektedir genellikle 20 dakika kadar sürer.

Görsel aura: Görsel aura migren atağı başlamadan önce hastaların titrek parıldayan ışıklar gördüklerini söylemeleridir.

Reklamlar

Duyusal aura: Migrenin duyusal aurası ellerde ve dilde veya ağız ve çenede uyuşma, karıncalanma hissi yaşanmaktadır.

Migren Belirtileri Nelerdir
Migren Belirtileri Nelerdir

Migren çeşitlerini öğrenirsek doğru tedavi de uygulanabilir. Bunun için migren çeşidini bilmek çok önemlidir. Mutlaka bir doktora giderek yardım almalısınız. Çok görülen migren tipi aurasız migrendir. Migren ağrısına sahip olanların çoğunda aurasız migren görülmektedir. Migrenin diğer bir çeşidi olan auralı migren hastalığı olanlarda da bazı zamanlarda aurasız ataklar görülebilmektedir.

Migren ağrısı gibi hayatınızı etkileyen çok şiddetli baş ağrılarınız varsa mutlaka doktora danışmalısınız. Doktorunuz eğer beyinde bir hastalıktan şüphelenirse bazı incelemeler yapılacaktır. Baş ağırınız sürekli tekrarlıyorsa beyin tomografisi çekilerek migreni taklit edebilecek hastalıklar araştırılmalıdır.

Migren Nedenleri Nelerdir?

Migrenin en bilinen nedeni genetiktir. Ailede migren sorunu olan varsa migren hastası olma ihtimaliniz yüzde 40’tır. Hem anne hem de baba migren hastası ise çocukların migren hastası olma ihtimali yüzde 75’tir. Migren ağrısını tetikleyen bir başka etken de hormonal değişikliklerdir. Kadınlarda bu sebepten dolayı daha çok görülmektedir. Özellikle aylık dönemlerde migren atakları yaşanmaktadır. Migrenin kadınlarda görülme olasılığı erkeklerde görülme olasılığından 3 kat daha fazladır. Adet dönemlerinde daha çok görülen adet ataklarının yanında bulantı kusma, ışığa ve sese hassasiyet olabilir. Ve bu ağrılar çoğunlukla tek taraflı, yoğun ve zonklayıcı tarzdadır.

Migren Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Migren tanısı koymak için ilk olarak doktor hastanın şikayetlerini dinler ve sonucunda klinik tanı koyacaktır. Migren şikayeti olan kişinin geçmiş hikayesi incelenmelidir. İlk olarak kişinin baş ve boyun bölgesine muayene yapılmalı ve sonrasında sebebe yönelik olarak kişiye özel bir tedavi planı çıkarılır. Doktor muayene sırasında kas yapılarını inceler. Migren şikayeti olan hastalarda boyun ve sırt bölgelerinde adale kasılması, kulunç girmesi de enseden başlayan, tek taraflı göz ve yüz ağrısı sorunları ile karşılaşılabilir.

Migren sorunu olan kişinin su tüketimi, uyku düzeni, stres seviyesi ve çevresel faktörler oldukça önemlidir. Eğer bu durumlarda bir sıkıntı varsa ağrı daha fazla salgılanabilir ya da ağrıyı tetikleyebilir. Sık karşılaşılan boyun ve sırt ağrısı sorunlarında baş ağrıları da migren tanısıyla oldukça sık karıştırılmaktadır.

Migren hastalığı olması durumunda hastaya beyin cerrahisi, nöroloji, psikiyatri, fizik tedavi bölümleri ile koordine bir çalışma uygulanmalıdır. Migren hastalığı yapılan araştırmalara göre yüzde 50den daha fazla oranla psikoloji bozukluğa bağlı olarak artmaktadır. Bu yüzden her hastaya aynı yöntem uygulanmamalıdır.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren hastaları migren ataklarını doğru tanı ve uygun tedavi ile yok edebilir. Migren tedavisinde ağrılar az ise; ağrı ataklarını yok etmek için kriz tedavisi planlanmalıdır. Haftada 1-2 kez veya daha fazla atak olduğunda koruyucu tedavi yapılmalıdır. Migren tedavisinde migreni tetikleyen şeylerden de uzak durmak gerekmektedir. Mesela açlık, uykusuzluk, hormon kullanımı ortadan kaldırılırsa ağrı atakları kaybolabilir veya sıklığı, şiddeti azaltılabilir. Ve doktorunuzun verdiği ilaçları günde bir kere kullanabilirsiniz. Migren ağrısını önlemek için doktorunuzun verdiği ilaçları günde bir kere kullanırsanız yıllar boyu ağrısız bir yaşam sağlanabilmektedir.

Sadece ilaçlarınızı kullanıp günlük alışkanlıklarınızı yaşam şeklinizi değiştirmezseniz ilaçlar etki etmeyecektir. Bu sebeple hayatınızı da değiştirirseniz güzel bir sonuç alacaksınız. Migren ağrılarından kurtulmak için günlük yaşamınızda bu konulara kesinlikle dikkat etmelisiniz;

  • Düzenli uyumalı normalden az ya da fazla uyumamalısınız,
  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapmalısınız,
  • Stressiz bir yaşam için elinizden geleni yapmaya çalışmalısınız,
  • Kilonuz olması gerekenden fazla ya da az olmamalıdır,
  • Alkolden kaçınmalı alkol kullanmamalısınız.
Migren Tedavisi Nasıl Yapılır
Migren Tedavisi Nasıl Yapılır

Migren İlaçları

Migren ilaçları tedavi akla gelen ilk yöntemlerdendir. Ancak ilacı doktorunuz önermeden kesinlikle kullanmamalısınız. Yanlış ilaç migren ataklarınızı azaltmaz. Doğru ilaç ile migren ağrılarınızı azaltabilir hatta varsa mide bulantınız için de ilaç kullanmanız daha etkili olacaktır. Başkasına iyi gelen ilaç size iyi gelmeyeceği için tavsiye üzerine kullanılmamalıdır.

Migren hastalığınız varsa ve migren için ilaç kullanıyorsanız ilacınız hep yanınızda olmalıdır. Migren ataklarının başlayacağını hissettiğiniz anda ilacınızı içmelisiniz. İlacın erken alınması ağrının artmaması için çok önemlidir. Migren ilacını haftada 2-3 günden fazla kullanmamak en sağlıklısıdır. Aksi takdirde migren tedaviniz zorlaşabilmektedir.

Migren ilaçları kullandınız ve etkili bir sonuç alamadıysanız koruyucu tedavi uygulamalısınız. Koruyucu tedavi sırasında uygulanan ilaçlar her gün içilir. Ve ağrı kesici ilaçlardan farklıdır. Aynı zamanda migren eşiğini de yükseltmektedir.

Migren deyince akla baş ağrısı gelse de migren geçici körlüğe bile neden olabilmektedir. Çünkü bir de göz migreni vardır.

Göz Migreni Nedir?

Göz migreni gözün ağ ya da retina tabakasında gözün grisinde bulunan damarlarda spazm olması ile kanın azalmasından kan akımından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Göz migreni olan hastanın kontrollerini aksatmadan doktora gitmesi gerekir. Ve göz muayenesinde de bir sorun görünmeyebilir. Migren bir dışlama tanısıdır ve görme kaybına yol açabilir mi araştırmalar sürmektedir.

Göz Migreninden veya Auralı Migrenden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Eğer gözlerinizin net görmesi gereken bir mesleğiniz varsa göz migreni ya da görsel aura varsa yaptığınız işlere ara vermeli ve dinlenmelisiniz. Mesela trafikte iken migren ataklarınız ortaya çıkarsa arabanızı sağa çekip görmenizin tamamen düzelmesini beklemelisiniz. Migreni tetikleyen gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak da bir yöntemdir. Strese bağlı bir migreniniz varsa yeterli ve düzenli uyku yoga ve masaj gibi stres atıcı yöntemleri denemelisiniz.

Göz Migreninin Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Göz migreni ve görsel aura tamamen yok olmamaktadır. Bu yüzden migren için hastanın durumuna göre verilen ilaçlar kullanılabilir. Ve yaşam tarzı değişebilir. Tedavi ile hem atağın geçirilmesi hem de gelecek atakların önlenmesi sağlanmaya çalışılır. Atak tedavisinde amaç genişlemiş damarların daralmasını sağlamak ve böylece ağrılar azalacaktır.

Göz Migreni Nedir ve Kimlerde Görülür?

Migren otonom sinir sisteminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Otonom sinir sisteminin işlevleri damar, sindirim sistemi ve dolaşım sistemini kontrol etmektir. Migren sadece baş ağrısı olarak görülen bir durum değildir. Migrenin hastanın gündelik yaşantısını çok ciddi anlamda ve olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.

Migren hastalığı en çok 15 ve 22 yaşlarında görülür. Migren olma yaşı 55 yaşından sonra daha da azalmaktadır. Migren kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir.

Migren çok görülen hastalıklardan biridir. Auralı ve aurasız olarak iki çeşidi vadır. Migren ataklarından 100’de 10’u auralı olarak gerçekleşmektedir. Auralı migren hastalığı durumunda baş ağrısı başlamadan önce aura dönemi yaşanır. Bu sırada geçici körlük yaşama ihtimali bile vardır. Aura döneminde görme sorunları yaşanması bu dönemin özelliklerindendir. Görme sorunlarından sonra da baş ağrısının başladığı ve oldukça uzun sürdüğü bilinmektedir.

Göz migreni migren çeşitlerinden birisidir. Bu migren çeşidinde ağrı özellikle göz çevresindedir. Gözünde ağrı hisseden bireyle direk göz muayenesi gitseler de asıl sorun nörolojiktir. Mutlaka nöroloji bölümüne gidilmelidir.

Göz migreninde tanı ve teşhis yöntemi olmadığı için hastalık oldukça zor tespit edilmektedir. Rutin göz muayenelerinde göz migreni tanısı koyulmamaktadır. Migren hastalığına bir teşhis konmuş olsa da bir takım ilaçlar ile migrenin azaltılması mümkündür. Kesin bir tedavisi yoktur.

Migren olan kişi ağrının yanında görme bozuklukları sorunu da yaşarlar. Ve gözde şimşek çakması, ışık çizgileri görme ve görme bozuklukları şikayeti olabilir. Hatta migren ile hasta da görme kaybı bile olabilmektedir. Doktorun tavsiyelerine uymak şikayetinizi bir nebze de olsa rahatlatabilir. Göz migreni sonucunda çok fazla görülmese de göz kaslarında geçici felç meydana gelebilmektedir. Ve bir de hastalarda şaşılık da görülebilmektedir.

Göz Migreni Çeşitleri

Göz migreni iki çeşittir. Birincisi retinal migrendir. Bu da tek gözde meydana gelen görme kaybı ile geçici körlüğün oluşmasıdır. Bu migren sonucunda görme kaybı ve geçici körlük meydana gelebilir. Retinal migrenin oluşma sebebi gözdeki dolaşım bozukluğundandır. Migrenden dolayı görme kayıpları olabilir fakat kalıcı değil geçici görme kayıpları yaşanır. Bu hastalık bir muayene sonucu tespiti kolay olan bir hastalık değildir.

Göz migreninin diğer çeşidi de oftalmoplejik migrendir. Oftalmoplejik migren çoğunlukla halk arasında yüz ağrısı olarak kendini göstermektedir. Bu migren ataktan sonra gelir ve ciddi sorunlara neden olabilir. Bu ciddi sorunlar sinir felci, göz kapaklarında meydana gelen düşüklükler ve çift görme problemleri gibidir. Bu migren türüne de tanı koymak oldukça zordur. Kolay bir şekilde tanı koyulmaz.

Migren atağı yaşadığı anda hastanın değerleri gayet normal görülmektedir. Bu sebeple migren tanısının hemen koyulması oldukça zordur. İlaçlı mr çekilerek gözde meydana gelen bazı durumlar teşhis edilmektedir. Göz migreni olması halinde gözlerde ödem oluşumu ve kalınlaşma meydana gelmektedir. Ve migren atağı genç yaşlarda daha çok görülmektedir.

Göz Migreni Neden Olur?

Migren ataklarından sonra geçirilen spazmdan dolayı göz migreni sorunu ortaya çıkabilir. Migren hastalığı için tedavi uygulanırsa göz migreni sorunu yok olabilir.

Migrenin kadınlarda görülmesinin sebebi de hormonlardır. Migren adet dönemlerinde ve özellikle hormonların yoğun olduğu dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Menopoz dönemi ile migren sorunu da nerdeyse hiç görülmemektedir. Bu sebeple hormonlar ve migren doğru orantılıdır.

Göz Migreninin Belirtileri Nelerdir?

Göz migreni sorunundan şikayetçi olan kişilerde bazı ortak belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler başlıca şu şekildedir;

  • Göz migreninin görme bozuklukları ve görme kaybı
  • Göz migreni sorunu olan kişilerin gözlerinde ışıklanmaların görülmesi
  • Migren sonucunda mide bulantısı ve kusma olabilir
  • Göz migreni sonucu tek taraflı görme kaybı yaşanabilir
  • Göz migreni olan kişilerde gözlerde şiddetli ağrı

Göz Migreni Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Göz migreninin yok olması için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Bundan dolayı doktor hastanın durumuna göre ağrı kesici veya ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.

Göz migreninin bir kötü özelliği de göz tansiyonuna da sebebiyet verebilir. Bu yüzden kişiye uygun tedavi yöntemi seçilip ona göre uygulanmalıdır. Migren herkeste farklı belirtiler göstermekte ve farklı şiddet uzunlukta sürmektedir. Migren ataklarının tedavisine migren görüldüğü zaman başlanmaktadır. Atak tedavisinin amacı genişlemiş damarların daralmasını ve ağrıların dinmesini sağlamaktadır.

Göz Migreni Nedir? Göz Migreni Çeşitleri 2025 göz migreni
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx