Guzmanya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Guzmanya çiçeği, oldukça modern görünümü ile gözleri üzerine toplayan şık bir bitkidir. Genellikle ofis, ev gibi alanlarda ortamın havasını değiştirmek için kullanılan bu bitki, bitki yetiştirmekten hoşlanan bireylerin de tercihidir.
Guzmanya Çiçeği Bakımı
Bu çiçek, ananasgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Guzmanya, tıpkı bir ananas ağacı gibi yapraklara sahiptir. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki, çoğunlukla bitkileri seven ancak uzun bakımlar yapacak zamanı olmayan insanlar tarafından tercih edilmektedir.
Bu çiçek, doğru bakıldığı sürece solmayacak bir bitkidir. Bakım aşamasında sulama, ısı ve ışık olmak üzere 3 temel noktaya özen göstermeniz yeterli olacaktır. Guzmanya dayanıklı görüntüsüyle dikkat çekse de, doğru bakılmadığı zaman yapraklarında sararmalar başlamaktadır.
Guzmanya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Bu çiçek, Amerika’nın tropik adalarında bolca yetişmektedir. Bu nedenle su ve güneş ışığı olmazsa olmazıdır. Ayrıca kendiliğinden yetişebildiği için dayanıklı bir bitki türüdür. Eğer su, ışık ve sıcaklık temellerine dikkat ederseniz uzun süreli bir çiçeğiniz olacaktır.
Guzmanya Çiçeği Ne Zaman Açar?
Guzmanya çiçeği, tropik mevsim kökenli bir bitkidir. Bu nedenle bu çiçek, yaz aylarına yaklaşınca çiçek açmaya başlamaktadır. Yaz aylarında sıcaklık yüksek olacağı için yaz aylarında bakımının biraz daha arttırılması tavsiye edilmektedir. Yaz aylarının sonlarına gelindiği zaman ise, kırmızı kısım yerini yapraklara bırakmaktadır. Uyku döneminin sonlarına yaklaşıldığı zaman tekrar çiçek kısmı belirir. Bu nedenle Guzmanyanın çiçek kısmı gittiği zaman çiçeğinizin öldüğünü düşünmemeniz gerekmektedir.
Guzmanya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Guzmanya çiçeği 2 şekilde cansızlaşmaktadır. Bunlardan bir tanesi, bitkinin yaşadığı doğal bir döngü olan uyku zamanıdır. Bu süreç, havaların soğuması ile birlikte başlamaktadır. Bu zamanlarda çiçek sanki ölmüş gibi duracak ve çiçek açmayacaktır. Bu dönemin sonuna gelindiğinde ve havalar ısındığında tekrar çiçek açacaktır. Bu nedenle bu tür bir cansızlığın giderilebilmesi için tek yapılması gereken beklemektir.
Çiçeğin bakımı yaparken yapraklarının solmaya başladığını fark ederseniz, bu durumda çiçeğinizin susuz kaldığını anlayabilirsiniz. Çiçeğiniz, susuz kaldıkça cansızlaşmaya başlayacaktır. Tekrar canlandırmak için ise yeteri kadar su verdiğinizden ve bitkinizi direkt olarak güneş ışığına bırakmadığınızdan emin olmanız yeterli olacaktır. Eğer bitkiniz direkt olarak güneşe maruz kalırsa, toprak ısıdan dolayı nemini kaybedecek ve çiçeğiniz kendine gelemeyecektir.
Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Guzmanya çiçeği bakımı pek çok insan tarafından araştırılmaktadır. Ananasgiller familyasından olan bu bitki türü, daha önce de belirtildiği gibi zorlu bir bakım gerektirmemektedir. Bitkinize daha doğru bakabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Aşağıda oluşturulan listeye göz atarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Bu çiçek, kavurucu sıcaklarda çok fazla su kaybına uğramaktadır. Bu nedenle iyi bir sulama ister.
- Bu çiçeği sulamak için belirli bir zaman yoktur. Elinizle toprağı yoklayarak su ihtiyacı olup olmadığını anlayabilmeniz mümkündür. Havaların çok sıcak olduğu dönemlerde günde 2 defa sulama işlemi yapabilirsiniz.
- Guzmanyanın saksısı, çiçeğin boyundan bir boy büyük seçilmelidir. Zira bu bitki, yatay olarak yapraklarını açmaktadır.
- Guzmanya çiçeği için seçilecek toprak mutlaka zengin olmalıdır. Humuslu, nemli ve havayı köklere kadar geçirebilecek topraklar, bu bitki için ideal olacaktır.
- Guzmanya çiçeğini sularken yeşil yapraklardan toprağa doğru olacak şekilde bir sulama yapılmalıdır. Eğer su çiçek kısmına değerse, çiçeğin yapısında bozulmalar görülebilir.
- Bu çiçek için toprak değişimi yılda 1 defa yapılmalıdır. Yeni toprak, bir önceki gibi geçirgen yapılı olmalıdır.
Guzmanya Çiçeği Tohumu
Guzmanya tohumu kullanarak bitki yetiştirmek isteyen bireyler, seçtikleri tohumların taze olmasına dikkat etmelidir. Bayat tohumlar büyüme göstermekte zorlanmaktadır. Bunun yanı sıra tohumdan yetiştirme daha uzun zaman almaktadır. Guzmanya tohumunu toprağın çok derinine inmeden ekmeli ve nazikçe sulamalısınız. Ekim yaptığınız alanın güneş gördüğünden emin olmanız gerekmektedir. Filizlenme görüldüğü zaman nazik bakım devam etmelidir.
Bu çiçeğin tohumu, normal çiçek boyutlarına geldiği zaman, normal bakım devam etmelidir. Çiçek kısmının tohumları ile tekrar tekrar çimlendirme işlemi yapılarak çoğaltma yapılabilmektedir. Ayrıca tohum yerine köklerden de çoğaltma yapmak mümkündür.
Guzmanya Çiçeği Neden Kurur?
Guzmanya çiçeğinin yaprakları sarardı konusu üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bazı zamanlarda Guzmanya çiçeklerinin yapraklarında bozulalar meydana gelebilmektedir. Bu durum az ya da fazla sulama, yanlış ışık ve ısı, diğer bitkilerin Guzmanya çiçeğine yakın olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Guzmanyanız başka bir bitkinin yakınındaysa ve diğer bitki hastaysa, Guzmanya çiçeğiniz olumsuz etkilenebilir. Ayrıca bitkinizi fazla sularsanız kök çürümeleri oluşabilir, az sularsanız ise susuzluktan kaynaklanan sararmalar gerçekleşebilmektedir. Bu durumlarda toprağı kontrol ederek bitkinizin sorununu anlayabilirsiniz. Eğer çok geç olmadan bakımı düzeltirseniz, çiçeğiniz kısa süre içerisinde normale dönecektir.
Guzmanya Çiçeği Nerede Durmalıdır?
Guzmanya bakımı için en önemli adımlardan bir tanesi de, bitkinin konumlandırılacağı yerdir. Tropik bölgelerde yetişen Guzmanya, sıcak havalardan hoşlanmaktadır. Ev içinden ziyade, balkonun gölgesinde bir yer, Guzmanya için ideal olacaktır. Zira doğrudan güneş ışığı, çiçeğin yapraklarına zarar verecek, toprağın nemsiz kalmasına sebep olacak ve köklere zarar verecektir. Bu nedenle bitki dolaylı olarak ışık almalıdır.
Guzmanya, pencere önü ya da serin balkonlarda uzun süre boyunca yaşayabilmektedir. Eğer ev içinde Bu çiçeğe bakmak istiyorsanız, mutlaka evinizin ışık alan ve serin bir alanını tercih etmeniz gerekmektedir.
Bu yazımızı beğendiyseniz Dua çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.
YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.