Hamilelik Öncesi Beslenme
Hamilelik döneminde olduğu gibi hamilelik öncesi beslenme de bebek ve annenin sağlığı açısından çok önemlidir.
Anne olmak isteyen kadınların ilk olarak dikkat etmeleri gereken dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmektir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini ile sağlıklı bir hamilelik sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için ilk adımları atabilirsiniz.
Ayrıca beslenmenin yanında da uygun takviyeler de alabilirsiniz. Gebelik ile birlikte beslenme ihtiyaçları da şekillenir ve artar.
Ayrıca hamilelik döneminde ve öncesinde gıda ihtiyaçlarının giderilmesi için vücuda yardımcı olan multivitamin ve mineral içeren besin takviyeleri vardır. Bunları kullanmak sağlığınız için çok etkilidir.
Eğer bir bebeğinizin olmasını istiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. İyi ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturarak daha sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.
Anne Adayı İçin Beslenme Menüsü
- Anne olmak isteyenlerin öğünlerinde mutlaka taze meyve, sebze ve tam tahıllar tüketmesi gerekmektedir. Bol lif içeren karbonhidratlar tüketmeleri gerekmektedir.
- Yağlı süt ve yağlı yoğurt tercih etmeniz sağlığınız için çok faydalıdır. Yağsız süt ve yoğurt tercih etmemelisiniz.
- Anne olmak isteyen kadınların dikkat etmeleri gereken bir diğer konu da kahve ve alkol tüketimini azaltıp su tüketimini arttırmaktır.
- Az miktarda şeker tüketmelisiniz. daha doğal içerikli olan akçaağaç şurubu, bal veya agave özü gibi doğal tatlandırıcılar tercih edebilirsiniz.
Baba Adayı İçin Beslenme Menüsü
- Erkeklerin çinko ve E vitamini ihtiyacı oldukça önemlidir. Bu sebeple çinko ve E vitamini içeren gıdalar tercih edilmelidir.
- Elinizden geldiği kadar organik gıdalar tüketmelisiniz. Gıdalardaki böcek ilaçları, hormon dengelerini ve erkek sperm üretimini kötü yönde etkileyebilir.
Sağlıklı Beslenmenin Temeli
- Sağlıklı beslenmek için öğünlerde her çeşit ürün dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
- Doğmuş yağ, tuz ve şeker olması gerekenden fazla tüketilirse sağlık açısından zararlı olacaktır. Beslenme düzeninizde bu ürünleri azaltarak doğmamış yağlara geçmek ve yediğiniz işlenmiş veya hazır gıda miktarını azaltmak önerilmektedir.
- Su tüketimi normalde de çok önemlidir. Hamilelik döneminde ve öncesinde de günde en az iki litre su içmelisiniz.
- Hamilelik düşünüldüğü zaman dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da alkol tüketiminden uzak durmaktır. Hamilelik ve emzirme döneminde bebeğin sağlığı için kesinlikle alkol tüketilmemelidir.
- Hayvansal ürünlerden geçen ve hamilelik sürecini bebeğin sağlığını etkileyen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu besinler yumuşak peynirler, etli börek, soğuk etler, hazır salatalar, çiğ veya füme deniz ürünleri gibi favori mezeleriniz ve çiğ yumurtadır. Bu nedenle hayvansal ürünlerin kesinlikle çok iyi pişirilmesi gerekmektedir.
- Anne adaylarının kafein tüketimini azaltmaları oldukça önemlidir. Günde 200 mg’dan fazla kafein tüketmemeleri tavsiye edilecektir. Ancak kafein sadece çay ve kahve de değil bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde de bulunmaktadır.
- Hamilelik döneminde bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan vitamin ve minerallerin alınması çok önemlidir.
Hamilelikte Artan Besin İhtiyaçları
Bir kadının hamilelik döneminde besin ihtiyacı en üst seviyeye çıkacaktır. Normalden %150 kadar gıda ihtiyacınız artacaktır. Hamilelik döneminde beslenmeyi uygun takviyelerle desteklemek gerekebilir.
Hamileliğin ilk haftaları bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Hatta kritik dönem olarak da geçmektedir. Çünkü bu dönemde bebeğin beynini ve omuriliğini oluşturan nöral tüp, bu sırada gelişmektedir. Çoğunlukla gebe olduğunuzu öğrendiğiniz anda vücudunuzda küçük bir insan zaten gelişmeye başlamıştır.
Hamilelik döneminde bebeğinizin gelişimi ve sağlıklı bir hamilelik için her besinden tüketmeli ve gerekli olan temel vitamin ve mineralleri almalısınız. Bu vitamin ve minerallerden bazıları arasında folik asit, demir ve iyottur.
Hamilelik Öncesi Beslenme ve Dikkat Etmeniz Gerekenler
Demir Depolarınızı Doldurun
Genellikle kadınlarda demir eksikliği sorunu vardır. Bundan dolayı hamilelikten önce demir depolarınızın dolu olduğuna emin olmalısınız. Demirin hücrelere oksijen taşıma gibi bir görevi vardır. Hamilelik döneminde de sizin ve bebeğinizin bağışıklığınızın güçlenmesi için demir olmazsa olmazdır.
Demir bakımından zengin olan besinlerden birisi olan kırmızı et mutlaka tüketilmelidir. Bunun yanında diğer hayvansal besinler tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kırmızı üzümde de yüksek oranda demir bulunmaktadır. Beslenmelerinizde bu besinler mutlaka yer almalıdır. Besinlerde bulunan demirin emilimini artırmak için C vitamini kaynağı olan maydanoz, biber, portakal, brokoli gibi besinlerle birlikte tüketmek daha etkili olacaktır.
Düzenli Egzersiz Alışkanlığı Edinin
Vücudunuzun yağ oranını azaltacak beslenme şekli ve egzersizler çok önemlidir. Egzersiz yaparak insülin direncini kırmak, kan şekerini düzenlemek, iştahı kontrol etmek, enerji harcamasını artırarak daha aktif olmayı sağlamaktadır. Egzersiz yaparak hamileliğe hazırlanmak bu süreçte sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmanın en iyi yollarından birisidir.
İdeal Kilonuzda Olun
Sağlıklı bir hamilelik için öncesinde kilonuzun fazla olmaması çok önemlidir. Fazla kilo da aşırı zayıflık da bebek için de anne adayı içinde çok önemlidir. Hamilelik döneminde kilo verilmesi doğru olmadığı için hamilelikten önce ideal kilonuzda olmak çok önemlidir. Eğer obezite sorununuz ve fazla kilonuz varsa hamilelik döneminde diyabet, hipertansiyon, bebeğin iri doğması, doğum defektleri, sezaryenle doğum ve çocukluk çağı şişmanlığı gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Vücut kitle indeksinizin 25’in üzerinde olması kilonuzun olması gerekenden fazla olduğunu göstermektedir. Ve 18’in altında olması da anne adayında kısırlığı yol açabileceği gibi sağlık sorunlarına da neden olacaktır.
Kalsiyum Tüketiminiz Yeterli Olsun
Anne adayının ve hamilelik düşünen kadınların günlük olarak yeterli miktarda kalsiyum almaları gereklidir. Kalsiyum bakımından zengin olan süt ve yoğurt tüketiminin günlük olarak 500-750 ml. olması gerekir. Kalsiyum ihtiyacının yüzde 75’ini sağlamaktadır.
Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketilebilecek diğer besinlerde peynir çeşitleri, sebze ve meyvelerle kuruyemişlerdir. Kalsiyumun vücuda faydaları kemik ve kıkırdak gelişimine katkı sağlamaktadır. Bunun yanında sağlıklı diş oluşumu, kas ve sinir sisteminin normal çalışması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi için çok etkilidir.
Yeterli ve Dengeli Beslenin
Doktorların da genel olarak hep söyledikleri gibi sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ve bol su içmenin yumurta kalitesinin ve sayısının arttırmasına katkısı vardır. Bunun yanında da doğurganlığın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Anne adayının hamilelik döneminde artan vitamin mineral protein ihtiyaçlarını karşılamak için vücut depolarının dolu olması çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamaktadır.
Gün içinde tüketilen besinlerin çeşitli olması vitamin mineral bakımından zengindir. Omega 3 vitamini büyüme ve gelişme beyin, sinir ve göz dokusu gelişimi için çok önemlidir. Omega 3 yağ asitlerinin takviye olarak alınması için haftada 1-2 defa balık tüketimine özen gösterilmelidir. Eğer yeterli miktarda balık tüketilemiyorsa balık yağı yani Omega 3 takviyesi alınmalıdır. Beslenme alışkanlıklarından hazır gıdalar, paketli yiyecekler, asitli içecekler gibi katkı içeriği çok olan gıdaları tüketmemelisiniz. Bu tür ürünleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
Folik Asit Desteğine Başlayın
Hamile kalmak istediğiniz zaman folik asit kullanmaya başlamalısınız. Ve folik asit takviyesini gebeliğin 12. Haftasına kadar düzenli olarak kullanmalısınız. Folik asit takviyesi günde 400 mcg alınmalıdır. Folik asit B grubu bir vitamindir. Ve bebeğe olan faydası merkezi sinir sistemi hastalıklarının oluşmasını engellemektir. Folik asit içeren zengin gıdalardan bazıları ıspanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal gibi turunçgil meyveler, kurubaklagiller, yumurta sarısı gibi besinlerdir. Bu besinleri öğünlerinizde bulundurmalısınız.
Kan Şekerinizi Kontrol Altına Alın
Şeker hastalığı yani diyabet hamilelik için engel değildir. Fakat şeker hastalığı olması durumunda bu durumu önleyici veya tedavi edici önlemlerin alınması, kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması fetüs sağlığı için çok önemlidir. Bebeğin 5 ve 6 haftalardan itibaren başlayan omurilik gelişimin annenin kan şekerinin durumundan etkilenmektedir. Bu sebeple diyabet tedavisinde en önemli faktör beslenmeye çok dikkat etmektir. Öğün atlamamak, doğru ve dengeli beslenmek sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.
D Vitamini Düzeyi Normal Olmalı
D vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir. D vitamini eksikliği de fetüs ve bebeklerin kemik gelişiminin üzerinde olumsuz etkiler de bulunduğu bilinmektedir. D vitamininin fetüsün kalp kaslarının ve beyin gelişiminde çok etkili olduğu bilinmektedir. Ve D vitamini bağışıklık sisteminin gelişiminde rol oynamaktadır. Bundan dolayı hamilelik öncesinde ve hamilelik boyunca D vitamini depolarınızın dolu olması bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
İyotlu Tuz Tüketin
Tiroid hormonlarının yapısındaki temel madde iyottur. Tiroid hormonu da büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonlarında etkilidir. Tirod eksikliği durumunda bebekte zeka geriliği, büyüme ve gelişme yetersizliği, guatr gibi bozukluklara sebep olmaktadır. İyot içeriği bakımından zengin olan besinler yumurta, süt, balık bol miktarda tüketilmelidir. Bu şekilde önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeni olan konjenital hipotiroidizmin önüne geçilmektedir.
Sigara ve Alkolü Bırakın
Alkol erkeklerde sperm sayını azaltırken, kadınlarda da hamile kalma ihtimalini azaltmaktadır. Bebek düşünen çiftlerin alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Çünkü alkol tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkilemektedir. Alkol tüketimi sonucunda beslenme yetersizliğine, kilo alımına ve fazla yağlanma sorunları ile karşılaşılabilir. Çocuk sahibi olmaya karar verildikten sonra alkol bırakılmalıdır.
Sigaranın da yumurtlama bozukluğuna sebep olma ve sperm değişikliklerine yol açması gibi kötü etkileri vardır. Ve vücuttaki mineral emilimini olumsuz etkilediği için de kandaki oksijen düzeyini azaltmalıdır. Sigara kullanan kişilerde erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğumu, ani bebek ölümleri gibi sorunlar olabilmektedir. Bunun yanında sigara içen anne adaylarının bebeklerinde çocukluk çağında dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranışsal anomaliler, öğrenme güçlüğü sorunları görülebilmektedir.