Sağlık

Hamilelikte Detaylı Ultrason Nedir?

Reklamlar

Anne baba olmak isteyen çiftler hem heyecanlı hem de kaygılı bir sürecin içine giriyor. En çok merak edilen konulardan birisi de detaylı ultrason nedir, nasıl yapılır, neden yapılmalıdır sorularıdır. Sizler için sorularınızı cevapladık. Ultrason yani görüntüleme yöntemleri teknolojisi geliştiği için bebeğin bütün organları tek tek incelenebiliyor.

Sağlık durumu hatta kime benzediği hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Eğer bebekte doğumsal ya da yapısal bir anormallik varsa tespit ediliyor. Ve hastalıkların bir kısmına da anne karnındayken müdahale edilebiliyor. Bu nedenle geç olmadan müdahale şansı için detaylı ultrason yaptırmalısınız. Ve bu ultrasonun bebeğinize hiç zararı olmadığını unutmayınız.

Hamilelik öncesi ve hamilelik süreci anne adayları için heyecan ve mutluluk içeren bir zamandır. Fakat bazı testler ve aşamalar yorucu ve stresli geçmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden bu zorlukların üstesinden gelmek için gebeliğin planlı olması öncesinde bir kadın doğum uzmanına gidilmesi daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca doktorunuz bebeğiniz ve sizin için gerekli vitaminleri de verecektir. Ve doktorunuz, olası riskli durumların tespit edilerek gereken önlemlerin alınmasını sağlayacaktır.

Reklamlar

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Detaylı ultrason kadın hastalıkları uzmanının bir üst aşaması olan perinatoloji uzmanları ve uzman radyologlar tarafından yapılmaktadır. Perinatoloji uzmanları detaylı ultrasonu hamileliğin 11-14. Haftada ve 18. ve 22. haftalarında gelişimi kontrol etmek, gidişatın normalliğini belirlemek için yapmaktadırlar. Bu aşamada yüksek kaliteli çözünürlüğü yüksek bir ultrason cihazı kullanılır. Ve bu muayene yaklaşık 25- 30 dakika kadar sürer. Buradaki ölçümlerin sonuçlarına göre bebeğin gelişimi, normal ve normal dışı bulguları ve bunlara ilişkin öneriler yapılır. Bunları ve görüntüleri içeren bir rapor verilir.

3 ve 4 boyutlu ultrasonda bebeğinizi fiziksel olarak görebilir ve bazı kalp anomalileri de tespit edilebilir. Eğer yansılanım sırasında uygun pozisyon ve görüntü kalitesi oluşursa, bebeğinizin yüzünü görebilir ve videolarını alabilirsiniz.

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrasonografi İle Neler İncelenir?

Detaylı ultrason bir bebeğin gelişimi ile ilgili her şeyi görebileceğimiz bir görüntüleme sistemidir. Bebeğin anne karnındaki pozisyonunu, plasendeyı, rahim ve göbek bağı uzunluğu ve durumunu, bebeğim bulunduğu yerdeki su miktarını, kafasını ve vücudunun diğer organlarının boyutlarını, kemik sayısını ve vücudundaki diğer tüm uzuvlarının ölçülerinin kontrol edildiği ve değerlendirilmesinin yapıldığı bir işlemdir. Bu işlem ile bebeğinizin doğum öncesi tüm kontrolleri yapılır. Bu sayede gelişimi ve anormali durumları kontrol edilmiş olur.

Renkli Doppler Ultrasonografi İncelemesi Nedir?

Bu işlem anne rahmine kan akışın sağlayan uterin arterin ve bebeğin göbek bağından geçen kanın incelenmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde bebekte ilerleyen haftalarda meydana gelebilecek gebelik toksemisi vegebelik tansiyonu, erken gebelik döneminde oluşabilecek ve bebekte görülecek enfeksiyonlar, bebekte oluşabilecek kromozom bozuklukları, doğumsal sakatlıklar, bebekte gelişme geriliği gibi sorunlar tespit edilebilir.

Reklamlar

Sakatlıkların Tanısı İçin Tek Başına Detaylı Ultrason Yeterli Midir?

Down Sendromu veya diğer bazı kromozomal rahatsızlıkların olması durumunda da anne karnındaki bebeğin yapısal olarak normal olduğu görülebilir. Bundan dolayı hamileliğin 11. Haftasından sonra ikili tarama testleri yapılır. Bu testlerin sonucunda bebeğin kromozal rahatsızlığa yakalanma şansı yüzdesel olarak görülür. İstatiksel olarak Down sendromu riski tespit edilir. Tabi ki yüzdenin yüksek çıkması da kesin olacağı anlamına gelmemektedir. Ve sonrasında yapılan detaylı ultrason ile de bebeğinizin ense kalınlığı ölçülür.  16. Haftada ise 4lü tarama yapılır. İki test yapıldığı için bu testlerle sakatlığı yakalama olasılığı da %80-95 kadardır. Anne kanından araştırma yapılmaktadır. Bu tarama testinin kromozomal bozukluğu gösterme hassasiyeti %99’dur.

Eğer tarama sonuçlarına göre riskli bir durum varsa gebeliğin 11 ve 14. haftaları arasında CVS ya da 15 ve 22. haftalar arasında amniyosentez yapılarak kromozom anomalilerinin kesin tanısı konulabilir.

Sakatlıkların Tanısı İçin Tek Başına Detaylı Ultrason Yeterli Midir
Sakatlıkların Tanısı İçin Tek Başına Detaylı Ultrason Yeterli Midir

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason İle Her Anomali Saptanabilir Mi?

Doğacak bebeklerde doğumsal sakatlık oranı yüzde ikidir. Bu sakatlıkların bir kısmı yapısal olarak görülebilir olduğu için 11 ve 14. haftalar arasında yapılan ultrason ile tespit edilebilir. 11 ve 14. haftalarında olabilecek bu sakatlıkların ancak %30-50’si tespit edilebilir. Hamileliğin 18 ve 23. haftalarında yapılan detaylı ultrason ile bebekte olan sakatlıkların %50-70’si saptanabilir. Bazı durumlarda ise bebek çok küçük olduğu için sakatlıklar doğuma kadar olan süreçte ya da doğum sırasında tespit edilebilir. Bu sorunlar kalpte olan küçük delikler, kapaktaki sorunlar ve kalça çıkıkları olabilir. Fakat ultrason ile bebeğin zekası, görme veya işitme kusurları, endokrin bozuklukları, deri ve sinir hastalıkları, bazı kromozom bozuklukları tespit edilemezler.

Yani aslında genel olarak hamilelik anne ve baba adayları için heyecan verici ve bilinmezlerle dolu bir süreçtir. Yapılan detaylı ultrason ve tarama testleri ile gebelik takibi yapılır. Bu aşamada yapılan testler sağlıklı ve anne ve bebek açısından en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.

Doğumsal Hastalıkların Yüzde 95’inin Tanısı Konulabiliyor

Detaylı ultrason ile bebeğin organlarının gelişimi incelenmektedir. Beyni, gözleri, burnu, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, elleri, kolları, parmakları, karnı, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları incelenmektedir. Bu organlarda herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilir ve anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95’inin tanısı konulabilmektedir.

Bebeğin Tüm Organları İnceleniyor

Bebeğin anne karnındaki gelişimi embriyolojik ve fetal dönem olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlk 8 hafta embriyolojik, 8. haftadan sonrası fetal dönem olarak isimlendirilmektedir. Fetal dönemin özelliği bebeğin organlarının oluşup gelişmeye devam ettiği dönemdir. Ve bu dönemde bebeğinizin organları incelenebilir. Ayrıntılı ultrasonu bu konuda eğitim almış kişiler yapmaktadır. Organlar tek tek değerlendirildiği için 20- 25 dakika kadar bu işlem sürmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Genellikle 18-24. Haftalar Arasında Yapılıyor

Detaylı ultrason çoğunlukla gebeliğin 18.- 24. Haftaları arasında yapılmaktadır. Gelişmiş ultrason cihazları ile gebeliğin 11 ve 13. Haftalarında da yapılabilmektedir. Fakat bu haftalarda yapılan detaylı ultasonda yüzde 75 oranında sorunlar varsa tespit edilmektedir. Beyin oluşumundaki bazı problemler ve kalpteki bazı delikler bu haftada görülmeyecektir. Bundan dolayı detaylı ultrasonun 20 ve 24. Haftalar arasında yapılması en doğru sonucu verecektir. Bu haftalar arasında yapılması tavsiye edilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Genellikle 18-24. Haftalar Arasında Yapılıyor
Ayrıntılı Ultrason Genellikle 18-24. Haftalar Arasında Yapılıyor

Ayrıntılı Ultrason Çok Önemlidir Çünkü;

  • Detaylı ultrason ile bebeğin hayati organları incelenerek sorun olması durumunda doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılması, bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesi sağlanır.
  • Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilerek bebeğin yaşama şansı arttırılabilmektedir.
  • Bazı özel ultrason sonuçları ile bebekte olabilecek genetik hastalıklar da teşhis edilebilmektedir.
  • Detaylı ultrason ile bebeğinizin pozisyonu, doğum şeklinin belirlenmesi gibi konular aydınlığa kavuşur.

Ayrıntılı Ultrasonografinin Bebeğe Zararı Bulunmuyor

Detaylı ultrason uzun sürdüğü için bebeklerin bu ses dalgalarından etkileneceği söylenmektedir. Fakat bu düşünce tamamen yanlıştır. Bu yöntem güvenle kullanabilir ve bebeğinize hiçbir zararı yoktur. Aksine bir sorun olması durumunda erken müdahale şansını arttığı için her anne adayının yaptırması daha sağlıklı olacaktır.

Genetik Hastalıkların Bazıları Ultrasonografi İle Tespit Edilebiliyor

Bilinen 15 bin tane genetik hastalık vardır. Bu hastalıklar çoğunlukla ultrasonda kendini göstermez. Anne karnındaki bebeğin hastalığına tanı koymak için bebekte yapısal bir bozukluğa neden olması gerekmektedir. Bu yapısal bozukluklar kalpte delikler, kalp damarlarındaki anormallikler, kalp kapakçıklarında anormallikler, beyin gelişiminde bozukluklar, karın ön duvarının gelişmemesi, parmak fazlalıkları, kol-bacak kısalıkları, yüz şekli bozuklukları gibidir. Genetik hastalıkların büyük bir kısmı anne karnında belirti göstermemektedir. Bundan dolayı ultrason verilerinden normal olmayan bulgular varsa çok dikkatli değerlendirilmelidir.

Tespit Edilen Bozukluklarda Aile Üyeleri De Değerlendirmeye Alınıyor

Detaylı ultrason sonucuna göre bebekte yapısal bozukluk tespit edilirse bunların tek başına bir anlamı yoktur. Bebeğin anne-babanın hatta kardeşlerin değerlendirilmesi gerekebilir. Detaylı ultrasonun sonucuna göre ekstra tahlillerin yapılır yapılmayacağına karar verilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz bir diğer sağlık konumuz olan Ramazanda ağız bakımı konulu yazımız da ilginizi çekebilir. Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.

Hamilelikte Detaylı Ultrason Nedir? 2024 Detaylı Ultrason
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx