Sağlık

Haritaki Ne İşe Yarar?

Haritaki Nasıl Kullanılır?

Reklamlar

Haritaki pek çok farklı cilt ve saç sorununa iyi gelen bir doğal maddedir. Ayrıca pek çok sağlık sorununun da iyileşmesini sağlayan haritaki bitkisini bu yazıda ele alacağız. Bu yazımızda haritaki nedir, haritaki faydaları nelerdir, haritaki cilde faydaları nelerdir, haritaki saçlara faydaları nelerdir ve haritaki nasıl kullanılır gibi soruları cevaplayacağız.

Haritaki Nedir?
Haritaki Nedir?

Haritaki Nedir?

Haritaki, oval şekilli, boyları iki ila beş santim, enleri bir ila üç santim arasında değişen, beş dikey sırta sahip, nektar benzeri bir meyvedir. Çeşitliliğine bağlı olarak olgunlaştığında yeşil ve siyahımsı bir renk alır. Haritaki meyvesi çeşitlerine göre tatlı, ekşi ve acıdır. Yedi çeşit haritaki vardır.

Haritaki, Terminalia Chebula ağacının tohumlarından elde edilen bir ayurveda bitkisidir ve birçok sağlık yararı sunar.

Reklamlar

Haritaki, antikanser, antibakteriyel, antidiyabetik ve antioksidan özellikleri de dahil olmak üzere iyileştirici özelliklere sahip olduğu kabul edilen bileşenlerden oluşur. Haritaki, temel vitaminler, mineraller ve proteinler içeren çok besleyicidir. C vitamini, manganez, selen, potasyum, demir ve bakır kaynağıdır. Ayrıca tannik asit, gallik asit, palmitik asit, stearik asit ve behenik asit gibi bitki kimyasalları içerir.

Haritaki, ‘ilaçların kralı’ olarak da bilinir ve sağlık açısından dikkate değer faydalar sağlar. Saç dökülmesini önler ve kepeği giderir, kabızlığa yardımcı olur, öksürük ve soğuk algınlığını önler, akne ve ülserleri giderir, bağışıklığı güçlendirir, şeker hastalığını önler, kilo vermeye yardımcı olur, cilt alerjileriyle savaşır ve kalp rahatsızlıklarını iyileştirir.

Haritaki Faydaları
Haritaki Faydaları

Haritaki Faydaları

Haritaki (Terminalia chebula), güney Asya ve Hindistan’a özgü bir ağaçtır. Bu ağacın kurutulmuş meyvesinin Ayurveda’da uzun bir kullanım geçmişi vardır. İnsanlar boğaz ağrısı ve alerjiden kabızlığa ve hazımsızlığa kadar bir dizi durumdan iyileşmeyi desteklemek için haritaki kullanır.

Haritaki, C vitamini ve antioksidan bakımından oldukça zengindir, antienflamatuar etkileri olduğu bulunan maddeler açısından da zengindir. Haritaki, doğal halinin yanı sıra toz veya besin takviyesi formunda da bulunur.

Reklamlar

Haritaki bitkisinin sağlığınızı iyileştirebileceği iddialarını destekleyen klinik deneylerin eksikliği var. Şimdiye kadar haritakinin sağlık etkilerine ilişkin kanıtların çoğu, ön, hayvan temelli araştırma ve laboratuvar çalışmalarından gelmektedir. İnsanlarda yapılan ön araştırmalar, bazı sağlık yararları sunabileceğini öne sürüyor, ancak bunu doğrulamak için daha fazlasına ihtiyaç var.

Diş Çürüklerini Önler

Ağız Sağlığı ve Önleyici Diş Hekimliği’nde yayınlanan 2010 tarihli bir araştırma, haritaki bazlı bir gargaranın çürükleri önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmada otuz kişiye ya damıtılmış su ya da haritaki ile yapılan gargara verildi. Araştırmacılar, durulamadan sonra toplanan tükürük örneklerini analiz ettiler ve haritaki bazlı gargaranın, çürük gelişimine bağlı bakteri seviyelerini azaltmada önemli ölçüde daha etkili olduğunu buldular.

Ağrı Kesici Olarak Kullanılır

Haritaki, ağrı yönetimine yardımcı olabilir, 2016’da bilimsel bir dergide yayınlanan küçük bir çalışma önerir. Araştırmacılar, araştırmaya katılanlara tek bir oral doz haritaki veya bir plasebo verdi ve haritakinin plaseboya kıyasla ağrı eşiğini ve ağrı toleransını artırdığını buldu. 

Kolesterolü Düşürür
Kolesterolü Düşürür

Kolesterolü Düşürür

Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırma, haritaki’nin farelerde toplam kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu belirledi. Çalışma yazarları ayrıca haritaki’nin hayvanların kalp hastalığı riskini arttırdığı bilinen bir tür kan yağı olan trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldu. yükseldiğinde.

Bununla birlikte, haritaki’nin kolesterol seviyeleri üzerindeki etkisine ilişkin araştırma, hayvan çalışmaları ile sınırlıdır ve bu amaç için takviyeyi önermek için henüz çok erkendir.

Oksidatif Stresi Giderir

Haritaki, 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, oksidatif stresle mücadele ettiği bulunan antioksidanların ifadesinin artmasına yardımcı olabilir. Yaşlanan fareler üzerinde yapılan testlerde, çalışmanın yazarları haritaki ile yapılan tedavinin glutatyon, süperoksit dismutaz, C vitamini ve E vitamini de dahil olmak üzere çeşitli antioksidanların konsantrasyonlarını artırmaya yardımcı olduğunu gözlemledi. Bu araştırma da hayvan çalışmaları ile sınırlıdır, bu nedenle haritaki henüz sağlığın bu şekilde iyileştirilmesi için önerilemez.

Kan Şekerini Dengeler

2010 yılında yapılan hayvan temelli bir çalışmada, bilim adamları metabolik sendromlu sıçanları içeren bir dizi deney yaptılar ve haritaki’nin kan şekeri düzeylerini düşürerek bu durumun tedavisine yardımcı olabileceğini keşfettiler.

Diyabet veya metabolik sendromu önlemek veya tedavi etmek isteyenler bunu umut verici bulabilirler, ancak bu kullanım için etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğundan, haritaki almak için önerilen tedaviyi bırakmamalıdır.

Solunum Anomalileri İçin Haritaki

Haritaki, her türlü solunum sıkıntısı için nihai çare olarak kabul edilir. Baskın anti-inflamatuar, anti-biyotik ve anti-astmatik özellikleri nedeniyle soğuk algınlığı, öksürük ve grip, bronşit, astım vb. gibi çeşitli solunum problemlerinin tedavisinde büyük önem taşır. göğüs ve burun boşluklarının içine girerek nefes almayı kolaylaştırır ve vücudun mukustan kurtulmasına yardımcı olur. Bu bitkinin günlük alımı akciğer dokularını güçlendirir ve akciğer sağlığını artırır.

Kalp Sağlığı İçin Haritaki

Haritaki’nin kapsamlı kalp-sağlıklı özellikleri, bir dizi kalp rahatsızlığının tedavisinde mükemmel bir rol oynar. Zihni sakinleştirerek, aritmi ve çarpıntısı olan hastalar için son derece faydalı olan kalp sistemini rahatlatır. Kalp kaslarını güçlendirmede, kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede ve ateroskleroz, kalp krizi, kalp blokları, kan pıhtılaşması vb. riskini azaltan lipid birikimini önlemede yüksek öneme sahiptir. 

Bağışıklık İçin Haritaki

Zengin antioksidanlar ve C Vitamini ile dolu olan haritaki, bağışıklık sistemini iyileştirmek, mikroplarla savaşmak ve vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı korumak için mutlak bir çare sunar. Aynı zamanda, enfeksiyonları önlemede son derece etkili olan güçlü anti-viral, anti-bakteriyel ve antifungal özelliklerin varlığını doğal olarak tasvir eder. Ayrıca doku yenilenmesini teşvik ederek yara iyileşmesini kolaylaştırır.

Haritaki Cilde Faydaları
Haritaki Cilde Faydaları

Haritaki Cilde Faydaları

Haritaki bitkisinin cilde faydalarını bu bölümde öğrenebilirsiniz.

Haritaki Akne ve Ülserde Yardımcı Olur

Haritaki tozu, akne ve ülser tedavisinde çok etkili olmasını sağlayan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Haritaki tozunu ve kaynamış suyu alın, macun haline getirin ve sivilceli ve ülserli cilt üzerine uygulayın.

Haritaki Cilt Alerjileriyle Mücadele Eder

Haritaki tozu cilt bakımında çok faydalıdır. Cilt alerjisi ile savaşır. Haritaki macunu, bu tür sorunlar için en iyi çözümdür. Bu haritaki toz macunu açık yeşil renktedir ve bir haritaki meyvesi alınıp az miktarda kaynamış su karıştırılarak yapılabilir. Macunu alın ve enfekte olmuş cilde uygulayın.

Yaraları ve Enfeksiyonları İyileştirir

Haritaki, yalnızca bakteri ve mikropları vücuttan uzaklaştırmak için kullanılan değil, aynı zamanda yaraları tedavi eden ve iyileşmeyi iyileştiren güçlü antibakteriyel, anti-viral ve antifungal özellikleri gösterir. Bu mucizevi bitkide bulunan biyoaktif bileşikler, eski zamanlardan beri yaralar, ülserler, cilt mantarı gibi çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Cilt Sağlığı İçin Haritaki Kullanılır

C vitamini, magnezyum, potasyum, demir ve bakır gibi güçlü antioksidanların ve besinlerin bolluğu, Haritaki’yi çeşitli cilt ve saç sorunlarının tedavisinde önemli bir oyuncu haline getiriyor. Vücuttaki serbest radikalleri etkili bir şekilde temizler ve oksidatif hasarı azaltır. Doğal bir toner olduğu için cildin iç katmanlarındaki toksinleri temizler, genel cilt sağlığını destekler ve akne, sivilce, kızarıklık, çıban gibi çeşitli cilt enfeksiyonlarını tedavi eder. Haritaki cilt sağlığını iyileştirmek için çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Çok eski zamanlardan beri haritaki tozu cilt sağlığını artırmak için kullanılmıştır. Çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmek için kolay ve doğal bir çözüm sunan kendin yap maskelerinde kullanılırlar.

Gözenek Azaltıcı Maske Yapımında Kullanılır

Bir yemek kaşığı haritaki tozu, bir tatlı kaşığı nohut unu, bir tatlı kaşığı multani mitti ve iki yemek kaşığı gül suyunu karıştırıp yüzünüze sürün. Yirmi dakika yüzünüzde bu maskeyi bekletin ve soğuk su ile yıkayın. İstenilen sonuçlar için bu yüz maskesinin haftada iki kez kullanın.

Haritakinin büzücü özellikleri gözenekleri etkili bir şekilde azaltır. Melanin üretimini engeller, kırışıklıkları ve pigmentasyonu azaltır ve böylece lekesiz bir cilt sağlar. 

Göz Altı Morluklarını Gideren Maske Yapımında Kullanılır

Bir kaşık haritaki tozu, bir tatlı kaşığı taze aloe vera jeli ve iki damla badem yağı karışımını bir kaseye alın ve karıştırın ve bu maskeyi dairesel hareketlerle göz çevrenize yavaşça masaj yapın. On beş dakika kurumasını bekleyin ve soğuk su ile yıkayın. Gözlerin altındaki cildi esnek tutmak için biraz nemlendirici uygulayın. Koyu halkaları tamamen gidermek için bu yüz maskesini haftada üç kez kullanın. Antioksidanlarla yüklü haritaki, oksidatif hasarı ve pigmentasyonu azaltır ve koyu halkaların tedavisinde son derece faydalıdır.

Haritaki Saçlara Faydaları
Haritaki Saçlara Faydaları

Haritaki Saçlara Faydaları

Bir fincan hindistan cevizi yağının bir tavada üç kapsül haritaki ile kahverengileşinceye ve dış kabuğu çatlayıp soğumaya bırakılıncaya kadar ısıtılmasıyla hazırlanabilen, haritaki bitkisel yağı formundaki haritaki tozunun saç dökülmesine çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Haritaki yağı ayrıca kepek ve bit enfeksiyonlarını da önler.

Haritaki, saç sağlığını iyileştirmedeki rolü nedeniyle son derece değerlidir. Kepek, kaşıntı ve saç dökülmesi gibi kafa derisi enfeksiyonlarını tedavi etmek için yararlıdır. Güçlü bir bileşen olarak saç köklerini temizler, kir ve yabancı maddelerden arındırır ve yeni saçların oluşumunu destekler. Ayrıca onları kökten güçlendirir, saç kırılmalarını ve dökülmesini önler ve ipeksi yumuşaklıkta pürüzsüz saçlar kazandırır.

Haritaki tozunu amla ve bahera ile birlikte kına tozu ile karıştırın. Bir maske yapmak için su veya çay ekleyin. Bu karışımı saçınıza sürün ve bir saat bekletin. Soğuk suyla yıkayın ve saçınızı şekillendirin. 

Haritaki Nasıl Kullanılır?
Haritaki Nasıl Kullanılır?

Haritaki Nasıl Kullanılır?

Genel tavsiye, yemeklerden önce veya sonra günde bir veya iki kez beş ila on gram haritaki tüketilmelidir. Doğru dozaj için doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca haritaki bitkisini amla yağı, gül suyu ve aloe vera jel ile karıştırarak cildinize ve saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Fakat haritakiyi kullanmadan önce mutlaka yama testi yapmanız gerekir.

1/4 çay kaşığı haritaki tozunu suyla karıştırabilirsiniz ve günde bir kez tüketebilirsiniz. Düzenli kullandığınız zaman bu içecek, kilo vermenizi sağlar. Bu karışım aynı zamanda kabızlığı önleyecek ve sindirim sistemini en üst düzeyde tutacaktır.

Yazımızı beğendiyseniz, Lif Miktarı En Fazla Olan Gıdalar adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Begonya Kadın Instagram: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Haritaki Ne İşe Yarar? 2025 Haritaki
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx