Haşhaş Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?
Haşhaş faydalı bir bitki tohumudur. Peki haşhaş tohumu yağının faydaları nelerdir, haşhaş tohumu yapı ne işe yarar, haşhaş tohumu yağı faydaları nelerdir gelin bu soruların cevaplarını birlikte ele alalım.
Haşhaş tohumu çok faydalıdır. Cilt sağlığı ve saç sağlığına olan faydaları ile bilinse de haşhaş tohumunun en önemli faydalarından birisi bağışıklık sistemimizi güçlendirmesidir. Ayrıca haşhaş tohumunun kalp ve damar sağlığını koruma, üreme sağlığını destekleme gibi birbirinden önemli faydaları vardır.
Haşhaş Tohumu Nedir?
Haşhaş papaveraceanin bir alt ailesinden olan afyon haşhaşı veya ekmek tohumu haşhaş olarak da bilinmektedir. Papaver somniferum ailesine ait bir bitki türüdür. Ülkemizde haşhaşın anavatanı Akdeniz bölgesi olarak kabul edilir. Günümüzde Doğu Asya’da ve Avrupa’nın birçok yerinde de haşhaş yetiştiriciliği yapılmaktadır. Haşhaşın bu haşhaş tohumu olarak bilinen ve khus khus olarak da adlandırılan kısmı yenilebilir, böbrek şeklinde küçük tohumları vardır. Haşhaş tohumu mutfaklarda salatalardan soslara kadar pek çok tarifte kullanılmaktadır.
Haşhaş Tohumu Çeşitleri Nelerdir?
Çok sayıda çeşidi olan haşhaşın dünya üzerinde 70 ile 100 arasında farklı türü bulunmaktadır. En çok kullanılan haşhaş çeşitleri ve en çok kullanılan haşhaş tohumu çeşitleri şunlardır:
Mavi haşhaş tohumları:
En çok şekerlemelerde ve ekmek yapımında mavi haşhaş tohumu kullanılır. Bunlar Avrupa haşhaş tohumları olarak da bilinmektedir.
Beyaz haşhaş tohumu:
Hint mutfağında en çok kullanılan haşhaş tohumu da beyaz haşhaş tohumudur. En çok köri yapımında kullanılır. Beyaz haşhaş tohumu Hint, Ortadoğu ve Asya haşhaş tohumları olarak da bilinmektedir.
Doğu haşhaş tohumları:
Doğu haşhaş tohumları daha çok ticari amaçla üretimi yapılan haşhaş tohumu türüdür.
Haşhaş çiçeğinin yaprakları ve tohumları bazı tedavilerde kullanılabilir. Haşhaş tohumu haşhaş bitkisinden elde edilmektedir. Az miktarda kullanımı bile vücudumuza çok faydalıdır. Kırmızı haşhaş gibi bazı haşhaş türlerinin kurutulmuş yaprakları alkaloidler ve flavonoidler bakımından zengindir. Bu nedenle bitki çayı, bitki özü veya öksürük azaltıcı olarak kullanılmaktadır.
Haşhaş Tohumu Besin Değerleri
Haşhaş tohumları çoklu doymamış yağ açısından zengin bitki tohumlarıdır. Sağlıklı bir lif kaynağı, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Ayrıca haşhaş tohumu esansiyel besin öğeleri olan C vitamini, B1 (tiamin) ve B2 (riboflavin) gibi vitaminler açısından da zengindir. Haşhaş tohumlarının içinde vücudumuz için güçlü etkileri olabilen bazı alkaloidler bulunmaktadır. Fakat morfin gibi maddeler haşhaş tohumlarından elde edilir. Bu nedenle dünya genelinde haşhaş yetiştiriciliği konusunda tam bir uzlaşma sağlanamamıştır.
Haşhaş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Haşhaş tohumunun kullanım dozu çok önemlidir. Fazla doz alınmadığı sürece sağlığa birçok faydası vardır. Haşhaş tohumundan haşhaş tohumu yağı elde edilir. Bu yağ saç ve cilt sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca vücudumuza da çok sayıda yararı vardır. Haşhaş tohumu ve haşhaş tohumu yağının başlıca faydaları şunlardır;
Analjezik Etkilere Sahiptir
Haşhaş tohumunu yağının en çok analjezik etkisi bilinmektedir. Bazı hastanelerde dayanılmayacak kadar ağrı çeken hastaların ağrılarını azaltmak için morfinin ana maddelerinden birisi haşhaştır. Haşhaş tohumunun az miktarda tüketilmesi bile ağrıların azalmasını sağlayabilir. Çünkü haşhaş tohumunda çinko gibi sağlıklı bir yaşam için gerekli olan birbirinden önemli vitamin ve mineraller vardır. Ayrıca bu özellikleri ile haşhaş tohumu metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterebilir.
Cilt Bakımında Kullanılır
Haşhaş tohumunun faydalarından birisi de vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle mücadele eden antioksidanlar ve linolenik asit içermesidir. Bunlar sayesinde cildin korunmasını sağlar. Haşhaş tohumunu su ya da süt ile karıştırarak krem kıvamında karışım elde edebilirsiniz. Bu karışımı cildinize uyguladığınızda cildiniz ihtiyacı olan nemi geri kazanacaktır. Ayrıca tohum yoğurt ile karıştırılarak maske olarak da kullanılabilir.
Saç Bakımında Kullanılır
Haşhaş tohumunun faydalarından birisi de saçlarımızadır. Haşhaş tohumunun içindeki yağ asitleri, kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller ve vitaminler saçları beslemeye yardımcı olur. Haşhaş tohumlarının su ve süt ile karıştırılması ile elde edilen krem; zeytinyağı ile karıştırılarak saça uygulandığında saçın sağlıklı bir biçimde uzamasına ve saç uçlarındaki kırıkların azalmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında haşhaş tohumları saç ve saç derisinde oluşan kepekten kurtulmaya da yardımcı olur.
Kaliteli Uyku Uyumaya Yardımcı Olur
Yapılan bir araştırmaya göre haşhaş tohumlarından elde edilen bir fincan çay kaliteli bir uyku için çok faydalıdır. Çünkü haşhaş tohumlarında vücudumuzun kortizol seviyelerini düşüren ve stresi azaltan çok sayıda alkaloit vardır. Fakat haşhaş tohumunun içinde morfin bulunduğu için haşhaş tohumu çayını fazla miktarda tüketmemeye özen gösterilmeli ve çocuklara vermeden önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Kadın Üreme Sağlığını Destekler
Haşhaş tohumu hemen hemen vücudun her bölgesine faydalıdır. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; haşhaş tohumu kadınlarda kısırlık nedenlerinden bir tanesi olan fallop tüplerindeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Haşhaş tohumu çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Ayrıca vücutta beyaz kan hücrelerinin yapımına yardımcı olan çinko mineralini de içinde bulundurur. Çinko vitamini vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Kalp Sağlığını Destekler
Haşhaş tohumunda yer alan önemli minerallerden birisi de demirdir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin yapımında aktif görev alır. Bu nedenle doğru miktarda haşhaş tüketmek demir alımını sağlar. Demir alımını artırmak kan akışını hızlandırmaya, oksijen bakımından zengin kanın, doku ve hücrelere taşınmasına yardımcı olur.
Sindirime Yardımcı Olur
Vücudumuzun sağlıklı çalışması için sindirimin düzgün çalışması çok önemlidir. Bağırsak hareketlerinin sağlıklı olması sağlıklı bir yaşam sürmemizin ilk aşamasıdır. Bunun için lif içeren besinler ile beslenmeliyiz. Haşhaş tohumu da sağlıklı bir lif kaynağı olduğu için bağırsakların normal fonksiyonuna yardımcı olur.
Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur
Haşhaş tohumları çinko minerali açısından zengin olduğu için kandaki şeker seviyesini korumaya yardımcı olmaktadır.
Görme Sağlığını Destekler
Yaş ilerledikçe doku ve organlarımız gibi göz sağlığımız da bozulabilir. Haşhaş tohumunda bulunan antioksidanlar ve çinko gibi mineraller gözde yaşlanmaya bağlı etkileri hafifletmeye yardımcı olur.
Sinir Sistemini Destekler
Haşhaş tohumunda yer alan kalsiyum gibi mineraller sinir sistemini desteklemeye ve onarmaya yardımcı olmaktadır.
Kemik Sağlığını Destekler
Haşhaş tohumunda ki kalsiyum kemik sağlığını da destekler. Haşhaş tohumundaki kalsiyum ilerleyen yaşlarda görülen kemik sorunlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı Olur
Haşhaş tohumu potasyum bakımından da zengindir. Potasyum dolaşım sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Bu sayede kan basıncı bozukluğunun neden olduğu ateroskleroz gelişiminin ve çok sık görülen felç ve kalp krizi gibi yaşanabilecek olası kalp sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
Haşhaş Tohumu Yağı Nedir? Haşhaş Tohumu Yağı Ne İşe Yarar?
Haşhaş tohumlarından haşhaş tohumu yağı elde edilir. Haşhaş tohumu yağı özellikle cilt ve saç bakımında kullanılmaktadır. Yağın özelliği de tohumların özelliğine göre farklılık gösterebilir. Haşhaş tohumlarından yaklaşık olarak %45-%50 oranında yağ elde edilir.
Haşhaş Tohumu Yağının Faydaları
Haşhaş yağı, antioksidan özelliktedir. Bu nedenle cilt ve saç sağlığı için faydalı yağlardan bir tanesidir.
Antioksidan Özelliklere Sahiptir
Vücudumuz için antioksidanların önemi, hücrelere zarar verebilen, kanser ve diyabet gibi durumlara yol açabilen serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olmasıdır. Yapılan bir araştırmaya göre haşhaş yağı hardal yağı ve çemen otu yağı kadar olmasa da, güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. 2009 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre, haşhaş yağının içerisinde alfa ve gama-tokoferol olduğu görülmektedir. Tokoferoller, antioksidanlar ve doğal olarak oluşan E vitamini formlarıdır.
Saç ve Cilt Sağlığına Faydalıdır
Haşhaş tohumu yağının içinde antioksidan ve yağ asitleri bulunmaktadır. Bu sayede saç ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Haşhaş yağındaki ana yağ asitleri şunlardır;
- Linoleik asit: Linoleik asitin cildimize faydası, cildin nem dengesini korumasıdır. Linoleik asit vücudumuzda sentezlenmez. Bu nedenle dışarıdan besinlerle veya besin takviyeleri yardımıyla alınması gerekir.
- Oleik asit: Cilt sağlığı için gerekli olan bir diğer yağ asidi de oleik asittir. Oleik asit yara iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
- Palmitik asit: Vücudumuzda yer alan yağ asitlerinden birisi de palmitik asittir. Bu yağ asidi haşhaş tohumunda da bulunmaktadır. Yaşlanma ile azalan palmitik asit seviyelerini haşhaş tohumu yağı kullanarak eski seviyesine getirebilirsiniz.
Haşhaş tohumunun içinde yaklaşık %56-%69 oranında linoleik asit bulunmaktadır. Bu yağ asidi cilt ve saç sağlığı için faydalı olduğundan dışarıda satılan cilt ve saç bakım ürünlerinde de bulunduğunu görebilirsiniz.
Haşhaş Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?
Haşhaş tohumu yağını elinize küçük bir damla alarak cildinize sürebilirsiniz. İsterseniz haşhaş tohumu yağını losyon, krem gibi çeşitli kozmetik ürünlerinize birkaç damla ekleyerek de kullanabilirsiniz. Haşhaş yağı, uçucu yağlar için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir. Ulusal Bütünsel Aromaterapi Derneğinin yaptığı açıklamaya göre; uçucu bir yağı haşhaş yağında seyreltmek için her bir damla taşıyıcı yağa 6- 15 damla uçucu yağı eklenebilir.
Fakat haşhaş tohumu yağı alırken soğuk sıkım olmasına ve güvenilir bir marka olmasında dikkat etmek gerekmektedir.
Haşhaş Tohumu Yağı Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Her şeyin fazlası zarardır. Haşhaş tohumunun morfin içerdiği için fazla kullanımı olumsuz etkiler ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Haşhaş tohumu yağının olumsuz etkisi ise oldukça nadiren görülür. Ancak haşhaş tohumu yağının yan etkilerini görmeniz durumunda hemen kullanmayı bırakıp bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Karşılaşılabilecek yan etkiler şu şekildedir;
- Boğazda ve yüzde şişme,
- Hırıltılı öksürük,
- Nefes almada zorluk,
- Kramp, mide bulantısı ve ishal gibi sindirim sistemi problemleri
Haşhaş tohumu yağının yan etkisinin az olmasının nedeni cilde uygulanmasıdır. Ancak cildinizin olumsuz tepki verip vermeyeceğini merak ediyorsanız kullanmaya başlamadan önce, cildinizde küçük bir noktaya haşhaş tohumu yağını uygulayabilirsiniz. Bir reaksiyon vermesi durumunda kullanmayı bırakmalısınız.
İlginizi çekebilir: Kırmızı Pancarın Faydaları ve Zararları Nelerdir?