İlkyardım

Hayat Kurtarma Zinciri Halkalarının Sıralaması

Reklamlar

Hayat kurtarma zinciri veya “Yaşam Kurtarma zinciri” olarak adlandırılan BLS uygulamalarında tüm uygulamalar canlandırma için çok önemlidir. Kurtarma zinciri 5 halkadan oluşur ve her bir halka hayatın yeniden sağlanması için çok önemlidir. Hayat kurtarma zinciri uygulamaların sıralı ve eksiksiz uygulanması BLS’nin etkinliğini belirler. Kurtarma zincirinin etkinliği en zayıf halkanın etkinliği ile belirlenir.

Bu nedenle tüm çemberlerin sırayla yapılması, yani “İlk Yardım Uygulaması ve İlk Yardım Sistemi” nin tüm adımlarının etkin bir şekilde çalışması esastır.

Kurtarma Zincirindeki Adımlar Nelerdir?

Hayat kurtarma zinciri için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanır;

Reklamlar
  • Erken teşhis ve yardım çağrısı,
  • Erken kalp masajı ve suni teneffüs
  • Elektrik çarpmasının erken tedavisi (defibrilasyon),
  • Temel bilgilerin sağlanması ve gelişmiş acil sağlık hizmetleri,
  • Canlandırma sonrası bakım.

Yetişkin Kurtarma Zincirinde Kaç Adım Var?

Kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Son iki halka, hayat kurtarma zinciri kurtarıcının görevi değil, sağlık görevlilerine aittir. Hayat kurtarma zincirinin ilk halkası;

  • Sağlık kuruluşlarına haber verme
  • Olay yerinde yapılan yaşam desteği,
  • Ambulans ekibinin müdahalesi,
  • Hastane acil servisi
Hayat Kurtarma Zinciri Sıralaması
Hayat Kurtarma Zinciri Sıralaması

Çocuğun Yaşam Zincirindeki İkinci Halka Nedir?

İlk halka: Hastaları, kazaları veya yaralanmaları uzman ekiplere bildirin (112).

İkinci tur: Yaralı hastaların temel yaşam desteği de dahil olmak üzere hayati işlevlerini sürdürmesi için müdahale.

Üçüncü tur: Bu, hastanın hastaneye nakli ile acil bakım ünitesinde müdahaledir.

Reklamlar

Yetişkinlere ilk Yardım Nasıl Yapılır?

Kendinizi ve hastayı/yaralıyı güvende tutmak önemlidir. Hastanın/yaralının omzuna dokunun ve “Nasılsın? Vicdanı sorgulanarak sınanır; Hayat kurtarma zinciri yerinde değilse, çevreden yardım istenir; 112 aranır. Hasta/yaralı sert bir yüzeye sırtüstü yatırılır,

Doğada Yaşam Kurtarma Zinciri Nasıl Yapılır?

İlk yardımın doğası önemli bir konudur çünkü, doğa sporlarına ilgi duyanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu da kazalara ve yaralanmalara yol açar. Hayat kurtarma zinciri standart ilk yardım yöntemlerinin olmadığı durumlarda doğada meydana gelebilecek yaralanmalar ve hastalıklar için doğru tespit çok önemlidir. Tüm bu teknikler natüropatik tıp alanına girer.

Kime, ne zaman ne olacağını asla bilemezsiniz. Evden çalışırken ebeveynlerimiz kalp krizi geçirebilir, çocuğun boğazına bir şey kaçabilir. Bir atlet veya herhangi bir insan bir şoktan sonra dilini yutabilir. Siz ya da bir başkası yoldayken bir kaza geçirebilirsiniz.  Tüm bu durumlarda nasıl müdahale edileceğini bilen kişiler ölüm olasılığını azaltabilir. Örneğin; kalp krizi sırasında suni teneffüs yapmayı bilen biri, bildiklerini uygulayarak hayatını kurtarabilir. Dili boğazına kaçan bir kişinin dilinin nasıl çıkarılacağının bilinmesi önemlidir.

Bunlar öğrenilmelidir. Aslında tüm öğrencilere bu konuda eğitim verilmeli ve ilk yardım dersi eğitim programlarında zorunlu bir ders olmalıdır. Konu insan hayatı olunca bunlar daha fazla önemsenmelidir.

Gözlemle, Belirle, Planla ve Uygula

 Olaydan daha fazla mağdur oluşmasına izin verilmemelidir. Sıklıkla karşılaşılan bir durum, heyecanla yardıma koşanların ek kazalara uğramaları,  hayat kurtarma zinciri ve bazen hayatlarını yitirmeleridir. Kazazedenin yanına gitmeden önce bölge güvenliği kontrol edilmeli, eğer bir tehlike varsa kaldırılması sağlanmalıdır.

Bu hem kendi güvenliğiniz için hem de ekip arkadaşınızın kazazede ve çevredekilerin güvenliğini sağlamak için önemlidir. Kaza mekanizmasını öğrenmeye çalışmalısınız. Ne oldu? Nasıldı? Bu size kişinin durumu ve nelerden şüpheleneceğiniz hakkında bir fikir verecektir. Aynı zamanda yakınlarda başka yaralı olup olmadığı da unutulmamalıdır. Tüm bunların, ilk yardım uygulamasına başlamadan önce, atlandıktan sonraki 1-2 dakika içinde hızlı bir şekilde yapılması gerekir.

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx