Her Kadının Dikkat Etmesi Gereken Hijyen Kuralları
Her kadının dikkat etmesi gereken hijyen kuralları nelerdir? Bu konu hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. İnsan vücudu hastalığa neden olan organizmaların yaşamasına uygun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle sağlığımız için hijyen çok önemlidir. Vücudumuzu ve evlerimizi temiz tutarsak hastalık da bizden o kadar uzak duracaktır. Dikkat etmeniz gereken hijyen kuralları şu şekildedir;
Mutfakta Normal Bez Yerine Kâğıt Havlu Tercih Edin
Hızlı bir şekilde bakteri üreyen bir diğer ortam da mutfak tezgahları ve mutfak bezleridir. Mutfak bezlerinde hızlı bir şekilde bakteri oluşabilmektedir. Bundan dolayı mutfak bezleri yerine kağıt havlu kullanılmalıdır. Tezgah üstleri sıcak su ve sabun ile sık sık temizlenmelidir.
Mutfak Bıçaklarınızı Ayırın
Et kestiğiniz bıçaklar ile sebze kestiğiniz bıçaklar farklı olmalıdır. Çünkü et için kullandığınız bıçaklarda hızlı temizlenmediğinde hızlı bir şekilde bakteri oluşmaktadır. Bundan dolayı hem et kestiğiniz kesme tahtası hem bıçağınız ayrı olmalıdır. Ve sık sık kaynar suyla dezenfekte edilmelidir.
Odalarınızı Havalandırın
Odalarınızı havalandırıp uzun süre kapalı kalmamasını sağlamalısınız. Bulunduğunuz yeri sık sık havalandırırsanız oksijen oranı artar ve zararlı organizmaların çoğalmasını engelleyecektir.
Kapı Kollarını Silmeyi Unutmayın
Evinizde de birçok mikrobik faktör vardır. En çok mikrop barındıran yerler kapı kolları ve tuvalet, banyolardır. Çoğunlukla tuvalet ve banyo temizliğine dikkat edilse de kapı kolları ihmal edilmektedir. Tam hijyeni sağlamak için kapı kollarını sık sık temizlemeyi unutmayınız.
İlginizi Çekebilir: Kurdeşen Nedir?
Tuvalet Hijyeni Çok Önemlidir
Tuvalet temizliği konusunda en önemli konulardan birisi de klozet kullanımı olmadığı durumlarda klozet kapağının kapalı durmasıdır. Klozetle kapakları her kullanımdan önce kağıt ile temizlenmelidir. Tuvalet yapıldıktan son bol dökülmesi ve tuvaletlerin sıklıkla havalandırılması yine dikkat edilmesi gereken kurallardır.
Kanserojen maddeler tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılan ürünlerde bulunmaktadır. Bundan dolayı ucuz yollu ve ne olduğunu bilmediğiniz markaların ürünlerini kullanmamalısınız. Bazı markalar onaylanmamış olabilir. Ve temizlikten sonra bu ürünlerin güzelce durulanması çok önemlidir.
Mutfak Aletlerini Sık Sık Yıkayınız
Mutfakta işinizi kolaylaştıran aletlerin sık sık temizlenmesi gerekmektedir. Mutfak robotu, mikser, kettle gibi aletler dikkatlice yıkanmalıdır. Bu aletlerin her kullanımdan sonra güzelce temizlenmesi gerekir. Eğer düzgünce temizlenmezse mikroplar bu ortamda hızlıca çoğalır.
Mutfak Perdenizi Her Ay Yıkayın
Mutfak hijyeni çok önemlidir. Bu nedenle buzdolabınızı ayda bir temizlemeli, perdeleriniz da ayda bir yıkamalısınız. Aynı zamanda tezgahın üzerinde ürün bırakmayarak da mikroplardan korunabilirsiniz.
Mutfakta temizlik için kimyasal içermeyen bir ürün kullanmak istiyorsanız sirke de kullanabilirsiniz. Kimyasal içeren temizlik ürünlerinden kullanacaksanız da çok iyi durulamanız gerekmektedir.
Sirkeyi Temizliklerinizde Kullanınız
Temizlik yani hijyen sağlık için çok önemlidir. Sadece ellerimizi düzenli yıkamak bile bizi çok sayıda hastalıktan korumaktadır. Evinizin hijyeni için sirke ve sabun gibi ürünlerle temizlik yapabilirsiniz. Ayrıca önemli bir nokta da evin bir iki saat havalandırılmasıdır. Böylece birçok hastalığın önüne geçeceksiniz.
Elleriniz Sizi Korur
Gün içinde dokunduğumuz yüzeylerde bulunan mikroplar ellerimize bulaşmaktadır. Bundan dolayı yemek yemeden önce, hapşırdıktan sonra, çöpleri elleyince ve tuvalete girince ellerimizi güzelce su ve sabun ile yıkayıp dezenfekte etmeliyiz. Aynı zamanda el hijyeni deyince dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da tırnak bakımıdır. Bakımsız olan tırnaklarda kir ve mikrop birikimi olmaktadır ve bu da hastalıkların vücudumuza yerleşmesine kolaylık sağlamaktadır.
Duş Almak Hem Ruhunuzu Hem Bedeninizi Korur
Haftada 3-4 kere duş alırsanız gem kötü koku oluşmasını engellersiniz hem de vücudunuzun kan akışını hızlandırabilirsiniz. Bunun sonucunda da organlarınız daha sağlıklı çalışacaktır. Düzenli olarak duş alırsanız ruhen de kendinizi iyi hissedersiniz. Çünkü suyun arındırıcı ve dinlendirici etkisi vardır.
Fakat ev kazalarının büyük bir bölümü duş alırken meydana geldiği için dikkatli olunmalıdır. Duşta zemin kaygan olduğu için ve elektrik aksamlarının bulunmasından dolayı bazı kazalar olabilmektedir.
Ağız ve Diş Bakımı, Hastalıkları En Etkili Yolu
Diş etleriniz ve dişleriniz temiz olursa hastalıklardan da korunursunuz. Günde iki kere dişlerinizi güzelce fırçalamalısınız. Bu şekilde bakterilerin oluşumunu ve alt solunum enfeksiyonları oluşmasını engelleyebilirsiniz. Geceleri uyurken bütün organlarımız çalıştığı için sabah ilk uyandığınız zaman dişlerinizde bakteri birikintisi olabilir. Sabah kalktığınızda dişlerinizi fırçalarsanız bakteriler midenize inmeden sizi hasta etmeden daha sağlıklı olabilirsiniz.
Kıyafetleriniz Hasta Olmanıza Neden Olabilir
Giyilen kıyafetlerin temiz olması çok önemlidir. Kumaşların üzerinde biriken bakteri, toz ve kirler mikrop gibi hasta edebilecek organizmaları tutar. Bundan dolayı giydiğiniz kıyafetleri iki günden fazla giymemelisiniz. Ve düzenli aralıklarla temizlemelisiniz.
Cep Telefonlarınızı Sık Sık Temizleyiniz
Çevremizdeki çoğu şeyde mikroplar rahatça barınabiliyor. Özellikle en çok dikkat edilmesi gereken de bütün gün elimizde olan cep telefonları. Her ortamda elimizde olduğu için mikropları çekmektedir. Bundan dolayı da telefonlarınızı sık sık alkollü bezler ya da kolonya ile temizlemelisiniz.
Ellerimizi Ne Sıklıkta Yıkamalıyız?
En doğrusu elimizi her temastan sonra yıkamaktır. Özellikle tuvaleti kullandıktan, bebeğinizin altını değiştirdikten, hayvanlara ya da hayvan pisliğine dokunduktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonra, özellikle çiğ et, tavuk ya da balığa dokunmadan önce ve dokunduktan sonra, yemek yemeden önce ellerinizi yıkamalısınız.
Ellerinizi yıkamanız gereken diğer durumlarda burnunuzu temizledikten sonra, elinize öksürüp hapşırdıktan sonra, kesiklerinize ilaç sürdükten sonra, hasta veya yaralı bir insanla temas ettikten sonra, çöpü attıktan sonra, kontak lenslerinizi takmadan ya da çıkarmadan öncedir.
Antibakteriyel Sıvı Sabunlar Mikroplar ile Daha İyi Savaşır
Uzmanlar kalıp sabun yerine sıvı sabun kullanılmasını tavsiye etmektedir. Kalıp sabunda bakteriler hızlıca üreyebilmektedir. Normal sıvı sabunlar yerine de antibakteriyel sabunlar tercih edilebilir. El yıkama tekniklerinin uygulanması ve ellerin 20 sn.ye boyunca yıkanması da oldukça önemlidir. El yıkama tekniklerine dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.