Saç Bakımı

Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır konulu yazımız ile En iyi Hindistan Cevizi Yağı Maskelerini sizlere tüm ayrıntıları ile veriyoruz. Saç bakımında önemli bir yer tutan Hindistan Cevizi ile her zaman parlak, bakımlı ve sağlıklı saçlara sahip olmak elinizde. Sizler de maske tariflerimiz ve ipuçlarını okuyarak her zaman güzel saçlara sahip olabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı güzel kokusu ve nemlendirmesi ile pek çok cilt ve saçta kullanılmaktadır. Maske yapımında sıklıkla kullanılır. İçerdiği antioksidan sayesinde saçlarınızı ve cildinizi onarır. Saçlarda kullanıldığında ise saçı güçlendirir.

Bu yağı market ya da kozmetik mağazalarından alabilirsiniz. Hafif katı bir yapıda kreme benzer soğuk sıkım ile üretilmiş bir üründür. Ekstra hiç bir şey gerektirmeden direk olarak saça ya da cilde uygulanabilir. Fazla sıcaklarda sıvı hale normal ortamda ise katı haldedir. Cildinize sürdüğünüz anda sizin sıcaklığınız ile direk sıvı hale kolayca geçecektir.

Reklamlar

Hindistan Cevizi Yağının Saçlarımıza Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının ana bileşenlerinden olan Laurik asit saçlarınızın ve köklerinin gücünün artmasına yardımcı olur. Nem sağladığı için oluşabilecek kırıklara karşı bir tabaka da oluşturur. Doğal olarak saçınıza bakım yapmış olur. Masaj yaparak saça yedirdiğinizde ise saçı nemlendirir ayrıca kan dolaşımını da artırır.

Bu yağ oldukça nemlendirici özelliğe sahiptir. İster banyo sırasında isterseniz banyodan sonra kullanabilirsiniz. Saçlarınız nemliyken kullanma saçlarınızın sağlıklı olması için oldukça önemlidir ve kullananların çoğu banyo sırasında saçları nemliyken kullanmaktadır.

Saçlarınız boyalı ya da yıpranmış bir durumdaysa özellikle bu yağı kullandığınız zaman önemli ölçüde iyileşmeler ve gözle görülür düzelmeler yaşayacaksınız. Belirli aralıklarla periyodu bozmadan kullandığınız sürece saçlarınız her geçen gün öncesine nazaran daha sağlıklı ve canlı olacak, hacmi de aynı oranla artacaktır. Hindistan cevizi yağı saçlarınıza yaptığı bakım sayesinde saç sayınızda da artış meydana gelecektir.

Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Kullanılır?

Yağın saçlarda nasıl kullanılabileceği ile alakalı ufak bir listemiz var;

Reklamlar
  1. Saç kremi gibi kullanılabilir: Saçınızı şampuanla yıkama işlemini tamamladıktan sonra köklerinden başlayarak uçlarına doğru Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
  2. Bukle açıcı gibi kullanılabilir: Saçlarınızı yıkama işlemini tamamladıktan sonra bir miktar Hindistan cevizi yağını özellikle saç uçlarına sürerek, tararken zarar görmelerini engelleyebilirsiniz.
  3. Saç maskesi gibi kullanılabilir: Saçlarınızı Hindistan cevizi yağıyla yağladıktan sonra birkaç saat bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.
  4. Yıkamadan önce: Saçlarınızı yıkamadan önce Hindistan cevizi yağıyla yağlayabilirsiniz.
  5. Kafa derinize bakım yapmak için: Yatmadan önce kafa derinize küçük miktarda Hindistan cevizi yağıyla masaj yapabilir gece boyuncu bekletilip sabah kalkınca yıkayabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları saçınızın türüne bağlı olarak kullanım aralığı değişebilir. Kullanacağınız miktarı saçınıza ve saçınızın türüne göre belirleyebilirsiniz.  Saçların yağlanmış gibi görünmemesi adına uçlarından ortasına kadar sürmek en etkili yöntem olacaktır.

Kullanım için çeşitli ölçüler olmakla beraber çay kaşığı kadar kullanmak ve az miktarlarla başlayarak saçınızın ihtiyacına göre bu miktarı artırmak sizin elinizde. İnce telli saçlara nazaran kalın telli olanların miktarı artırmalarında fayda olacaktır. Saçınız az kullanımdan dolayı yeterince beslenemeyebilir.

Her Gün Saç Bakımı Yapmak Saça Zarar Verebilir

Günlük olarak yapılan saç bakımını her gün yapmak yani taramak, kurutmak gibi yoğun işlemlere maruz bırakmak saçlarınızın yıpranmasına, kopmalar olmasına ve kurumasına sebep olabilir. Her şeyden önce kendi saçınızın tipini iyi bilmeli ve neden yıprandığını bundan sonra daha iyi anlamalısınız.

Saçlar genel olarak üç katmandan oluşmaktadır.

  1. Medula: Saçların yumuşak olan kısmıdır. Saçın kalın telli ya da ince telli olması bu yapının büyük küçüklük durumuna göre değişmektedir.
  2. Korteks: Saç içindeki ipliksi proteinleri içeren saça rengini veren en kalın tabakadır korteks tabakası. Ayrıca saçın rengini veren pigmentler de bu katmanda bulunur.
  3. Kütiküla: Saçın dışında bulunan, saçın sert ve koruyucu özellikteki katmanıdır.

Kütiküla tabakası saçın taranması veya yıkanması ile kolayca yıpranır. Dolayısı ile bu katmanın en hassas şekilde korunması gerekmektedir. Eğer bu katmanı gerektiği gibi koruyamazsak saçımızda incelmeler, kırılmalar ve en kötü saç kaybına neden olabiliriz.

Saçlarınızın yıpranmaması için banyo sırasında yada banyodan sonra saçlarınız nemli iken yağ ile ovuşturmanız zarar görmelerinin önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Saçları etkin bir şekilde korumak adına iki yöntem önerebiliriz sizlere.

İlk yöntem saçı yıkamadan önce yağ uygulamaktır. Böylece saçlarınızın ıslanırken görebileceği zararların önüne geçmiş olursunuz. Bilinenin aksine saçlar ıslakken zarar görmeye daha müsaittir çünkü saç suyu emerken yapısal olarak değişim geçirir. Korteks yapının suyu emerek şişmesi kütiküla tabakasına baskı yaparak bu zarar görmesini dolayısı ile yıpranmasını sağlar. Kütiküla dediğimiz katman saç dibinden ucuna kadar pula benzer bir yapıda bulunan bir katmandır.

Suyu çeken saçtaki korteks yapı şiştiği için bu pulları dışa doğru itecektir. Böylece saçlarınız zarar göreceği için biçimsel bir değişim oluşacak ve kırılma kopma gibi durumlara meyilli olacaktır. Saçların yıkanmadan önce yağlanması emilecek olan suyun miktarını azaltacağı için korteksin şişmesinin önüne geçecektir. Böylece pul yapı daha az itilecek ve alınan zararın miktarı minimuma indirilecektir.

Bir diğer yöntem ise saçların yıkamanın ardından yağlanmasıdır. Böylece saçınız yumuşak ve kaygan bir yapıda olacaktır. Yani tarama sırasında saça daha az kuvvet uygulanacak ve kopma gibi olumsuz durumların önüne geçilecektir.

Hindistan cevizi yağının faydalarını ufak bir liste olarak sizlere aktarmak istiyoruz. Listede alan faydalar kesinlikle bilimsel değil tecrübeye dayalıdır. Dolayısı ile yağı kullanmadan önce mutlaka bir dermatolog kontrolüne gitmenizi ya da saçınızda kullanmamanız gerektiğini biliyorsanız mutlaka bir uzman görüşü alın.

  1. Bitlenmeyi önler: Ufak çaplı bir tetkik Hindistan cevizi yağının anasonla karıştırılıp saça püskürtüldüğünde bit tedavisinde, böcek kovucu kimyasal bir madde olan permetrin kadar etkili olduğu kanısına varmıştır.
  2. Güneşten korur: UV koruyucuları saçınızı güneşin zararlı ışınlarından korur. Bazı incelemeler sonucunda Hindistan cevizi yağının 8 koruma faktörüne denk bir koruma sağladığı fark edilmiştir.
  3. Kepeği önler: Kepek baş derisinde aşırı mantar üremesinden kaynaklanabilir. Şuana kadar Hindistan cevizi yağının kepeğe karşı etkililiği üstüne herhangi bir araştırma yoktur. Fakat Hindistan cevizi yağının anti-mikrobiyal özellik taşıdığı bilinmektedir, bunun için de kepeğin tedavisinde kullanılması olasıdır.
  4. Saç dökülmesini önler: Saçlarınıza çok sık bakım yapmanız kıl gövdesine zarar verir. Yıpranan saçlar bazı durumlarda dökülür. Hindistan cevizi yağı saçınızı yıpranmaya karşı koruduğundan bu durumun önüne geçebilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağı Saçlarınızı Diğer Yağlardan Daha İyi Korur

Saçlarınızın protein kaybını engelleyerek daha sağlıklı görünmeleri için hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.  Hindistan cevizi yağı saçlarınızın protein kaybını engelleyerek saçlarınızın sağlıklı görünmesini sağlayacak en iyi yağdır.

Hindistan cevizi yağının moda olduğu için kullanıldığı düşünülebilir. Fakat Hindistan cevizi yağının saçlarımıza nasıl iyi geldiğini kanıtlayan birçok bilimsel araştırma da vardır.

Ayçiçeği yağının, maden yağının ve Hindistan cevizi yağının saçlar üstündeki etkisini konu alan bir araştırma yapılmıştır. Hangi yağının saçları daha iyi koruduğunu tespit etmek için, saçlardaki protein kaybını ölçerek karar vermeye çalışmışlardır. Hindistan cevizi yağı, saçı yıkamadan önce ya da yıkadıktan sonra saçlara uygulandığında protein kaybını engellemekte en etkili yağ olduğunu araştırma sonuçları ortaya çıkarmıştır.

Araştırmacıların zarar görmüş, sarartılmış, kimyasal bakım ürünleri kullanılarak bakım yapılmış ve UV ışınlara maruz kalmış saçlar üstünde yaptığı denemelerde Hindistan cevizi yağı saçlardaki protein kaybını engellemiştir.

Yapılan deneylerde maden yağı ve ayçiçeği yağı protein kaybını engelleyemediği ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni olarak Hindistan cevizi yağının kimyasal yapısını neden olarak sunmuşladır.

Hindistan cevizi yağı lorik veya defne asidi denilen zincirli yağ asitlerinden oluşur. Bu yapı Hindistan cevizi yağının bilinen halini kazandırır. Hindistan cevizi yağı yapısından dolayı kıl gövdesinin derinlerine kadar işler.

Hindistan Cevizi Yağı Saçı Uzatır Mı?

Herkes saçlarının sağlı bir şekilde uzamasını ve pırıl pırıl görünmesini ister. Ancak saçlarımız günlük yaptığımız şekillendirme tarama işlemleriyle ya da hava şartlarının etkisiyle yıpranır.

Saçımızı istediğimiz kadar uzatmak saçımız yıprandığı için zordur. Saç uzadıkça daha da yıpranır ve yorgun görünür. Hindistan cevizi yağı saçlarımızın sağlıklı ve pırıl pırıl görünmesini sağlar çünkü;

  • Saçlarınızı nemlendirir ve saçlarımızda oluşacak kırılmaları azaltır
  • Protein kayıplarını önlediği için ıslak olduğu sürede saçlarınızı korur
  • Rüzgâr, güneş ve duman gibi dış etkenlerden saçlarınızı korumaya yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağından en iyi sonucu almak için belli aralıklarla saçınıza uygulayın. Sonuçtan çok memnun kalacaksınız.

Dökülen Saçlar İçin Hindistan Cevizi Yağı

Saçının uzunluğuna göre kullanılacak olan Hindistan cevizi yağının miktarı belirlenir. Bir kaba yağ alınır. Kısık ateşte yağ eritilir. Kısa bir süre ısıtılmalıdır. Isıtma süresi uzarsa yağın içindeki bileşenler yok olabilir. Maskeyi saçlarınızın her bölgesine eşit miktarda dağıtmalısınız. Dağıtma işlemini tarak kullanarak daha kolay hale getirebilirsin. 20-25 dakika sonra saçlarını bol suyla yıka.

Hindistan Cevizi Yağı İle Saç Maskesi

Yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar yağını, saçınızın dibinden masaj yaparak uçlarına doğru ovalayarak yedirmelisiniz. Ardından bekletmelisiniz ki bu bekleme süresi saçınızın kuru yada yıpranmış olması durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Gerektiği durumlarda eğer saçınız çok yıpranmışsa bu süreyi bir gece bile yapabilirsiniz. Saçlarınızı bir havluya sarararak bekletebilirsiniz. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur. Havlu yerine saç bonesi de kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı vitamin bakımından zengin, saç derisini çok beslemenin yanı sıra saç derisindeki fazla sebumdan kurtulmak amacıyla yapılan en etkili yöntemlerden biridir. Kepek, kafa derisinde meydana gelen sivilce ve iltihaplı ciltler için anti bakteriyel özelliğe sahiptir.

Hem de göz alıcı bir parlaklığa ulaşmada yardımcı olan asitler içermektedir. Hindistan cevizi yağı içerisinde yoğun nem bulundurduğundan dolayı saçlardaki kırıkların onarımı sağlar. Çevresel faktörler, hava şartları, beslenme bozuklukları, saç şekillendirici ve kimyasalların sonucu verilen zararı önlemenin yanı sıra besler ve saçların bakımını sağlar. Hindistan cevizi yağını tek başına cildinize ve saçınızda kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı İle Yumuşak Saçlar İçin Maske Tarifi

Bu tarifimiz ile saçlarınızı yumuşatacak harika bir maskeye elde edeceksiniz. Tarifi için 5-6 çorba kaşığı ya da 10 tatlı kaşığı kadar yağı bir kaseye koyarak saç diplerine az uçlarına çok olacak şekilde saçınıza bu yağı bir fırça yardımı ile sürüyoruz. Ardından saçınızı bone ya da havlu gibi bir şey ile sarararak yaklaşık 30 dakika bekletip normal şampuanınız ile yıkayın. Bu tarifi haftada 1 kez tekrarlamanız saçlarınızın hem bakımlı hem de yumuşacık olmasını sağlayacaktır.

Hindistan Cevizi Yağının Saçınıza Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Hindistan cevizi yağı hemen hemen her yerde kullanılan ne cilde ne de saça zararı olmayan eşsiz bir yağdır. Öyle ki yemek yapımında bile kullanılmaktadır. Ancak her bakım yağında olduğu gibi fazla miktarda ve sık kullanmak saç derinizde yağlanmalara sebebiyet verebilir.

İnce telli saçlarda matlık gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Kullanımında her zaman miktarları küçük tutarak olumsuz sonuçların önüne geçebilirsiniz. Köklere az miktarda kullanmalı ve uçlara doğru sürmelisiniz. Çünkü saçların beslenme konusunda sıkıntı yaşayan bölgesi daima uçlarıdır. Ayrıca eğer saçınız ince telli bir yapıdaysa kafa derinize sürmemeniz konusunda sizi şiddetle uyarıyoruz.

Yağın saç dökülmesine sebep olduğunu söyleyen bazı kullananların aslında normal dökülme oranına bağlı olarak bu durumu abarttıklarını söyleyebiliriz. Günlük 100 kadar saç telinin dökülmesi normal bir sirkülasyondur. Saçınızın içinde kalan zaten kopmuş olan bu saçlar yağın uygulanması sırasında dökülebiliyor. Bu normal bir durumdur.

Hindistan cevizi yağının üretiliş açısından pek çok türü olsa da hangi saç tipine hangisi iyi gelir şeklinde bir araştırma yoktur. Yani soğuk pres başta olmak üzere tüm türlerini saçınız için kullanabilirsiniz. Hatta bu yağ öyle doğal bir yağdır ki yemeklere bile kullanılmaktadır. Ancak şu konuda sizi uyarabiliriz, işlenmiş ve işlenmemiş yağ arasında oldukça fark vardır. Doğal olanını bulmanızı öneriyoruz.

Hindistan Cevizi Yağı İle Doğal Saç Maskesi Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 2 çay kaşığı argan yağı (isteğe bağlı)
  • 2 damla biberiye yağı
  • 2 damla lavanta yağı
  • 2 damla limon yağı

Hindistan Cevizi Yağı İle Yapılan Doğal Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır Ve Nasıl Uygulanır?

  1. Tüm malzemeleri birbirine karıştırın.
  2. Bütün saç ve saç derisine uygulayın.
  3. 3-4 saat bekletin.
  4. Saçınızı ıslatmadan önce kuruyken şampuanlayın, böylece çok daha kolay arındırabilirsiniz.
  5. Sonra saçınızı her zamanki gibi yıkayın.
  6. Bu nem maskesini haftada 1 uygulayabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Yağı

Saç Şekillerine Göre Hindistan Cevizi Yağı İle Yapılabilecek Maske Tarifleri

Kıvırcık Saçlar İçin Maske Tarifi

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 1 tatlı kaşığı bal 1 muz Bu malzemeleri mutfak robotundan geçirmeliyiz. Daha sonra saçınıza bu karışımı sürüp streç film ile sarın. 2 saat sonra saçınızı yıkayın. Muz özellikle kıvırcık saçların karışıp arapsaçına dönmesini engeller. Bu maskede bulunan bal ise nem, hindistan cevizi yağı güç ve parlaklık verir.

Kuru Saçlar İçin Maske Tarifi

1 avokado, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ve 1 çay kaşığı biberiye yağını mutfak robotundan geçirmeliyiz. Bu karışımı saçlarınıza sürüp yarım saat ile bir saat arasında bekletin. Daha sonra yıkayın.  Avokadonun saça faydası saçı nemlendirir ve yumuşatır. Biberiye yağı saçın hızlı uzamasına yardımcı olur.

Kepekli Saçlar İçin Maske Tarifi

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı çay ağacı yağı bu iki yağı karıştırınız. Bu karışımı saç ve saç derinize sürüp 2 saat bekletin. Sonrasında yıkayın. Çay ağacı yağı kepeği azaltır ve saçın fazla yağlı olmasına kontrol eder. Hindistan cevizi yağı ise kaşınan deriyi rahatlatmaya yardımcı olur.

Boyalı Saçlar İçin Maske Tarifi

3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını hiçbir şey ilave etmeden saçınıza sürünüz. 2 saat saçınızda beklettikten sonra yıkayın. Saçları yıkama aşamasına geçtiğinizde saçınıza su değdirmeden önce bir kez saçınızı şampuanlayın. Bu şekilde önce şampuanlayarak hindistan cevizi yağı daha kolay şekilde arınacaktır.

Saçtaki Elektriklenmeyi Kontrol Altına Almak İçin Hindistan Cevizi Yağı

Saçları elektriklenenler için Hindistan cevizi yağı oldukça kullanışlı bir malzemedir. Gerek güneş ışınlarının zararlı etkenleri gerek se rüzgar gibi doğal faktörler yüzünden saçlarınızın zarar görmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca çoğu insan saçını şekillendirmek için Hindistan cevizi yağı kullanmaktadır.

Hem yumuşatır hem de bakım yapar. Sanırım doğal olarak bir malzemenin yapabileceği tüm faydayı sağlıyor bize. Sadece 1 çay kaşığı kullanmanız yeterlidir. Fazlası yukarıda da bahsettiğimi gibi zarar verebilmekte derinizi yağlandırabilmektedir.

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır? 2025 hindistan cevizi yağı
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx