Holozoik Beslenme Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Holozoik beslenme genel olarak katı ya da sıvı halde bulunan karmaşık organik maddelerin tüketilmesidir. Bu yazımızda holozoik beslenme tanımı ve örneklerini sizler için yazdık.
Holozoik Beslenme Nedir?
Holozoik beslenme, katı veya sıvı halde olabilen bazı karmaşık organik maddelerin yutulmasını içeren bir beslenme yöntemi olarak tanımlanabilir. Holozoik beslenme, katı veya sıvı gıdaları vücutlarına alan organizmalarda gerçekleşen beslenme sürecidir. Amip, holozoik beslenmeyi takip eder. Amipte holozoik beslenme yutma, sindirim, absorpsiyon, asimilasyon ve egestion olmak üzere beş adımda gerçekleşir.
Yutma adımı yiyeceklerin ağız yoluyla içeri alınıp dişler tarafından parçalanması ve ilk sindirimin ağızda tükürük ile gerçekleşmesi işlemidir. Sindirim adımında besinlerin birkaç enzim kullanılarak sindirildiği ve hücreler tarafından enerji üretmek için kullanıldığı süreçtir. Emilim adımında hücrelerin sindirilen gıdalardan gelen enerjiyi kullandığı ve vücudumuzdaki dokuların oluşmasına yardımcı olduğu süreçtir. Asimilasyon adımında sindirilen besinlerin vücut hücrelerine taşınması süreci. Egestion adımında ise sindirilmemiş gıdaların vücuttan atılması işlemidir.
Holozoik Beslenme Örnekleri
Holozoik beslenme, gaz, sıvı veya katı gıda parçacıklarının içselleştirilmesi ve dahili işlenmesi ile karakterize edilen bir tür heterotrofik beslenmedir. Holozoik beslenmede, enerji ve organik yapı taşları, kan ve çürüyen organik maddeler dahil olmak üzere diğer organizmaları veya diğer organizma parçalarını sindirerek elde edilir.
Katı veya sıvı halde olabilen bazı karmaşık organik maddelerin yutulmasını içeren bir beslenme yöntemidir. Karmaşık yiyecekler daha sonra sindirim sistemindeki enzimler tarafından daha basit maddelere ayrılır. Holozoik beslenme aşamaları yutma, sindirim, emilim, asimilasyon ve egestiondur.
Basit bir deyişle, holozoik beslenmede, tüm sindirim süreçleri (yutma, sindirim, emilim, asimilasyon ve egestion) bir organizmanın vücudunda gerçekleşir. Örneğin köpekler veya insanlardır. İnsanlar yiyecekleri ağızdan yerler ve besin almak için vücutta tam sindirim süreci gerçekleşir.
Vücuttan sadece atık madde veya dışkı anüs yoluyla dışarı çıkar. Buna karşılık, saprotrofik beslenme gibi diğer beslenme biçimlerinde organizma, çürüme materyali üzerine vücut dışında sindirim enzimi salgılar ve onu tüketir. Parazit beslenme sırasında organizma tam sindirim gerçekleştirmez. Parazit organizma, besinleri doğrudan yaşadığı vücuttan emer.
İlginizi çekebilir: Kızılcık Şerbeti Nasıl Yapılır?
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin