Hüsnüyusuf Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Bu yazımızda sizlere Hüsnüyusuf çiçeğinin bakımı ve diğer tüm merak edilen konuları aktaracağız. Doğada, kırlarda kendiliğinden yetişen çiçeklerden biri olan Hüsnüyusuf, karanfil çiçeği ile aynı cinse bağlıdır. Dikkat çekici güzelliğiyle evlerimizde bahçelerimizde süs bitkisi olarak sıkça tercih edilen bu çiçeğimiz hakkında bakımı, Hüsnüyusuf çiçeğinin anlamı ve faydaları şeklinde olan tüm konuları detaylarıyla beraber derledik.
Hüsnüyusuf Çiçeğinin Anlamı
Karanfil çiçeği ile aynı cinse bağlı olan Hüsnüyusuf çiçeğinin anlamı; incelik, kahramanlık, mükemmellik anlamlarını içermektedir. Tabi renk çeşitleri de bu anlamlarında değişkenlik göstermektedir. Örneğin beyaz Hüsnüyusuf çiçeğinin anlamı; saflık, temizlik anlamı gelmektedir. Mor Hüsnüyusuf çiçeğinin; samimiyet, içtenlik ve sevinç gibi anlamları vardır. Pembe Hüsnüyusuf ise şefkat ve sevgi anlamı içermektedir.
Hüsnüyusuf Çiçeğinin Bakımı
- Hüsnüyusuf çiçeğinin bakımı diğer süs bitkileri arasında bakımı en basit olan çiçekler arasında yer almaktadır. Tabi ki de dikkat edilmesi gereken detayları bulunmaktadır. Bunlar çiçeğin durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
- Eğer bahçede bir Hüsnüyusuf çiçeği yetiştiriyorsanız etrafını yabani otlardan korumanız gerekecektir. Hatta en çok dikkat etmeniz gereken bu yabani otlar olacak çünkü bu otlar Hüsnüyusuf için verdiğiniz suyu almak için oldukça hızlı hareket edeceklerdir. Çiçeğiniz yeterli miktarda su alamayınca da herhangi bir gelişim gösteremeyecektir. Bunun yanı sıra yabani otlar da bulunan çiçek bitleri ve haşereler çiçeğinizin dallarını sarıp hastalık kapmasını sağlayabilir.
- Saksıda yetiştiriyorsanız da dikkat etmeniz bazı detaylar bulunmaktadır. Normalde güneş seven bu çiçeğimiz yarı gölgede de gelişimini sürdürebilir. Saksıda besliyorsanız da günde 4 – 5 saat güneş ışığı alabilecek bir yere koymanız önerilir.
- Dikimi ve bakımı sırasında mineralli toprak ve ekstra gübre takviyesi de kullanabilirsiniz. Çok sık yer değiştirilmesi önerilmese de çiçeğinizde bakımını yapmanıza rağmen solma gözlemliyorsanız gübre takviyesi yapmanız canlanmasını sağlayacaktır.
- Ayrıca düzenli aralıklarla kontrol edilmesi de uzun yaşaması için önemlidir. Hüsnüyusuf çiçeği yabani bitkiler ve hastalıklar tarafından oldukça istilaya uğrayan bir çiçek olduğu için bu tarz sorunları erkenden fark etmeniz çiçeğinizi erkenden kurtaracaktır.
- Çok suyu seven bir çiçek değildir ama uzun süre de toprağı kuru kalmamalıdır. Toprak nemli bırakılmalıdır. Belirli aralıkta düzenli sulama yapılması çiçeklerinin açması ve canlılığı için önem arz etmektedir.
- Kışın don olayları geçtikten ilkbahara ortalama 1 ay kala tohumu ekilmelidir. 15 – 20 güne filizlenme gösterecektir. Böylelikle ilkbaharda çiçek açmış görüntüsüyle sizleri büyüleyen bir Hüsnüyusuf çiçeğiniz olacaktır.
Hüsnüyusuf Çiçeğinin Özellikleri
- Bazı çiçekler çocuk gibidir. İlgi ister ve nazlıdır. Hüsnüyusuf çiçeği de aynı bir çocuk gibi sizden sevgi beklemektedir. Düzenli aralıklarla hissettirdiğiniz bu ilgiden sonra fark edeceksiniz ki çiçekleriyle adeta size gülümseyen bir Hüsnüyusuf çiçeği durmakta.
- Hüsnüyusuf çiçeğinin özellikleri arasında en çok dikkat çeken görüntüsüyle bir süs bitkisi olmasıdır.
- Çoğunlukla beyaz ve pembe renkleriyle karşılaşsak da kırmızı ve mor renkleri de mevcuttur.
- Kokusu az ama etkili olan bir çiçektir.
- Yaklaşık 2 – 3 cm çapında ve 5 yapraklı olan bir çiçektir.
- İlkbahar sonu yaz başı gibi çiçek açmaktadır.
- Tohumlarını kendi üreten bir çiçektir.
- Bakımı yapıldığı takdirde 30 – 35 cm civarında uzayan bir çiçektir.
Hüsnüyusuf Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hüsnüyusuf çiçeğinin çoğaltılmasında en çok kullanılan tohumdur. Çoğalma gerçekleşmesi için toplanıp kurutulduktan sonra nisan – mayıs ayında ekim gerçekleştirilir. Filizlenmesi için yarı gölgelik alanda bulunması ve mineralli toprak kullanılması oldukça önemlidir.
Hüsnüyusuf Çiçeği Nasıl Ekilir?
Hüsnüyusuf çiçeğinin ekimi nisan – mayıs aylarında yapılmalıdır. Kurutulmuş tohumlar toprağa serpilir ve üzerine 1 cm kalınlığında elenmiş toprak dökülür. Daha kolay filizlenmesi için saksının üzerine naylon serilerek tohumların çimlenmesi sağlanır. Yani bir nevi sera ortamı yaratılır. Toprak nemli olmalıdır her zaman. Azar azar ama sık sık sulama gerçekleştirilir. Çimlenme gerçekleştikten sonra naylon alınmalıdır.
Hüsnüyusuf Çiçeğinin Faydaları
- Bir süs bitkisi olmak dışında Hüsnüyusuf çiçeğinin birden çok faydaları bulunmaktadır. Bitkinin bilinen önemli faydaları şunlardır:
- Öncelikle bir bardak suya 20 gram hüsnüyusuf çiçeği koyarak ortalama 15 – 20 dk bekletilerek demlenir. Günde 2 bardak tüketimi faydalarından yararlanabilmek için yeterlidir. Düzenli olarak içildiğinde ödem attırır ve idrar arttırmayı sağlar.
- Böbrekleri çalıştırırken de terletir ve soğuk algınlığı veya grip gibi durumlarda enfeksiyon giderici özelliklere sahiptir.
- Çiçeklerinin ciltte oldukça önemli faydası vardır. Suyu sıkılır ve düzenli aralıklarla yüze sürülürse cildi gerginleştirir ve yüzü güzelleştirir.
- Mide üşütme şikayetlerinde demlediğimiz bu çiçek rahatlatmasını sağlayacaktır.
- Özellikle erkek çocuklarında görülen kasık fıtığının tedavisinde önemli yarar sağlamaktadır.
Hüsnüyusuf Çiçeği Çeşitleri
Hüsnüyusuf çiçeği çeşitleri özellikle renk çeşitleri olarak farklı olabilmektedir. Doğada kendiliğinden yetişen çiçeklerden olan Hüsnüyusuf, karanfil çiçeği ile aynı cinse bağlı olmaktadır. Dikkat çekici yapısı ile evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan Hüsnüyusuf çiçekleri anlam olarak kahramanlık, incelik ve mükemmellik anlamına girmektedir. Hüsnü Yusuf çiçeği özellikleri bakıldığında,
- Hüsnüyusuf çiçeği genel olarak sevgi bekleyen çiçeklerdir ve bakımı yapılmazsa çiçeklerde solma durumu meydana gelebilir.
- Hüsnüyusuf çiçeğinin özellikleri arasında pembe ve beyaz renkleri ile karşılaşsak da mor ve kırmızı renkleri de bulunabilmektedir.
- Kokusu az ama etkili olan çiçekler arasında Hüsnüyusuf çiçekleri bulunur ve yaklaşık 2-3 cm çapında ve 5 yapraklı olan çiçeklerdir.
Hüsnüyusuf Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Hüsnüyusuf çiçeği ne zaman çiçek açar bakıldığı zaman ekim yapıldıktan sonrasında hemen çiçeklenme durumu olmazsa bir sonraki sene ekim zamanı gibi yani İlkbahar sonu ve Yaz aylarında çiçekleneceğini unutmamalı ve bu konuda sabırlı olunması gerekiyor. Tohumlar ekildikten sonrasında 14 ile 20 gün arasında çimlenebilmektedir.
Hüsnü Yusuf çiçeği bakımı ile doğru sulama sayesinde 50 cm kadar uzunluğa ulaşabilir. Çiçeklerin sulanması ise yaz boyunca her gün sulama yapılması gerekir fakat sulama yaparken aşırı su vererek çamur olması durumu engellenmelidir. Toprağın kuru kalmasının önüne geçilmesi gerekiyor. 25 ile 30 derece aralığındaki iklim şartlarında dikilebilmektedir ve kolaylıkla tutunabilir.
Bu yazımızda Hüsnüyusuf çiçeğinin anlamı, Hüsnüyusuf çiçeğinin bakımı, özellikleri ve birden çok faydasıyla şifa niyetinde olan bitkinin faydalarını ele aldık. Merak ettiğiniz sorularınızı ve yorumlarınızı bekler ve teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilecek içerik: Horoz İbiği Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/