İlk yardım aslında herkesin sorumluluğudur. Kaza geliyorum demiyor. Her an her yerde kaza ya da ani gelişen rahatsızlıklar olabiliyor. Kazazedeye ne kadar erken müdahale edilirse hasar da bir o kadar azalıyor. Örneğin, kalp krizi geçiren bir kişiye sağlık ekipleri gelinceye kadar ilk yardım eğitimi bilgisine sahip olan bir kişi müdahalede bulunması halinde hayatta kalma olasılığı daha fazla olabilir.
Gelişmiş ülkelerde ilk yardım eğitimi ilkokulda başlamaktadır. Ülkemizde ilk yardım eğitimi 4 üncü sınıfta verilmektedir.
İlk Yardım Eğitimini Nereden Alınır?
İlk yardım eğitimi Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilk yardım eğitim merkezlerinde verilir. Bu eğitimlerin süresi 2 gündür. Toplam 16 saat eğitim verilmektedir. Bu eğitime 18 yaşını dolduran tüm bireyler iştirak edebilirler. İstanbul’da ilk yardım sertifikası alabileceğiniz bazı kurum ve kuruluşlar;
- Kızılay,
- Yeni Ümit İlk Yardım Eğitim Merkezi,
- Akut,
- İsmek
Temel İlk Yardım Bilgisinin Gerekli Olmasının 5 Nedeni
Kazalar hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Hiç kimsenin hastalık ve yaralanmalara karşı güvenliği garanti edilmez. Yapabileceğiniz en iyi şey, kendinizi bu tür olumsuzluklarla hızlı ve etkili bir şekilde başa çıkmaya hazırlamaktır. Bu nedenle, ilk yardımda bilginin önemini göz ardı edemeyiz.
Herkesin temel ilk yardım bilgisine sahip olması için beş temel nedeni inceleyelim.
1. Kazalar Kaçınılmazdır
Geleceğin ne kadar belirsiz olduğu düşünüldüğünde, her an bir kaza olabilir. Talihsizlik her yerde, her zaman gelebilir. Evdeyken, araba kullanırken, spor salonunda veya işteyken bile kazalara eğilimli olabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü verileri, 640.000’den fazla kişi işyerlerinde hastalık veya yaralanma yaşadığını göstermektedir. Bu yaralanmaların çoğu kesikler, morluklar, burkulmalar ve hatta ciddi kırıklar ve travmaları içerir. İlk yardım bilgisi ve eğitimi ile bu tür kötü olaylara hazırlıklı olmak gereklidir.
2. Sevilen Birini Kurtarın
Türkiye’de her yıl 100.000’den fazla kişi kalp hastalığından ölmektedir. Bu olayların çoğu evde meydana gelmektedir. Bu nedenle, bir aile üyesine ilk yardım uygulamanız gerekebilir. İlk Yardım eğitimi ile hızlı tepki vererek sevdiklerinizin hayatını kurtarabilecek ve yardım gelene kadar biraz zaman kazanabileceksiniz.
3. Geliştirilmiş Hayatta Kalabilirlik
Bir kazanın ilk dakikalarında uygulanan tedavi, bir ölüme engel olabilir. Hastane dışında kalp krizi geçiren kurbanların ortalama hayatta kalma oranı %5-10 gibi ince bir orandır. Hasta ilk yardım alırsa, hayatta kalma şansları 75’e kadar önemli ölçüde yükselir.
Uygun İlk Yardım eğitimi, hasta veya yaralı bir kişi için yardım sağlamanıza ve sonucu etkilemenize olanak tanır.
4. Hızlı Tepki Süresi
Birçok kaza ve yaralanma, acil bakım ve dikkat gerektirir. Bu nedenle, ilk yardım için müdahale süresi çok önemlidir. Bir ilk yardım kılavuzunu el altında bulundurmak iyi bir fikir olsa da, acil bir durumda hiç kimsenin sayfaları çevirmeye ve talimatları okumaya vakti yoktur. Doğru ilk yardım eğitimi ile hafızanızda yer etmiş bilgi ve becerilerle donatılır, acil bir durumda anında müdahale edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Src Belgesi Nedir
5. Güveni Artırır
Bir kriz sırasında, bazı insanlar korku ve panik içinde boğuldukları için doğru şekilde hareket edemezler. Çoğu insan, yanlış şeyi yapıp yardımdan çok zarara yol açabileceklerinden korktukları için kurbanlara yardım etmekten kaçınır.
İlkyardım eğitimi size bir kriz anında tam olarak bilmeniz gerekenleri öğretebilir. Her türlü endişe ve kaygının üstesinden gelir. Kendine güveni ve soğukkanlılığı artırır.
Doğru bilgi ve eğitim, bir ölüm kalım durumunu belirlemede uzun bir yol kat edebilir. Kızılay, her tür acil durum için ilk yardım kursları sunmaktadır. Tecrübeli ve son derece eğitimli bir ekiple, ilk yardım eğitimi veriyorlar. Doğru eğitim, insanların bir acil durumla mümkün olan en iyi şekilde başa çıkmak için güven içinde yaşamasını sağlayacak ve olumlu bir sonuçla sonuçlanacaktır.
İlk Yardım Eğitimi Konuları :
- İlk yardım temel uygulamaları
- Olay yerinin değerlendirilmesi
- İnsan vücudu ile ilgili bilinmesi gerekenler
- Hasta – yaralının değerlendirilmesi
- Temel yaşam desteği (Suni solunum-göğüs basıncı- OED eğitimi )
- Kanamalar
- Isı dengesi bozuklukları
- Yaralanmalar
- Bilinç bozuklukları
- Kırık-çıkık ve burkulmalar
- Zehirlenmeler
- Böcek sokmaları ve hayvan ısırıkları
- Yabancı cisim kaçması ve batması
- Hasta – yaralı taşıma
İlginizi Çekebilir: İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası
İlk Yardım Sertifikası Kaç Yıl Geçerlidir?
İlk yardım sertifikası alan kişilerin belgelerinin geçerlilik süresi ilk yardım yönetmeliğine göre 3 yıldır. Üçüncü yıl dolmadan yeniden eski sertifikası ile başvurusunu yapması gerekir. Üç yılda bir sertifika yenilemenin amacı ilk yardım bilgilerini tazelemek, güncellemek ve yeni çıkan teknikleri öğrenmektir.