Sağlık

İmpetigo Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır?

Reklamlar

Çocuklarda sık görülen impetigo nedir merak edilmektedir. Bu hastalık özellikle çocukları etkilemektedir. Bakteriler tarafından meydana gelmektedir. Gelin impetigo nedir, çeşitleri nelerdir, belirtileri ve tedavilerini birlikte ele alalım.

İmpetigo Nedir?

İmpetigo çocuklarda görülen ve sık karşılaşılan bir deri enfeksiyonudur. Bu enfeksiyona bakteriler neden olur. Ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. İmpetigo hastalığını kolaylaştıran faktörler fazla nem, sıcaklık artışı, kötü hijyen ve deri travmalarıdır. En çok yüz, boyun, el, kol ve bacak gibi vücudun açık bölgelerinde görülür. İmpetigo olunca belirtileri sarı renkli kabukların olduğu yaralardır. Bazen de su dolu kabarcıklarda görülebilmektedir. Hastalığın tedavisinde ilk olarak pomad kullanılması ve pomad ile kabukların yumuşatılıp kaldırılmasıdır.

İmpetigo hastalığının tedavisinde antibiyotikli kremlerin kullanılması tavsiye edilir. Eğer hastalık dirençli bir durumdaysa ve şiddetli bir biçimde kendini gösterdiyse ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerde olabilir. Bu durumda ağızdan alınacak antibiyotikler de verilebilir. Hastalık mikrobu bazı kişilerde perianal bölge (makat), koltuk altı ve burun deliklerine yerleşebilir. Kronik olarak kendini gösteren enfeksiyonlarda bu bölgelere de topikal antibiyotik krem kullanılması gerekir. Kişisel bakım ve hijyen kurallarına uymak çok önemlidir.

Reklamlar

İmpetigo hastalığı bakteriden dolayı meydana gelir ve bulaşıcıdır. Bu hastalığa neden olan bakteriler streptokok ve stafılokok bakterileridir. Bu bakteriler ciltte bulunan sinek ısırığı, küçük kesik ve çiziklerden içeri girerek hastalığın oluşmasına neden olurlar.

İmpetigo vücudun yüz, kol ve bacak bölgelerinde görülmektedir. Halk arasında okul yarası olarak da bilinmektedir. Okul yarası olarak bilinmesinin nedeni de genellikle okul çağındaki çocuklarda görülmesidir. Hastalığın genellikle okul dönemindeki çocuklarda meydana geldiği belirtilir. Çünkü okul çağındaki çocuklar çizik, kesik ve sinek ısırığı gibi durumlar karşısında dikkatsiz davranırlar, bulaşıcı bir hastalık olduğu için de hastalık kolayca yayılıp salgın meydana gelebilir.

İmpetigo hastalığının bulaşma şekli sinek ısırığı, çizik ve kesik gibi yerlerden olduğu için daha çok yaz aylarında görülmektedir. Bu hastalığa neden olan enfeksiyonun bulaşıcılığı yüksektir. Kişiden kişiye kolayca bulaşabildiği gibi hastanın kendi vücudunda da kaşıntı ile diğer bölgeler yayılması da oldukça görülen bir durumdur.

İmpetigo Çeşitleri Nelerdir?
İmpetigo Çeşitleri Nelerdir?

İmpetigo Çeşitleri Nelerdir?

2 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda impertigonun pyodermi (irinli deri) türü görülmektedir. İmpetigo iki farklı grupta değerlendirilmektedir. Basit yüzeysel ve büllöz impetigo olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Reklamlar

Basit Yüzeysel İmpetigo

En çok basit yüzeysel impetigo görülmektedir. Okul çağındaki çocuklarda görülen türü çoğunlukla budur. Bu tip impetigoya streptococcus pyogenes ve staphylococcus aureus isimli bakteriler neden olur. İlk olarak deride kızartılı papülloveziküler ile başlayıp içi su dolu kabarcıklara dönüşürler. Daha sonra bal renginde kabuklanma ile yavaş yavaş iyileşmeye başlar.

Büllöz İmpetigo

Yeni doğanlar ve süt çocuklarında görülen impetigo türü de bülloz impetigodur. Ciltte kızarıklık ve içi su dolu kabarıklar ile kendini gösterir. Ve bu kabarcıklar irinleşerek kahverengi bir kan pıhtılaşması ile iyileşmeye başlar.

İmpetigo Hastalığı Neden Olur?

İmpetigo bakteriden dolayı meydana gelse de hastalığın oluşumunda ailesel ve çevresel etkenler de oldukça önemlidir. İmpetigo hastalığına streptokok ve stafılokok türü bakterileri neden olmaktadır. Bu hastalık böcek ısırıkları, doku travması, yaralanma, tırnak çekme, hayvan ısırıkları ve spontan gelişen nedenler sonucunda meydana gelmektedir.

İmpetigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
İmpetigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

İmpetigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

En çok yüz, kol ve bacaklarda görülse de bütün vücutta görülebilir. Hastalığa bağlı olarak içi su dolu kabarcıklar meydana gelebilir. Kabarcıklar su sızdırarak hastalığın kolayca yayılmasına neden olabilir. Hastalığın bir diğer önemli belirtisi de vücutta görülen döküntülerdir.

İmpetigo hastalığının belirtileri genelde 2-3 gün içinde meydana çıkmaktadır. Bu hastalığın belirtileri kaşıntı, kızarıklık ve irinli kabarcık olabilir. Belirtilerin bir yada birkaçı daha şiddetli olabilir. Ama hastada eğer nefes darlığı, bilinç kaybı ve yüksek ateş gibi belirtiler gözlemleniyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır.

İmpetigonun Başlıca Belirtileri

  • İrinli kabarcıklar
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Döküntü
  • Sıcaklık
  • Şişlik
  • Üzeri kabuk tutan ve su sızdıran yaralar

İlginizi çekebilir: Dolama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İmpetigo Hastalığı Nasıl Bulaşır?

İmpetigo bulaşıcı hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Bu nedenle kolay bir şekilde bulaşabilir. Hastalık aynı eşyaların kullanımı ve hasta kişi ile temas sonucunda kolayca bulaşabilir. Sıcak ve nemli havalarda bu hastalık daha kolay bulaşır.

İmpetigo hastalığının bulaşmasının ilk aşaması ciltte meydana gelen çizik, yara veya böcek ısırmasına bağlı olarak meydana gelir. Böcek ısırması ile birlikte ciltte meydana gelen egzama impetigo hastalığına neden olan bakterilerin vücuda girişini kolaylaştırmaktadır.

İmpetigo hastalığının buluşmaması için bazı önlemler alınabilir. Alınabilecek önlemler ilk olarak tırnakların kısa olması ve ellerin sık sık yıkanmasıdır. Ciltte açık yaraların olması durumunda bu yaralar bandaj ile kapatılmalıdır. Bu sayede bu yaralar kaşınmayacaktır. Çocuğunuz ya da çevrenizde bulunan herhangi biri impetigo hastalığına yakalanırsa hastanın özel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması önlemeli ve havlu, sabun, çarşaf gibi eşyalarını diğerlerinden ayrı tutmalısınız.

İmpetigo Hastalığı Tedavisi

İmpetigo belirtilerinden bazıları varsa doktora başvurulmalıdır. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmalısınız. İmpetigo hastalığının tedavisi için antibiyotik kullanılmaktadır. Doktor antibiyotiği impetigonun şiddetine bağlı olarak pomat ya da içebilecek şekilde verir. İmpetigo hafif seyrediyorsa pomat uygulaması yeterli olurken şiddetli seyreden impetigo tedavisinde ise antibiyotiklerim ağızdan alınması gerekmektedir.

İmpetigo hastalığının tedavi edilmesi durumunda yara bulunanan bölgelerde herhangi bir iz kalması söz konusu değildir. Ancak tedavi sürecinde yaklaşık 1-2 hafta boyunca yara oluşan bölgelerde kızarıklık devam edebilir. Kuruyan ve kabuk tutan yaralar zamanla kaybolur.

Pomat uygulaması ile tedavi edilen impetigo hastalığında antibiyotik uygulanmadan önce bölge su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır. Yıkama esnasında yaraların kanaması ciddi bir sorun teşkil etmez. Pomat sürüldükten sonra yaralı bölge gazlı bezler ile sarılmalı ve iyice kapatılmalıdır.

Video içerikler ürettiğimiz Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olmaya da bekleriz.

İmpetigo Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? 2025 impetigo nedir
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx