İris Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Hayatımızın önemli bir parçası olan çiçekler bulundukları ortama kattıkları güzellikleriyle kuşkusuz yaşamımızın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Kadınların ruhlarını yer altı dünyasına götürmek için geldiğine inanılmaktadır. Çiçek severler tarafından oldukça merak edilen İris çiçeğinin bakımı, İris çiçeğinin özellikleri, faydası ve çok merak edilen hikayesini sizler için yazımızda derledik. Gelin hep beraber inceleyelim.
İris Çiçeğinin Anlamı
İris çiçeğinin anlamı; çok farklı renkleri mevcut olduğundan Yunan dilinde “gökkuşağı “olarak bilinmektedir. Bir diğer anlamı Grek tanrıçası olarak da bilinir. İsminin anlamı da İris çiçeğinin renklerinin göz bebeğine yani irise benzetilmesinden bu isim ile adlandırılmıştır. Latince anlamında ise çiçeğin cennetten geldiğine inanılmakta ve kokusunun eşsiz güzellikte olmasından dolayı “cennetin gözü “olarak adlandırılmaktadır.
İris Çiçeğinin Hikayesi
İris çiçeğinin hikayesi çoğu çiçek gibi Yunan mitolojisine dayanmaktadır. Görüntüsüyle kokusuyla bizleri büyüleyen birçok çiçeğin hikayeleri Yunan mitolojisine dayanmaktadır. İris tanrıçası Okeaonos ‘un soyundan gelmektedir. Tanrı olarak akarsuların babası olarak bilinmektedir. Zeus İris’e bir görev vermektedir. Aradaki iletişimi sağlayacak ve bu iki dünya arasında bilgi alışverişini gerçekleştirecektir. Kısaca uzaklıkları yakınlaştıracaktır bu bilgi aktarımıyla. Tabi yeryüzüne haber getireceği zaman gökkuşağını takip etmektedir. İris’ in taşıdığı haberler mutlu edici ve güzel olduğundan ayrıca gökkuşağı ile yeryüzüne inmesinden kaynaklı da gökkuşağı çiçeği olarak da bilinir. İris çiçeğinin hikayesi buradan gelmektedir.
İris Çiçeğinin Bakımı
- Görüntüsü ve kokusu ile çiçek severlerin merak ettiği İris çiçeğinin bakımı her çiçek gibi düzenli bakım ister. Bu bakımlar şunlardır;
- Sıcakla arası iyi olan İris çiçeği kış aylarında özellikle de soğuk iklimlerde yaşıyorsa bu soğuklara pek dayanıklı olmayabilir. Bulunduğu ortam sıcaklığı 10-12 derece altına düşmemelidir. Yaz aylarında direkt gün ışığına koyabilirsiniz.
- Bitkinin sulaması aynı ölçülerde ve mümkün olduğunca düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Sulama kabı kullanılarak yapılmalıdır bu işlem. Yaz aylarında su ihtiyacı 2 katına çıkacağı için su miktarı fazlalaştırılmalıdır. Sulamayı sabah saatlerinde yapmalısınız ki suyun kurumasını önleyip oluşabilecek herhangi bir küf olayının önüne geçebilin. Ayrıca çeşme suyu kullanmanız bitki gelişimi için olumsuz etkileyeceğinden önerilmemektedir.
- Hemen hemen tüm bahçe topraklarında yetişebilir İris çiçeği. Yine de gelişimi ve fazla çiçek vermesi için drenajı iyi geçiren, kireçli ve hafif kumlu topraklar tercih edilmelidir.
- Düzenli olarak sıvı gübre isteyen İris çiçeği çiçeklenmesi bittikten sonra da 15 günde bir sıvı gübre takviyesi yapılmaya devam edilmelidir. Dinlenme dönemine geçene kadar bu takviyelerle bitkiye güç verirsiniz. Böylece uyku döneminde ihtiyacı olan mineral ve besini depolamış olacaktır.
- Havalar ısınınca iki yılda bir saksı değimi yapılmalıdır. Aksi halde bitki çürümeye dönecektir.
- İris çiçeğinin bakımı düzenli yapıldığı takdirde ortalama nisan – mayıs aylarında çiçeklenme gösterecektir.
İris Çiçeğinin Özellikleri
- İris çiçeğinin özellikleri dünyada bilinen özellikle de parfüm sektöründe kullanılan bitkiler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Özellikle de mavi renkli İris çiçeğinden elde edilen yağ, parfüm severlerin en çok tercih ettikleri kokulardan biridir. Birçok alanda kullanılan iris çiçeğinin özellikleri şunlardır;
- En çok rastladığımız rengi mavidir. Tabi bunun yanı sıra mor, pembe, sarı ve beyaz renkte açan çeşitleri bulunmaktadır.
- Çok yıllık bir bitkidir. Bakımı düzenli yapıldığı takdirde uzun ömürlü bir çiçektir.
- Çok yaprak döken bir çiçek olmadığı için bazı yaprakları sararıp dökülme gerçekleşebilir. Bitlenme veya küflenmenin belirtisi olabilir bu yüzden dikkat edilip kontrol edilmesi gerekir.
- 200’ den fazla çeşidi bulunan İris çiçeği ülkemizde 40’a yakın türü yetişmektedir.
- Yaz aylarında açtığı çiçeği kış aylarında dökerek uyku dönemini gerçekleştirir.
- İris çiçeği, rhizomlu, nadiren de yumrulu türleri olan bir bitkidir.
- Kesme çiçek olarak da oldukça popüler olan bu çiçeğimiz formunu ve çiçeklerinin uzun süre açmasını koruyabildiği için kesme çiçek kategorisinde bulunmaktadır.
- Süsengiller familyasından gelmektedir İris çiçeği. Ortalama 1 metreye kadar uzama gösterebilir.
- Çiçeğinizin toprağını vitaminlerle besleyip düzenli aralıklarla gübreleme takviyesi yaparsanız çiçeklerinin daha güzel daha canlı göründüğünü fark edeceksiniz.
- Muhteşem kokusu zaten İris çiçeğinin özelliklerinin başında gelmektedir. Birçok parfüm kokusunda yer almaktadır.
- Eskilerden kitapların arasına kurutularak koyulup saklanırmış. İnanışa göre bunu yapmanın uğur getirildiğine inanıyorlarmış. Bu yüzden evlerde saklanan bir çiçekmiş İris çiçeği.
İris Çiçeği Nasıl Üretilir?
İris çiçeğinin üretimi oldukça zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Tohumdan yetiştirilmesi oldukça güçtür. Bir diğer yöntem ise yumru kökler ile yapılandır. En çok kullanılan ve tohumdan üretilmeye nispeten daha hızlı gelişen bir yöntemdir. Ortalama eylül ayından mart ayına kadar geçen 6 aylık süreç içerisinde, yumruları 1 kök 2 yaprak sökülüp, en az 8 cm derinliğinde toprağa gömülür. Tahmini şubat – mart aylarında çiçeklenme gerçekleşir.
Bu yazımızda İris çiçeğinin anlamı, hikayesi, İris çiçeğinin bakımı ve özellikleri gibi merak edilen birçok konuyu ele aldık. Merak ettiğiniz soruları ve yorumlarınızı bekler, yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Hüsnüyusuf Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/