Girişimci Kadınlar

İş Görüşmesine Giderken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Reklamlar
İş Görüşmesine Giderken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eğitim hayatınızı tamamladıktan sonra kariyerinize başlamak ya da çalıştığınız yerden ayrılarak kendinize farklı bir yol çizmek için iş görüşmesine gidebilirsiniz. İş görüşmesi, farklı aşamalardan oluşur. Kimi firmalar ilk önce telefon mülakatı, kişilik testi ve yazılı sınav gibi yöntemlere başvurur. Adaylar bu süreçlerde başarılı olmaları halinde ise sözlü mülakata çağrılır.

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında birçok madde saymak mümkündür. Bunların başında ise kendinize güvenmeniz gelir. Kendine güvenmeyen bir insan daha kendini ikna edemediği için karşısındaki kişiyi ikna etmesi de zorlaşır. Bu nedenle yeterli donanıma, yetkinliğe sahipseniz; özgüvenli bir duruş sergilemelisiniz.

Uygun Şekilde Giyinin
Uygun Şekilde Giyinin

Uygun Şekilde Giyinin

Mülakata hem fiziksel hem de ruhsal yönden hazırlıklı olmalısınız. İşte bu noktada giyim oldukça önemlidir. Uzman, muhasebebe elemanı ve yönetici asistanlığı gibi resmi işler için takım elbise en iyi seçimdir. Bunun yanı sıra daha rahat giyinebileceğiniz işler de vardır. Ajanslar, tasarım atölyeleri, mağazalar nisbeten daha rahat kıyafetlerle görüşmeye gidebileceğiniz yerlerdir. Tabii burada rahatlıktan kasıt eşofman giymek değil. Business  casual ya da smart casual bir tarz tercih etmeniz uygun olabilir.

Reklamlar

Görüşme Yapacağınız Kişileri Önceden Araştırın

İş görüşmesine hazırlık aşamasında psikolojik olarak yapacağınız hazırlıkların yanı sıra firmaya yönelik çalışmalar da önemlidir. Sizinle kiminn mülakat yapacağı belli ise bu kişilere yönelik sosyal medya platformlarında bir araştırma yapabilirsiniz. Bu sayede karşınızdaki kişinin nelerden hoşlanacağını bilerek uygun ortam oluşması halinde o konulardan söz edebilirsiniz. Bunun yanı sıra size referans olabilecek ortak tanıdıklarınız varsa bu kişilerin isimlerini de söyleyebilirsiniz.

Firma Hakkında Önceden Bilgi Sahibi Olun
Firma Hakkında Önceden Bilgi Sahibi Olun

Firma Hakkında Önceden Bilgi Sahibi Olun

Neden biz, neden firmamızı tercih ettiniz gibi iş görüşmesi soruları, artık klasik haline gelmiştir. Doğrudan böyle sorulmasa da benzeri şekilde firma hakkında fikriniz olup olmadığını öğrenmeye çalışan sorular kaçınılmazdır. Bu nedenle görüşme öncesinde firma hakkında detaylı bir araştırma yapmanızda fayda var. Başvurduğunuz departmanda çalışanlarla yapacağınız görüşmeler, bu aşamada size ipucu verebilir. Dikkat etmeniz gerekense rekabetin her geçen gün arttığı iş dünyasında, herkese güvenmemektir.

Vaktinde Görüşmenin Yapılacağı Yere Ulaşın

Verilen gün ve saatte görüşme yerine ulaşmak için zaman planlamanızı doğru yapmanız gerekir. Evden erken çıkmak, bu noktada iyi bir çözüm olabilir. Aynı zamanda İstanbul gibi trafik sıkışıklığının yoğun olduğu şehirlerde yol durumuna da bakmak gereklidir. Gideceğiniz yere erken varmak, herhangi bir sorun teşkil etmese de geç gitmeniz halinde görüşmeci üzerinde olumsuz bir intiba bırakabilirsiniz.

Beden Dilinizi Doğru Kullanın
Beden Dilinizi Doğru Kullanın

Beden Dilinizi Doğru Kullanın

İş görüşmelerinde beden diliniz, karşınızdaki kişiye karakteriniz hakkında ipuçları verir. Ellerinizi bağlamanız, güvensizlik olarak algılanırken saatle ya da yüzükle oynamak sıkıldığınıza işarettir. Bu gibi mesajların yanı sıra hakkınızda olumlu kanaat oluşturacak hareketler de vardır. Belirli aralıklarla ellerinizi kullanmanız, başınızla karşınızdaki kişiyi onaylamanız ve dik durmanız; kendinize duyduğunuz güvenin anlaşılmasını sağlar.

Reklamlar

Niteliklerinizi Doğru Yansıtın

Tüm süreç tamamlandıktan sonra görüşme aşamasına gelindiğinde, artık tüm ipler sizin elinizde. İş görüşmesinde kendini tanıtması istenen bir kişi, ilk etapta ismini, doğum tarihini ve mezun olduğu bölümü söylemelidir. Bunun ardından ise sorulan sorulara uygun cevaplar verilmelidir. Hazırlık sürecinde ne tip cevaplar vereceğinizi planlamalısınız. Basılı olarak hazırladığınız CV’nize ya da portfolyonuza ise sadece takıldığınız yerlerde bakmalısınız. Sürekli kağıda bakmak, hazırlıksız olduğunuzu göstereceği için işi alma ihtimalinizi azaltır.

Düzenlediğiniz bir etkinliği ya da katıldığınız bir projeyi ayrıntılarıyla ve hikâyeleştirerek anlatmak, size artı puan kazandırır. Özellikle olumsuz durumlara karşı verdiğiniz mücadele örnekleri varsa bu kısımlar, sizin başarılı bir çalışan adayı olduğunuzu göstermesi bakımından önemlidir.

Verilen Formları Dikkatlice Doldurun
Verilen Formları Dikkatlice Doldurun

Verilen Formları Dikkatlice Doldurun

İş görüşmesi sırasında size birtakım formlar verilerek bunları doldurmanız istenebilir. Bu formlar, mülakatı değerlendirmeniz için olabileceği gibi psikolojik değerlendirme gibi maksatlarla yapılabilir. Formları doldururken dikkatli okumanız gerekir. Vereceğiniz samimi cevaplar, işe alınmanıza olumlu etki yapabilir. Olumsuz cevaplar ise tam tersi bir etki yaratabilir.

Aklınıza Gelen Soruları Sormaktan Çekinmeyin

Yaptığınız iş, bütün yaşamınızı etkiler. Sevmediğiniz ya da sizi çok yoran bir işte çalışıyorsanız; bu durum, sürekli stresli olmanıza hatta aile ilişkilerinizin bozulmasına bile sebep olabilir. Bunun tam tersini düşündüğünüzde ise sevdiğiniz bir iş, yaşamınızın tümüne etki ederek kendinizi pozitif hissettirir. Alacağınız ücreti, kariyer fırsatlarını ve çalışma saatlerini sormanızda herhangi bir sakınca yoktur. Profesyonel bir işveren ya da insan kaynakları uzmanı, bu sorulardan herhangi bir rahatsızlık duymaz. Bakış açısı dar olan işverenler ise bu sorulardan rahatsız olabilir. Ne izni, hele bir çalışmaya başla ücrete sonra bakarız; gibi profesyonelliğe hiç yakışmayan cevaplar aldığınızda, doğru yerde olmadığınızı anlamalısınız.

Tartışmaya Girmekten Kaçının
Tartışmaya Girmekten Kaçının

Tartışmaya Girmekten Kaçının

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenleri birebir uygulamanıza ve oldukça donanımlı olmanıza rağmen karşınızdaki kişi sizi rahatsız edecek davranışlar sergileyebilir. Senli benli konuşmak, sen bu işi yapamazsın demek ya da kadınların sık yaşadığı işle alakasız soruların sorulması gibi durumlarda, hiç tartışmaya girmeden oradan ayrılmalısınız. Çıkacak en ufak bir tartışma, olayın büyümesine neden olarak bilmediğiniz bir yerde sizi zor durumda bırakabilir. Bu nedenle işler istediğiniz gibi gitmediğinde, görüşmeyi sonlandırmanız en mantıklı seçenektir.

Sadece Tecrübelerinizi Değil Karakter Özelliklerinizi de Yansıtın

Bazı işlerde ürettiğiniz sonuç önemliyken bazılarında karakteriniz önemlidir. Ekibe uyum sağlama, yoğun baskı altında çalışma, stresle başa çıkabilme; iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer alır. İş görüşmesi sırasında daha önce çalışma hayatınızda sergilediğiniz performanslardan örnek verebilir ya da konuşmalarınızla zor durumlarla kolayca başa çıkabileceğinizi gösterebilirsiniz.

Role Play Aşamasını Fırsata Çevirin
Role Play Aşamasını Fırsata Çevirin

Role Play Aşamasını Fırsata Çevirin

“Diyelim bir müşteriyle ilgileniyorsunuz, o sırada mağazanın sürekli müşterisi olan ve yüksek tutarlarda alışveriş yapan Ayşe Hanım geldi. Bu durumda aynı anda iki müşteriyle nasıl ilgilenirsiniz?”

Yukarıdaki örmek, bir mağazanın satış sorumlusu pozisyonu için yaptığı mülakatta sorulmuştur. İki müşteriyi de aynı anda satışa yönlendirmek için ne yapılabilir? Diğer müşteriyi tamamen bırakıp, Ayşe Hanım’a yönelmek yanlış bir cevap olur. Bu nedenle senaryonuzda her iki müşteriyle sırayla ilgilendiğiniz bir süreç olmalıdır. İnternetten yapacağınız araştırmalarla, sektörünüzle ilgili iş görüşmesi role play örneklerini inceleyebilir ve benzeri senaryolarda nasıl cevaplar vermeniz gerektiği hakkında fikir edinebilirsiniz. 

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz: Begonya Kadın

İş Görüşmesine Giderken Dikkat Etmeniz Gerekenler 2024 İş Görüşmesi
Dr. Tuğba Güner

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında doktorasını 2018 yılında tamamlayan Tuğba Güner, profesyonel içerik yazarı olarak meslek hayatını sürdürmektedir.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx