Sağlık

İsilik Nasıl Geçer? İsiliğe Ne İyi Gelir?

Reklamlar

Özellikle yaz aylarında olan isilik nasıl geçer? İsiliğe ne iyi gelir soruları yaz ayları yaklaştıkça merak edilmektedir. İsilik bebeklerde çok görüldüğü için özellikle anne adayları isilik neden olur nasıl geçer merak etmektedir. Sizin için bu soruların cevaplarını el alacağız. Peki isilik nasıl geçer?

İsilik ter kanallarının tıkanması ile meydana gelir. Genelde yeni doğan bebeklerde, çocuklarda görülür. Ayrıca uzun süre yatmak zorunda kalan hastalarda da görülmektedir. İsilik neden olur, nasıl oluşumu önlenir bu sorularının cevaplarına göz atalım.

İsilik Nasıl Geçer? İsiliğe Ne İyi Gelir?

İsilik Nedir?

İsiliğin yaz gelince artmasının nedeni terleme ile oluşmasıdır. Yani isilik terleme ile meydana gelen pembe kabarcıklardır. Vücudun terleyen bölgelerde en çok sırtta isilik görülürken bebeklerin bez bölgelerinde yoğun olarak görülmektedir. İsilik tıp dilinde miliaria olarak adlandırılmaktadır. İsiliğe halk arasında sıcak döküntüsü denmektedir. Herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Sadece ter bezlerinin cilt yüzeyine çıkamamasından görülmektedir. Çoğunlukla belli bölgelerde görülmektedir. Ancak isilik meydana geldiğinde gerekli önlemler alınmazsa acıya ve ciddi kaşıntıya neden olabilir.

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Yüzdeki Yağ Bezelerinden Kurtulmak İçin Ev Yapımı Doğal Maske Tarifi

İsilik Neden Olur?

İsilik Neden Olur?
İsilik Neden Olur?

İsilik en çok kollarda, göğüs, göbek, sırt bölgesinde, alın, iç çamaşırların sıktığı bölgede görülür. Genellikle kendiliğinden kaybolup tekrar oluşmaktadır. İsilik genellikle bebeklerin sırt ve bez bölgesinde görülmektedir. Bunun nedeni de bebeklerin daha uzun süre sırt üstü yatması ve bebek bezinin çok sıkı sarılması isilik oluşumuna neden olur. Özellikle yaz aylarında daha çok terleyen bebekler devamlı yatar pozisyonda oldukları için ter kanallarından teri rahat atamazlar bu durumda isilik ortaya çıkar.

İsilik derideki ter kanallarının tıkanması ile kendini gösterir. Sıcak fazlaysa isilik oranında artış olabilir. İsiliğin oluşmasına en büyük etken sıcak olsa da isilik oluşumuna zemin hazırlayan başka durumlar da vardır. Ter kanallarının tıkanması sonucunda isilik oluştuğu için bebeklere fazla krem kullanımı da gözenekleri tıkayarak isilik oluşumuna neden olur. Ve bebeğe çok sıkı, dar kıyafetler giydirmek de isiliğe neden olabilir. Yani kısaca isilik oluşumunu en aza indirmek için ter vücudumuzu kolayca terk edebilmelidir.

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

İsilik çoğunlukla yaz aylarında yeni doğan bebeklerde görülür. Bebeğin ilk birkaç aylık dönemlerinde görülme ihtimali yüksektir. Eğer isilik ilk aşamada ise belirtileri küçük kabarcıklar ve küçük pullanmadır. Ancak ilerleyen ağır isilik durumuna gelince belirtileri, su toplayan kabarcıklar, döküntüler ve kaşıntı olarak kendini gösterir. Bebeğiniz isilik olduysa üzerini soyun ve banyo yaptırın. Cildi hava alıp gözeneklerin açılması, isiliğe iyi gelecektir. Fakat bebeğinize banyo yaptırırken bastırmadan nazik hareketler ile ovalarsanız bebeğiniz rahatlayacaktır. Ancak oluştuktan sonra çözüm aramak yerine en sağlıklısı bebeğinize banyo yaptırırken isilik olmaması için oda sıcaklığının yüksek olmamasını sağlayabilirseniz isilik oluşumunun önüne geçersiniz.

Reklamlar

İsilik Nasıl Önlenir?

İsilik Nasıl Önlenir?
İsilik Nasıl Önlenir?

En çok sorulan sorular isilik evde nasıl geçer, isiliğe ne iyi gelir sorularıdır. İsiliğin bitkisel tedavisi için kullanabileceğiniz kürleri sizlerle paylaşacağım. Ancak tekrar etmekte fayda var isilik bir sağlık sorunu değildir. Bazı noktalara dikkat edildiği halde isilik oluşumu ile karşılaşma ihtimaliniz azalacaktır.

  • Nemlendirici kullanırken ölçülü olun, aşırı kullanmamaya dikkat edin.
  • Pudra gözenekleri kapatacağı için isiliğe neden olur. Pudra kullanımından kaçının.
  • Çok sıcak havalarda bebeğinizi serin tutmaya çalışın.
  • Bebeğinize kalın ve sıkan kıyafetler giydirmemeye dikkat edin.
  • Bebeğin bezi çok sıkı bağlanmamalıdır.
  • Bebeğin terli kalmasını engelleyerek, terleyince kıyafetlerini değiştirin.
  • Eğer bebeğiniz kiloluysa kıvrımlı alanları nemli bırakmayın. Bu alanlar isilik için çok uygundur.
  • Yaz aylarında bebeğinizi uzun zaman boyunca sırt üstü yatırmamaya dikkat ediniz. Bebeğin sırtı terlediği için sürekli sırt üstü yatarsa isilik oluşumunun önüne geçemezsiniz.
  • Aynı şekilde bebeğinizin kışın yattığı odanın sıcaklığı da sabit olursa daha iyi olur.
  • Bebeğinize her gün banyo yaptırmak isilik oluşumunun önüne geçecektir.
  • Bebeğiniz için kıyafet seçiminiz de çok önemlidir. Bebeğinizin kıyafetleri pamuklu olmalıdır.

Yetişkinlerde isilik görülmesinin nedeni de çok terlemesindendir. Terleme su kaybına neden olur bu durumda su kaybı çok olacağından bol bol su tüketimi çok önemlidir. Bek çok sitede bilinçsiz olarak pudra ve talk pudranın isiliğe iyi geldiği aktarılmıştır ama bu yanlış bir bilgidir. Pudra tozları teri alır ama gözenekleri tıkadığı için isilik hemen tekrarlar.

İsiliğe Ne İyi Gelir?

İsilik önemli bir sağlık sorusunu değildir. Ama isilik gene de acı ve kaşıntıya neden olur. Bu nedenle de kişiyi rahatsız edebilmektedir. İsiliğe ne iyi gelir, neler isiliği yok eder,  isiliğe iyi gelen bitkiler merak edilen soruları birlikte cevaplayacağız. İsiliği rahatlatacak en iyi yöntem kesinlikle ılık su ile banyo yapmaktır. Banyo ile derinin nefes almasını sağlamaktır ayrı aloe vera jeli isilik olan bölgeye sürüldüğünde rahatlatıcı ve soğutucu etkisi vardır. Kısa süreli soğuk kompleks uygulamakta faydalı olacaktır. Buz uygulamasını uzun yaparsanız cildinizde buz yanığı olabilir. Bu nedenle süreyi kısa tutmak önemlidir.

İsilik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

İsilik için bazı basit yöntemler ile tedavi uygulanır. Acil bir tedaviye gerek yoktur. İsiliğin iyileşmesi için ana nokta isiliğe neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer isilik rahatsız ediyorsa ve kaşındırıyorsa isilik kremleri ve losyonlar kısa sürede rahatlatacaktır. Yetişkinler için isilik tedavisinde deniz suyu da çok faydalıdır.

İsiliği Geçiren Bitkisel Yöntemler

İsiliği Geçiren Bitkisel Yöntemler
İsiliği Geçiren Bitkisel Yöntemler

İsiliğe iyi gelen bitkisel yöntemlere başvurmak çok eski dönemlerden beri etkin olarak kullanılmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan isiliği geçirmek için etkili olan bitkiler ise;

Yulaf ile İsilik Tedavisi

Yulaf ile isilik kürü için gerekli malzemeler, 1 su bardağı ince kıyılmış yulaf ve 2 litre su.

Yulafları bir tülbentin içine sarıp 2 litre suyun içinde kaynatınız. Kaynadıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika kadar demlenmesi için bekleyiniz. Demlendikten sonra suyunu süzünüz. Bu karışımı vücudunuzda isilik olan bölgeye bu karışımı sürüp kurumasını bekleyiniz. Bu karışım isilikler üzerinde baya etkilidir. Acı ve kaşıntıyı yok eder. Yulafın içinde bulunan bol miktardaki protein, lipid, lif, mineral tuz ve özellikle B grubu vitaminleri sayesinde vücudu yenileyecektir.

Aloe vera Jeli ile İsilik Tedavisi

Aloe vera her derde deva olduğu gibi isilik için de çok etkilidir. Aloe vera yaprağını keserek içindeki jeli sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz. Aloe vera’nın cilde faydası vardır ve yan etkisi yoktur. Bu nedenle bebeklerde de kullanılabilir.

Beyaz Kil ile İsilik Tedavisi

Beyaz kil maskeleri cilde çok faydalıdır. Cilt sağlığı için tercih edilmektedir. Beyaz kili su ile karıştırarak hamur haline getirip isilik olan yerlere sürebilirsiniz. Bu yöntem kesinlikle bebeklerde kullanılmaz.

Çiğ Patates ile İsilik Tedavisi

İsilik için bir diğer bitkisel çözüm de çiğ patatestir. Yapmanız gereken dilimlenmiş çiğ patates ile isilik olan bölgeleri ovalamaktır. Bu uygulamadan sonra 10 dakika bekleyip ılık su ile durulayabilirsiniz.

Buz küpleri ile İsilik Tedavisi

En çok ciltteki travmalarda kullanılan soğuk kompleks uygulaması isilik için de etkili bir yöntemdir. Soğuk kompleks ile ciltteki acı hissi azalır ve rahatlama sağlar. Bebeklere soğuk uygulama kısa süreli belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca kendinize buz küpleri uygularken de direkt olarak uygulamayın bezi bir tülbent ya da beze sarıp o şekilde cildinize koyunuz. Aksi takdirde buz yanığına neden olabilir.

Limon suyu ile İsilik Tedavisi

İsilik için limon da etkili bir yöntemdir. Limonu taze olarak sıkarak içine az miktarda su ekleyiniz. Ve bu karışımı isilik olan bölgeye sürebilirsiniz.

Salatalık ile İsilik Tedavisi

Salatalığın cilde faydalarını bilmeyen yoktur. Salatalığın yüzde 90ı su olduğu için çok kullanılır ve cilt için herhangi bir yan etkisi yoktur. Salatalığı ince bir dilim halinde isilik olan yerlere uygulayabilirsiniz. Ya da isterseniz püre haline getirip isilik olan yerlere sürebilirsiniz.

Neem yaprakları ile İsilik Tedavisi

Neem yaprakları da cilt için çok faydalıdır. Cilt tazeleme özelliği olduğu için isiliğe iyi gelmektedir. Cildinize uygulamak için bu bitki ezilerek hamur haline getirilir. Ve isilik olan bölgelere uygulanır. Kısa sürede kaşıntıyı ve isiliği durdurur. Neem yapraklarını bulamazsanız, neem yağı da kullanabilirsiniz.

İsilik Kremi Kullanılmalı mı?

İsilik Kremi Kullanılmalı mı?
İsilik Kremi Kullanılmalı mı?

Bitkisel yöntemler ile çözüm bulunamaması halinde isilik kremi kullanılabilir. Özellikle bebekler için bazı bitkisel yöntemler de alerji yapabileceği için doktorunuza danışarak, doktorunuzun tavsiye ettiği bir isilik kremini kullanabilirsiniz. İsilik tedavisinde çoğunlukla topikal yani cilde uygulanan kremler kullanılmaktadır. Kaşıntıyı azaltan su bazlı kremler çok etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca travazol krem isilik tedavisinde sıkça kullanılır. Fakat travazol krem ciddi yan etkilere neden olabileceği için bebeklere kullanılmamalıdır.

İsilik tedavisi kolay ve basittir. Burada dikkat edilmesi gereken çok terlememektir. Ya da çok terleyen biriyseniz, terleyen bölgenizi kaşımayın. İsilik olan bölgelerin kaşınması can yakar ve yara oluşumuna neden olur. Bebekler de aynı pozisyonda uzun süre yattıkları için terler. Bu nedenle bebeklerin de kendilerini kaşımaması için tırnakları sık sık kesilmelidir. Ayrıca bol su içmek de önemlidir. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar.

İlginizi çekebilecek video içeriklerimizi sizlerle paylaştığımız Begonya Kadın Youtube Kanalımıza abone olarak video içeriklerimizden de haberdar olabilirsiniz.

İsilik Nasıl Geçer? İsiliğe Ne İyi Gelir? 2025 isilik nasıl geçer
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx