Itır Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Itır çiçeği doğada kendi kendine yetişebilen çiçekler arasındadır. Bahçeleri güzelleştiren ıtır çiçeği düzensiz bir şekilde büyüme gösterir. Sardunyagiller ailesinden gelmektedir. Genellikle bahçelerde, kırlarda kendiliğinden yetişen ıtır çiçeğini saksıda da yetiştirmeniz mümkündür. Birçok ismiyle anılan ıtır çiçeği, leylek gagası, çoban iğnesi ve turna gagası olarak da bilinmektedir.
Yaz mevsiminde çiçeklerini açan ıtır çiçeğinin renkleri genellikle pembe ve beyazdır. En belirgin özelliklerinden birisi de kokusudur. Güzel kokuya sahip olduğundan dolayı özlerinden çeşitli losyonlar yapılmaktadır. Ayrıca çiçekleri de çay olarak tüketilebilmektedir. Bunlar gibi birçok özelliği ve faydası bulunan ıtır çiçeğinin detaylarını çiçek severler için ele aldık. Itır çiçeği nedir, Itır çiçeğinin anlamı, Itır çiçeğinin özellikleri, Itır çiçeğinin bakımı ve çoğaltılması gibi konu başlıklarıyla inceleyeceğiz.
Itır Çiçeği Nedir?
Ülkemizde birçok yerinde yetişebilen ıtır çiçeği kendi kendine yetişebilen, bakımı az olan bir bitkidir. Az sayıda çiçekleriyle akıllarda kalıcı güzel koku yaymaktadır. Itır çiçeğinin yaprakları kalbe benzediği için çiçeğe ayrı bir güzellik katmaktadır. Kırlardan, ormanlardan toplanan ıtır çiçeklerinin doğal yöntemlerle kullanımı oldukça yaygındır. Çayını yaparak faydalarından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
Itır çiçeğinin daha çok yayılıp gür yetişmesini istiyorsanız eğer sıcak ortamlarda konumlandırma yapmanız yeterli olacaktır. Yerini seven ıtır çiçekleri uzun seneler boyunca yaşamaya devam edeceklerdir.
Itır Çiçeğinin Anlamı
Sardunyagiller ailesinden gelen ıtır çiçeğinin sözlük anlamı; botanik olarak bilinmektedir.
Itır Çiçeğinin Bakımı
- Bahçelerin, kırların bitkisi olan ıtır çiçeği büyük saksı kullanımı ile isteğe göre saksıda da yetiştirilebilir. Ev ortamına da uyum sağlayabilen ıtır çiçeğinin bakımı oldukça basittir. Zaten doğada kendiliğinden gelişim gösterip büyüyebilen ıtır çiçeği zahmet istemeyen bir bitkidir.
- Özel bir toprak ihtiyacı yoktur. Doğadaki gibi besleyici bir toprağın olması daha sağlıklı bir ıtır çiçeği için yeterli olacaktır.
- Itır çiçeğinin bakımında belki de tek önemli nokta sıcak yerlerde konumlandırılmasıdır. Sıcağı ve güneşi seven ıtır çiçeği gölge alan yerde yeterli gelişimi gösteremeyecektir.
- Sulama düzeni oldukça basittir. Toprağı kurudukça sulama yapılması ıtır çiçeği için yeterli olacaktır.
- Itır çiçeği kışın yapraklarını dökmeyecektir.
- Renklerine göre kokularında değişiklik gösteren ıtır çiçeği ekstra bakımlar ve ekstra özen ile çok daha güzel kokular yayacak ve daha canlı gözükecektir.
Itır Çiçeğinin Faydaları
- Itır çiçeğinin faydaları oldukça fazladır. Aktarlardaki ürünlerde, eczanelerdeki ürünlerin içeriğinde karşılaşabileceğimiz ıtır çiçeğinin en önemli faydalarından biri yağının güneş lekelerini gidermesidir. Bunun yanında egzama da hafifleme ve yanık izleri gibi yara izlerinin iyileşmesinde yardımcı olmaktadır.
- Yağının düzenli kullanımında yüzdeki kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatarak cilde canlılık sağlayacaktır.
- Birkaç kere kullanımda bakım ritüelleriniz haline gelebilecek ıtır çiçeği yağı, banyoya girmeden önce saçlarınıza sürerek düzenli kullanımda faydalarını görebilirsiniz.
- Tabi ıtır çiçeğinin yağını kullanmadan önce herhangi bir alerjik reaksiyona karşı ufak bir bölgede denemeniz önerilmektedir.
- Itır esansları, oda parfümü gibi kullanım alanları mevcuttur. Kokusuyla sizleri etkileyecek ve rahatlatıcı etkisiyle sakinleştirecektir.
- Itır çiçeğinin faydaları arasında yapraklarının ve çiçeğinin çayı yapılarak tüketilmesi de oldukça yararlıdır. Düzenli kullanımda vücuttaki ödemi atarak zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
- Ayrıca ıtır çiçeği çayının sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile günün yorgunluğunu atmakta kolaylık sağlayacaktır.
- Üst solunum yolları rahatsızlıklarında da faydası bulunan ıtır çiçeği çayı tıkanan burun yollarını açacaktır. Yağını da buhar yardımı ile koklayıp burna çekildiğinde nefesinizi açtığını ve rahat nefes alabildiğinizi göreceksiniz.
Itır Çiçeğinin Özellikleri
- Itır çiçeği oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yayılım gösterirler.
- Genellikle pembe ve beyaz olan ıtır çiçeğinin renkleri azınlıkta olsa mavi, mor, kırmızı gibi renkleriyle de karşımıza çıkmaktadır.
- Genellikle gür, dişli ve cazip bir çiçektir.
- Itır çiçeğinin tahmini 34 çeşidi bulunmaktadır.
- Alçakta yetişme eğilimi göstermektedirler.
- Yaprakları ve kokusu çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Ortalama 60 cm kadar boyu uzayabilmektedir.
- Ne kadar sıcak ortamı sevseler de soğuk ortama karşı da aşırı dayanıklıdır. Öyle ki yapraklarını kışın dökmemektedir.
Itır Çiçeğinin Çoğaltılması
Klasik diğer çiçekler gibi tohumdan çoğaltma yöntemi uygulanan ıtır çiçeğinin çoğaltılması gerçekleşirken tohumların toprağın oldukça derinine dikilmesi gerekmektedir. Temmuz – Eylül arası çoğaltım için ideal zamanlardır. Itır çiçeğinin bir diğer çoğaltma yöntemi ise çeliklemedir. Gelişmiş bir dalı seçmeniz doğru tercih olacaktır. Aksi halde genç dalların köklenmesi zor olacaktır. Bu yüzden de çürümesi kolay olacaktır.
Bu yazımızda sizlere çiçek severlerin merak edip araştırdığı Itır çiçeğinin bakımı ve özelliklerini ele aldık. Itır çiçeği nedir? Itır çiçeğinin bakımı, Itır çiçeğinin bakımı, Itır çiçeğinin özellikleri ve Itır çiçeğinin çoğaltılması gibi konu başlıklarıyla detaylı bir yazı oluşturduk. Umarım merakınızı giderip aklınızdaki sorulara cevap olmuştur. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Ayçiçeği Bakımı
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/
- Yeni çiçek bakımı için: https://www.facebook.com/ciceklerin.ozellikleri