Kabak Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları
Son dönemlerde sıklıkla kullanılan kabak çekirdeği yağının cilde faydaları konulu yazımız ile sizlere cilt bakımınızı daha iyi yapabilmeniz için öneriler sunuyoruz. Kabak çekirdeği selenyum açısından zengin bir besin olduğu için sıklıkla doktorlar tarafından kadınlara tüketmeleri tavsiye edilir.
Sağlık ve güçlü bir metabolizmayashaip olmak için selenyum alımı oldukça önemlidir. Selenyum da kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağında bolca bulunur. Gelin öncelikle kabak çekirdeğini tanıyalım ve ardından faydalarına bir göz atalım.
Kabak Çekirdeği Nedir?
Bilmediğimiz bir çok faydası olan sağlıklı atıştırmalıklarda en ön sıralar da yer alan kabak çekirdeği, sağlıklı bal kabağından elde edilen bir tohumdur. Kabak giller familyasından gelen ve Latince adı Cucurbita Pepo olan kabağın sakız kabağı, helvacı kabağı ve bal kabağı gibi çeşitleri vardır. Özellikle kadınların mutfakta yemek veya tatlı yapımında kullandığı kabağın çekirdekleri de kendisi kadar faydalıdır. Kabak çekirdeği yassı ve koyu yeşil renkte olup sarımsı renkte bir kabuk içinde yer alır.
Antioksidan bakımından oldukça yoğun olan kabak çekirdeği vücuttaki iltihaplanma etkisini azaltarak doğal yollarla bu sorunla savaşmada oldukça etkilidir. İnsan sağlığı için antioksidan kaynaklı besinler tüketmek gerektiği için kabak çekirdeği en uygun besinler arasında birinci sırada yer alıyor. Kabak; fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum sodyum, demir gibi elementler açısından oldukça da zengindir.
Kabak Çekirdeği Yağı Nedir?
Kabak çekirdeğinin belirli işlemlerden geçirilerek üretilen kabak çekirdeği yağı hem cilt bakımı ürünlerinde hem de sağlık alanında kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan A,B ve E vitaminleri, omega3, omega6, selenyum ve çinko mineralleri sayesinde de pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
Kabak Çekirdeği Yağının Vücuda Faydaları?
- Yüksek oranda aminoasit içerdiği için stresle başa çıkmada oldukça etkilidir.
- İdrar kesesi sorunlarına iyi gelerek idrar yapımında faydalı olur.
- Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak kilo koruma konusunda oldukça faydalıdır.
- Genelde sabah karşılaşılan mide bulantısı sorununa iyi gelir.
- Kemik yapısını güçlendirmede etkilidir ve bu sebeple romatizma hastalıklarının tedavisinde iyi gelebilecek bir yiyecektir.
- İçerdiği omega3 ve omega6 sayesinde kolesterol düşmesinde yardımcıdır.
- Mesane de oluşabilecek iltihaplanmalara karşı etkilidir.
- Bağırsakları çalıştırmada etkilidir bu sebeple de kabızlık sorunu yaşayan kişilere oldukça iyi geliyor.
- Bazı çalışmalara göre kabak çekirdeği yağının eklem ağrısı, baş ağrısı, sıcak basması gibi kadınlar da görülen menopoz belirtilerine iyi geldiği görülmüştür.
- Besin değeri çok yüksek olduğu için prostat sağlığına iyi geldiği ispatlanmıştır.
- Yüksek çinko içeren kabak çekirdeği sperm kalitesini arttırdığı biliniyor. İçerdiği antioksidan ve diğer besinler sayesinde sağlıklı testosteron seviyesine katkısı oldukça çoktur.
- Kabak çekirdeği yağı prostat büyümesinde kullanılan takviyelerden biridir. Yüksek besin değeri sayesinde prostat sağlığına iyi gelmektedir. Haftada 2-3 kez bir avuç kabak çekirdeği tüketmek prostat sağlığınıza iyi gelecektir.
Kabak Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeği yağı içerisinde bulunan omega3, omega6, çinko ve özellikle de antioksidan ve içerdiği E vitamini sayesinde cilt sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
Cildinizi sıkılaştırır; içerdiği çinko ve C vitamini sayesinde cildinizi sıkılaştırarak daha genç bir cilde kavuşmanızı sağlar. Cildi çevresel faktörlerden korur; E vitamini ve içerdiği antioksidan sayesinde cildi çevresel faktörlerden korur. Cildi yoğun şekilde nemlendirir; İçerisindeki esansiyel yağlar sayesinde cildi derinlemesine nemlendirir ve yüzünüz de yağlı bir tabaka ya da his bırakmaz.
Yaşlanma belirtileri ile mücadele eder; Yaşlanma belirtileriniz varsa ve bundan şikâyetçiyseniz kabak çekirdeği içerdiği antioksidan ile size bu konu da yardımcı olacaktır.
Sivilcelerin kurumasına ve yüz kızarıklığına iyi gelir; İçerisinde ki vitamin ve mineraller sayesinde sivilcelerin iyileşmesinde, yüz kızarıklığının geçmesinde ve yaraların kapanmasında oldukça faydalıdır.
Kabak Çekirdeği İle Yapılan Maskeler
Kabak çekirdeği yağı ile maske için; yağı direk yüzünüze sürerek cilt bakımınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Dilerseniz zeytin yağı ve Hindistan cevizi yağı ile birlikte üç yağı karıştırıp yüzünüzde 15-20 dk. bekletebilir daha sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bu sayede hem cildiniz pamuk gibi yumuşacık hem de daha gergin ve daha parlak olacaktır. Dilediğiniz kremin içine karıştırarak da kullanım sağlayabilirsiniz.
Saç Bakımında Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeği yağı ile saç bakımının bu kadar önemli olmasına sebep etkenlerden en önemlisi içerisinde bulunan ‘cucurbitin’ vitaminidir. Ancak tek etken bu olmamakla birlikte içerdiği çinko da saç sağlığı için oldukça etkilidir. Cucurbitin özellikle saç dökülmesinde ve saç derinin temizlenmesinde iyi derece de rol almaktadır.
Kabak çekirdeği yağı içinde bulunan E ve C vitaminleri, ,amino asitler saç derisini geliştirmek için oldukça etkilidir.. Ayrıca sağlıklı uzayan gür saçlara sahip olmak için içinde demir ,çinko, magnezyum ,kalsiyumun çokça bulunduğu kabak çekirdeği yağını saç deriniz için kullanmadan geçmeyin derim.
Kabak Çekirdeği Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Saçlarınızın çinko ve E vitamininden yararlanması için bakım yaparken kabak çekirdeği yağını ister direk saç derinize sürüp masaj yaparak saç derinize iyice uygulayabilirsiniz, isterseniz kullandığınız diğer saç bakım ürünlerinin içine ekleyerek de kullanım sağlayabilirsiniz. Daha hızlı uzayan ve gür saçlara ulaşmak işte bu şekilde mümkün.
Hızlı Saç Uzatan Kabak Çekirdeği Maskesi
- 10 ml E vitamini
- 50 ml kabak çekirdeği yağı
- 50 ml Hindistan cevizi yağı
- 10 ml biosülfhür(kükürt)
- 3 gr Mentol
Sağlıklı hızla uzayan saçlar için bu malzemeleri kullanarak saç bakımı sağlayabilirsiniz. Maskenin yapımında öncelikle Hindistan cevizi yağının benmari usulle eritilmesi gerekmektedir. E vitamini, kabak çekirdeği yağı, Hindistan cevizi yağı, kükürt ve mentolü bir kap içerisinde iyice karıştırarak hepsinin birbirine homojenize olabilmesi için hafif ısıda birbirine karışması sağlanması bu maskenin en önemli püf noktasıdır. Oluşan karışım dumanları çıkmadan çok kısa süre ısıtıldıktan sonra soğuması beklenmeden saç derisine masaj yaparak uygulanmalıdır. Ardından bone ya da streç ile hava almaması için iyice sarmalıyız. Maskenin daha da etkili olabilmesi adına ısıtılmış bir havlu ile saçınızı sarabilirsiniz.
En az bir saat saçınızda bekleyen maskenizi kolay arıtmak için su değmeden önce şampuanlarsanız maskenizi daha kolay arıtabilirsiniz.15 günde bir düzenli şekilde maskenizi uyguladığınızda aradaki farkı kısa süre için de göreceksiniz.
Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir?
Sizlerde evinizde kendi kabak çekirdeği yağınızı gayet basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bir litre yağ yapabilmek için yaklaşık olarak2,5 kilogram kabak çekirdeğine ihtiyacınız var demektir. Buda yaklaşık olarak beş balkabağına denk gelmektedir.
İlk olarak çekirdekleri bol suyla iyice yıkamanız ve daha sonra tamamen kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Kuruyan çekirdekleri fırında birkaç dakika 60C’de kavurunuz. Kavurma süreniz ve sıcaklığı yağın lezzeti açısından oldukça önemlidir. BU sebepten dolayı çekirdekleri yakmamaya çok dikkat etmeniz gerekir. Koyu yağı çıkarabilmek için bir havaneli kullanarak çekirdekleri iyice ezin, sıkı kuvvet uygulayın. Çıkan yağın hepsini toplayın ve hava geçirmez bir kapta yaklaşık 4 hafta bekletiniz. Ardından dilediğiniz gibi şişelere koyarak isterseniz saç bakımında, ister cilt bakımınızda, isterseniz yemeklerinizde kullanım sağlayabilirsiniz.
1 avuç tüketilen kabak çekirdeğin de vücudumuza etki eden vitamin ve mineral yüzdeleri şu şekildedir;
- Magnez; %74 Metobolizmayı hızlandırır, kan şekerini düzenler, kalsiyum emilimi, kan pıhtılaşması
- Fosfor; %57 Diş ve kemikleri korur, hücreler için enerji üretir
- Bakır; %48 Hasarlı dokuyu onarır, bağışıklık sistemini güçlendirir, iyileşmeyi başlatır
- Magnezyum; %48 Kalp ritmini düzenler, kas, sinir fonsiyonunu düzenler
- Çinko; %23 Tüm hücrelerin düzgün çalışmasını etkiler
- Demir; %16 Oksijeni taşıyan hemoglabin üretmektedir, saç, cilt ve tırnaklar da etkilidir.
Kabak Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları Nelerdir konulu yazımızile hem kabak çekirdeği hem de kabak çekirdeği yağı ile ilgili değerli bilgiler edindik. Bu sayede kabak çekirdeğinin vücudumuza kattıklarını, kabak çekirdeği yağı ile cilt bakımı yapımını öğrendik. Sizler de evde kabak çekirdeği ve yağını tüketmeye,maskelerinizde kullanmaya başlayarak selenyumun faydalı etkilerini alabilirsiniz.