Çiçekler

Kadife Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kadife çiçeği, pek çok farklı tür ve renkte yetişen süs bitkilerinden bir tanesidir. Pembe, sarı ve turuncu renk ve tonlarında görülen bu bitki türü, çoğu insanın balkonunda ve bahçesinde mükemmel bir görüntü yaratmaktadır.

Kadife Çiçeği Bakımı
Kadife Çiçeği Bakımı

Kadife Çiçeği Bakımı

Kadife çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Zira bu çiçek dışarıdan bakıldığı zaman narinmiş gibi gözükse de pek çok çiçeğe kıyasla daha dayanıklıdır. Bahçelerde de kullanılabilen çiçek, zor bir bakım ve ilgi istememektedir. 

Bu çiçek bakımı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de sıcaklıktır. Eğer bitkiniz doğru ısı ve ışık almaz ise, bitkinizin ömrü kısa olacaktır. Ancak doğru bakım ile her geçen yıl daha sağlıklı ve çiçekli bir sonuç almanız mümkün olacaktır.

Reklamlar

Kadife Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Bu çiçeğin özellikleri yalnızca bir süs bitkisi ile sınırlı olmamaktadır. Bu çiçekler pek çok alanda kullanılmaktadır. Çoğu parfümün içerisinde bulunan çiçek, nemlendirici bir yapıdadır. Kozmetik sektörünün vazgeçilmez bitkilerinden bir tanesi olan kadife, ayrıca alternatif tıp alanında da kullanılabilmektedir. Boğaz ağrısı, idrara çıkamama, tansiyon sorunu, bağırsak bozuklukları gibi sağlık sorunları için kadife çiçeği çayı kullanılabilmektedir. Ancak sağlık alanında bilinçsizce bir ürün kullanmak doğru olmadığı ve ciddi sorunlara yol açabileceği için mutlaka doktora danışılması ve detaylı bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

Kadife Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kadife çiçeği ılıman havalarda çiçeklenme göstermektedir. Sıcak havalardan hoşlanan kadife çiçeği, soğuk ayların sona ermesi ve don olaylarının bitmesi ile birlikte çiçeklenme göstermektedir. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açan bu bitki, çoğunlukla tek sezonluktur. Yani, bir çiçek açma dönemi sonucunda çiçeğin topraktan sökülmesi ve tohumlarının yeniden dikilmesi gerekmektedir. Ancak bazı türlerde birkaç sezon boyunca kullanılabilmektedir.

Kadife Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Kadife çiçeği bakımı hakkında en çok araştırılan konulardan bir tanesi de çiçeğin canlılığını kaybetmesinin nedeni olmaktadır. Kadife çiçeği, sıcak havaları seven bir bitki türüdür. Açık havada bakıma uygun olan bu bitki, havasız bir ev ortamına alışmakta güçlük seçmektedir. Sıcak havayı sevdiği için toprağı sık sık nem kaybetmekte ve bu nedenle sulanmaktan hoşlanmaktadır. Belirtilen bilgilere uygun olmayan bakım (çiçeği susuz bırakma, soğuk ortamda tutma gibi) bitkinin cansızlaşmasına yol açabilmektedir. Geç olmadan doğru bakım yapmaya başlarsanız bitkiniz tekrar canlanacaktır.

Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ev ya da bahçesini kadife çiçeği ile süslemek isteyen bireyler, bu bitkinin bakımını merak etmektedir. Kadife çiçeği bakımı, daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça kolaydır. Ancak bazı noktalara yine de dikkat edilmelidir. Tek bir bitkiyi uzun yıllar boyunca kullanmak isteyen bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak kadife çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusuna bir cevap bulabilir.

Reklamlar
  • Kadife çiçeği, soğuk ortamlarda tutulmamalıdır.
  • Kadife çiçeği, her türlü toprağa uygunluk gösterebilir ancak bitkiler için özel hazırlanan humuslu topraklar daha sağlıklı çiçekler elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Kadife çiçeği, toprağı kontrol edilerek sulanmalıdır. Elinizle saksıyı kontrol ettiğiniz zaman toprak kum gibi kuruysa, çiçeğinizin suya ihtiyacı olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Ancak sulama yaparken toprağın çamurlaşacak kadar ıslanmadığından emin olmanız gerekir. 
  • Kadife çiçeği, evde bakılacaksa mutlaka güneş alan pencere önü ya da balkonda tutulmalıdır. Zira güneş görmeyen kadife çiçekleri büyümekte zorluk çeker.
  • Kadife çiçeği düzenli olarak budama ve gübreleme gerektirmemektedir. Ancak kuruyan dallar varsa budanmalı ve hızlı büyüme istiyorsanız sık olmamak kaydıyla gübreleme yapabilirsiniz.
  • Kadife çiçeği, kokusu ve yapısı gereği bir böceksavardır. Kadifeler yalnızca yararlı böcekleri kendine çekmektedir. Bu nedenle böcek ilacı kullanılmasına gerek yoktur.
Kadife Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Kadife Çiçeği
Kadife Çiçeği Tohumu

Kadife Çiçeği Tohumu

Çoğu kadife çiçeği, tek bir mevsim çiçek verdikten sonra kurumaktadır. Kuruyan kadife çiçeğini çöpe atmadan önce tohumlarını alırsanız, çimlendirme yöntemi ile yeni kadife çiçeği büyütebilir ve devamlılık sağlayabilirsiniz. Kadife çiçeğinin tohumlar taç yaprağın ortasında siyah benekler halindedir. Kadife çiçeğinin tohumunu aldıktan sonra toprağın yüzeyine yakın olacak şekilde serpiştirmeniz ve üzerini 3 cm toprak ile kapatıp ilk suyunu vermeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemi güneş gören bir alanda yaparsanız, kısa süre içerisinde çimlenme ve büyüme gözlemleyebilirsiniz.

Kadife çiçeği tohumu kullanarak çimlendirme yapacak bireyler, sulama işlemini nazik bir şekilde yapmalıdır. Zira su toprağa boca edilirse, tohum tutunmakta zorluk çekecek ve fazla sudan dolayı çürüyecektir.

Kadife Çiçeği Neden Kurur?

Kadife çiçeği bakımı yapan bireyler, zaman zaman yapraklarda kuruma ve çiçek kısmında dökülmeler görebilmektedir. Bu tür olumsuz durumlar, bakımın yanlış yapıldığı anlamını taşımaktadır. Eğer bitki çok uzun süre susuz kalmışsa, kavurucu güneş ışığına maruz kalmışsa ve yanlış ilaçlamalar yapılmışsa kuruyabilir.
Kadife çiçeğinin kurumasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi de doğrudan güneş ışığı almasıdır. Güneş ışığını seven kadife çiçeği, en iyi etkiyi dolaylı olarak güneş ışığı aldığı zaman göstermektedir. Zira yaz aylarının kavurucu sıcakları toprağın kurumasına ve çiçeğin su ihtiyacının artmasına sebep olacaktır.

Kadife Çiçeği Nerede Durmalı?

Kadife çiçeğinin konumlandırılacağı alan oldukça önemlidir. Daha önce belirtildiği gibi kadife çiçeği böcekleri kaçıran bir koku yaymaktadır. Bu nedenle bahçede böcek istenmeyen yerlere kadife çiçeği dikilebilir. Eğer bu çiçeğe evde bakmak istiyorsanız, mutlaka evinizin güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz.
Kadife çiçeğine evde bakım yapmak isteyen bireyler, evin doğu cephesine doğru olan pencere ya da balkonu tercih edebilir. Bu sayede güneşin en iyi açıyla gelmesini sağlayarak bitkinin sağlıklı büyümesi desteklenebilmektedir. Eğer çiçeğinizi batı cephesine koyarsanız, güneşin batmaya yakın olduğu zamanda ışık alabilecektir. Ki bu durum, çiçeğinizin yeterli ısı ve ışık alamamasına neden olur.

Kadife Çiçeği Zehirli midir?

Calendula olarak bilinen tagetes, yutulması halinde sindirim sorunlarına neden olabilir. Bitkinin özsuyu da deri döküntülerine neden olabilir.

“Kadife çiçeği” olarak bilinen, hemen hemen her evde bulunan, bakımı kolay ve tatlı görünümü nedeniyle sıklıkla tercih edilen aynısefa, yenirse mide-bağırsak sorunlarına neden olabiliyor.

Bu yazımızı beğendiyseniz Guzmanya çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Kadife Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Kadife Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx