Çiçekler

Kaktüs Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kaktüs Çiçeği; çiçekli bitkiler ailesinden olan ve genelde gövdesinin etli, yaprak kısımlarının dikenli oluşuyla hemen ayırt edilen bir türdür. Kaktüs bitkisinin pek çok çeşidi bulunsa da; genel olarak dayanıklı yapısı ile bir çöl bitkisi olarak bilinir. Eti gövdesi su tutma özelliğine sahip olduğu için; uzun süreli kurak ortamlara en iyi şekilde dayanan bitkilerin başında gelir.

Kaktüsgiller ailesinde yer alan kaktüs türleri; çok fazla çeşide sahip olmakla birlikte; bu türler arası genel bir benzerlik söz konusudur. Kimi çiçek açan türleri olduğu bilinen kaktüs bitkisinin; çok büyük ve çok küçük boylarda yetişen çeşitleri bulunmaktadır. Bu haliyle, yabanıl ortamlarda kendi başına yetişebilen kaktüs bitkisi; evlerde de dekoratif amaçlı ve ortamın havasına sağladığı faydalar sebebiyle tercih edilmektedir.

Kaktüs Çiçeği Bakımı
Kaktüs Çiçeği Bakımı

Kaktüs Çiçeği Bakımı

Kaktüs çiçeği, bakımı hususunda bazı adımlara dikkat edildiği takdirde; aslında en kolay bakıma sahip bitkilerden biridir. Şimdi kaktüslerle ilgili bakım sürecinin ayrıntılarına birlikte bakalım:

Reklamlar
  • Kaktüs; temelde güneş ışığına en dayanıklı bitkilerden birisidir ve kesinlikle gün ışığı görmelidir. Eğer evde kaktüs bakımı açısından püf noktası soruluyorsa; kesinlikle evin en çok güneş ışığı alan yerinde bulundurulmalıdır.
  •  Kaktüs bitkisi; güneşi sevdiği gibi yüksek sıcaklığı da seven bir bitki türüdür. 40 dereceye kadar ısı derecesinde büyümesini sürdürür; bunun üzerine çıkan sıcaklıkta büyümesi durur. Ayrıca -15 dereceye kadar soğuğa da dayanır. Ancak evde yetiştirilecek kaktüs için; ortalama sıcaklıktaki ve sıcağa yakın bir ortam, gayet elverişli olacaktır.
  • Çiçek toprağı ve kum karışımıyla hazırlanan kaktüs toprağı; bitkinin verimi açısından çok iyi olacaktır. Toprağın su geçiren bir yapıda olması ve kireçsiz bir tür olması da kaktüs toprağı açısından çok önemlidir.
  • Tüm canlıların yaşaması için şart olan hayat kaynağı su; elbette kaktüsler için de önemlidir. Kaktüs; her ne kadar kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı olsa da, evde bakımda belli aralıklarla sulama, bitkinin en iyi şekilde yetişmesini sağlar.
Kaktüs Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Kaktüs Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Kaktüs Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Kaktüs bakımı konusundan ayrıntılı bir şekilde bahsettik. Peki, evlerimizde yer verdiğimiz bu güzel bitkinin özellikleri nelerdir, kaktüs nasıl bir yapıya sahiptir? Aslında bu güzel bitkinin evlerimizde sandığımızdan daha çok faydası var. Hem görselliğiyle ve kendine has yapısıyla çok hoş bir öğe olan hem de bulunduğu ortama katkıları olan bu bitkiye daha yakından bakalım.

Kaktüs; dünya üzerinde pek çok türü bulunan ve çok estetik bir görüntüye sahip olan bitki türlerinden biridir. Bunun yanı sıra, bulunduğu ortama katkı sağlayan ve birçok bitki türü gibi havanın temizlenmesinde rol oynayan bir bitkidir. Susuzluğa ve sıcağa dayanıklı oluşuyla bilinen bir tür olan kaktüs bitkisi; gövdesinde su tutar. Çok farklı boylarda yetişebilir. 12 metreye varan boylarda kaktüs türleri bulunur ve bakımı kolay olan bir bitkidir. Bazı ender türlerinde zehirli dikenler bulunabilir. Ancak evde yetiştirmek için satılan türlerde bu özellik bulunmaz.

Kaktüs Ne Zaman Açar?

Kaktüs türlerinin çoğu çiçek açar; birkaç türü istisnadır. Yılda bir kez çiçek açan kaktüslerin çeşidine göre açma vakti değişse de; genelde ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde ve birkaç hafta süreyle açar.

Kaktüs Nasıl Canlandırılır?

Kaktüs çiçeği canlılığını kaybettiğinde çabuk anlaşılır. Yaprakları söner ve büzüşme olur, eski rengi döner. Ama kaktüsü canlandırmanın yolu kolaydır. Bu yöntem hem büyük kaktüs türlerinde hem de diğer küçük kaktüs çeşitlerinin hepsinde faydalı olur. Öncelikle solmaya yüz tutan kaktüs; hemen bol güneş alan ve açık havada bir yere konur, ardından bir süre sulanmadan bırakılır.

Reklamlar

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs bakımına dair bazı temel konular bilindikten sonra; bu bitki bakımı en kolay türler arasındaki yerini alır. Çok narin çiçek türlerinin çabuk solmasından şikâyet edenler için kaktüs bakımı çok daha rahat olacaktır. Şimdi bu bitkinin yetiştirilmesinde bazı püf noktalara bakalım:

  • Sulama yaparken dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Toprağın yalnızca üst kısmının kuruması yeterli değildir. Kaktüsün sulanması için tüm toprağın nemini çekmiş olması gerekir. Toprağın biraz daha alt kısmını kontrol ettikten sonra sulamakta fayda vardır.
  • Kaktüs; neredeyse tüm bitkilerde olduğu gibi havadar ortam seven bir bitkidir. Bu nedenle yaşam alanlarında kaktüs yetiştirirken en iyi seçenek; balkon gibi açık hava ile temas halinde olan bir noktada bulundurulmasıdır. Eğer kapalı ortamda tutulacaksa da; mekânın sık sık havalandırılması gerekir.
  • Kaktüs bitkisine gübre bahar ayında verilir ve hayvan gübresi tercih edilmez. Kışın bitki dinlenme sürecine girer. Bu nedenle bu aylarda gübreleme zararlı olabilir.
  • Bitkiyi yeni bir saksıya almak için en iyi dönemler; kaktüsün dinlenme süreci olan, yaz ortası ve kış ortası dönemleridir.

Kaktüs Çiçeği Tohumu

Kaktüsün yetiştirilme mantığı da bakımı gibi oldukça rahattır. Piyasada kaktüs tohumu alıp sıfırdan yetiştirilebileceği gibi; pek çok yerde bulunan ve hazır satılan kaktüs türlerinden almak da mümkün. Ayrıca çoğu kaktüs türü genelde yetişmek için köke ihtiyaç duymaz. Bu nedenle bir saksıdan diğerine bitkiyi çoğaltmak mümkündür.

Kaktüs Neden Kurur?
Kaktüs Neden Kurur?

Kaktüs Neden Kurur?

Kaktüs bitkisi kolay kolay kuruyacak bitkilerden değildir. Bu nedenle kaktüsün kuruması için ya çok uzun bir süre susuz kalmış olması ya da çok yüksek sıcaklıkta veya aşırı soğukta kalmış olması gerek. Bunun dışında; toprak, kaktüse uygun su tutan bir tür olmadığı takdirde bitki yeterli verim alamayacağı için kuruma meydana gelebilir.

Kaktüs Nerede Durmalı?

Özellikle bahar aylarında çiçek açan kaktüs çeşitleri; evlerimizde görsel bir şölen yaratır. Estetik harikası olan kaktüsler; evde bol güneş alan ve havadar bir ortamda tutulmalıdır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Çiğdem Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Kaktüs Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2024 Kaktüs Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx