Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Hastalığı Tedavisi
Kalp kası iltihabının belirtileri ciddiye alınmazsa hayatınız tehlikeye girebilir. Peki kalp kası iltihabı nedir, neden olur, tedavisi nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarınız yazımızda bulabilirsiniz. Kalp kası iltihabında dinlenme ve basit bir tedaviyle çoğu zaman iyileşme olsa da bazı durumlarda başka tedavilerde gerekebilmektedir.
Kalp kası iltihabı virüslerin neden olduğu ve bu hastalığın en çok üst sorunum yollarında sorun yarattığı gözlenir. Bu durum aslında grip olarak bilinmektedir. Virüsler birçok organ sistemini etkilemektedir, bazı virüsler de karaciğer gibi organları etkileyebilmektedir. Virüslerin karaciğeri etkilemesine hepatit ismi verilir. Bazı virüsler de çok sık görülmese de kalbe zarar verebilir. Fakat kalpte kalıcı bir sorun bırakmazlar. Bazı doktorlara göre miyokardit bazen çok ağı seyredebilir ve uzun dönemde kalp yetmezliğine bile yol açabilir.
Çok az görülen ilthaptan kaynaklanan kalp kası rahatsızlığı olan akut miyokardit, kalp kasında ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Kalp kası iltihabı yani miyokardit, virüslerin kalp kası hücrelerine girerek çoğalması ile meydana gelir. Ve virüsler bu bölgeyi tahrip eder. Kalp kası iltihabının göğüs ağrısı, kalp yetmezliği, kalp ritmindeki anormali, ayaklarda şişme ve baş ağrısı gibi de belirtileri olabilir. Hastalık bazı kişilerde çok hafif ilerlerken kendiliğinden de geçebildiği için fark edilmeden atlatılabilir.
Miyokardit nedir?
Kalp kası iltihabı ya miyokardit çok az görülen bir kalp kası hastalığıdır. Kalp hastalıklarının yüzde 25inde bu hastalık görülebilir. Zaman içinde kalp kası hücrelerinde bozulma meydana gelebilir. Çok sayıda hastada çok hafif bulgularla seyretmektedir. Ve hastaların tamamen iyileşme oranı da yüksek olan bir rahatsızlıktır.
Kalp kası iltihabının (Miyokardit) nedenleri nelerdir?
Kalp kası iltihabının birçok sebebi vardır. Batı ülkelerinde çok görülen bu hastalığın nedeni Coxsackie B ailesine ait bir virüstür. Ve bu hastalığa kabakulak, grip, kızamık, çocuk felci virüsleri de yol açabilir. Kalp kası iltihabının bir diğer nedeni de septisemide yani kana yüksek oranda bakteri karışmasıdır. Bu enfeksiyonlar sağlık açısından çok tehlikelidir.
Kalp kası iltihabı difteri hastalığının yan etkisi olarak da görülebilir. Çocuklukta difteri aşısı olmuş kişilerde bu ihtimal çok düşüktür. Bir başka hastalık nedeni de trişinoz adı verilen bir solucan türünün larvalarının bulaştığı domuz etinin yenmesinden ortaya çıkan hastalıktır. En görülen çeşidi ise asalaklara bağlı olarak ortaya çıkan çeşididir. Ve bu hastalık Güney ve Orta Amerika’da Chagas hastalığı, Afrika’da uyku hastalığı yan etkisi olarak meydana gelir.
Virüsler kalp kasının hücrelerine girip burada çoğalmaya başlarlar. Ve bu nedenle hücrelerde tahribat meydana gelir. Bazı hastalarda tahribat sonucunda abi kalp yetmezliği hastalığı oluşabilir. Ve bu durumdan kalp zarı da etkilenebilir. Bu duruma da miyoperikardit denmektedir.
Kimi hastalarda ise kalp kası hücrelerinin dolaşımına giren ve farklı yapıdaki proteinlere karşı vücudun antikorlar ürettiği görülür. Antikorlar da kalp kası hücrelerine zarar verir. Bu durumun sonunda da kalp kasının yapısı bozulur ve kardiyomiyopati dediğimiz kalp kasında yetersizlik sorunu ortaya çıkar.
Kalp Kası İltihabının (Miyokardit) Belirtileri Nelerdir?
Kalp kası iltihabının semptomları çok değişiklik göstermektedir. Belirtiler hafif halsizlikten şoka kadar değişik yelpazede olabilir. Bebeklerde kalp kası iltihabı olması halinde beslenme problemi, soluklaşma ve kusma gibi belirtiler meydana gelecektir. Büyük çocuklarda daha çok göğüs ağrısı olmaktadır. Ama göğüs ağrısı kalp zarının etkilenmesine bağlı olarak meydana gelir. Birkaç saat sürebilir hatta bazı hastalarda bir gün boyunca şikayetler devam edebilir. Çoğunlukla baskı şeklinde olan ağrı da kola yayılan ağrı ve terleme gibi belirtiler yoktur. Ve ağrı nefes alıp vermekle değişiklik göstermez.
Bunların dışında görülebilen diğer belirtilerden birisi de ritim bozukluğu olabilir. En sık görülen ritim problemi ventriküler aritmiler meydana gelebilir. Ve taşikardi de meydana gelebilmektedir. Hızlı ilerleyen vakalarda kalp yetmezliği de görülebilmektedir.
Kalp kası iltihabı (Miyokardit) nasıl teşhis edilir?
Kalp kası iltihabının teşhisi için doktor öncelikle hastanın öyküsü dinleyerek fiziki muayene yapacaktır. Hastanın durumunun netleşmesi için hekim EKG çekilmesini isteyecektir. Ve hastaya kap ritmini ve tansiyonunu takip etmek için holter takılabilir. Kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi için ekokardiyografi (EKO) çekilir. Ve göğüs röntgeni çekilmesi ya da MR çekilmesini istenebilir. Bunun yanında kalp kası iltihabından şüphelenilmesi durumunda enfeksiyonların varlığının kontrolü için laboratuvar testlerinin yapılması gerekebilir. Gerekli görülmesi halinde kalp kateterizasyonu ve endomiyokardiyal biyopsi testleri yapılarak tanı netleştirilir.
Kalp kası iltihabı (Miyokardit) nasıl tedavi edilmektedir?
Kalp ritminin ve kalp atışlarının düzene girmesi için birtakım ilaçlar hastaya verilecektir. Bu ilaçlar ile kan akışı ve damarları rahatlatılacaktır. Ve diüretik ilaçlar ise sodyumun kullanımını ve sıvı akışını sağlayacaktır.
Hastanın durumu ağırsa damardan verilen ilaçlar tercih edilir. Çünkü bu ilaçlar diğerlerine göre çok daha etkilidir. Kalbe hızlı bir şekilde ulaşır ve daha hızlı etki etmesini sağlar. Fazla su ve tuzun vücuttan atılması kalbe yüklenen yükü alacaktır. Bundan dolayı tedavide kalp ritmini düzenleyici ve ödem atıcı ilaçlar kullanılacaktır.
Kalp kası iltihabı çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşecektir. Ama bazı durumlarda durumunda kalp kası iltihabını oluşturan diğer sebeplere yönelik tedavi yöntemi izlenecektir.
Eğer hastalığınız ilk aşamalarda ise doktorunuz size dinlenmenizi tavsiye eder. Ve birkaç ilaç verir bunlarla iyileşmeniz sağlanır. Vücudunuzda enfeksiyon oluşturan bakteriler ise antibiyotik ile tedavi edilecektir. Ayrıca antiviral ilaçlar, kalp kası iltihabı tedavisinde de destekleyici olarak kullanılır.
Hastanın kalp atışlarının çok hızlı ve düzensiz olması durumunda en uygun seçenek hastanın hastanede yatmasıdır. Ve hastanede kalp atışlarını düzenleyecek ilaçlar verilir. Eğer kalbi hassas bir yapıda ise kalbinin yükünü hafifletecek ilaç tedavi uygulanacaktır. Verilebilecek ilaçlar; anjiotensin dönüştürücü enzim (ACE inhibitörleri) ve anjiotensin II reseptör blokerleri (ARB) ,Beta blokerler ve diüritiklerdir.
Bazı ciddi kalp kası iltihabı rahatsızlıklarında tedavi için hastaya damar yolu ile hastaya ilaçlar verilir. Geçici yapay kalp, Aort pompası (intra-aortik balon pompası), kandaki oksijen miktarını arttırma (ekstra korporeal membran oksijenasyonu veya ECMO), çok şiddetli hastalık durumunda ise acil kalp nakil ameliyatları gerçekleştirilir.
Bazı hastalar birkaç ay içinde iyileşirken, bazı hastalarda daha ağır geçirdikleri için ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalabilmektedirler. Hastalara dinlenmeleri, kalbi yoracak aktivitelerden ve stresten uzak durması tavsiye edilir. Kalpte kalıcı bir hasar varsa da alınacak sıvı miktarını düzene sokan bir diyet kontrolü önerilecektir. Sağlıklı günler dileriz.