Kamelya Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Kamelya çiçeği, bodur yapısıyla gül şeklinde açan çiçekleriyle çiçek severleri kendine hayran bırakan bir bitkidir. Balkon ve bahçelerimizi süsleyen Kamelya çiçeğinin detayları oldukça da merak edilmektedir. Sizler için merak ettiğiniz Kamelya çiçeğinin bakımı, Kamelya çiçeği anlamı, özellikleri ve faydaları gibi birçok konuyu ele aldık. Gelin hep beraber inceleyelim.
Kamelya Çiçeği Nedir?
Kamelya çiçeği katmerli olarak çiçek açabilen bir bitki türüdür. Çalı biçimindedir ve sürekli olarak yeşil kalabilmektedir. Güzelliğiyle oldukça dikkat çeken İris çiçeği türüne göre beyaz, pembe ve kırmızı renklerinde olmaktadır.
Kamelya Çiçeğinin Anlamı
Güzelliğiyle gözlerimizi kamaştıran Kamelya çiçeğinin anlamı “Kaderim sizin elinizde” demektir. Kamelya çiçeğinin kokusuz olması sebebiyle herhangi bir kişiye hediye ederken kokunuzu bu çiçeğe verin ki güzel görüntüsüyle kokunuz bağdaşsın ve tamamlansın mesajını vermektedir.
Kamelya Çiçeğinin Bakımı
- Kamelya çiçeğinin bakımı biraz zorluk istese de ufak tefek detayları dikkat edildiği takdirde oldukça sağlıklı, görüntüsüyle herkesi büyüleyen bir çiçek elde etmiş olacağız.
- Kamelya çiçeğinin bakımında sulama detayı çok önemlidir. Toprak sürekli nemli kalmalıdır. Toprağın nemi kontrol edilerek bu sulama gerçekleştirilebilir. Bun nem olayı da yaz aylarında ortalama en az 2 kez en çok 4 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez üstten yağmurlama sulama yöntemiyle gerçekleştirilir.
- Şiddetli rüzgarlardan korunması gereken bir çiçektir Kamelya çiçeği. Kış aylarında ise bulunduğu ortamın 15 derece altına düşmemesi gerekir.
- Her çiçekte önemli bir ayrıntı olan budama işlemi Kamelya çiçeğinin bakımında da büyük önem arz etmektedir. Düzenli olarak yılda 1 – 2 kez yapılması gereken budama işlemi dallarının üzerinde bulunan çiçeklerin solmasından sonra yapılması gerekir. Tekrar çiçek açması için solan yapraklarının kesilip budanması daha sonrasında da mum veya yakıcı olmayan yapışkanlarla kesilen bölgenin kapatılması gerekir.
- Doğrudan güneşi sevmeyen Kamelya çiçeği, mümkün olduğunca yarı gölgeli yerlerde bulundurmanız önerilir.
- Kamelya çiçeği egzotik bir bitki olduğundan dolayı kuru havaya tahammül edemez.
Kamelya Çiçeğinin Özellikleri
- Kamelya çiçeğinin özellikleri arasında narin bir bitki olması yatar. İlgi isteyen nazlı bir çiçektir.
- Kireçli toprak ve kireçli su çok çabuk sararıp yapraklarını dökmesine sebep olur.
- Çalı şeklindedir ve yaprakları sürekli yeşil kalabilmektedir.
- Çiçekleri katman katman katmerli bir çiçektir.
- Çiçeklerinin renkleri kırmızı, pembe ve beyazdır.
- Dekoratif olarak kullanılan bir süs bitkisidir.
- 1 – 2 Metreye kadar boy atabilmektedir.
- Kışın çiçek açmasıyla bilinmektedir.
Kamelya Çiçeğinin Latincesi
Kamelya çiçeğinin Latince ismi “ Camellia’ dir” Bu çiçeğe ismi Carl Linnaeus tarafından verilmiştir.
bakınız: Fulya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Kamelya Çiçeğinin Faydaları
- Kamelya çiçeğinin faydaları dediğimizde yaygın olarak kullanılan ve birçok yararı olan Kamelya çiçeğinin yağı aklımıza geliyor. Bu yağ omega 0 yağ asitleri, E vitamini ve proteinler bakımından oldukça zengindir. Kamelya çiçeğinin ve yağının faydalarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Cildin ihtiyacı olan vitamini ve proteini barındırdığı için cilde nem etkisi verir ne cildi gerginleştirip yaşlanmaya karşı kırışıklıkları azaltmaktadır.
- Tabi ciltteki bu etkilerinin gözle görülür bir fark yaratabilmesi için Kamelya çiçeğinin yağı düzenli olarak kullanılması gerekir. Bu kullanımdan sonra fark edeceksiniz ki cildiniz ışıl ışıl.
- Ergenlik sivilcelerinden kurtulmanın çözümlerinden biri olan bu yağ akneleri kurutur ve oluşabilecek akneleri önleyecektir.
- Yara izleri ve sivilce izlerini de ortadan kaldıracaktır.
Kamelya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kamelya çiçeğinin çoğaltılması oldukça basittir. Kamelya çiçeğinin çoğaltılmasında klasik kök ayırma yöntemi kullanılmaktadır. Bitki köklerinden ayrılarak ufak bir saksıya dikilir. Toprağa tutunana kadar sulaması ve yeterli güneşi alması da oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra tohumlama yöntemiyle de çoğalma gerçekleşmektedir fakat bu işlem biraz uzun sürebilir. Meyveleri dalında olgunlaşıp kuruyan tohumları vakit kaybetmeden toplamanız gerekecektir. Ardından bu topladığınız tohumları noktalı olan kısmı alta gelecek şekilde toprağa ekeceksiniz. Ekim işlemi gerçekleşirken tohumun fazla derine inmemesine dikkat edilmeli ve yalnızca üst yüzeyleri çok hafif toprakla örtülü biçimde olmalıdır. Bu işlemden sonra çimlenme gerçekleşene kadar saksının üstü bir naylonla kapatılıp sera etkisi yaratılmalıdır. Çimlenme olduktan sonra naylonu çıkarabilirsiniz.
Kamelya Çiçeği Tohumu Nasıl Olur?
Kamelya çiçeği yağlı olduğundan Kamelya çiçeğinin tohumu da yağ bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Tohum elde edebilmek için sağlıkla ve bir o kadar da bolca çiçek açması gerekir. Ortalama ekim aylarına kadar sürer çiçeklenmesi. Çiçeklerin kuruduktan sonra da meyve oluşumu gerçekleşen Kamelya çiçeğinde tohum da gerçekleşmiş olur. Yalnız meyveler olgunlaşıp kuruduktan hemen sonra vakit kaybetmeden tohumlar alınmalıdır. Bu meyvelerde 3 cm uzunluğa kadar çok sayıda küresel tohum içeren büyük bir kutu olma özelliği barındırmaktadır.
Bu yazımızda sizlere Kamelya çiçeğinin çokça merak edilen Kamelya çiçeği bakımı ve özelliklerini derleyip topladık. Bunun yanı sıra Kamelya çiçeğinin faydaları, Kamelya çiçeği nasıl çoğaltılır gibi birçok konu başlığı da yazımızda yer almaktadır. Okuduğunuz için teşekkür eder; yorumlarınızı ve varsa sorularınızı bekleriz.
İlginizi çekebilir: İris Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/