Sağlık

Kan Toplanması Nedir, Nasıl Geçer?

Reklamlar

Kan Toplanması Nedir ve nasıl geçer gibi soruların bu yaralanmalardan muzdarip olan kişilerin sıklıkla araştırdığı soruların başında gelir. Hemen herkesin çeşitli nedenlerle yaşadığı bir sorundur kan toplanması. Genellikle basit bir durum gibi görünse de, acısı tahmin edilenden fazladır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan bu problem çoğunlukla el ve ayaklarda görülür.

Kan Toplanması Neden Olur?

Tıpta hematon olarak anılan kan toplanması, derma katmanına kadar etki eden yaralanmalar veya alınan darbeler neticesinde oluşur. Derinin sıkışması, haşlanması ya da yanma, kimyasal madde veya alerjenler gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilir. Ayrıca mantar veya viral enfeksiyonlar da kan toplanmasına yola açabilmektedir. Kan toplanmasında doku içerisindeki kanama yüzeysel veya derin olmak üzere iki şekilde oluşur. Yüzeysel olan ciltte kan oturmasında; yerel şişme, renk değişimi ve ağrı gibi belirtiler görülür. Derinsel olan kan toplanmasında ise daha geniş alanda şişme, geç renk değişimi ve bölgesel ağrı gibi belirtiler bulunur. Kan toplanması kırmızı veya kahverengi renklerinde görülebilir. Görüntüsü sıvı dolu bir yumru gibidir.

Ayakta Kan Toplanması Nedir?

Ayakta Kan Toplanması
Ayakta Kan Toplanması

Ayakta Kan Toplanması Nedir ve sebepleri: Sık görülen kan toplanması şekillerinden biridir. Ayaktaki yapıların herhangi birinde oluşan rahatsızlık ya da bu yapılara alınan darbeler ayakta kan toplanmasına sebep olabilir. Genellikle bileklerde, ayak tabanında ve ayağın üst bölgesinde görülür. Ayakta kan toplanmasının sebepleri şunlardır:

Reklamlar
  • Ayak ya da bacak bölgesine sert bir cisimle darbe alınması
  • Ayak kırılması, burkulması
  • Isınmadan ani hareketlerin yapılması
  • Kızamık, romatoid artrit gibi rahatsızlıklar
  • Alerjik reaksiyonlar

Tırnak Altı Kanama Nedir?

Tırnak Altı Kanama
Tırnak Altı Kanama Nedir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kan toplanması genellikle ayaklarda ve ellerde görülür. Tırnak altı kanama; tırnak ile tırnak yatağı arasında kan toplanmasıdır. Bu sorun şiddetli ağrıya sebep olabilmektedir. Parmağa çekiçle vurmak, parmağın üzerine ağır bir nesne düşmesi ya da parmağı herhangi bir yere sıkıştırmak gibi el ve ayak parmaklarının ezilmesine neden olan kazalar tırnak altı kanamaya neden olmaktadır.

Kan Toplanması Nasıl Tedavi Edilir? Kan Toplanması Nasıl Geçer?

Kan toplanması sorunu genellikle evde tedavi edilebilir bir sorun olsa da, zaman zaman profesyonel yardım almak gerekebilir. Kan birikmesi tırnak altındaki alanın yüzde 25’inden fazla ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra şiddetli ağrı ve dokununca acı hissi varsa, el ve ayak parmaklarının ucundaki kemik zarar gördüyse ya da kan toplanması el ve ayak dışındaki bölgelerdeyse (baş ve boyun çevresi gibi) mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Tıbbi tedavide tırnağın altındaki kan boşaltılır. Bu işlemde doktorun tecrübesi ve işlemin nerede yapılacağı çok önemlidir. İşleme başlamadan önce kan toplanması olan bölge uyuşturulur. Bölge uyuştuğunda doktor kan boşlatma işlemine başlar. Dağlama, iğne ve ataç yaygın olarak kullanılan kan boşaltma yöntemleridir. Dağlama yönteminde; pilli bir ısıtıcı cihaz yardımıyla kana ulaşana kadar tırnak yakılarak delinir. İğne yönteminde; kanı boşaltmak amacıyla tırnak iğne ile delinir. Ataç yönteminde ise, ucu çıkarılan ataç alevde ısıtılır ve tırnak yakılarak bu ataç yardımıyla delinir. Ataç yöntemi eski bir yöntemdir olsa da, günümüzde hala bazı pratisyen hekimler tarafından kullanılmaktadır.

Kan toplanması ile oluşan kabarcıkların patlatılması durumunda enfeksiyon kapma riski doğabilir. Eğer kan toplanan bölge soyulur ve içinden sıvı akarsa, bu sıvı temizlenir, ardından da bölge sık sık anti bakteriyel sabun ile yıkanır. Kan toplanması oluşan bölge enfeksiyon kapmadığı sürece genellikle kendi kendine iyileşir. Eğer ağrı hafifse ve kan toplanması tırnak altındaki alanın yüzde 25’inden daha az ise,  evde bakım tavsiye edilir.

Reklamlar

Kan toplanması durumunda uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Elastiki bandaj uygulaması
  • Yerel soğuk uygulama
  • Bazen hematomun boşaltılması
  • Antienflamatuar ilaç verilmesi
  • Geç devrede fizik tedavi

Bu tedavi yöntemleriyle birlikte iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla evde bazı doğal çözümler uygulanabilir. İşte kan toplanması için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler…

Kan Oturmasına Ne Yapılır? Kan Toplanmasına 15 Doğal Çözüm

Buz Uygulaması

Kan toplanması oluşur oluşmaz bölgeye buz kompresi uygulanması hem şişliği hem de acıyı azaltır.  Bu uygulamayla deri altındaki kanama da azalır. Günde birkaç kez uygulamak yeterlidir. Buz uygulaması yaparken buzu doğrudan cilde değdirmemeye dikkat edilmeli; buz havluya sarılarak bölgeye uygulanmalıdır. Aksi bir durumda cilt aşırı soğuktan ötürü yanabilir veya tahriş olabilir. Eğer o anda evinizde buz yoksa dondurulmuş sebze paketlerini de uygulayabilirsiniz.

Yüksekte Tutmak

Kan toplanmasını engellemek amacıyla darbe alan ya da yaralanan bölge yüksek tutulmalıdır. Bu yöntem aynı zamanda bölgenin şişmesini de önler. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken nokta; yaralanan bölgenin tüm gün yüksekte tutulmasıdır.

Hijyen

Kan toplanması sorununda istenmeyen durumlardan biri, yaralanan bölgenin enfeksiyon kapmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için ellerinizi sürekli temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Elinizi yıkamadan yaralanan bölgeye dokunmamalısınız. Eğer sargı bezi kullanıyorsanız, bezin nemli ya da kirli olmamasına dikkat etmelisiniz.

Aloe Vera Suyu Uygulaması

Aloe vera suyu şişliği ve ağrıyı önleme konusunda etkili bir yöntemdir. Kan toplanmasından kaynaklanan şişlikleri en aza indirmek için bölgeye aleo vera suyu veya jeli uygulanabilir. Aloe vera jelinin bir diğer özelliği ise anti enflamatuar olmasıdır. Yani bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemektedir.

Diş Macunu Uygulaması

Kan toplanması sorununda enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla, yaralanan bölge üzerine biraz su ile karıştırılan diş macunu uygulanabilir.

Kan Toplanan Bölgenin Havalandırılması

Yaralanan bölge mümkünse hiç sarılmamalı, hava alması sağlanmalıdır. Aksi taktirde iyileşme süresi uzar. Eğer bandaj kullanılması gerekiyorsa, bandajın gevşek sarılması önerilmektedir.

Salatalık Uygulaması

Salatalık da şişliği azaltır. Ayrıca soğutma etkisi vardır. Salatalıkları dilimleyerek birkaç gün boyunca yaralanan bölgeye uygulayabilirsiniz. Etkisini görebilmek için bu uygulamayı günde birkaç kez tekrar etmeniz gerekir. Ayrıca dilerseniz gün içerisinde en az bir kez salatalık suyu içebilirsiniz.

Atel

Eğer kan toplanması eklem bölgeleri, dirsek içi ya da diz arkası gibi bölgelerdeyse; hareket anında bölgenin zarar görmemesi amacıyla atel kullanılabilir.

Çay Poşeti

İlk olarak söylemeliyiz ki; bu yöntemi seçerseniz uygulamayı 20 gün boyunca günde birkaç kez yapmanız gerekmektedir. Uygulama için: soğuk ve ıslak bir çay poşetini yaralanan bölgede birkaç dakika boyunca bekletmeniz yeterli. Çayda bulunan tannik asit (tanen) bir yandan bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltırken diğer yandan da şişkinlerin oluşmasını önler.

Sandal Ağacı Tozu Uygulaması

Bu uygulama şimdiye kadar saydıklarımızdan biraz farklı olsa da, etkili bir çözüm olduğunu söylemeyiz. Bu yöntemde; sandal ağacı tozuna biraz su eklenir ve toz hamur haline getirildikten sonra yaralanan bölgeye uygulanır. Karışım cilt üzerinde kuruduktan sonra nemli bir bez ile temizlenir. Etkili bir çözüm için bu uygulamanın günde birkaç kez, birkaç gün boyunca düzenli olarak tekrar edilmesi önerilmektedir.

Sarımsak Yağı Uygulaması

Sarımsak yağı da kan kabarcıklarının yani kan toplanmasının iyileşme sürecini hızlandırır. Diğer yandan da antienflamatuvar özelliği ile bölgenin enfeksiyon kapmasını engeller. Bu yöntemi uygulamak için: sarımsak yağı biraz ısıtılır, sonrasında da oda sıcaklığına gelmesi beklenir. İstenilen sıcaklığa ulaştığında masaj yaparak yaralanan bölgeye sürülür. Cilde nüfuz etmesi için 30 dakika bekletildikten sonra soğuk su ile temizlenir. Bu uygulamayı da günde birkaç kez tekrarlamak gerekir. Eğer sarımsak yağı ciltte alerji yaparsa, uygulama hemen bırakılmalıdır.

Zerdeçal Uygulaması

Son dönemlerde mucizevi bir besin olarak gösterilen zerdeçal, özellikle antiseptik ve iyileştirici özellikleri ile biliniyor. Bu özelliği sayesinde küçük yanıklar, güneş yanıkları ve kan toplanması gibi sorunlarda da kullanılıyor.

Zerdeçal 3 farklı şekilde uygulanabilmektedir. Birinci yöntemde; zerdeçal ile gül suyu uygun bir kapta karıştırılır ve hamur haline getirilir. Elde edilen hamur yaralanan bölge üzerine uygulanır. İkinci yöntemde; bal ve zerdeçal karıştırılır. Elde edilen karışım kan kabarcıklarının üzerine uygulanır. Üçüncü yöntemde ise; 1 çay kaşığı zerdeçal tozu bir bardak ılık süte eklenir ve her gece yatmadan önce içilir.

Birinci ve ikinci yöntemi günde birkaç kez uygulamak gerekmektedir.

Cadı Fındığı

Kan toplanması sorununda oldukça etkili olan bitkilerden biridir cadı fındığı. Hem ağrıyı azaltır hem de içeriğindeki tanen sayesinde kan kabarcıklarının çok hızlı bir şekilde kurumasını sağlar. Diğer yandan yaralanan bölgenin iltihaplanmasını da engeller. Cadı fındığının iyileştirici etkisinden faydalanmak için yapmanız gereken tek şey;

1 hafta boyunca en az 4 kez az miktarda cadı fındığı ekstresini kan kabarcıkları üzerine uygulamak.

Çay Ağacı Yağı Uygulaması

Tıpkı çayda olduğu gibi, çay ağacı yağı da kan kabarcıklarının giderilmesinde etkilidir. Antiseptik, antifungal ve antienflamatuvar özellikleri ile doğal bir kurutucu olan çay ağacı yağı, yaralanan bölgeye uygulandığında kan kabarcıklarını hızlı bir şekilde kurutur.

Çay ağacı yağı uygulaması için: bir miktar çay ağacı yağı su ile seyreltilir. Elde edilen karışım kan kabarcıkları üzerine sürülür ve 10 dakika beklenir. Süre dolduktan sonra bölge soğuk su ile durulanır.

Önemli Not: Bu yöntemi hamile ve emziren kadınların kullanması kesinlikle önerilmemektedir.

Epsom Tuzu Uygulaması

Bir diğer adı sülfat olan epsom tuzu da ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltır. Bu uygulama için: sıcak suya biraz epsom tuzu eklenir ve karıştırılır. Elde dilen karışım yaralanan bölgeye sürülür ve 10 dakika beklenir. Süre dolduktan sonra cilt ılık suyla temizlenir. Bu uygulamayı günde 2 ya da 3 kez yapmak gerekmektedir.

Kan Toplanması Nedir ve tedavi yöntemleri hakkında yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Kan Toplanması Nedir, Nasıl Geçer? 2024 Kan Toplanması
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx