Kardelen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Kardelen çiçeği; özellikleri itibariyle pek çok güzel ifadenin simgesi olan ve göz alıcı bir çiçektir. Tıp açısından da çok önemsenen bu bitkinin özellikleri, bakımı ve tüm ayrıntılarını yazımızda paylaşıyoruz. Nergisgiller ailesinden olan ve ortalama 20 türün bulunduğu çiçeğin genel adı olan kardelen; kendine has yetişme koşulları ve karlar içinde ışıldayarak çiçek açmasından dolayı bu ismi alır.
Karlar altında yetişmesi ve çetin kış koşullarından çiçek açmasıyla bilinen kardelen çiçeği; pek çok zorluğun üstesinden gelmeyi simgeler ve anlamlı bir içeriğe sahiptir. Narin ve hassas görüntüsüne kıyasla; aslında oldukça dayanıklı bir çiçek olan kardelene; dilerseniz yakından bakalım:
Kardelen Çiçeğinin Bakımı
Kardelen çiçeği; belirttiğimiz gibi, hem hassas bir görünüme sahiptir hem de dayanıklı bir çiçektir. Şimdi bu güzel çiçeğin bakımına dair ayrıntıları paylaşalım:
- Kardelen çiçeği; dolaylı olarak gün ışığı alan yarı gölge alanları sever. Yani doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçınmak gerekir.
- Çok fazla su ihtiyacı olmayan bitkiye; yaz aylarında normalden biraz daha fazla sulama yapılabilir.
- Her çiçekte olduğu gibi; haddinden fazla sıcak ve soğuk ortamlarda zarar görür, sağlıklı yetişmez. Bu yüzden ortalama bir sıcaklık değerinde bulunması; kardelen çiçeğinin sağlıklı büyümesine katkı sağlar. Bu değer 12 derece civarıdır.
- Havadar ortamları seven kardelen; ani hava akımlarının olduğu bölgelerde bulundurulmamalıdır.
- Saksı ve toprak değişiminin her sene yapılması gerekmez. 2 ya da 3 senede bir değişim yeterli olacaktır. Yine de her sene değişmesi de sorun yaratmayacaktır.
- İsteğe göre; senede 1 defa olacak şekilde vitamin takviyesi yapılabilir.
Kardelen Çiçeğinin Özellikleri
Kardelen; yalnızca kış şartlarında değil; doğru ortam oluşturulduğu takdirde suda bile yetişebilen eşsiz bir türdür. Dayanıklı olduğu için; bahçe düzenlemesi dâhil olmak üzere, açık ortamlarda çokça tercih edilir. Kışın nazlı çiçeği olan kardelenler; yapısal olarak genelde soğuk ve nemli toprak seven bir bitki türüdür. Bol mineralli toprakta daha iyi yetişir.
Kardelen çiçeğinin dikkat edilmesi gereken bir özelliği; kara kışa dayanıklı olmasına rağmen yine de hassas oluşudur. Bu nedenle kardelen çiçeğini yetiştirirken; önemli bir nokta, çiçeğe fazla dokunmamaktır. Narin yapısı dolayısıyla çabuk küsebilir ve solabilir.
Kar altında yetişebilen bu hoş çiçek; yüksek bölgelerde ve bol humus yapısına sahip toprakta yetişir. Çok fazla suya ihtiyaç duymaz; ancak nemli toprağı da sever. Kış ortasında çiçek açar ve birkaç ay çiçekli kalır.
Kardelen Çiçeği Ne Zaman Açar?
Kardelen anlamı bakımından da çok hoş bir çiçek olmakla birlikte; bu güzel bitki hakkında merak edilen bir başka nokta da ne zaman çiçek açtığı sorusudur. Kardelen; ocak ayı gibi çiçek verir ve yaklaşık mart ayı bitimine kadar çiçek dökmez. Kardelen; kış ortasında çiçek veren nadide bir bitki türüdür. Eğer evde bakımında özen gösterilirse; 3 ay kadar bu narin ve güzel çiçekleri kalıcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Siklamen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Kardelen Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Kardelen çiçeği; bir yandan dayanıklı bir taraftan da narin bir bitkidir. Genelde beyaz rengiyle bilinen; ancak mavi kardelen çiçeği gibi farklı renkleri de bulunan nadide çiçek; canlandırılmaya ihtiyaç duyduğunda özen gösterilmesi gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle kardelen; fazla sulama istemediği için, su ihtiyacının olup olmadığını toprağının kuruluğundan anlamak gerekir.
Evde yetiştirilen kardelende; toprak nemliyken su verilmez. Eğer toprağı çok kurumuşsa canlandırmak için sulama tercih edilebilir. Ayrıca doğrudan güneşte tutulmaması gereken bir bitki türüdür. Bunun dışında; çiçek yarı gölge alan sever ancak tamamen karanlıkta da bırakılmamalıdır.
Kardelen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Güzeller güzeli kardelen çiçeğinin bakımında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle kardelen güneş bitkisi değildir. Tabii belli bir oranda güneş alması sağlıklıdır ancak; karlarda yetişen bu çiçeğin yarı gölge alanlarda tutulması daha iyi olur.
Ayrıca; çok fazla sulama isteyen bir çiçek olmadığı da bilinmelidir. Her ne kadar doğal yetişme alanlarında nemli toprak sevse de; ev gibi kapalı mekân yetişme ortamlarında; toprağın az ve sınırlı olması nedeniyle bu oran ayarlaması zor olduğu için; toprağın kurudukça sulanması daha sağlıklı olur.
Soğuğa dayanıklı bir çiçek türü olsa da; kardelen için en iyi yetişme ısısı, 12 derece civarıdır. Senede 1 defayı geçmeyecek şekilde vitamin takviyesi yapılabilir ve toprağının bol mineralli olması gerekir.
Kardelen Çiçeği Tohumu
Adı kardelen olarak geçen; pek çok çiçek vardır. Bunların hepsi kardelen türünün alt çeşitleridir. Yukarıda kardelen hakkında sunduğumuz pek çok bilginin yanı sıra; bu çiçeğin tohumuna ve yetiştirilmesine dair ayrıntılara da bakalım: kardelen; soğanının büyümesi ya da kökten ayrıma şekilde temelde iki yöntemle yetiştirilebilir. Bunu yanı sıra; kardelenin tohumu, piyasada rahatlıkla bulunabilir.
Kardelen Çiçeği Neden Kurur?
Kardelen çiçeği; çok fazla güneşe maruz bırakılırsa ya da haddinden fazla sulanırsa; çabuk ölebilir. Bununla birlikte; aşırı hava akımına maruz kaldığı takdirde veya kendisine uygun olmayan bir toprakta yetiştiğinde de kuruyabilir. Kardelen ani hava değişimlerinden uzak tutulmalıdır ancak; havasız bir ortamda da kalmaması gerekir.
Kardelen Çiçeği Nerede Durmalı?
Narin ve zarif kardelenin anlamı da en az kendisi kadar güzeldir ve karlar altında çiçek açtığı için; karı aşıp büyüyen anlamına gelir. Genelde beyaz rengiyle; karlar altında görülesi bir görsel şenlik yaratır. Kardelenin nerede durması gerektiğine gelince; kesinlikle güneş ışığına doğrudan bırakılmamalıdır ve ani rüzgâr akımında kalmayacak bir yerde tutulmalıdır. Tamamen karanlıkta da büyüme imkânı olamayan kardelen; en iyi yarı gölge ortamlarda yetişir. 12 civarı ısı derecesi; bu çiçek için idealdir.
Bu yazımızı beğendiyseniz Ortanca Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.
Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.