Psikoloji

Kardeş Kıskançlığı Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Reklamlar

Bazı çocuklarda meydana gelen kardeş kıskançlığı, çocuğun küçük yaşta kardeşinin olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum çocuğun davranışlarında bozukluk meydana gelmesine etki edebilir. Kıskançlık doğal bir duygudur. Kişi sevdiği insanı ya da sevdiği nesneyi paylaşmakta zorlanabilir ve bu durum kıskançlık duygusunu doğurur. Kıskançlığın en fazla ortaya görülen türü, aile içerisinde kardeşler arasında olan kıskançlıktır. Kardeşler arasındaki kıskançlık belli bir düzeye kadar normal karşılanabilir.  Ancak bu kıskançlık düzeyi belli bir boyutu aştığında bazı problemler de kendini göstermeye başlar.

Kardeşler arasında ortaya çıkan kıskançlık duygusu, genelde ilk çocuğun kendisinden sonra aileye katılan kardeşine karşı oluşturduğu duygudur. Çocuk, anne ve babasının ilgi ve sevgisini kardeşiyle paylaşmakta zorluk yaşayabilir. Hatta bazen ailesi tarafından sevilmediği, ihmal edildiği gibi düşüncelere sahip olarak hüzün duygusunu yaşayabilir.

Kardeş Kıskançlığı Belirtileri Nelerdir?
Kardeş Kıskançlığı Belirtileri Nelerdir?

Kardeş Kıskançlığı Belirtileri Nelerdir?

Kardeş kıskançlığı kendisini farklı belirtilerle gösterebilir. Ancak en önemli belirti, çocuğun anne ve babasına karşı uzak durmaya başlaması ve anne babasını dinlememesidir. Çocuğun kardeşine karşı şiddet uygulamaya başlaması ve kardeşine zarar verebilecek davranışlarda bulunması, alt ıslatmaya başlaması, parmağını emme davranışında bulunması da çocuğun kardeşine karşı hissettiği kıskançlık duygusunun belirtileri olabilir.

Reklamlar

Bunun dışında diğer belirtiler şunlar olabilir:

  • Çocuk kardeşine karşı hem öfke ve kin duygularını hissederken hem de kardeşini koruma, ona karşı sevgi ve koruma duygu karmaşası içerisinde olabilir.
  • Anne ve babasının ilgisini ve sevgisini kardeşiyle paylaşmasından dolayı içe kapanma, yemek yememe gibi davranışlarda bulunabilir.
  • Çocuk anne ve babasının ilgisini çekmek için geceleri kabus gördüğünü iddia eder, altını ıslatma ve parmak emme gibi davranışları gösterme eğiliminde olabilir.
  • Çocuk etrafında bulunan insanlara, nesnelere ya da kendisine karşı saldırgan davranışlar sergileyebilir.
  • Çocuk evden ayrılmak istemeyebilir ve bu süreçte okula gitmemek için karın ağrısı, mide bulantısı, huzursuz ve gergin davranışlar gibi stres semptomları sergileyebilir.
  • Bazı çocuklar kıskançlıktan dolayı, kardeşine zarar verme ona vurma gibi davranışlarda bulunurken bazı çocuklar ise anne babasının tepkisini çekmekten korkma ve onların sevgisini kaybetmekten korktuğu için duygularını bastırarak kardeşine karşı aşırı ilgi ve sevgi gösterecek davranışlarda bulunabilir.
  • Çocuk anne ve babasının sevgisinden emin olmak için onlara kendisini sevip sevmemeyle ilgili soruları sık sık sorabilir.
  • Ayrıca çocuk kardeş kıskançlığından ötürü kekemelik, bebek gibi konuşma davranışları, biberonla beslenmeye geri dönmek isteme, gecikmeli konuşma gibi davranışlarda bulunabilirler.
Kardeş Kıskançlığının Sebepleri Nelerdir?
Kardeş Kıskançlığının Sebepleri Nelerdir?

Kardeş Kıskançlığının Sebepleri Nelerdir?

Kardeş kıskançlığının nedenleri arasında, çocuğun belli bir yaşa kadar tek başına büyümüş olması, çocuğun anne babasından çok fazla ilgi gördükten sonra bu ilginin çoğunluğunun kardeşe doğru yönelmesi, anne ve babanın ilgisinin hem çocuğa hem de kardeşine olacak şekilde ikiye bölünmesi, çocuğa kardeşinden dolayı daha kısıtlı zaman ayırmak, çocuğun terk edildiği hissiyatına kapılacak davranışlarda bulunmak ve etraftaki kişilerin çocukla kardeşi arasında kıyaslayıcı düşüncelerde bulunmak gibi davranışlar bulunur.

Kardeş Kıskançlığı Konusunda Neler Yapılabilir?

Çocuğun kardeşine karşı bazı zamanlarda hissettiği kıskançlık duygusuna karşı bazı çözüm önerileri düşünülebilir. Bu çözüm önerileri kesin bir çözüm sağlamasa da kıskançlık sürecinde daha hafif geçmesi için belli bir dereceye kadar fayda sağlayabilir.

  • Anne ve baba, çocuğa kardeşi ve kendisinin sevgisinin eşit olduğunu anlatabilir. Bunun yanında çocuğa vakit ayrılarak günlük aktivitelerin devamlılığı sağlanmalıdır.
  • Anne ve baba, çocuğa kardeşi küçük olduğu için ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacağını ve yardıma ihtiyacı olduğunu ve sabırlı olmak gerektiğini çocuğun anlayabileceği şekilde anlatmalıdır.
  • Çocuğun olumsuz duygularını anne babayla paylaşması için, ona fırsat tanınmalıdır. Bu süreçte çocuğun anlaşıldığı da hissettirilmelidir.

İlginizi çekebilir: Gaslighting (Duygusal Manipülasyon) Nedir?

Reklamlar

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Kardeş Kıskançlığı Nedir? Sebepleri Nelerdir? 2025 Kardeş Kıskançlığı
Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx