Sağlık

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Reklamlar

Karın ağrısının birçok sebebi vardır. Peki karın ağrısına ne iyi gelir, evde karın ağrısına ne iyi gelir bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Karın Ağrısı Nedir?

Karın ağrısı sık karşılaşılan bir sorundur ve birçok sebebi vardır. En belirgin sebebi bir organdaki ağrının karın boşluğuna yansımasıdır. Mide ülserinde bölgesel ağrı oluşur ve bu karın ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Kramp şeklinde olan karın ağrısı ise ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz gibi sorunlarla bağlantılı olabilir.

Bazı hastalıklar karnın değişik yerlerinde ağrı oluşumuna neden olur. Mesela pankreasta iltihap varsa sırt bölgesinde ağrı olabilir. Kalp krizi veya zatürre hastalıklarında belirtiler üst karında hissedilebilir. Akut safra kesesi iltihabı ağrısı sağ üst karında başlar ve sırta doğru yayılır. Mide ağrısı ismi verilen karın ağrısının ana nedenleri enfeksiyon, iltihaplanma, tıkanma, organ ölümü ve bağırsak bozukluklarıdır. Karın ağrısının türü yeri ve şiddetine göre tedavisi de farklıdır.

Reklamlar

Karın Ağrısının Özellikleri

Aralıklı karın ağrısı, dalgalar halinde karın ağrısı, sabit karın ağrısı, şiddetli karın ağrısı, keskin karın ağrısı, hafif karın ağrısı, bıçak gibi karın ağrısı, kramplı karın ağrısı, bükümlü karın ağrısı ve delici karın ağrısı gibi çeşitleri vardır. Akut karın ağrısı birden başlar ve 1 haftadan daha az sürer. Kronik bazı karın ağrıları aralıklarla birkaç aydan uzun süre tekrarlayabilir.

Karın Ağrısını Şiddetlendiren ve Hafifleten Faktörler

Karnınızdaki ağrı pozisyonlarla, gıdalarla, bağırsak hareketleriyle ve stresle ilgilidir. Karın ağrısının en şiddetli olduğu zaman dilimi yemeklerden sonrasıdır. Bağırsak hareketi veya kusmadan sonra karın ağrısı azalabilir. Apandisit, divertikülit, kolesistit, pankreatit iltihaplarına bağlı ve hapşırma, öksürme, gibi ani hareketlerle ağırlaşabilir. Bu sebeple hastalar çoğunlukla hareketsiz durmayı tercih eder.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısı oluşmasına neden olan şikayetler; ishal, kabızlık, gaz, stres, ,irritabl bağırsak sendromu, besin alerjileri, gıda zehirlenmesi, laktoz intoleransı, mide gribi (gastroenterit), hazımsızlık, asit reflü, gastrit, ülser, divertikülit, pankreatit, apandisit, fıtık, abdominal aort anevrizması, bağırsak tıkanması, kanserler, safra kesesi iltihabı, safra taşı, crohn hastalığı, ülseratif kolit, böbrek taşı, karaciğer iltihabı (hepatit), gastroözofageal reflü (özofajit), karın kası hasarı, dalak büyümesidir.

Karın ağrısı bazen göğüs veya pelvik bölgedeki sorunlardan kaynaklanabilir; adet krampları, endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık, dış gebelik, yırtılmış yumurtalık kisti, idrar yolu enfeksiyonları, kalp krizi, zatürre, akciğer embolisi, over enflamasyonu, miyomlar, gastroenterit (mide gribi).

Reklamlar

Karın ağrısının en çok görülen özeliklerinden birisi ishal rahatsızlığından önce bağırsaktan gelen sesler ve kramplardır. Ve yemeklerden sonra bulantı, kusma, şişkinlik ve gaz gibi şikayetler görülmektedir. Bu tür karın ağrılar çoğunlukla bakteri ve virüsün sebep olduğu ağrılardır. Normal durumlardan bir iki gün içinde geçmelidir. Kısa süre içinde geçmez 2 günden uzun sürerse enfeksiyon veya bağırsak iltihabının belirtisi olabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu Karın Ağrısı

Özellikle bazı besinleri tükettikten sonra yaşanan ağrıdır. Bu ağrının sebebi besinlerin sindirilmesinin zor olması ve artan karın ağrısıdır. Kronik bir ağrıdır ve uzun zaman da devam edebilmektedir. Karın ağrısının dışında diğer yaygın semptomlar gaz, bulantı, kramp, şişkinliktir. Çoğunlukla bağırsak hareketinden sonra hasta rahatlamaktadır.

İrritabl Bağırsak Sendromu Karın Ağrısı
İrritabl Bağırsak Sendromu Karın Ağrısı

Ülser Kaynaklı Karın Ağrısı

Sürekli tekrarlayan karın ağrısının sonucunda, şişkinlik, hazımsızlık ve kilo kaybı olabilir. Birbirini takip eden aylarda tekrarlayabilir. H. pylori bakterisi ve steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçların aşırı kullanımı ülser kaynaklı hastalığın sebeplerindendir.

Çölyak Hastalığı Kaynaklı Karın Ağrısı

Çölyak hastalığının oluşma sebebi glüten alerjisidir. Glüten alerjisi ince bağırsakta iltihap oluşumuna sebep olur. Yetersiz beslenme, kilo kaybı, halsizliğe sebep olmaktadır. Karın ağrısına sebep olmasının nedenleri de bu rahatsızlığın ishal, şişkinlik ve ağrı meydana getirmesidir.

Karın Ağrısı Belirtileri

  • Karında şişkinlik, gaz, geğirme
  • Yemeklerden sonra mide ekşimesi, bulantı yada kusma, hasta hissetme, hazımsızlık
  • Kabızlık, ishal, kilo kaybı
  • Ateş, üşüme, titreme, gece terlemeleri
  • Kas-eklem ağrıları
  • Bağırsak kaslarının kasılmaları nedeniyle kramp dalgaları

Karın ağrısı bir belirtidir bir hastalığın belirtisi olanilir. Ağrının neden olduğunu hastalığı teşhiş etmek çok önemlidir.

Karın Ağrısı Türleri

Visseral Ağrı

Karın ağrısı kramp şeklinde ise yakıcı ve kemirici ise visseral ağrıdır. Birden ortaya çıkar. Ve kas spazmı gibi hissedilir. Tam olarak yeri anlaşılamayan derin bir ağrıdır. Genellikle karın ağrısına terleme, bulantı, kusma, ishal de eşlik eder. Hasta sürekli ağrıyı azaltmak için şekilden şekle girebilir. Gaz, şişkinlik sebebi ile bu rahatsızlık olabileceği gibi üreme organlarındaki komplikasyonlarla ilişkili olabilir.

Somatik Ağrı

Şiddetli bir karın ağrısıdır. Öksürme ve hareket ile karın ağrısı artar. Karın ağrısı sadece karın bölgesi ile sınırlıdır. Bu tarz karın ağrısı apandisit, safra kesesi, mide gibi belirli bir organdaki iltihaplanmaya veya hastalığın belirtisi olabilir. Hasta ağrıyı net olarak sağ alt kadranda hisseder ve hareketsiz yatmaya çalışır.

Yansıyan Ağrı

Sorun olan organın yakın olmayan bölgelerinde hissedilen ağrıdır. Ciltte veya daha derin dokularda hissedilebilir ancak bölgeseldir. Visseral ve somatik ağrının özelliklerini taşımaktadır.

Karın Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli
Karın Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli

Karın Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Karın ağrısı bir en fazla iki günden uzun sürerse doktora gitmelisiniz. Karın ağrısının çeşitleri şu şekilde ise mutlaka doktora görünmelisiniz.

Eğer karın ağrısı 1 hafta veya daha uzun sürdüyse, 2 günden fazla süren şişkinlik varsa, idrar yaparken yanma, ağrı, 5 günden fazla ishal, uzun süreli vajinal kanama, açıklanamayan iştah, kilo kaybı, yemekten sonra ağrı, geceleri uyandıran ağrı, uzun süreli kabızlık, ağrı şiddetlenirse ve lokalize olursa ihmal etmeden doktorunuza danışmalısınız.

Ani ve Şiddetli Karın Ağrısı (Akut karın ağrısı)

Bir anda meydana gelen karın ağrıları kan akışının kesilmesi (iskemi), safra kanalının tıkanması, apandisit, mide kanaması, böbrek taşı nedeniyle acil ameliyat gerektirebilir.

Uzun Süren ve Tekrarlayan Karın Ağrısı (Kronik karın ağrısı)

Kronik karın ağrısının nedeni çoğunlukla ciddi değildir. Şişkinlik, ishal, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu, menstrüel kramplar olabilir. Bunlar geçici kramplardır ve tuvalete gittiğinizde çoğunlukla rahatlamaktadır.

Karın Ağrısına Hangi Doktora Bakar?

Karın ağrısının nedeni oldukça önemlidir. Karın ağrısının neden kaynaklandığının bulunması için ilk olarak dahiliye bölümüne gidilmelidir. Ardından tanının durumuna göre gerek olursa cerrah, gastroenterolog veya jinekoloğa gitmeniz gerekebilir.

Evde Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın ağrısı çok ciddi hastalıklardan dolayı olmuyorsa sindirim ve kabızlık soranlarından dolayı ortaya çıkıyorsa evde karın ağrısı geçebilir. Peki evde karın ağrısı nasıl geçer?

  • Karın ağrısının tedavisi için karnınıza ve ayaklarınıza sıcak su torbası yerleştirebilirsiniz.
  • Bağırsak hareketlerinizi engellemeyin tuvalete çıkmanız için uygun bir yerdeyseniz girmeyi ihmal etmeyiniz.
  • Bazen karın ağrısı mide asitlerinden dolayı yukarı doğru çıkarak rahatsız edebilir. Bu durumda dik olarak oturmalısınız.
  • Karın ağrısı sorunu olduktan birkaç saat içinde katı ve asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sonrasında da küçük porsiyonlar halinde bol miktarda sıvı almalısınız. Kraker, pilav, yulaf ezmesi, muz, haşlanmış patates, elma püresi, kızarmış ekmek gibi kolay sindirilebilir yiyecekler yiyin.
  • Karın ağrısı ile karşılaştığınızda ilk birkaç saat katı ve asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sonrasında küçük tabaklarda bol miktarda sıvı alın; kraker, pilav, yulaf ezmesi, muz, haşlanmış patates, elma püresi, kızarmış ekmek gibi kolay sindirilebilir yiyecekler yemelisiniz.
  • Karın ağrısı sorunu ile karşılaştığınızda sıcak bir duş almalısınız.
  • Karnınıza masaj yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Karın ağrınız varsa uyumaya çalışmalısınız. Vücudunuz uyku sırasında kendini yeniler ve iyileştirir.
  • Hareket etmek çok önemlidir. Esneme hareketleri ile vücudunuz rahatlar ve sindirim sistemi ve dolaşım sistemi daha rahat çalışır.

Karın Ağrısı Tedavisi

Karın ağrısının birçok nedeni olabilir bu nedenler tespit edilir ve buna göre etkili olarak ilaç ve yöntemler seçilir.

Hazımsızlıkla ilgili durumlarda kullanılan antasitlerdir. Bu ilaçlar midenin asitliğini gidermekte, reçetesiz satılmaktadır ve aktif karbon tabletleri alınabilmektedir.

Ağrı sinyalleri omurilik ve beyine işlenirse ağrının şeklini değiştirmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler nedeni bilinmeyen karın ağrısı için kullanılmamalıdır. Kullanılırsa karın ağrısı daha da kötüleştirebilir.

Karın ağrısının nedeni belli oluncaya bir şey yiyip içmemek en sağlıklısıdır. Bunun neden yemek yiyince tıbbi bir durum varsa daha kötü olacak olmasıdır.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Ülserden dolayı karnınız ve mideniz ağrıyorsa yapmanız gereken nikotin, kafein ve alkolden uzak durmaktır. Ancak safra kesesi sorunundan ise yağlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Karın ağrısı için yarım bardak suya yarım çay kaşığı karbonat ekleyip içebilirsiniz.
  • Probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz. Ağrınızı azaltabilir.
  • Bir başka yöntem de 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve ekleyip içmektir.
  • Ağrının sebebi midedeki asit ise kusmak çare olabilir.
  • Strese bağlı olarak da karın ağrısı yaşayabilirsiniz, kendinizi rahatlatacak müzikler dinleyerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Karnınızın üzerine yüzüstü uzanırsanız basınç uygulanır ve ağrınızı hafifletebilirsiniz.
  • Eğer karın ağrısının nedeni hazımsızlık ise 1 bardak sıcak suyla 1 limonun suyunu karıştırarak içmelisiniz bu karışım sindirime yardımcı olacaktır.
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir

Karın Ağrısı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısının asıl sebebi çoğunlukla bağırsak sorunlarıdır. Genellikle ciddi olmasa da bazen ciddi hastalıkların da belirtileri olabilmektedir. Eğer karın ağrınız uzun süredir geçmiyorsa ve şu belirtiler varsa doktora danışmalısınız;

  • Karın ağrısı şiddetli ve sürekli tekrarlıyorsa,
  • Karın bölgesinde geçmeyen şişlik, ağrı ve yanmalar varsa;
  • Karın ağrısının vücudun diğer bölgelerine yayılması ve oraları da etkilemesi söz konusuysa;
  • Karın ağrısının dışında dışkıda kan varsa kesinlikle doktora başvurmalısınız.

Evde Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısına en iyi gelen bol su içmektir. Bol su içerseniz karın ağrınız için çok etkili olacaktır.

Karın ağrısını azaltmak için karnınızı sıcak tutmak faydalı olacaktır.

Bitki çayları karın ağrısına iyi gelir. Papatya ve nane çayı içerek bağırsakları rahatlatabilirsiniz.

Sık sık karın ağrısı yaşıyorsanız yürüyüş ve egzersiz yapmalısınız. Yürüyüş ve egzersiz metabolizmayı canlandırır ve rahatlatacaktır.

Karın ağrısı ile karşı karşıya olduğu zaman ağır olmayan hafif gıdalar tüketirseniz az yağlı yemekler ile ağrı azaltılabilir.

Karın Ağrısını Gidermek İçin Kullanılabilecek Tarifler
Karın Ağrısını Gidermek İçin Kullanılabilecek Tarifler

Karın Ağrısını Gidermek İçin Kullanılabilecek Tarifler

Evinizde bulunan malzemeler ile sağlıklı tarifler ile evde karın ağrısı geçebilir;

Papatya Çayı

1 su bardağı içme suyu ve bir tutam papatya ile çay demleyebilirsiniz. Yapmanız gereken bir su bardağı içe suyunu kaynatınız. İçine papatyaları ilave edip demleyiniz. Çayınız demlendikten sonra 10 dakika bekleyip fincanınıza koyup içebilirsiniz.

Nane Çayı

1 su bardağı içme suyu ve bir tutam nane ile çay demleyebilirsiniz. Yapmanız gereken bir su bardağı içe suyunu kaynatınız. İçine naneyi ilave edip demleyiniz. . Çayınız demlendikten sonra 10 dakika bekleyip fincanınıza koyup içebilirsiniz.

Zencefil

İçme suyunuzun içine taze zencefil atıp içebilirsiniz. Bir bardak içme suyunun içine taze zencefil ilave ediniz. Kaynamış suyun içine de taze zencefil atıp demleyerek içebilirsiniz.

Limonlu ve Sirkeli Su

Bir bardak suyun içine birkaç damla limon veya birkaç damla sirke ekleyip içmektir. Ancak bu karışımı mide sorunu olanların tüketmemesi gerekmektedir. Mide ağrılarını tetikleyebilir.

Hareket Etmelisiniz

Karın ağrısı şikayeti için hareket etmek çok önemlidir. Her gün bir saat yürüyüş yaparsanız sağlık açısından çok faydalı olacaktır. Ve karın ağrısına diğer rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

Karın ağrısının nedeni göğüs ve kasık arasındaki karın boşluğundaki bir organdan dolayı olabilir. Ve akut ve kronik olabilir. Aynı zamanda hafif ya da şiddetli ağrılarda olabilir. Karın ağrısının en çok bilinen nedeni sindirim sorunlarıdır. Çoğunlukla tıbbi müdahale yapılmadan iyileşir. Karın ağrınsın ciddi nedenleri de olabilir. Çünkü şiddetli karın ağrısı kanser veya organ yetmezliği gibi ciddi bir hastalığın işareti olabilir.

Yüksek asit salgısı ile kendini gösteren mide rahatsızlıklarını sıcak kompres ve zencefil, nane gibi ürünler ile bitkiler ile karın ağrısı için bitkisel çözüm yöntemi bulabilirsiniz.  Aniden gelen şiddetli veya uzun süreli karın ağrısı varsa acil müdahale gerekebilir. Genel olarak karın ağrısı sorununun nedenine göre tedavi edilir; yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri, ilaç tedavisi veya ameliyat gerekebilir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Karın Ağrısı Nasıl Geçer? 2024 karın ağrısına ne iyi gelir
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx