Çiçekler

Kauçuk Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Reklamlar

Bitki bakımı deyince merak edilen konulardan birisi de kauçuk çiçeği bakımıdır. Kauçuk çiçeği bakımı nasıl yapılmalı, ne kadar sulanmalı, nasıl toprak tercih edilmeli gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Nedir?

Kauçuk çiçeğinin bakımından önce kauçuk çiçeği nedir ele alalım. Kauçuk çiçeği, Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus elastica türüdür. Kauçuk çiçeğinin anayurdu tropikal Asya bölgeleridir. Ve bu çiçeğin özelliği yapraklarının her zaman yeşil kalması, iri, koyu yeşil ve parlak yapraklara sahip olmasıdır. Boyu da oldukça uzayabilen, 2 metreye kadar gelebilen bir bitkidir.

Kauçuk ağacı genel olarak dayanıklı bir bitkidir. Ancak bol miktarda hava alması gerekir. Bu nedenle evde ya da kapalı herhangi bir mekanda yetiştirecekseniz bol hava alan bir yerde durmasına özen gösterin. Eğer bitki gerekli olan havayı almazsa, zaman içinde hastalanmaya başlar ve yapraklarını döker.

Reklamlar
Kauçuk Çiçeği (Ağacı) Nerede Yetişir?
Kauçuk Çiçeği (Ağacı) Nerede Yetişir?

Kauçuk Çiçeği (Ağacı) Nerede Yetişir?

Kauçuk bitkisinin en çok yetiştiği yerler; Kuzeydoğu Hindistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Çin’in Yunnan bölgesi, Malezya ve Endonezya’dır. Yaşlanmış bir kauçuk ağacının harika bir görüntüsü vardır. Kauçuk bitkisinin harika görüntülerine şahit olmak isterseniz yurdumuzda Adana Atatürk parkını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Aynı şekilde Ege ve Akdeniz bölgesinde cadde ya da parklarda Kauçuk ağacına denk gelebilirsiniz.

Kauçuk ağacının kökleri koparılmadan nehrin karşına geçmeye yardımcı olur. Yani kauçuk ağaçları köprü olarak kullanılır. Kalın bir gövdesi olduğu için sağlam bir köprü olur. Bu şekilde kauçuk ağacından yapılmış, 500 yıldır var olan kullanılan köprüler de vardır.

Kauçuk Çiçeği Özellikleri

Kauçuk bitkisinin gövdesi kalın ve boyu 2 metreye kadar uzayabilmektedir. Göz alıcı bir güzelliği vardır. Bitki büyüyüp ağaç oldukça yaprakları daha küçük gelişim göstermektedir.

Kauçuk Çiçeği Bakımı Konusunda Püf Noktalar

Kauçuk çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de toprak seçimidir. Kauçuk çiçeği asitli toprakları sevmez. Evde de yetiştirilen çoğu çiçekte olduğu gibi kauçuk bitkisinde de suyu bünyesinde tutmayan, yumuşak dokulu, torf ya da cocopeatli, pomza ve perlit taşı bol olan topraklar kullanılabilir. Çok sıkı toprak sevmez ama gövdenin saksıda dik durması için kenarlarından bir miktar sıkılması da gerekmektedir.

Reklamlar

Kauçuk çiçeği dutgiller ailesinden bir bitkidir. Anayurdu tropikal Asya bölgeleridir. Yaprakları her zaman yeşil kalabilme özelliğine sahiptir. İri, koyu yeşil ve parlak yapraklara sahiptir. Boyları da çok uzayabilen bir ağaçtır. Kauçuk bitkisi için nasıl toprak gerekir diyorsanız; bahçe toprağına bir miktar yanmış çiftlik gübresi, çürük yapraklar, biraz kil ve kaba dere kumu karıştırın. İşte kauçuk çiçeği için ideal toprağı elde ettiniz! Kauçuk bitkisi yaz aylarında sık sık sulanmak ister, suyu çok sever. Yapraklarına su püskürtebilir, hatta yapraklarını ıslak bir bezle silebilirsiniz. Kış aylarında verdiğiniz su miktarını azaltabilirsiniz. Ancak bitkinin bulunduğu yer sıcaksa kış aylarında da daha fazla suya ihtiyacı olabilir. Kauçuk bitkisi aydınlık ya da yarı gölge alanları sevmektedir. Çok soğuk havayı sevmezler en çok 10˚C sıcaklığa karşı dayanıklıdır, 10 derecenin altında mutsuz olur. Yaz ve sonbahar aylarında bitkinize 15 günde bir iç mekan bitkileri için sıvı gübre verebilirsiniz. Çelik alma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Sulama
Kauçuk Çiçeği Sulama

Kauçuk Çiçeği Sulama

Kauçuk çiçeği nemli ortamlarda daha hızlı büyür. Bu özelliğinden dolayı yaz aylarında nemli kalması için yapraklarının altına doğru su püskürtebilirsiniz ve yapraklarını nemli bir bez ile silebilirsiniz. Kauçuk çiçeğinin sulama zamanı gelip gelmediğini anlamak için toprağın nemini kontrol edin. Sulama yaparken de gövdesinden toprağa doğru sulama yapmanız bitki için en iyisidir.

Kauçuk Bitkisi Evde Nasıl Bir Ortamda Yetiştirilmeli?

Kauçuk bitkisinin bol hava alan bir yerde yetişmesi çok önemlidir. Bu özelliğinden dolayı evde yetiştireceksiniz mutlaka hava alabileceği bir pencerenin önüne bırakmalısınız. Ancak pencereden yakıcı güneş ışığını direkt olarak üzerine almaması gerekir buna da dikkat etmelisiniz. Yani kauçuk bitkisinin yakıcı güneşe maruz kalmayacağı, gün boyu sabah ya da akşam güneşinden birini alabileceği, aydınlık bir yerde durması gerekmektedir. Bitkinin fazlaya kaçmadan güneş ışığı da alması gerekir. Güneş ışığı ile yaprakları daha sağlıklı hale gelecektir. Bu nedenle perde arkası dediğimiz filtrelenmiş gün ışığı almasını sağlayabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Hastalıkları: Neden Hastalanır?

Kauçuk çiçeği çok fazla rüzgarda ve cereyan da kalırsa hastalanabilir. Aynı zamanda başka bir cisme temas etmesi, klima, soba, kalorifere yakın olması da olumsuz etkileyebilir. Bunların sonucunda kauçuk bitkisinin yapraklarında kurumalar meydana gelir. Çiçeğin yapraklarında kuruma varsa çiçeğiniz yerini sevmemiş demektir.

Ayrıca kauçuk çiçeğinin yapraklarında herhangi bir sararma varsa da ilk olarak yerinden memnun olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak yeri saydığımız şekildeyse, yeri ile ilgili bir sıkıntı yoksa diğer ihtimalleri göz önünde bulundurup toprak değişimi, sulama gibi yöntemlerde değişiklik yapmalısınız.

Kauçuk Çiçeği Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?

Kauçuk çiçeği için hava almak çok önemli olduğu için buna dikkat ederek saksı tercih etmelisiniz. Yani aldığınız saksının alt tabanında birden fazla delik olmalıdır. Ve saksı bitkinin rahatça sığabileceği derinlikte olmalıdır. Bitkinin yönünü zaman zaman gün ışığına doğru değiştirseniz bitkinin gövdesi daha dik olacaktır.

Kauçuk Çiçeği Dinlenme Dönemi

Kauçuk bitkisi yılın her döneminde aktif olmaz. Senede birkaç kere dinlenmeye çekilerek, kendini bir sonraki üretim için hazırlar. Bitkinizin dinlenme sürecinde olduğunu tepesinde yer alan kırmızı tomurcuk ucun gelişmemesinden anlayabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Çoğaltma
Kauçuk Çiçeği Çoğaltma

Kauçuk Çiçeği Çoğaltma

Kauçuk çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabı: Bitkinizi budamak için en ideal zaman dinlenme sürecinde olduğu zamandır. Bu dönemde budama yapılır ve dallardan çoğaltma işlemi gerçekleştirilebilir. Budadığınız dalları oda sıcaklığında dinlendirilmiş su içerisinde köklenmeye bırakabilirsiniz. Dalların köklenmesi esnasında suyunu 10-15 günde bir yenilemeyi unutmayın. Kök uzunluğu en az 10 cm ulaşınca sonra bitkiyi saksıya aktarabilirsiniz.  İlkbahar ayları ve Eylül ayının ikinci haftasında ne serin ne sıcak havalarda budama yapılabilir. Budama işlemini düz uçlu, steril bir kesici yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Faydaları

1) Ev Havasını Temizler

Kauçuk çiçeği iç mekan bitkisi olarak bilinen bitkilerden biridir. Kauçuk bitkisinin en önemli faydalarından birisi evin havasını temizlemesidir. Aynı zamanda görüntüsü ile evinizi de süslemektedir. Evinizde kauçuk çiçeği yetiştirerek evinizin havasının daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.

2) Süslemede Kullanılır

Kauçuk çiçeği mekanların ya da evlerin süslemesinde sıkça tercih edilir. Bulunduğu yere güzel bir hava katar. Eviniz ya da mekanınız daha güzel bir görüntüye sahip olur.

3) Bitkisel Tedavide Kullanılır

Kauçuk çiçeğinin yaprakları bitkisel tedavilerde de kullanılabilmektedir. Bu nedenle daha da çok tercih edilen bir çiçek haline gelmiştir. Özellikle soğuk algınlığı tedavisinde doğal yöntem arıyorsanız kauçuk çiçeğinin yapraklarından yararlanabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı? 2025 Kauçuk Çiçeği Bakımı
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx