Kediler Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin Ortalama Ömrü Kaç Yıl?
Kediler Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin Ortalama Ömrü Kaç Yıl? Kediler kaç yaşında doğurur? Kedi; küçük, genel itibari ile kıllı, evcilleştirilmiş, etobur memeli canlılardır. Ev hayvanı olarak beslenenlere Ev Kedisi ya da diğer kedigillerden ayırmak gerekiyorsa kısaca kedi denir. Yüzyıllardır insanlar haşerelere karşı kedileri, avlanma yeteneklerine istinaden kullanmışlardır ve bu özelliklerine önem vermişlerdir.
Anatomik olarak güçlü beden yapısı olan kediler, keskin görme, pençe darbeleri ve ani refleks hareketlerine sahiptirler. Esnek vücut yapıları ile küçük avları kolaylıkla öldürebilmeye adapte edilmişlerdir. Diğer kedigiller ile aynı dişlere sahiptirler. Çoğu memeli hayvanlar gibi kedilerde, insanlara göre daha az renkli görme yeteneğine sahiptirler ancak aynı zamanda daha güçlü koku alabilme yetenekleri bulunur. Kediler insan kulağının duymadığı daha az frekansları veya daha yüksek frekansları duyabilirler.
Kedilerin Yaşam Ömrü Kaç Yıldır?
Kedilerin kökeninin Pliyosen çağa yani 5,3 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Diğer memeli hayvanlardan farklı olarak kediler günümüze çok az değişkenlik göstererek gelmişlerdir. Kediler kaç yıl yaşar? 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, evcil kedilerin milattan önce 8000’de Afrika yaban kedisi soyundan türediği tespit edilmiştir. Şuan dünyada en popüler evcil hayvanlar arasında bulunan kediler insanların en iyi dostu görevini üstlenmiş durumundalardır.
İsim kökenine bakacak olursak kedi ismi dilimize, Arapçadan geçtiği düşünülmektedir. Diğer pek çok dilde varyasyonları bulundan kedi;
- İngilizcede CAT
- Polonyacada KOT
- Bulgarcada KOTKA
- Arapçada GİTT
Dil kullanımı şeklini almıştır. Kedi sözcüğü, yaklaşık olarak 375 farklı dili içinde bulunduran dil ailesi olan Hami-Sami dil ailesinden türemiştir.
Antik dünya olan Mısır’da insanlar tahıl yetiştirmekte yüksek beceri ve kabiliyet kazanmışlardır. Üretilen tahılların hasadında, depolama sistemine geçen ve büyük bir tahıl zenginliğine ulaşan antik Mısır medeniyeti, hasatlarını haşere ve farelerden korumak için mücadele veriyorlardı. Bu maksatla insanlar, fare ve haşerelerden hasatlarını korumak için yabani kedileri evcilleştirme politikası yürütmüşlerdir. Kedilerin fare ve haşere popülasyonunu dengede tutma yeteneklerini kendi lehlerine kullanarak zengin tarım arazilerini daha da verimli hale getirmişlerdir. Belli bir zaman sonra vahşi kedilerin yanına daha fazla yaklaşabiliyorlar ve onları kendilerine yardımcı olarak seçebiliyorlardı.
Belli süre sonra antik Mısırlı insanlar, tanrının onlara vermiş olduğu nimeti koruduğu için kedilere tapmaya başladılar. Din adamları, kedi öldürenlerin ölümle cezalandırılması gerektiğini söylediler. Başkaca medeniyetlerle yapılan savaşlarda düşmanları, Mısırlılar için büyük öneme sahip kedileri canlı kalkan olarak kullandılar. Kedileri o kadar sahiplendiler ki öldüklerinde derin üzüntü ve kedere kapıldılar. Ölü kedi bedenlerini mumyalayıp yeraltı mezarlıklarına koydular. Günümüzde hali hazırda yapılan kazılarda birçok mumyalanmış kediler gün yüzüne çıkarılmaktadır. Birçok tasfirde kedilerin yaşadığı bu süreç resmedilmiştir.
Kedileri evcilleştirme ve bakma olayı zaman içerisinde antik Mısırdan diğer Orta Doğu ülkelerine yayılmıştır. Öncelikle Hindistan ve daha sonra Dünya geneline namı yayılan İran kedileri, bu ülkelerden sonra dünyaya yayılmış ve insanların hem dostları hem de küçük zararlı varlıklara karşı yardımcıları olmuştur. Bu kadar insanlarla iç içe olmuş ve evcilleştirilmiş olan kedi ırkı, evcilleştirilmesi başlanan M.Ö 1500 yılından günümüze kadar insanlarla birlikte yan yana yaşamışlardır ve son yüzyılda daha fazla evcilleştirilmiş ve dostlarımız olmuşlardır.
Küçük tüylü ve bir o kadarda yaramaz olan dostlarımız, insanlar arasında nankör diyerek algılandı ise de, bazı dinler tarafından kutsal sayılmış, bazı dinler için ise Allah’ın onlara verdiği sezgisel kuvvet yüzünden insanlara yardımcı olduklarına inanılmıştır.
Evcilleştirilmiş kedi dostlarımızın tarihini ve atalarının nereden geldiğini öğrendiğimize göre, şimdi de evimizin birer bireyi olan canlıların detaylarını inceleyelim. Kediler Kaç Yıl Yaşar sorusundan sonra ev kedileri kaç yıl yaşar sorularının cevabı aşağıdadır.
Ev kedileri ortalama ne kadar süre yaşar?
Tam yaşama ömürlerine geçmeden önce anatomilerine bakalım ve kediler nasıl bir canlılardır ve kediler kaç yıl yaşar? inceleyelim.
Normal Fizyolojik değerleri
- Vücut sıcaklığı; 38.6 Derece
- Kalp ritmi; Dakikada 120-140
- Nefes ritmi Dakikada; 16-40
Kediler, atalarından miras kalmış olan etobur memelilerdir. Ayrıca çölde yaşayan bazı türlerinin özelliklerine, günümüzde ki evcil kedilerimizde rastlarız. Belli başlı özellikleri şu şekilde;
- Kediler, su bulabildikleri müddetçe sıcak iklimlerde hayatta kalabilirler. Su hayatta kalabilmeleri için yemekten daha önemlidir.
- Derilerine doğru olan kan akışını azaltabiliyorlar ve bu sayede vücut sıcaklıklarını koruyabiliyorlar.
- Ağızlarında bulunan buharlaştırma yeteneği ile hararetlerini düşürebiliyorlar.
- Deri terlemesi olmayan kediler az da olsa patilerinde ki bezler sayesinde Termo-Regülasyon yapabilmektedirler.
- Vücut sıcaklıklarının gün boyu sabit kalması ve biyolojik saat kavramının vücutlarında olmayışından dolayı, gece ve gündüz fark etmeksizin aktif yaşamlarına devam edebilirler.
- Kediler sıvı tutabilen canlılardır. Bunun göstergesi, dışkılarının daha kuru ve idrarlarının daha koyu olmasından anlaşılabilir.
- Kediler etobur hayvanlardır. Sindirim sistemleri buna göre yaratılmıştır. Sindirim yolunun kısa olmasından dolayı ve bazı karbonhidrat enzimlerinin vücutlarında bulunmayışından dolayı bitkisel besinleri sindirmeleri zor olabilir. Ancak bazı durumlarda kediler çim benzeri bitkileri yemeği tercih edebilir. Bu durum kedilerin lif bakamından zengin besine ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Lif kedilerin sindirim sistemindeki kılları kolay atması için gereklidir.
Bu özellikler kedilerin genel özellikleri ve yaratılış yetenekleridir. Ev kedileri ile vahşi doğa ya da sokak kedilerini birbirinden ayırmak gerekir. Ortalama olarak kediler 12 ila 18 yıl yaşamaktadırlar. Doğru beslenme ve bakımları yapılırsa ve tabii ki de sağlık taramaları, aşıları aksatılmaz ise bu süre daha da uzayabilir. Sokak kedilerinin ise biyolojik olarak yaşam süreleri ev kedilerine oranla 1\3 kadar daha kısadır.
- İlginizi Çekebilir: York Chocolate Özellikleri
Tekir kedi evde kaç yıl yaşar?
Tekir kedileri vahşi doğadaki atalarından türemişlerdir. Sokaklarda gördüğümüz kedilerin yüzde 99’u tekir kedidir. Her ne kadar evlerde beslenebilse de evcilleştirilmiş kedi ırkları kadar uysal değillerdir. Çok hareketli ve içgüdülerinin vermiş olduğu dürtüyle doğal alandaki yaptığı her şeyi evde yapacağından dolayı, evde bakılmasını kimse tercih etmemektedir.
Bakım oldukça zordur. Melez kedi ırkı olduğu için tekir kediler, farklı fizyolojik özelliklerinden dolayı her bir kediye faklı bakım faaliyeti yürütülmesi gerekmektedir.
Oyun oynamaları ve tek başlarına da bu konuyu halletmeleri, yalnızlık çekmedikleri anlamına geliyor. Kısa sürelerde ki seyahatlerinizde kedinizi evde bırakmanız onun için bir sorun olmayacaktır. Zeki hayvanlar olan tekir kedileri ortama çabuk adapte olabilirler. Ancak doğal yaşam içgüdüleri onların biraz yaramaz ve asosyal olmalarına sebebiyet verir. Kediler kaç yıl yaşar? Diyorsanız; kolay kolay hasta olmazlar eğer ki sağlıklarına ve beslenmelerine dikkat ettiğiniz müddetçe sizinle uzun yıllar birlikte olabilirler.
- İlginizi Çekebilir: Balıklar Uyur Mu?
Bir yaşındaki kedi doğurur mu?
Kediler kaç yaşında doğurur sorusunun cevabı: Dişi kedilerde ortalama anne olma ve üreme yaşı 1.5 ve 6 yaş aralığıdır. 1 yaşından küçük ya da 7-8 yaşından büyük kedilerde sorunlu doğumlar ya da düşük tehlikesi olduğu belirtilmiştir.
Kediler bir yılda kaç yaşına girer?
Yavru kedilerin genç kedilere göre daha hızlı olgunlaşma süreci geçirmelerinden dolayı insan yaşından farklı bir yaşta olurlar. Kediler ilk 6 aylık süreyi geçirdiklerinde 10 insan yaşında olurlar. Kediler kaç yıl yaşar?
- 1 kedi yaşı 15 insan yaşı
- 2 kedi yaşı 25 insan yaşı
- 10 kedi yaşı 57 insan yaşı
- 20 kedi yaşı 97 insan yaşına denk gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Deri Bakımı Nasıl Yapılır?
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/