Hayvanlar Alemi

Kediler Neden Kokar? Kedilerin Ağzı Neden Kokar?

Reklamlar

Son zamanlarda kedi bakanlar en çok, kediler neden kokar? Veya, kedilerin ağzı neden kokar? Gibi sorulara cevap arıyor. Kediler temizliği seven hayvanlardır ve bu nedenle genel olarak kötü koku yaymazlar. Ancak bazen kedimizin vücut kokusunun değiştiğini, güçlendiğini ve aynı zamanda çok nahoş olduğunu fark edebiliriz.

Bunun nedeni veteriner müdahalesi gerektiren hastalıklar veya enfeksiyonlar olabilir, kedinizin vücut kokusu değişirse nedenini bulmak ve tedavi etmek için bir veteriner merkezine gitmelisiniz.

Kedinin neden koktuğunu, ne yapılması gerektiğini ve bu durumun nasıl çözüleceğini öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Reklamlar
Kedinin normal kokusu nasıldır?
Kedinin normal kokusu nasıldır?

Kedinin normal kokusu nasıldır?

Tıpkı bizler ve diğer hayvanlar gibi kediler de türüne bağlı olarak belirli ve karakteristik bir koku yayarlar. Bununla birlikte, bu koku insanlar tarafından algılanamaz. Sağlıklı bir kedinin vücut kokusu, hoş ve temizlik, tazelik ve dinginlik hissi veren taze samana benzer.

Bu koku, kedilerin, kendilerini temizlemek için çok zaman harcamalarından kaynaklanır ve o anda tükürük bezlerinin salgıladığı tükürük, bir deodorant bileşeni salgılar. Kediler, banyo yapmanın yanı sıra, yırtıcıları çekebilecek koku izlerini ortadan kaldırmak ve hayatta kalma içgüdüsü için kendilerini tımar ederler.

Bu nedenle kedilerimiz genel olarak kötü koku yaymazlar. Bu nedenle, kedimizin garip bir kokusu olduğunu fark edersek, bu değişikliğin neden olduğunu anlamak ve bir çözüm bulmak için veterinere gitmek gerekir.

Kediler neden kokar?

Kedilerin ağzı neden kokar, yavru kedi neden kokar veya kediler neden kokar? İşte tüm bu kokuların birkaç önemli nedeni;

Reklamlar

Kulak enfeksiyonu yaşayan kediler kokabilir

Kulak enfeksiyonları ve iltihapları, kediniz için çok acı verici olmasının yanı sıra, kulak kiri salgılar ve mikroorganizmaların birikmesi nedeniyle çok hoş olmayan bir koku üretir. Bu sorunun bir belirtisi, kulaklarını çok fazla kaşınması ve ona yaklaştığınızda hoş olmayan kokunun çok daha yoğun hale gelmesidir.

Genel olarak kedilerde otit, genellikle kulak akarlarından, özellikle kulak uyuzundan kaynaklanır, ancak kulak kepçesine giren bakteri ve bazı mantarlar veya yabancı cisimler gibi mikroorganizmalardan da kaynaklanabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu , kedinin kulaklarının haftalık olarak düzgün bir şekilde temizlenmesidir. Düzenli yapılan bu temizlik sonrasında kedinizde oluşan kötü kokuları önlemiş olursunuz.

Kedilerin ağzı neden kokar?
Kedilerin ağzı neden kokar?

Kedilerin ağzı neden kokar?

Ağız kokusu, kedilerin kötü kokmasının olası bir nedenidir. Ağız kokusuna tartar, diş eti iltihabı, periodontal hastalık, diş çürümesi veya kronik kedi diş eti iltihabı gibi diş veya diş eti sorunları neden olabilir.

Ayrıca ağızdaki yabancı cisimler, biriken yemek artıkları veya diken gibi faktörler, ağzın yumuşak dokularında yara veya lezyonlara neden olabilir ve bakteriyel kontaminasyona zemin hazırlayarak enfeksiyon, apse oluşumu ve kötü kokulara neden olabilir. Ağız kokusunu önlemek için kedinizin ağız hijyenine dikkat etmelisiniz.

Sindirim problemleri yaşayan kediler kötü kokar

Bağırsak geçişindeki rahatsızlıklar, şişkinliğe ve kediden kötü kokulu gazların salınmasına neden olabilir. Kedilerde intoleransa ve sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı yiyecekler süt ve tahıllardır. Bağırsak ve mide hastalıkları veya sindirim sistemi enfeksiyonları ve parazitler de bu etkiye neden olabilir.

Ayrıca kedilerin çok soğuk havalara maruz kalması veya yediği farklı bir şeyden kaynaklı ishal gibi anlık sindirim sistemi bozukluğuna neden olabilir. Bu gibi durumlarda kediniz kötü kokular yayabilir. Tüm bu sorunlar için hastalık ciddi durumlara gelmişse mutlaka veterinere gidilmelidir.

Kediniz inkontinans yaşıyorsa kötü kokar

Kedilerde inkontinans, hayvanın üretra kaslarını kontrol edememesi, bu sayede sfinkter kapalı kalmaması ve böylece kedinin ne zaman idrara çıkacağına veya dışkılayacağına karar verememesi ve sürekli olarak kazara kaka veya çişini yapmasıdır. Kontrolsüz idrara çıkma ve dışkılama bu nedenle kötü kokunun açık bir nedenidir. Bu inkontinans nörolojik problemlere veya travmaya bağlı olabilir. Yine böyle bir durumda veteriner kontrolü şarttır.

Anal bezler kötü kokuya sebep olur
Anal bezler kötü kokuya sebep olur

Anal bezler kötü kokuya sebep olur

Bu bezler kedilerimizin kuyruğunun altında, anüsün yan taraflarında bulunur ve kötü kokulu bir sıvı salgılar. Problem anal bezler tıkandığında, dolduğunda ortaya çıkar, bu sıvı dışarı çıkar ve kedinin çok hoş olmayan bir koku yaymasına neden olur.

Kedilerde cinsel olgunlaşma kötü kokuya sebep olur

Kısırlaştırılmamış erkek kediler, ergenliğe ulaştıklarında, testosteron hormonunun etkisiyle güçlü bir karakteristik koku yaymaya başlarlar. Bu nedenle, son zamanlarda daha güçlü ve biraz rahatsız edici bir koku yayan genç bir kediniz varsa, bunun nedeni hormonal değişim olabilir.

Cilt problemleri olan kediler kötü koku yayarlar

Kedilerin tüyleri neden kokar? Deri ülserleri, mantar veya bazı dermatitler gibi kedilerde kötü kokuya neden olabilir. Dış parazitler ayrıca kedileri cilt enfeksiyonlarına ve kötü koku üretimine yatkın hale getirir. Parazit kaynaklı kaşınma ve tüy dökme kedinin hem bulunduğu ortamı kirletmesine hemde kötü koku yaymasına neden olur.

Kedi kokuyorsa ne yapmalı?

Kedilerin güzel kokması için neler yapmalıyız;

  • Ağız ve kulak enfeksiyonlarını önlemek için hijyen takvimi oluşturun. Belirli günler ve saatlerde kedinize ağız ve kulak bakımı yapın.
  • Kedilere, ihtiyaçlarına özel mamalar verilerek sindirim sorunlarının önüne geçilebilir. Doğru beslenme, tüm sorunları önlemeye yarayan ilk basamaktır. 
  • Parazit aşıları, doğrudan cilt hasarına neden olabilecek ve kötü vücut kokusuna neden olan enfeksiyonlara karşı parazitlerden korunmanın en iyi yoludur.
  • Tüy hijyeni de çok önemlidir, kedinizi sık sık tarayın, bu ölü tüylerin giderilmesine yardımcı olur ve kir birikmesini önler.
  • Çok az su içmek ağız kokusuna neden olabilen tükürük üretimini azalttığı için su alımı da önemlidir.
  • Veteriner, kedinin yaşadığı sağlık sorununa göre size tavsiyede bulunacaktır. Düzenli veteriner kontrolü kedinin sağlığı için önemlidir.

İlginizi çekebilecek içerik: Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Instagram sayfamız Begonya Kadın‘ı takip ederek bize destek olabilirsiniz.

Kediler Neden Kokar? Kedilerin Ağzı Neden Kokar? 2025 Kediler Neden Kokar
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx