Kediler neden kumundan başka yere işer?
Kedi kumu dışına çişini yapan kediler, birçok hayvan sever için ortak bir sorundur. Bu davranışın arkasındaki nedenleri ve onu kontrol altına almak ve önlemek için faydalı ipuçlarını sizler için hazırladık.
Kediniz her yere çişini yapıyorsa, bundan pek hoşlanmadığınızı tahmin ediyoruz. Eve gidip, yanında kedi kumu olsa bile kanepeyi, halıları, duvarları veya perdeleri kirlettiğini görmek, gerçekten sabrınızı kaybetmenize neden olur. Büyük olasılıkla önce kendinize, kediler neden kumdan başka yere işer?, sonra nasıl önleyebilirim? diye soracaksınız.
Kediler neden her yere işer?
Popüler inanışın aksine, kediler bölgeyi işaretlemek için işemezler. Bunu genellikle endişeli olduklarında, tehdit edildiklerinde veya korktuklarında yaparlar. Aynı zamanda, belki de rutinlerindeki veya ortamlarındaki bir değişiklikten veya yakındaki vahşi bir kedi gibi harici bir ajandan kaynaklanan bir güvensizlik belirtisi olabilir. Diğer kediler ise kedi kumu temizliği konusunda oldukça titizdir ve temiz değilse kullanmayı reddederler.
Kedinizin davranışının arkasındaki sebep ne olursa olsun, bu hoş olmayan bir sorundur. Bunu yapmak mobilyalara, halılara ve duvarlara zarar verebilir ve kötü koku bırakabilir. İşte bunu önlemek için bazı etkili çözümler.
1. Kedinizi kısırlaştırın
Kısırlaştırılmış bir kedi hala etrafta dolaşabilir, ancak kısırlaştırma bu davranışı sınırlamaya yardımcı olmaz Kediniz kısırlaştırılmamış ise, mümkün olan en kısa yavru almak istemiyorsanız kısırlaştırma yapmalısınız. Kısırlaştırma, hormon seviyesini ve ayrıca işeme isteğini azaltacaktır. Dişi kediler de etrafa idrar yapabilir, ancak bu, erkek kedilere göre çok daha az yaygın bir sorundur.
2. Stresin nedenini bulun
Kediniz stresle uğraşıyorsa, bu strese neyin sebep olduğunu anlamanız gerekir. Dışkı veya küçük kemirgenlerin veya kuşların cesetleri gibi vahşi veya başıboş kedilerin belirtilerine dikkat edin. Vahşi bir kedi, kedinizin otoritesini tehdit edebilir ve onun strese girmesine neden olabilir. Evde başka evcil hayvanlarınız varsa, bunların kediniz için hayatı zorlaştırıp zorlaştırmadığını veya ona eziyet edip etmediğini anlamaya çalışın.
3. Yaşadığı ortamı kontrol edin
Çoğu kedi, kedileri oldukça endişeli hissettiren ani değişiklikleri sevmez. Kedinin endişelenmesine sebep olacak aşağıdaki değişiklikler oldumu bir bakın.
- Yakın zamanda taşındınız mı?
- Bir süredir uzakta mıydınız?
- Alanında herhangi bir şey değiştirdiniz mi?
- Yiyecek veya su kabını hareket ettirdiniz mi?
- Kedi kumu temiz ve düzenli mi?
Genellikle bu değişiklikler kediniz için kolayca önlenebilir strese neden olabilir. Yeterli alanınız varsa, kedinin çişi geldiğinde her zaman bir seçeneğiniz olması için içeride daha fazla kedi kumu eklemeyi deneyin. Bu yöntem, kedi kumu dışına işeyen kediler için iyi bir yöntemdir.
4. Kedinizi aktif tutun
Düzenli bir rutin, kedinize bir istikrar ve güvenlik hissi verir. Yokluğunda onu meşgul edecek eğitici ve etkileşimli oyuncakları emrine verin ve sevildiğini ve ilgilenildiğini hissetmesi için eve geldiğinizde düzenli olarak onunla oynayın.
5. Sabrınızı kaybetmeyin
İdrar lekelerini temizlemek ve kokuyu gidermek gerçek bir güçlüktür, ancak kedinizi asla etrafa işediği için azarlamamalı veya cezalandırmamalısınız. Sadece stres seviyesini artıracak, sorunu çözmekten ziyade ağırlaştıracaktır. Kediniz her zaman aynı yere çişini yapıyorsa muhtemelen burayı kendisine işeme bölgesi olarak belirlemiştir, etkilenen bölgeyi organik sabunla temizleyin ve onu orada oynamaya, uyumaya ve hatta yemek yemeye teşvik edin, böylece bunu kaygıdan çok olumlu duygularla ilişkilendirebilir.
Ayrıca kediniz sürekli istemediğiniz bir yere çişini yapıyorsa buraya sabunlu su ile temizledikten sonra biraz karabiber serpebilirsiniz veya okaliptus yağı ile orayı silebilirsiniz. Her iki bitkiyi kediler sevmez ve kokusundan kaçarlar.
6. Kedi nasıl sakinleştirilir
Piyasada kedileri sakinleştirmek ve stres seviyelerini azaltmak için tasarlanmış tasmalar, spreyler, difüzörler veya takviyeler gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. İnsanlar tarafından hissedilir bir kokuya sahip değildirler ancak kediler üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptirler, streslerini ve kirlenmelerini azaltırlar.
7. Veterinerinize başvurun
Yukarıdaki adımlar yardımcı olmazsa, kedinizin davranışının arkasında tıbbi veya fiziksel bir neden olmadığını kontrol etmek için veteriner ile konuşun. Bazı kediler biz insanlarda olduğu gibi yaşadıkları rahatsızlıklardan dolayı çişlerini tutamazlar. İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları yaşayan kediler çişlerini veya kakalarını tutamayabilir ve.bu durumda herhangi bir yere çişlerini yapabilirler.
Veteriner, ayrıca alternatif stratejiler önermek için hayvan alışkanlıklarını, karakterini ve yaşam tarzını değerlendirerek size uygun bir tedavi sunacaktır.
8. Kedi kumu sürekli temiz olmalıdır
Yukarıda kedi kumunun temizliğinden bahsettik. Kediler çok temiz hayvanlardır. Kedi kumlarını bir kere pis görürler ise buraya bir daha çişlerini yapmak istemeyebilirler. Hem kedinizin sağlığı hem de her yere çişini yapmasını önlemek için kedi kumu temizliğine dikkat etmelisiniz.
Ayrıca kedi kumu kedinizin beslediği yerin yakınında asla olmamalıdır. Bu durumda kedi çişini buraya yapmayacaktır. Kedi kumu ile beslenme kapları arasında belirli bir mesafe olmasına dikkat edin.
Ayrıca kedi kumu kedinizin beslediği yerin yakınında asla olmamalıdır. Bu durumda kedi çişini buraya yapmayacaktır. Kedi kumu ile beslenme kapları arasında belirli bir mesafe olmasına dikkat edin.
Son Söz
Son olarak kediler eğitilmesi kolay hayvanlardır. Bir dizi önlemler alarak kedinin heryere çiş yapmasına engel olabilirsiniz. Ayrıca kediyi sürekli gözlemlemek ve sağlık sorunu olup olmadığını bilmek önemlidir.
Kedi kısırlaştırma işlemi yapmadıysanız kediniz bölgelerini korumak isteyecektir. Kızgınlık dönemlerinde sağa sola çişini yapabilir. Bu durum normal olarak kabul edilir.
Ayrıca temizlik kedilerin doğasında vardır. Unutmayın ki siz ne kadar temiz olursanız kedi de o kadar temiz olacaktır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Önlemleri