Kedilerde Akciğer Ödemi, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kedilerde akciğer ödemi, son derece ciddi bir hastalıktır. Bakalım tetikleyici nedenleri, ortaya çıkan belirtiler ve önerilen tedaviler nelermiş.
Evcil kediler, bazıları ciddi olan, günlük yaşamını ve sağlığını tehlikeye atabilecek çeşitli rahatsızlıklardan muzdarip olabilir. En karmaşık ve ağrılı hastalıklar arasında, nasıl başa çıkacağınızı bilmek için hazırlıklı olmanız gereken solunum problemleri vardır. Akciğer ödemi ve acı çeken hayvana nasıl yardım edebileceğiniz konusunda tüm bilgiler yazımızda.
Kedilerde akciğer ödemi nedenleri
Pulmoner ödem yani akciğer ödemi, mevcut diğer solunum problemlerinin bir sonucu olarak kedigillerde gelişebilen ciddi bir durumdur. Evcil kediyi etkileyebilecek en karmaşık sorunlardan biri, çoğu durumda hayvanda bulunan hastalıklarla bağlantılı olan nefes alma güçlükleri ile ilgilidir. Evcil kedinizde bu sorunu fark etmek kolaydır, çünkü açık belirtiler ve işaretler vardır.
Kedilerde akciğer ödemi, aslında, kedinin akciğerlerinde sıvı birikmesi ve kedide nefes darlığı olarak tanımlanan nefes almada zorluk anlamına gelir. Bu rahatsızlık hem inhalasyon hem de ekshalasyon fazında ortaya çıkabilir.
Kedilerde akciğer ödemi (sıvı birikmesi) birkaç faktörden kaynaklanabilir. Kedilerde akciğer ödeminin başlıca nedenleri kardiyojenik olmayan hastalıklar olabilir. İşte kedilerde akciğer ödemine neden olan, dikkat edilmesi gereken hastalıkların bir listesi;
- Solunum yolu enfeksiyonları;
- Kedi astımı
- Hava yollarında yabancı cisim
- Kedilerde kalp yetmezliği
- Göğüs boşluğuna plevral efüzyon;
- Akciğer kontüzyonları( Göğüs kafesine alınan darbe sonucu akciğerde oluşan kılcal damar çatlaması);
- Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kasının anormal kalınlaşması sonucu oluşan kalp hastalıkları) ;
- Zatürree
- Kedilerin cereyanda kalması sonucu oluşan üşetmeye bağlı solunum rahatsızlıkları;
- Kanser;
- Kedilerde kafa travması
- ARDS (Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu);
Kedilerde akciğer ödemi belirtilerini astımla karıştırmamaya dikkat edin. Kedi astımında ortaya çıkan semptomlar, hırıltı ciğerlerindeki sıvı ile karıştırıldığı için kedi sahibini yanıltabilir.
Kedilerde akciğer ödemi belirtileri
Kedinizin durumunda akciğer ödemi varlığını gösteren açık belirtiler vardır. Hayvanın nefes alışını gözlemlemeye ek olarak, aşağıdaki ana semptomlara dikkat etmek gerekir;
- Zayıflık;
- Nefes almakta zorlanma
- Artan solunum hızı (dakikada 40’tan fazla nefes);
- Kedi ağzı açık nefes alır;
- Letarji
- Kedilerde öksürük
- Kedi, başı önde ve dirsekleri geride olacak şekilde çömelir;
- Kedi oyundan ve diğer aktivitelerden vazgeçer;
- Kedi sahibinden evdeki kişilerden uzaklaşır.
Kedilerde akciğer ödemi tedavisi
Kedide akciğer ödemi varlığında veterinere haber verilerek acil müdahale edilmesi önemlidir. Veteriner, tetikleyici nedeni keşfetmek için teşhis yapacak ve acı çeken kedinin hangi tedaviye tabi tutulması gerektiğine karar verecektir.
Yukarıda sıraladığımız belirtiler arasında bir veya daha fazla tehlikeli semptomu fark ettiğinizde, kediyi derhal bir veterinere götürmeniz gerekir.
Veteriner ilk önce hayvanın akciğerlerinde sıvı olup olmadığını kontrol etmek için, herhangi bir kalp yetmezliğini tespit edebilen fizik muayene, ekokardiyografi veya kalp ultrasonu gibi önemli testler sağlar.Ayrıca kedinin kalbinin şeklini ve boyutunu değerlendiren göğüs röntgeni çok faydalıdır. Ayrıca kan testleri ve tansiyon ölçümleri gibi başka testler de yapılabilir.
Akciğer ödeminin tetikleyici nedeni ortaya çıktıktan sonra, hasta kedi için uygulanması gereken tedaviler aşağıdaki gibidir:
- Nedene bağlı olarak kalp ilaçları
- Kediye enjeksiyon yoluyla veya oral yoldan uygulanan idrar söktürücü ilaçlar;
- Oksijen tedavisi, uygun bir kafese yerleştirildiğinde kediye maske veya burun kanülü yoluyla oksijen takviyesi;
- Torasentez yapılır yani, biriken sıvı akciğerlerin etrafındaki alana boşaltılır ve ardından geri çekilir;
- Kedi sakin ve temiz bir ortama yerleştirilerek, kaygı ve stresi azaltmak için ağrı kesici veya sakinleştirici ilaçlar uygulanacaktır.
Kedilerde akciğer ödemi, kendiliğinden geçmeyen ve sizin baş edemeyeceğiniz bir hastalıktır. Evde tedavisi mümkün değildir. Mutlaka veterinere gitmelisiniz ve kediyi tedavi ettirmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/