Hayvanlar Alemi

Kedilerde Cilt Kanseri, Belirtileri ve Tedavisi

Reklamlar

Kedilerde cilt kanseri, çok ciddi bir durumdur. Bir kediyle yaşayanlar için kedi, ailenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle kedinin derisinde bir yumru gördüğünüzde telaşlanmak ve endişelenmek normaldir.

Bazı kedi bakıcıları, kedinin derisinde bir tümör olduğunda buna çok dikkat etmez ve önemsemezler. Ayrıca dikkate alınması gereken bir konu olduğunu düşünmezler. Ancak, tüm nodüller kanserle eş anlamlı değildir ve tedavi edilebilirler, bu yüzden erken önlem almak ve bir veterinere giderek muayene ettirip, tedavi ettirmek önemlidir.

Bu yazımızda kedilerde cilt kanserinden bahsedeceğiz ve kedinizin cildinde bir anormallik gözlemlerseniz neden hemen veterinere gitmeniz gerektiğini açıklayacağız.

Kedilerde cilt kanseri türleri
Kedilerde cilt kanseri türleri

Kedilerde cilt kanseri türleri

Kedilerde deri yumruları, kediyle yaşayan herkes için endişe verici olsada, ortaya çıkan tüm yumruların tümör olmadığını bilmelisiniz. Apse veya şişmiş lenf düğümleri de olabilir. Bu nedenle, doğru teşhis için veteriner muayenesi gerekli olacaktır. Kütlenin hücrelerini inceleyerek, onun ne olduğunu kesin olarak bilmek mümkündür. Sitolojik inceleme ayrıca kedinin deri tümörünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu bilmemizi sağlar.

Reklamlar

Beyaz kediler ve sekiz yaşın üzerindeki kedilerin cilt kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Burun veya kulaklardaki cilt kanseri, beyaz kedilerde daha yaygındır. Buna skuamöz hücreli karsinom denir ve bu tür kedilerin özellikle savunmasız olduğu güneş ışığından kaynaklanır. Kedilerde en yaygın cilt kanseri türü güneş ışığı kaynaklı oluşan kanserlerdir.

Kedilerde cilt kanseri meydana gelebilecek tek kanser türü değildir, bu kediler lenfoma veya meme kanseri gibi diğer kanser türlerine karşı da savunmasızdır.

Kedi cilt kanseri türleri

  • Melanom: Kedilerde en çok bilinen ve en tehlikeli cilt kanseridir, neyse ki en az görülenidir.
  • Mastositom: Mast hücreli tümörler arka bacaklarda, skrotumda veya karında küçük nodüller şeklinde görülür.
  • Bazal hücreli karsinom : Genellikle, bu anormal kitleler kedinin göğsünde, sırtında ve kafasının üst kısmında, evcil hayvanın derisinin altında küçük topakların oluştuğu yerde yoğunlaşır.
  • Skuamöz hücreli karsinom : Bu oluşumlar ağız, kulak ve burun gibi delik içeren bölgelerde yoğunlaşır.
Kedilerde cilt kanseri
Kedilerde cilt kanseri

Kedilerde cilt kanseri belirtileri

Kedinin derisinde görülen her türlü lezyonu ciddiye almamız gerekir. Çünkü, cilt kanseri belirtileri olabilir. Az ya da çok hızlı gelişen kitleleri tanımlayabilirsiniz. Bazı görülen lezyonlar ülserlere dönüşebilirler, bu nedenle yüzeyde kanayan ve bazen kötü kokan yaralar oluşur.

Bazen cilt kanseri, kendisini nodül olarak değil, bazı durumlarda kedinin cildinde kahverengi lekeler olarak algılanabilen kaşıntı veya kızarıklık, pullanma ve kabuklanma olarak gösterir. Son olarak, kedilerdeki siğiller genellikle iyi huylu tümörlerdir, ancak yine de onları muayene ettirmek için her zaman veterinerinize danışmalıyız.

Reklamlar

Kedi cilt kanseri belirtileri:

  • Ülserler.
  • Cilt renginde değişiklik ve merkezde ülser gelişimi.
  • Antibiyotik veya kremlerle geçmeyen ciltte kabuklanma veya kanama.
  • Vücuda yayılmış ülserler veya oluşumları.
  • Aylarca iyileşmeyen yaralar.
  • Bowen hastalığı.

Kedilerde cilt kanseri tedavisi

Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, tam olarak ne tür cilt kanseri ile uğraştığınızı bilmek için teşhis koymak çok önemlidir. Sitolojik inceleme veya biyopsiye ek olarak, veteriner kan testleri yapabilir, röntgen veya ultrason ile durumu görüntülüyebilir. Bu testler kedinin genel durumu ve kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı veya hala lokalize olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Tedavi,kanserin tekrar nüks etme olasılığına bakmak için tüm bu bilgilere bağlı olarak yapılacaktır. Kedilerde cilt kanseri tedavisi kanserin tipine, yerleşim yerine, derecesine ve evresine göre değişmektedir. Bazı tümörler cerrahi olarak çıkarılabilir. Ameliyat çoğu durumda uygulanan ve radyoterapi veya kemoterapi ile kombine edilebilir.

Tümör büyük olduğunda ve proliferasyon gücünün önemli olduğu durumlarda cerrahiye ek olarak radyoterapi uygulanarak nüks riskini en aza indirmek mümkündür. Buna adjuvan radyoterapi denir ve tümör çıkarıldıktan sonra dokularda lokal olarak kalan kanser hücrelerini yok etmek için yapılır.

Kedilerde cilt kanseri bulaşıcı mı?

Kanser, birden fazla izole ve farklı faktöre bağlı olarak gelişen bir durumdur. Vücut hücreleri kedinin yaşamı boyunca kendilerini yenilerler. Tümörler, metastaz yapma, yani vücudun diğer bölgelerine yayılma potansiyeline sahip anormal hücre büyümesi olan neoplazmalardır, bu nedenle kanser bulaşıcı değildir ve hayvanlar veya insanlar arasında bulaşamaz.

Kedilerde Cilt Kanseri, Belirtileri ve Tedavisi 2024 Kedilerde Cilt Kanseri
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx