Kedilerde Hipertansiyon Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kedilerde hipertansiyon, evcil kedi popülasyonunda göze çarpmayan ve ne yazık ki sık görülen bir hastalıktır. Bilimsel araştırmalar, yedi yaşın üzerindeki altı kediden en az birinin hipertansiyondan muzdarip olabileceğini, hatta kronik böbrek yetmezliği veya hipertiroidizm den muzdarip ise bunun daha yaygın olduğunu göstermiştir.
Bu kadar yaygın ve tehlikeli olmasına rağmen, kedi hipertansiyonu bilinen bir hastalık değildir. İstatistiksel araştırmalar, aslında, kedi sahiplerinin yüzde 74’ünün bu hastalığı bilmediğini ve hiç duymadığını gösteriyor.
Kedilerde hipertansiyon nedenleri nelerdir?
Kedilerde hipertansiyon nedenleri;
- Tuz bakımından zengin gıda alımı
- Kafanın içindeki basıncın yüksek olması
- Kalbe giden Aort damarının kalbe yakın kısmının dar olması
- Böbrek üstünden salgılanan kortizol veya aldosteron hormonlarının normalden fazla salgılanması
- Böbreklerde oluşan tümörler
- Kronik böbrek hastalıkları
- Böbrek damarlarının dar olması
- Kedilerin gebe olması
- Aşırı kilolu kediler
Kedilerde hiper tansiyon nedenleri arasında sağlıksız beslenme, şekerli gıdaların tüketilmesi ve bilinmeyen yabancı cisimlerin yutulması da yer almaktadır.
Kedilerde hipertansiyon, erken teşhis etmenin önemi
Kedilerde hipertansiyon, kedide sıklıkla fark edilmeyen yüksek sistemik basıncın bir durumudur ve hemen göze çarpmayan ancak çoğu zaman sakat bırakan bir hastalıktır.
Kedi hipertansiyonu birçok kez diğer hastalıklarla ilişkilendirilir ve çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılır. Ayrıca kedilerde hipertansiyon ile ilişkili en sık görülen diğer hastalıklar arasında kronik böbrek hastalığı ve kedi hipertiroidizmi vardır.
Kedi hipertansiyonu en yaygın olarak yaşlı veya orta yaş kedileri etkileyen bir durumdur. Başlangıcı için kesin bir yaş yoktur, çünkü bazen hipertansiyonla ilişkili hastalıklar nadiren de olsa daha genç yaşta ortaya çıkabilir (böbrek hastalığında kolayca olur).
Kedinizi veteriner kontrolüne götürdüğünüzde tansiyon ölçümlerini de yaptırmak, özellikle yukarıda bahsedilenler gibi onları etkileyen hastalıkların belirtileri varsa veya belirli ilaçlar (örneğin kortizon gibi) alıyorlarsa, iyi bir fikir olacaktır.
Özellikle 6-7 yaşından sonra düzenli veteriner kontrolleri, hastalığın etkili bir şekilde önlenmesine ve en başından önlem alınmasına yardımcı olur.
Kedilerde hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyon semptomlarını erken evrelerde fark etmek oldukça zordur. Semptomları fark ederseniz, hastalık zaten oldukça ciddi demektir, çünkü hipertansiyon her şeyden önce böbrek, sinir sistemi, göz ve kalp gibi en hayati organlara zarar verir. Hipertansiyon sonucu olarak, örneğin göz etkilenirse ani körlüğe neden olabilir veya kedi için büyük zorluklara ve günlük yaşamında ciddi bir bozulmaya neden olabilir.
Kedilerde hipertansiyon için belirli bir cins kedinin yatkınlığı yoktur. Ancak hipertansiyon gösteren kediler arasında İran kedisi ve İngiliz ırkı kedilerde polikistik böbrek hastalığı görülür. Habeş, Siyam kedilerinde göz kusurları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle bu tür kedilerde hipertansiyondan muzdarip olanları dikkatle gözlemlenmelidir.
Kedilerde hipertansiyon tedavisi
Kedilerde hiper tansiyon tedavisi, veteriner hekim tarafından hastanın klinik durumuna göre reçete edilmesi gereken uzun süreli bir ilacın alınmasından oluşur.
Bu ilaçlar antihipertansif ilaçlardır ve verilecek dozun çok iyi ayarlanması ile, ilaç kullanan kedinin çok iyi gözlemlenmesi gerekir.Bu nedenle rutin veteriner ziyaretlerinden oluşan ve tansiyon ölçümünü de içeren kontroller çok önemlidir.
Bu, hastalıktan kaçınmak mümkün değildir, Önemli olan hipertansiyon, önemli belirtiler göstermeden onu teşhis etmektir. Böylece kediniz, hipertansiyonun zaman içinde yol açabileceği tehlikeli sonuçlardan korunmuş olur.
İlginizi çekebilir: Ashera Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Bizi YouTube de takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/c/begonyakadin