Hayvanlar Alemi

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Reklamlar

Kesin olan birşey var, kedilerde kızgınlık dönemi, kediniz yetişkinlik dönemine girdikten sonra başına gelebilecek doğal bir durumdur. Kedi bakanların birçoğu, kısırlaştırmayı tercih eder. Fakat, kısırlaştırmayı tercih etmeyenler için kedilerde kızgınlık dönemini, belirtileri ve ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı şekilde anlatacağız.

Bir konuyu belirtmekte fayda var. Halk dilinde kedilerin kızgınlık dönemi, kedilerin kızana gelmesi veya kedi kızanı olarak da bilinmektedir.

Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri

Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri
Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri

Kedinin kızgınlık döneminde olduğunu gösteren bir takım işaretler vardır. Semptomlar çok açık ve tanınması kolaydır. Kedilerde kızgınlık dönemi belirtileri;

Reklamlar
  • Kedi kızgınlık dönemindeyken yoğun miyavlar ve sesler çıkarır. Bu, durumunu anlamamızı sağlayan açık bir işarettir. Miyavlar normalden daha uzun ve sızlanma şeklindedir.
  • Kızgınlık dönemindeki kediler, kendilerini yerde ovuşturur, kıvranır ve cinsel organlarını göstererek, karınları üzerinde uzanır. Ayrıca dişi kediler, normalden daha sık kendilerini sahiplerinin bacaklarına sürtme eğilimindedirler. Bu tavır, erkekleri cezbetmek için kokularını her yere bırakmaya hizmet eder.
  • Kızgınlık dönemindeki kediler, sahipleri yanında olmasa bile sürekli mırıldanırlar. İlginç olan, dişi kedi kızgınlık dönemi, erkek canlılarla kendilerini baştan çıkarıcı olarak göstermeleri ile devam eder. Bunu farklı türlere ait diğer hayvanlara da yapar.
  • Bazı kediler bölgeyi çok güçlü kokulu bir idrarla işaretler. Bu sebepten erkek kedi kızgınlık döneminde kediniz her yere çişini yapabilir.
  • Kızgın bir kedi, özel bölgelerini sık sık ve yoğun bir şekilde yaladığı için, gentillerde iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyona rağmen kanama yapmaz. Pek çok kişi kedilerin regl olup olmadığını merak eder.Kızgınlık dönemindeki kedilerde uygun bir adet görme ve hatta kan kaybı olmaz, ancak çiftleşme gerçekleştiğinde yumurtlarlar ve hamile kalırlarsa, çiftleşmeden sonraki bir veya iki gün ufak bir kanama olabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu anlamak için şu belirtilere dikkat edebilirsiniz:

Davranış Değişiklikleri: Kızgın bir dişi kedi genellikle daha oyuncu, daha fazla ilgi gösteren ve daha fazla sevgi arayan bir davranış sergiler. Ayrıca, kuyruğunu yana doğru kaydırabilir ve sıkça yere yatarak kendini göstermeye çalışabilir.

Miyavlama: Kızgın kediler genellikle daha yüksek sesle miyavlar ve bu miyavlamalar daha çekici olma amacı taşır. Bu, diğer kedilere çiftleşme isteğini ifade etme çabasıdır.

Sırt Kamburlaştırma: Kızgın bir kedi, sırtını kamburlaştırarak, kuyruğunu yukarı kaldırarak veya bacaklarını yayarak çiftleşme pozisyonunu alabilir.

Reklamlar

Sıkça Yere Yatma: Kediler kızgın olduklarında sıkça yere yatarlar ve karın bölgelerini diğer kedilere gösterme eğilimindedirler.

İdrar İşaretleme: Kızgın kediler, alanlarını diğer kedilere belirtmek için idrar işaretlerler. Bu, ev içinde veya dışında olabilir.

Artan Enerji Seviyesi: Kızgınlık dönemlerinde kediler genellikle daha fazla enerjiye sahip olabilirler.

Eğer kedinizde bu belirtileri görüyorsanız ve üremeyi planlamıyorsanız, kedinizi kısırlaştırma düşünebilirsiniz. Kısırlaştırma, kedinizin sağlığı için pek çok fayda sağlayabilir ve istenmeyen üreme sorunlarını önleyebilir. Ancak, her durumda veterinerinizle görüşmek en doğrusudur.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Hamileliği Kaç Ay Sürere?

Kediler ne zaman kızgınlık dönemine girer

Kedi kızgınlık dönemindeyken doğurgandır ve hamile kalabilir. Genel olarak, kedilerde kızgınlık dönemi başlangıcı güneş ışığından ve daha sıcak havalardan etkilendiğinden, yılın zamanına bağlı olmasına rağmen, kediler ilk kızgınlık dönemlerine yaklaşık 6 aylıkken girerler.

Kapalı veya ev ortamında yaşayan kediler için, yapay ışık zamanın uzunluğunu belirlediğinden kızgınlık, yılın herhangi bir zamanında gelebilir. Günde 12 saatten fazla ışık alan tropik iklimlerde yaşayan kedilerde de aynı şey olur. Bu, kedinin tüm bu süre boyunca kızgınlık belirtileri gösterdiği anlamına gelmez, ancak herhangi bir ayda, her an kızgınlığa girebilir.

Kedi kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

iklim ve ışık, kedinin ne sıklıkta kızgınlığa girebileceğini belirleyen iki önemli faktördür. Bir kedinin kızgınlığının ne kadar sürdüğünü bilmek için kedinin kızgınlık evrelerini bilmek gerekir.

Kedi kızgınlık dönemi kaç gün sürer?
Kedi kızgınlık dönemi kaç gün sürer?
  • Proestro : Bu aşama iki veya üç gün sürer ve gerçek kızgınlıktan önce gelir, yani kedi henüz,teknik olarak kızgınlık içinde değildir.
  • Estro : Bu dönemde hayvan ısrarlı miyavlama ve sürekli yuvarlanma yoluyla gerçek kızgınlığını gösterir. Dahası, çiftleşmeye hazır olduğu için erkeklere daha açıktır. Kedinin kızgınlığı 3 ila 15 gün arasında sürer, ancak genellikle bir hafta ile sınırlıdır.
  • Interestrus : Bir kızgınlıktan diğerine geçen ve aralarında bir aralık olacak olan fazdır. Yani kedinin iki kızgınlık dönemi arasındaki zamandır.
  • Diestro : Kedinin hamile kalmadan yumurtladığı evredir. Bu durumlarda kedi, hamile olmasa bile bir süredir hamilelik belirtilerine benzer belirtiler gösterir. Ayrıca zaman zaman erkeği agresif bir şekilde reddeder.
  • Anestro : Bu aşamada kedi cinsel olarak aktif değildir. Kedi sakinleşir ve durum normale döner.

Dişi kedinin üreme döneminde birden fazla kızgınlık belirtileri sergilediği söylenmektedir. Erkekle çiftleşme olursa, erkeğin penisini sonlandırıp geri çekmesi dişide morfolojisi nedeniyle ağrıya neden olur ve yumurtlamayı tetikler. Bu işleme uyarılmış yumurtlama denir. Döllenme olmazsa, kızgınlık durmaz ve devam eder. Döllenme olduktan sonra kızgınlık sona erer.

Kedi regl olur mu?

Yumurtlama, dişinin verimli günlerini belirleyen yumurtanın serbest bırakılması durumudur.. Kedilerin regl olur mu sorusunun cevabı hayırdır; çünkü kedilerde adet kanı gelmez. Aslında, kedilerde yumurta ancak döllenmişse salınır, yani bu, dişinin kendisini çiftleşmesine ve döllenmesine izin verdiğinde gerçekleşir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, kedilerin siklus olur mu? Sorusuna cevap evettir, ancak ne adet kanaması ne de kan kaybı vardır.

Kedi kızgınlık dönemine girdiğinde ne yapmalıyız?

Kedi kızgınlık dönemine girdiğinde ne yapmalıyız
Kedi kızgınlık dönemine girdiğinde ne yapmalıyız

Kedilerin kızgınlık dönemlerinin baharın başından yaz sonuna kadar daha sık olduğu bilinmektedir. Kediler kızgınlık dönemi, yukarıda açıkladığımız gibi iklim ve güneş ışığı ile ilgilidir. Bu nedenle, kedinin üremesini planlamadıysak dikkatli olmalıyız.

Dişi veya erkek kedi farketmeksizin eş aramak için kaçma eğiliminde olacağından kapıları veya pencereleri açık bırakmamalıyız. Ek olarak, kediye daha yakın ve sevecen olmamız gerekecek, çünkü bu dönemde daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır.

Dişi kedi kızgınlık döneminde ise ve üremesini istemiyorsanız. Kediyi rahatlatmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Kedinizi erkek kedilerden uzak tutun.
  2. Onu sıcak kompres, sıcak havlu veya elektrikli battaniyeye oturtun.
  3. Kedi nanesini deneyin.
  4. Sentetik feromonlar kullanın.
  5. Kedi kumu temiz tutun.

Kediyi kısırlaştırmak gerekir mi?

Yavru almak istemiyorsanız kediler kısırlaştırılabilir ve bu nedenle kızgınlık dönemi sorunu ortadan kalkar. Bununla birlikte kızgınlık dönemi belirtileri de ortadan kalkar. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için en az bir kez doğum yapmaları gerektiğini öne süren yanlış bir teori vardır. Ancak bilimsel olarak herhangi bir kanıt yoktur. Kısırlaştırmanın dişi kedilerde ilk kızgınlık döneminden önce yapılması tavsiye edilir, çünkü meme tümörlerinin ortaya çıkması bu şekilde önlenebilir.

Kedilerin kısırlaştırılmasının bazı faydaları var. Bunlar arasında, kısırlaştırma ile kedinin bir çok hastalık geliştirme olasılığını önlemiş olursunuz. Ayrıca bu işlemden sonra kediniz çok daha uysal olacaktır.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Sıklıkta Yaşanır?

Kedilerde kızgınlık dönemi, dişi kedilerin üreme mevsimi boyunca ortaya çıkar. Genellikle Kuzey Yarımküre’de ocak ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Ancak, bu süre coğrafi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, tropikal bölgelerde yaşayan kediler için üreme mevsimi tüm yıl boyunca devam edebilir. Evde yaşayan kedilerde de bu durum benzer şekilde geçerlidir.

Bir dişi kedinin üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olabilir. Kızgınlık dönemleri genellikle ortalama olarak 1 ila 3 hafta sürer, ancak bu süreç kediden kediye değişebilir. Kediler genellikle kızgınlık dönemlerini mevsimlere göre ayarlar ve bu dönemlerde çiftleşme isteği artar.

Kedilerin kızgınlık dönemlerinde belirtileri arasında davranış değişiklikleri, yüksek sesle miyavlama, sırtını kamburlaştırma, kuyruğunu yana doğru kaydırma ve erkek kedilere karşı ilgi gösterme bulunabilir. Eğer bir kedi sahiplendiyseniz ve üremeyi planlamıyorsanız, kısırlaştırma veya sterilizasyon gibi önlemler almak önemli olabilir.

Sizler için hazırladığımız video içeriklere ulaşmak ve bize destek olmak için Begonya Kadın Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2025 Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx