Kedilerde Megakolon Tedavisi, Nedenleri ve Belirtileri
Kediler, yaşamları boyunca, özellikle, alışkanlık değiştirme, aile evine yeni bir hayvan gelmesi veya aileye yeni bir insan katılması gibi, stresli durumlarla karşılaştıklarında, kabızlık ataklarından muzdarip olabilirler. Bu bazı durumlarda da, kolonu etkileyen obstrüktif veya nörolojik bir sürecin sonucu olabilir.
Bununla birlikte, zamanla devam eden ve bulunamayan bazı nedenlerden kaynaklanan kronik kabızlık, idiyopatik veya konjenital bazı ciddi patolojik süreçler, kedinin megakolon geliştirmesine neden olabilir, yani kolonun birikerek genişlemesi.
Kedilerde megakolon nedenleri, semptomları, teşhisi ve megakolon tedavisi hakkında tüm bilgiler yazımızda.
Kedilerde megakolon nedir?
Kedilerde megakolon, kolonun fekal retansiyonu ve hipomotilitesi (kasılma zorluğu) ile birlikte kolonun şiddetli ve geri döndürülemez bir şekilde genişlemesi olarak tanımlanır. Kolonun boyutu artar, bu da içinde daha fazla dışkı birikmesine neden olur, bu da tıkanır ve dışkılamayı zorlaştırarak kabızlığa neden olur.
Kedilerde, bağırsak geçişi, bazı durumlarda daha uzun sürebilmesine rağmen, gıdanın yutulduğu andan atılana kadar 12 ila 24 saat sürer. Bununla birlikte, dışkı bağırsakta çok uzun süre kalırsa, suyu sertleşene ve geçmesi ağrılı oluşumlar, dolayısıyla kabızlığı kötüleştirene kadar çekmeye devam edecektir.
Kabızlık kronik ise, dışkı birikmesi kolonun ciddi şekilde genişlemesine neden olur ve bu da kasılma yeteneğini kaybederek megakolona neden olur.
Kedilerde megakolon nedenleri
Kedilerdeki megakolon, vakalarının çoğu, yaklaşık %62’si idiopatiktir, yani belirgin bir nedenleri yoktur. Bunlardan sonra en sık görülenler obstrüktif vakalar (%24), nörolojik hasara bağlı olanlar (%11) ve son olarak konjenital ve kronik kabızlığa neden olan diğer sebeplerdir.
İdiopatik megakolon
Bu megakolon, organik lezyonu olmayan sekiz yaşın üzerindeki yaşlı erkek kedilerde sıklıkla görülür. Kronik kabızlık ve daha sonra megakolon ile sonuçlanan kolonun düz kasının birincil nöromüsküler dejenerasyonuna bağlı olabilir.
Megakolonun Obstrüktif nedenleri
Kedilerde megakolon, kolondaki tıkanıklıkları tetikleyen ve dışkı geçişini ve tahliyesini zorlaştıran süreçlerden kaynaklanabilir. Bazı patolojiler bu durumu üretebilir:
- Kırıklardan kaynaklanan pelvik kanalın stenozu
- Raşitizm gibi malformasyonlara bağlı pelvik kanalın stenozu
- Kolon, rektum veya anüste travmatik darlık veya lümen içi kitle.
- Omurga yaralanmaları (kauda ekuina sendromu).
Nörolojik hasardan kaynaklanan megakolon
Bazı durumlarda, nörolojik hasar kolon hipomotilitesine, yani kasılma olmamasına neden olabilir. Bu, megakolon olmak için fekal retansiyonu ve kolon genişlemesini teşvik eder. Bunun nedenleri;
- Fiziksel değişiklik
- Travma nedeniyle pelvik ve hipogastrik sinirin değişmesi
Doğuştan megakolon
Bazen yavru kedilerde, şiddetli kabızlık nedeniyle yaşamın ilk birkaç haftasında keşfedilen bir megakolon ortaya çıkar. Bu durumlarda megakolon aşağıdaki hastalıklar tarafından oluşur.
- Aganglionosis veya Hirschsprung hastalığı (HSCR), kolon veya rektumun kalıcı düz kas kasılmasını engelleyen ve tıkanmaya ve dolayısıyla megakolona yol açan nöronların yokluğudur.
- Manks kedilerinde, kaudal ve sakral spinal segmentin kısmen veya tamamen yokluğu nedeniyle.
Kronik kabızlıktan kaynaklanan megakolon
Son olarak, megakolon ayrıca aşağıdakilerin neden olduğu kronik kabızlıktan da kaynaklanabilir;
- Yer değiştirme, tadilat, eve başka hayvanların girmesi, kum değişimi, hastaneye yatış veya alışkanlıklardaki diğer travmalardan kaynaklanan stres ve korku megakolon gelişmesine neden olabilir.
- Tahliyeyi zorlaştıran perineal veya rektal bölgede eklem ağrısı
Kedilerde megakolon belirtileri
Megakolondan muzdarip kediler aşağıdaki semptomları gösterirler.
- Ağrılı dışkılama girişimleri (miyavlama ile kendini gösterir) ve tenesmus varlığı (rektal kasların kasılması ve dışkılama dürtüsü).
- Kabızlık zamanla uzar (kronik).
- Kum havuzunun dışına kaka yaparlar çünkü onlara acı veren dışkı için kendilerini kusurlu hissederler.
- Kolonun mukoza zarının tahriş olması nedeniyle kanlı sıvı salgılanması
- Pitalizm (aşırı tükürük).
- Aslında kolonun tahriş olması ve toksinlerin emilmesi nedeniyle ciddi klinik tablolarla kusma
- Anoreksiya, uyuşukluk ve halsizlik
- Dehidrasyon
- Elektrolit dengesizliği
- Zaman zaman ishal, bazen kan ve mukuslu.
Kedilerde megakolon teşhisi
Megakolon, testler kullanılarak teşhis edilmelidir, ancak aynı zamanda sağlık durumunu, hidrasyon durumunu, fiziksel durumu ve zihinsel durumu anlamak için kedinin klinik öyküsü, anamnez ve kedinin genel araştırması da dikkate alınmalıdır. Bu şekilde, megakolona dönüşen bu kronik kabızlığı üreten olası nedenlerin neler olduğunu anlamak için gerekli bilgileri elde edilir. Tam bir kan ve idrar analizi şarttır.
Kedilerde megakolon için tercih edilen tanı tekniği karın radyografisidir. Bu görüntüleme tekniği ile pelvik kanal darlığı ve kitleler bulunabilir. Şiddetli kronik kabızlık, kolonun uzunluğunu radyografi ile de tanımlanabilir:
Megakolon teşhisi için yararlı olan diğer görüntüleme teknikleri, özellikle obstrüktif megakolon vakalarında abdominal ultrason ve kolonoskopi ve manyetik rezonanstır.
- İlginizi Çekebilir: Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Kedilerde megakolon tedavisi
Kedilerde megakolon tedavisi, dışkı çıkışını kolaylaştıran ilaç ve ürünlerin kullanımı yoluyla tıbbi tedavi ile beslenme tedavisini birleştirir. Bazı durumlarda onları ameliyatla çıkarmak gerekir.
Kedi megakolonu beslenme ile tedavisi
Megakolon yaşayan kedi için beslenme, su içeriğini artırarak veya yetişkin kedi sütü veya çorbalar gibi nemli yiyecekler kullanarak veya kuru mama beslenmesine su ekleyerek çok nemli ve yumuşak olmalıdır.
Kedi megakolonu tıbbi tedavisi
Megakolon için verilecek ilaçlar, bağırsak hareketliliğini arttırmaya ve genişleme fazını geciktirmeye hizmet eder.
Hafif kabızlık aşamasında, kediler için müshil ilaçlar verilebilir. Orta derecede kabızlığın olduğu bir aşamada rektal lavman ve cerrahi tedavi gerekebilir.
Kedilerde megakolonun cerrahi tedavisi
Bir kedi tekrarlayan megakolondan muzdarip olduğunda, subtotal kolektomi adı verilen cerrahi bir operasyon yapılabilir. Kolonun yaklaşık %85-95’inin çıkarılmasını içerir. Ameliyattan sonra ilk başta dışkı akıntısı olabilir, ancak ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi veya iltihaplı bağırsak hastalığı gibi ishale neden olan hastalıklar yoksa yaklaşık 6 hafta içinde işler düzelir.