Kedilerin Mama Kabı Nasıl Temizlenir ve Dezenfekte Edilir?
Kedilerin mama kabı nasıl temizlenir ve mama kabı temizliği neden önemlidir? Biz nasıl temiz tabaklarda yemek yiyorsak, kedilerde bizim gibi kirli kaplarda yemek yemeyi ve içmeyi sevmezler, bu nedenle uygun hijyen kesinlikle çok önemlidir.
Kedilere verilen mamaların kalıntıları, sadece kediler için değil kendimiz için de risk oluşturan E-coli, Listeria ve Salmonella gibi hastalıkların çoğaldığı ideal yerdir. Eski mamalarda, mama kabında, kötü bir kokuya neden olur, bu da kediler için hoş değildir.
Kediler İçin Mama Kabı Seçimi
Kediler için sert, gözeneksiz mama kabı seçin. Seramik ve paslanmaz çelik, plastikten daha fazla tavsiye edilir, çünkü bazı kedilerde kedi aknesine neden olan bakteriler plastikte oluşan çiziklerde gizlenebilir.
Kedilerin Mama Kabı Neden Dezenfekte Edilir?
Kedilerin mama kabını dezenfekte etmeye gerçekten ihtiyaç var mı? Her zaman değil, çoğu durumda ılık sabunlu suyla yıkamak fazlasıyla yeterlidir. Bununla birlikte, mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya kontrol etmek için arada sırada mama kabının dezenfekte edilmesi şiddetle tavsiye edilir. Çiğ et ile beslenen kediler için, yalnızca temas yoluyla mama kabına bulaşan, salmonella hastalığı oluşabilir.
Bulaşıcı hastalık salgınları sırasında: Pek çok bakteri, tıpkı yemek kapları gibi cansız nesneler olan fomitler yoluyla bulaşır. Grip salgınları sırasında (kedi gribi gibi), mama kabını dezenfekte etmek bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kedilerin Mama Kabı Nasıl Temizlenir?
Kedilerin mama kabını tutarken daima eldiven giyin. Yiyecekler, (yaş mama gibi) kaba bulaştıysa ve kuruduysa, yumuşaması için on dakika ılık sabunlu suda bekletin, ardından bulaşık deterjanı, sünger (birini sadece kaseleri temizlemek için ayırın) ve sıcak su kullanarak hepsini temizleyin. Mama kabından, kalan yiyecek ve sabun kalıntılarını gidermek için kaseyi sıcak suyla iyice durulayın.
Kedilerin Mama Kabı Nasıl Temizlenir ve Dezenfekte Edilir?
Evde, veterinerlerde kullanılan dezenfektanı olmayanlar için çamaşır suyu, mama kaplarını dezenfekte etmenin en kolay ve en hızlı yoludur. Yemek artıklarından kurtulmak için yukarıda listelenen talimatları izleyin, ardından çamaşır suyu ile iyice yıkayın ve çok güzel duruladığınızdan emin olun.
1 litre suya 100 mil çamaşır suyu ekleyerek, seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonunu 10 dakika boyunca mama kabında bırakın. Daha sonra dökün ve mama kabını iyice temizleyin. Ne olursa olsun çamaşır suyu ile yıkadıktan sonra işinizi şansa bırakmamak için mama kabına biraz beyaz sirke dökün ve en az on dakika bekletin. Daha sonra durulayın ve mama kabını kurumaya bırakın.
Bir araştırma, çamaşır suyu ile dezenfekte etmenin bile bir deney sırasında, mama kabına bulaşan salmonella bakterisini tamamen ortadan kaldırmadığını, ancak çamaşır suyunun, diğer dezenfekte araçlarından daha etkili olduğunu gösterdi.
Sık Sorulan Sorular
Kedimin su kabını ve mama kabını bulaşık makinesinde yıkayabilir miyim?
Evet yapılabilir, ancak tüm yiyecekleri çıkarmak için önce elle yıkamanız önerilir. Çoğu bulaşık makinesi, kaseleri sterilize edecek kadar yüksek sıcaklıklara ulaşmaz.
Kedimin mama kabını ne sıklıkla yıkamalıyım?
Kedinizin mama kabı günde en az bir kez yıkanmalıdır. Bu, yiyecekleri taze ve temiz tutmak için gereklidir. Ayrıca mama kabını temizlemek, kedinizin hastalığına neden olabilecek bakteri ve mantarların yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Kedimin mama kabı neden yağlı?
Su kaplarının içi, kedinin her içtiğinde ağzından salınan bakteriler tarafından üretilen balçık bir zarla kaplıdır.
Hayvanların kullandığı mama kaplarını, insanların kullandığı tabaklarla yıkamak güvenli midir?
Evinizde bulaşık makinesi yoksa, her zaman önce kullandığınız bulaşıkları, ardından evcil hayvanlarınızın bulaşıklarını yıkayın. Daima iki farklı sünger kullanın.
Islak yiyecekler mama kabında ne kadar süre bırakılmalıdır?
Sıcaklığa bağlıdır, ancak teorik olarak en geç bir saat sonra çıkarılmalıdır.
Kedimin mama kabını ne zaman değiştirmeliyim?
Kedinizin mama kabını iki ayda bir veya içindeki malzeme bozulduğunda değiştirilmelidir. Plastik bir kap kullanmıyorsanız, her altı ila on iki ayda bir değiştirmelisiniz.
Kedilerin mama kabı temiz olması neden önemlidir?
Temizlik çok önemlidir çünkü kediler çok temiz hayvanlardır ve kirli mama kabından yemek yemeyi sevmezler. Ayrıca mama kabını yeterince yıkamazsanız, idrar yolu veya bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilecek idrar ve dışkı kalıntıları kalabilir. Mama kabını düzenli olarak yıkamanın bir başka nedeni de kedilerin kendi idrar ve dışkılarında bulunan bakterileri yiyebilmeleridir. Bu, kedinizin sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir.
Kedilerin mama kabı nasıl temizlenir ve doğru şekilde nasıl yıkanır?
Kedinizin mamasını düzgün bir şekilde yıkamak için ılık su ve yumuşak veya nötr bir deterjan kullanmanız gerekir. Kedinizin gözlerini ve mukoza zarlarını tahriş edebilecekleri için amonyak veya klor gibi sert deterjanlar veya kimyasalları seyreltmeden kullanmayınız. Yıkamanın en iyi yolu, tamamen temizlenene kadar biraz nötr deterjanlı kaynar suda bekletmektir.
Kedilerin mama kabını nereye koymalı?
Kedilerin mama kabını nereye koyacağınızı bilmek hijyen açısından önemlidir. Kediniz için her zaman kolay erişilebilir ve temiz bir yer olması gerekir.
Mama kabını koymak için en iyi yer evin girişine yakın veya kedinizin ziyaretçileri kontrol edebileceği bir yer olmalıdır.
Kedilerin mama kabı nasıl temizlenir ve defenfekte edilir konulu yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Chantilly Tiffany Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/