Aromaterapi

Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Kenevir tohumlarından elde edilen kenevir yağının faydaları nelerdir, kenevir nedir, faydaları nelerdir sorularının cevaplarını birlikte ele alalım. Kenevir yağının sağlığa çok faydası vardır. Çok sayıda cilt rahatsızlığa iyi gelir. Kenevir bitkisinin tohumları, sapı ve yaprakları kullanılabilir. Hastalıklara karşı kullanılmasının yanında cilt ve saç için kozmetik sektöründe de öne çıkan bir bitkidir. Birçok losyon ve sabun yapımında tercih edilir.

Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir?

Kenevir Nedir?

Kenevir Cannabaceae familyasına ait bir bitkidir. Ve tek yıl ömrü vardır. Saplarındaki liflerin kullanım alanları; iplik, dokuma ve kumaş yapımıdır. Hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılır. Kenevir en eski zamanlardan beri kullanılan bitkisel ham madde kaynaklarından birisidir.

Kenevir Nerede Yetişir?
Kenevir Nerede Yetişir?

Kenevir Nerede Yetişir?

Kenevir nerede yetişir derseniz, ana vatanı Orta Asya’dır. Yapı olarak sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Kenevir Türkiye’de Kastamonu, Samsun, Kocaeli, Adana, Amasya, Kayseri, Sivas, İzmir ve Kütahya yörelerinde iklim olarak yetiştirilmeye uygundur.

Reklamlar

Kenevir Nerelerde Kullanılır?

Kenevirin lifleri dayanıklı ve uzundur. Bu özelliğinden dolayı, çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi alanlarda da çok kullanılmaktadır. Kenevir çok güçlü bir bitkidir güçlü olduğu için üretimi sırasında ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duyulmamaktadır.

Kenevir yaprakları da ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Kenevirin yaprakları ve liflerinin yanı sıra tohumları da değerlendirilmektedir. Kenevir tohumları, çok yağlı olduğu için yakıt olarak kullanılmaktadır. Ve aynı zamanda kenevir yağı çok besleyici olduğu için de gıda olarak kullanılmaktadır.

Kenevir selüloz olarak çok zengin bir odunsu bitki olduğu için petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.

Kenevir Ne İşe Yarar?
Kenevir Ne İşe Yarar?

Kenevir Ne İşe Yarar?

  • Kenevir ipliği anti bakteriyeldir. Bu nedenle kenevir ipliğinden elde edilen kumaşlar medikal sanayi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır.
  • Kenevir elyafı da inşaatlarda izolasyon malzemesi olarak kullanılır.
  • Kenevirden sağlam tahtalar elde edilir. Suntadan daha sağlam tahtalar yapılır.
  • Keneviri doğal çimentodan su karıştırıp kalıplara dökerek inşaat tuğlası elde edilir. Bu elde edilen tuğla, diğer tuğlalardan ve betondan daha hafiftir ve sağlamdır. Ayrıca 600 yıl dayanıklıdır.
  • Kenevir ses geçirmez bir madde olarak kullanılır.
  • Bir başka kullanım alanı da izolasyon maddesi olmasıdır. İzolasyon maddesi olduğu için yakıt tüketimini azaltır.
  • Kenevir ateşe dayanıklı olduğu için kenevirden yapılan evler sağlıklı ve güvenlidir.
  • Kenevir bataklık kurutmak için çok etkilidir.
  • Radyasyonu temizler.
  • Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
  • Kenevir ağacının derine inen kökleri vardır bu nedenle toprağın havalandırılmasını sağlar.
  • Kenevir ağacı bir ağacın beş katı daha fazla çevreye oksijen yayar.
  • Kenevir tohumu omega kompleksleri açısından zengin ve besleyicidir.
  • Kenevir tohumunun yağı çok sayıda hastalığa iyi gelir.

Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir?

Kenevir bu kadar çok alanda kullanılan mucizevi bir bitki olduğu gibi kenevir yağı da çok faydalıdır. Birlikte kenevir yağının faydalarını ele alalım.

Reklamlar

Kenevir Yağının Faydaları

Kenevir yağı kansere karşı faydalıdır. Kenevir yağının içinde bulunan omega-3 yağları ve GLA yağ asidi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere iyi gelip gelmediğini araştırmak için çok sayıda araştırma yapılmıştır. Araştırmaların sonuçlarına göre kenevir yağının akciğer kanseri ve meme kanserine iyi geldiği tespit edilmiştir. Özellikle akciğer kanserinde kanser büyümesini yavaşlattığı belirtilmiştir.

Kenevir yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Özellikle romatoid artrit ve çeşitli eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Kenevir yağı çok faydalıdır. Yapılan araştırmaların sonucuna göre kenevir yağı artrit gibi birçok eklem ağrısı türüne yarar sağladığı belirtilmiştir.

Diyetin bir parçası olabilir, kilo vermeye yardımcıdır. İştahı kapatarak uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Şeker isteğini bastırarak kilo vermenize yardımcı olur.

Kabızlık sorunu olanlar kenevir yağı kullanabilir. Kenevir yağının içindeki çözünür lif sindirim sistemini rahatlatır. Kenevir yağı bağırsaklardaki probiyotik bakterileri besler. Bağışıklığı güçlendirerek kabızlığa iyi gelir.

Kenevir yağı yağ asitleri ve protein açısından zengindir. Özellikle de harika bir omega 3 ve omega 6 kaynağıdır. Bu nedenle de kalp damar sağlığını korur. Omega 6 yağ asidi olan GLA açısından zengindir.

Kenevir yağı kalp sağlığını korur. Kalp sağlığını kötü etkileyecek rahatsızlıklara fayda sağlar. Kötü kolesterolü düşürerek, iyi kolesterolü yükseltir. Ayrıca kan basıncını düşürür. Bunların sonucunda kalbi korur.

Kenevir yağı yaşlanma karşıtıdır. İçinde bulunan linoleik asit yaşlanmayı geciktirir ve erken yaşlanma belirtilerini engeller.

Kenevir yağı mineraller bakımından zengindir. Ayrıca içinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve fosfor gibi mineral maddeler bulunur.

Kenevir yağının faydalarından birisi de hormonları dengelemektedir. Hormonların dengelenmesi özellikle menopoz döneminde yarar sağlar. Menopoz dönemi sağlığı desteklenir

Et tüketmeyen kişiler için çok etkili bir besin kaynağıdır. Kenevir yağının içindeki omega yağ asitleri vücutta denge sağlar. Yani et yemeyen kişiler için oldukça besleyicidir.

Saçların canlanmasını, nem dengesini sağlar ve saçlara parlaklık verir.

Kenevir Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kenevir Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kenevir Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Etkili bir antioksidandır.
  • Yüksek miktarda E vitamini içerir.
  • Kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolü yükseltir.
  • Ruh sağlığını korur.
  • Kan pıhtılaşmasını engeller.
  • Vücutta varis oluşumunu engeller.
  • Kan şekerini dengelediği için şeker hastaları güvenle tüketebilir.
  • Ruh haline iyi gelerek depresyon ve kaygıyı azaltır.

Kenevir Yağı Fiyatı Nedir?

Kenevir yağı genellikle 50 ml boyutundaki şişelerde satılmaktadır. 50 ml kenevir yağı 25- 35 TL arasında değişmektedir. Ancak kenevir yağı alırken %100 kenevir tohumu yağı olduğuna emin olun ve soğuk pres yöntemi ile üretilmiş olmasına dikkat edin. Kaliteli markaları tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Kenevir Yağı Nasıl Tüketilir?

Kenevir yağını nasıl tüketirim diyorsanız, bir tatlı kaşığı içerek tüketebilirsiniz.

Ancak cildiniz için kullanmak istiyorsanız cildinize sürerek uygulayabilirsiniz. Özellikle egzama, sedef hastalığı gibi hastalıklar için kenevir tohumu yağı, shea yağı ve lavanta yağı ile karıştırılarak cilde sürülerek kullanılabilir.

Kenevir Yağı İçilir mi?

Kenevir yağını içerek tüketebilirsiniz. İçtiğinizde yukarıda bahsettiğimiz birçok rahatsızlığa iyi gelecektir. Ancak gün içinde 1 tatlı kaşığından daha fazla içmemelisiniz. Fazla miktarda tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir.

Kenevir Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Kenevir yağını cildinize uygularsanız daha yumuşak ve pürüzsüz bir cilde sahip olursunuz. Cildinize kenevir yağı uyguladığınızda yağ cildinizin iç katmanlarına etki ederek sağlıklı hücre büyümesini teşvik eder. Bu özelliklerinden dolayı kenevir yağı sıkça kozmetik sanayisinde kullanılır. Bazı losyonlara, sabunlara ve dudak balsamlarına ilave edilir.
  • Kenevir yağı cildinizin kurumasını engeller. Cildinize uyguladığınızda derinizdeki pul pul dökülme ve tahriş yok olacaktır.
  • Kuru cilt sorunu sonucunda olan birçok rahatsızlığa iyi gelir. Bunlar egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarıdır.
  • Cildinizi koruyarak güçlenmesini sağlar. Cilt yenileyici özelliğinden dolayı omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerdiği için yorgun ve kurumuş ciltlere çok iyi gelir.
  • Kenevir yağı tırnaklara fayda sağlayarak tırnaklarınızın güçlenmesini sağlar.
  • Cildin esnekliğini, elastikiyetini arttırır.
      Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir? 2025 Kenevir Yağının Faydaları
      İlknur Gülhan

      Reklamlar
      Abone ol
      Bildir

      0 Yorum
      Eski
      Yeni Çok Oy Alan
      Inline Feedbacks
      Yorumları Görüntüle

      İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

      Reklamlar
      Başa dön tuşu
      0
      Düşüncelerinizi yazabilirsinizx