Kişniş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Halk arasındaki ismi ile aş otu şeklinde bilinen kişniş tohumunun faydaları nelerdir, kişniş nedir ve kişnişin faydaları nelerdir? gibi sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Özellikle ülkemizin Konya, Burdur gibi yörelerinde et yemekleri ve zeytin yağlı yemeklerde sıklıkla kullanılır. Peki kişniş ve kişniş tohumunun faydaları nelerdir?
Kişniş maydanoz giller arasında yer alan yaprakları maydanoza benzeyen, ortalama 50 santim civarı yükseklikte olan, tüysüz ve otsu bir bitkidir. Baharat olarak kullanılabilmesi özelliği ile mutfaklarda yer eder. Bitkinin kendisi de, kurutulmuş olarak baharat formu da, tohumu da kişniş olarak adlandırılır. Kelimenin kökeni Farsçadır.
Kişniş ve Kişniş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Kişniş sarıya kaçan yeşil rengi ve kahve rengi tonu olan çeşitleri mevcuttur. Kurutularak ya da öğütülerek elde edilir. Kişniş bitkisinin taze yaprakları ise salatalarda baharat olarak kullanılabilir. İnsana ferah bir his verir ve kullanıldığı gıdaya lezzet katar. Genelde et yemekleri ve zeytin yağlılarda kullanılır. Tüm bu kullanım alanlarının dışında Buhur Şekeri ismi ile şeker kaplı düğün şekeri olarak da kullanılır, misafirlere hediye edilir.
Kişniş pek çok bitkisel vitamin ve minerallerle doludur. Bu sayede kişniş bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Antibakteriyel ve antifungal içerikleri sayesinde kullananları enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.
Kişnişin antioksidan açısından zengin olması ve A vitaminince de zengin olması sayesinde insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Kişniş özellikle bilgisayar başında uzun süre çalışan kişilerin göz sağlığını koruması açısından faydalıdır. Ayrıca bu şekilde çalışan kişilerin vücut yorgunluğunu da alır. Kullanımı için her gün yemeklerinize bir tutam kişniş eklemeniz yeterli olacaktır.
Citronelol bileşeni güçlü bir anti septiktir. Kişniş içinde de yüksek oranda bu bileşenden içermektedir. Ülser ve sebep olduğu yaraların iyileştirilmesinde de antibakteriyel özelliği sayesinde etki gösterir, yara oluşumunu engeller. Kişniş içerisinde yüksek oranda kalsiyum da içermektedir. Bu sayede kemik gelişimi ve kemiklerin yapısının korunması adına doğru bir besin olarak tercih edilebilir. Kişniş sayesinde alınacak kalsiyum ile kemik erimesinin de önüne geçilebilir.
Kişnişin içerisinde tüm bu maddelerin dışında linoleik asit, oleik asit, palmitik ve stearik asit, bol miktarda C vitamini gibi faydalı bileşenler bulunur. Bu sayede kandaki kolesterol seviyesinin düzenlenmesine, kalp krizi riskinin azaltılmasına ve bu yüzden oluşabilecek felçlerin önlenmesine yardımcı olur.
Kişniş Tohumu İle Zayıflama! Kişniş Nasıl Kullanılır?
Kişniş tohumu maydanoz, havuç ve kereviz ailesinden bir bitkidir. Yapraklarının taze olarak tüketilmesi önerilir. Bunun dışında tohumları öğütülere kyıl boyu besinlere karıştırılmak sureti ile tüketilmesi de mümkündür. Kişnişin bir diğer ismi de Çin Maydanozudur. Pek çok ülkede ve dünya mutfağında kişniş kendisine önemli bir yer edinmiştir. Aroması ve kokusu sayesinde yemeklere tat ve çeşni katarken, içerdiği pek çok fayda ile de sağlık açısından kullanılması gerekli olan bir bitkidir.
Kişniş yemeklerde baharat olarak kullanılabilir. Yaprakları ile de çay yapılabilir. Tohumları yemeklere karıştırılabilir. Kişnişi hem yemeklerde hem de günlük tüketimde kullanmanız sağlık açısından önemlidir.
Kişnişin Faydaları Neler?
Kan Şekerini Düşürür
Kişniş tohumları özellikle son dönemde kan şekerinin düşürülmesinde oynadığı etkili rol ile adından söz ettirmektedir. Bu sayede insülin salınımını artırıcı bir etkisi olduğu söylenebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken ve bilinmesi gereken bir konu vardır. Düşük kan şekeri seviyelerine sahip olan ve kan şekeri düşürücü ilaçlar kullanan kişilerin kişniş kullanırken dikkatli olmaları ve doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Kişniş Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
İçerdiği antioksidan sayesinde hücrelerin hasar almasını engelleri bağışıklık sisteminizi düzenler, prostat, meme, akciğer ve kolon gibi ciddi kanserler ile mücadelede hücre büyümesini yavaşlatarak kanserin yayılımını yavaşlatan özellik gösterir.
Sindirim Sistemini Korur ve Bağırsak Sağlığına Faydalıdır
Kişniş tohumları sindirim sisteminizin sağlığını düzenler ve karın ağrısı, şişkinlik gibi sorunların önüne geçerek bağırsak sisteminizi düzene sokar.
Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır?
Kişniş yaygın olarak yemeklere, çorbalara lezzet katmak amacıyla kullanır. Hoş kokusu ve aroması sayesinde lezzetli yemekler yapmanız mümkün. Yoğurtlu soslar, tavuk yemekleri, fırında yapılan balıklar kişniş tohumu sayesinde daha lezzetli bir hale gelebilir. Özellikle en çok kullanım alanı olan turşu yapımında kişniş sayesinde turşulara eşsiz bir aroma katmaktadır. Mutfakta pek çok yemek ve garnitürde kullanılan kişniş, aroma ve lezzet aradığınız her yemekte korkmadan kullanabileceğiniz bir baharattır.
Kişniş Tohumu ile Zayıflama
Kişniş tohumu zayıflamak için son dönemlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Genel olarak zayıflamak için kullananlar tanelerini çay formunda tüketerek ilerlerler. Kişniş çayını yemeklerden önce 1 fincan olarak tüketebilirsiniz. Diyet listelerine eklenen kişniş çayı sayesinde daha kolay kilo vermek mümkündür.
Kişniş Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?
1 tatlı kaşığı kişniş kaynar su içinde 10 dakika kadar kaynatılır. Ardından ılımaya bırakılır. Ilıyan çay yemeklerden önce tüketilir.
Kişniş Tohumu Nasıl Tüketilir?
Kişniş tohumlarını en sağlıklı ve uygun biçimde tüketmek için hafifçe ezmeniz gereklidir. Bu sayede aromasını salacak daha güzel bir tüketim sağlayacaktır. Kişnişin vücudumuz dışında cilt bakımına da çok faydası vardır. Akne ve akne ile oluşan bozulmaların onarılmasında oldukça etkili bir bitkidir. Pek çok cilt maskesinde kullanılmaktadır. Kişniş tohumlarını çay olarak demledikten sonra suyu soğutarak cildinize tonik olarak kullanabilirsiniz.
Kişniş hem vücudumuza hem diyet listelerimize hem de cilt bakımına oldukça faydalı, hoş kokulu ve aroması ile yemek ve soslarda sıklıkla kullanılan faydalı bir bitkidir. Yazımızda belirttiğimiz üzere kişnişi kan şekeri düşük ve kan şekeri düşürücü ilaçları kullanan bireylerin doktor bilgi ve kontrolü ile kullanmaları sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hepinize sağlıklı günler dileriz.