Sağlık

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir? Kolik Bebek Sancısına Ne İyi Gelir?

Reklamlar

Annelerin doğumun ardından genelde ikinci hafta itibari ile yaşadıkları en farklı durum Kolik bebek durumudur. Kolik bebek nedir? Kolik bebek nasıl sakinleşir? Kolik bebek için müzik önerileri, Kolik bebekler doktora götürülmeli mi? Kolik bebek belirtileri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtlarını bu yazımızda bulacaksınız.

Doğumdan sonraki ilk 3 haftada ortaya çıkan kolik durumu anne babaları endişelendiren, evde stres ortamı oluşmasına sebebiyet veren bir durumdur. Her 10 bebeğin 2’sinde görülen kolik durumu hastalık veya hastalık belirtisi değildir. Kaba tanımla gaz sancısı olarak anlatılabilecek kolik durumu 3-4 aydan küçük bebeklerde haftada 3 gün boyunca ortalama 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetlerine verilen isimdir.

Bebeğiniz ağlamaya başladığında sakinleşmez, öğlen ve akşamları ağlama nöbetleri yaşanırsa kolik durumundan bahsedilebilir. Ağlama krizleri çok ama çok nadir olarak 24 saat sürebilir. Kolik bebeklerde ağlama hemen hemen her gün görülür. Kolik bebeklerde yaşanılan bu ağlama krizleri çoğu zaman gaz çıkarılması ile sonlanır. Eğer farklı bir sebepten ötürü ağlama durumu yoksa genelde 3. Aydan sonra bu ağlama nöbetleri geçer. Bebelerin kolik sancılar yaşamasının önüne geçmesi ve sakinleşmesini sağlayacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak önce Kolik bebek nedir? Kolik bebek ne demek gibi soruların yanıtını öğrenmemiz gerekiyor.

Reklamlar

Kolik Bebek Nedir?

Kolik bebek sahibi anne babaların genelde düştüğü yanılgıların başında bebeklerinin ilk haftaki davranışlarından kendilerini şanslı olarak düşünmeleridir. Aslında bebeklerin bu ilk haftaki davranışları ikinci hafta ile değişecektir. Ortalama 2. Ve 3. Hafta bebekler herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile dinmek bilmeyen ağlama krizlerine girebilir. Ansızın başlayan bu krizler devamlı ve oldukça yüksek seslidir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde acı ya da sıkıntı gibi bir ifade olabilir. Kolik bebekler genelde ağlama nöbetleri sırasında bacaklarını karınlarına doğru çeker ve ellerini yumruk halinde sıkarlar. Uzun süreli ve şiddetli ağlamalar sonrasın bebeğin yüzünde ve ayaklarında, karın bölgesinde kızarıklıklar oluşabilir. Uzun süren bu ağlama nöbetleri anne ve babaları panikletmektedir.

Kolik bebeklerde ağlama nöbetleri genel olarak öğleden sonra ve akşam başlamaktadır. Anne ve babaların bebeklerini sakinleştirme çabaları genelde başarısızlıkla sonuçlanır. Bebeklerinin kolik olup olmadığını anlamak için anne ve babalar bebeklerini takip etmelidir. Eğer bebeğinizde sebepsiz ağlamalar haftanın en az 3 günü ve 3 saate yakın sürede oluşuyorsa, bebeğiniz gaz çıkardıktan sonra ya da kakasını yapınca bitiyorsa, ama kısa süre sonra yeniden başlıyorsa bebeğinizi kolik olarak tanımlayabilirsiniz. Kolik bebeklerde bu durum ortalama 3. Ay itibari ile azalarak son bulur.

İlginizi Çekebilir: Bipolar Bozukluk Nedir?

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir
Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde beslenme ve uyku düzeninin tamamen etkilenmesine sebep olan ve yaygın olarak görülen kolik durumunun belirtilerini listelememiz gerekirse aşağıdaki durumları inceleyebilirsiniz.

Reklamlar
  • Kolik bebekler, genelde bacaklarını karınlarına doğru çekme hareketi yaparlar ve gergin bir şekilde bacaklarını uzatırlar.
  • Kolik bebeklerin ağlama krizleri sırasında elleri yumruk şeklini alır, kol ve bacaklarını savunurlar.
  • Kolik bebeklerde ağlama sırasında yüzleri sanki acı çekiyormuş gibi bir hal alır ve kızarırlar.
  • Memeyi emen bebek bir anda memeyi bırakarak ağlamaya başlayabilir ve hemen ardından tekrar memeyi arar.
  • Kolik bebeklerin karınları şiştir, ağlama krizleri çoğu zaman kaka yaptıktan ya da gaz çıkardıktan sonra hafifleyerek bitebilir.
  • Ağlama şiddeti normalin çok üzerindedir.
  • Günde 3 saat civarı toplam ağlama süresi olabilir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Kolik bebeklerde genel olarak sıkıntı gaz sancısının olmasıdır. Dolayısı ile bu gaz sancısı bebeğinizde uzun süreli ağlamalara sebebiyet verecektir. Bu durum bebeğinizin uyku düzeninin bozulmasına, beslenme saatlerinin aksamasına yol açacaktır. Ancak kolik bebeklerin sakinleştirilebilmesi için bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları bazı bebekleri sakinleştirirken bazı bebekleri ise daha fazla ağlamalarına yol açabilir. Bebeğinize iyi gelen yöntemi anne baba olarak sizlerin bulması gerekecektir.

Bunun yanında kolik bebek sesi olarak bilinen bebeklerdeki yüksek sesli ve acı ağlama seslerini dindirmek için uygulanabilecek bu yöntemler art arda denenmemelidir. Çünkü denenen yöntemlerden birinden diğerine geçmeniz sırasında bebeğinizin daha çok uyarılmasına ve ağlamalarının şiddetinin artmasına yol açacaktır. Kolik bebekler için uygulanabilecek sakinleştirme yöntemleri şu şekilde listelenebilir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir
Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir
  • Kolik bebeklerin yavaş ve ritimli bir şekilde ve kucakta sallanmaları, pusette ya da yatağında sallanmaları gibi hareketler onların sakinleşmesini sağlayabilir.
  • Bebek, kucağa alındığında ya da anne babasının göğüs bölgesinde yatması kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Bebeğiniz göğüs kısmınızda yatarken hafif şiddette sallanılabilir ve sırtına, poposuna parmak uçları ile hafifçe dokunarak şekilde şiddeti abartılmadan temas ettirilebilir. Bu vurma işlemi ritmik ve hafif şiddette olmalıdır. Bu vurma işleminin şiddeti hafif olmazsa bebeğinizin incinmesine yol açabilir.
  • Ağlama krizleri dinmediğinde bebeğin arabayla gezdirilmesi yine anne babalar tarafından kullanılan etkili bir yöntemdir. Arabaların sallama hareketi bebekler üzerinde sakinleştirici bir etki yapmaktadır.
  • Bebeklerde anne baba sesi ile sakinleşme yaygın olarak bilinen bir durumdur. Bebeğinize şarkı söylemek, sakin bir şekilde bebeğiniz ile konuşmak, onun rahatlamasını sağlayabilir.
  • Anne babanın bebeği kucaklarında sırt üstü yatırması ve bu pozisyondayken bebeğin sırtına hafif bir şiddette vurulması ya da sırtının sıvazlanması yine bebeğinizi rahatlatacaktır.
  • Bebeğin ağlama nöbetleri sırasında emzirilmesi, ağzına emzik verilmesi yine bebeğinizi sakinleştirebilecek eylemlerden birisi olabilir.
  • Bebekler anne babalarının kalp atışını duymayı severler ve bu durumda sakinleşirler. Ebeveynin sırt üstübir şekilde yatarken bebeğin ebeveynin göğsüne doğru yatırılması, kalp atışınızı duymasına yardımcı olacak ve ağlama nöbetlerinin hafiflemesini sağlayabileceksiniz.
  • Bazı bebekler ılık su ile sakinleşerek rahatlarlar. Banyo sırasında bebeğinizin karnına ve sırtına ılık su tutulması ve hafifçe masaj yapılması yine bebeğiniziniz sakinleşmesinde etkili olabilir.

Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir?

Kolik bebekler çoğunlukla belli bir ritmi olan sesleri sever. Bu türden sesleri genel olarak elektrik süpürgesi sesi, tıraş makinası sesi, saç kurutma makinası sesi gibi sesler tanımlayabilir. Yani aralıksız olarak ses çıkartan aletler bebeğin anne rahminde duyduğu seslere benzerlik gösterdiği için bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Beyaz gürültü ya da İngilizce ismi ile White noise olarak bilinen bu seslerin içinde uzaktan gelen rüzgar, dalga sesi, su damlaması ya da su akması sesi, uğultu sesi, yağmurun yağma sesi gibi sesler bulunmaktadır. Kalp sesi de bu seslerin içerisine eklenebilir. Beyaz gürültü seslerinin dışında ninni ve melodik sesler de bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bu tür ses ve müzikleri internetten kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Bebeği sağlıklı olan ailelerin bilmesi gereken konu, her şey yolunda dünyaya gelmiş bir bebek ağlar, bu ağlaması doğduğu andan itibaren başlar. Bebeklerde ilk zamanlarda ağlama görülme sebepleri bezinin dolması, acıkmaları, üşümeleri ya da sıcaklıktan bunalmaları olarak belirtilebilir. Ancak 2 ve 3. Haftadan sonra komik bebeklerde ağlamanın şekli ve şiddeti değişkenlik göstermeye başlar. Kolik bebeklerde ağlamaların süresi değişkenlik gösterebilir. Ağlamalar bazı durumlarda gün boyu bile sürebilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli
Ne Zaman Doktora Gitmeli

Kolik bebeklerin yaşadığı bu kolik durumu asla bir hastalık değildir ve tedavi edilmesi gereken bir durum da değildir. Ancak atlanmaması gereken bir durum, bebeklerin ağlama nöbetlerinin uzun sürmesi, fıtık, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ya da bağırsak düğümlenmesi gibi sorunların sebebi olabilir. Bebeğinizde bunların dışında başka bir problem olmadığından emin olmak için doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz bebeğinizi önce sizi dinledikten sonra muayene eder, ardından kolik gaz sancılarının giderilmesi için ilaç, bitkisel takviyeler ya da diyet önerilerinde bulunabilir. Eğer bebeğiniz çok ağlıyor ise mutlaka doktorunuza danışarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Kolik Bebekler İçin Uyarılar

Bebeklerde aşırı ağlama, sağlık açısından zararlı bir durum değildir ve endişelenmeye gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda bebeğinizde yukarıda belirttiğimiz fıtık, bağırsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıkla baş gösterebilir. Mutlaka hekiminize danışarak ağlama nöbetlerini azaltacak öneriler edinin.

Ağlama nöbetlerini bitirmenin net bir formülü yoktur. Ancak bu süreyi hekiminizden alacağınız öneriler ile kısaltmak mümkündür.

Bebeklerin ağlama nöbetleri ile baş edemeyen bazı anne baba ve yakınlarınız bebeğe şekerli su ya da bal vermek gibi asla önerilmeyen davranışlarda bulunabilirler. Bu tarz gıdalar kesinlikle bebeklere verilmemelidir.

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Müzikleri Nelerdir? Kolik Bebek Sancısına Ne İyi Gelir? 2024 Kolik Bebek
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx