Hayvanlar Alemi

Köpekler Neden Ulur? Ezan Okunurken Köpekler Neden Ulur?

Reklamlar

Köpekler neden ulur? Köpekler gece neden ulur? Ezan okunurken köpekler neden ulur? Köpek besleyin veya beslemeyin uluyan köpek, mutlaka görmüşsünüzdür. Ama çoğu zaman köpeklerin neden uluduğunu anlamayız. Tüm bu soruların cevaplarına ve köpeklerin neden böyle bir davranış içine girdiklerine detaylı bir şekilde göz atalım.

Köpekler neden ulur?

Uluma, bir köpeğin rahatsız edici bir sese, tehdide, fiziksel acıya veya uyarılmaya karşı doğal tepkisidir. Özellikle hayvan sosyalleşmemiş veya cinsin özelliklerinden dolayı böyle bir yatkınlığa sahipse bu çok normaldir. Köpekler aşağıdaki nedenlerden dolayı uluyabilir.

Köpeklerin içgüdüsel şekilde uluması
Köpeklerin içgüdüsel şekilde uluması

Köpeklerin içgüdüsel şekilde uluması

Tüm evcilleştirilmiş köpekler vahşi kurtların soyundan gelir. Bu nedenle, türün temsilcilerinin her birinin ulumaya yatkınlığı vardır. Köpek, bölgesini işaretlemek veya ondan uzakta olan akrabaları ile iletişim kurmak için ulur. Uluma, zincirleme bir reaksiyonla tüm mahalleye yayılır.

Reklamlar

İçgüdüsel olarak uluyan köpeğe ne yapmalıyız? Evcil hayvanınızın boş zamanını nasıl çeşitlendireceğinizi düşünün. Yürüyerek, açık hava oyunları oynayarak, genel eğitim komutları uygulayarak daha fazla zaman geçirin. Ayrıca uluma esnasında sadece bu anda kullanacağınız bir komut seçin Örneğin ‘’Sus’’ komutunu sadece köpeğiniz ulurken kullanın. Bunu zamanla öğrenecek ve susacaktır.

Yalnızlık Çeken Köpekler Ulumaya Başlar

Köpekler yalnız kaldığında, korku veya endişe içinde ise ulumaya başlar. Ev sahibinin evcil hayvanını yanına almadan evden çıktığı anda uluma başlar. Gizli bir kamera takarsanız, köpeğin evin içinde telaşla koşmaya başladığını sonunda kederli bir ulumaya dönüştüğünü görebilirsiniz. Çoğu zaman, istenmeyen davranışlara mobilya ve duvarlarda hasar, kontrolsüz idrara çıkma ve evde karışıklık yaratma eşlik eder.

Köpek, dikkat eksikliği veya dengesiz bir ruh nedeniyle uluyabilir. Örneğin, köpek yavrusu annesinden çok erken ayrılmışsa veya yeni bir eve getirilip hemen tam gün boyunca yalnız bırakılması, uluma nedenlerinden olabilir. Ayrıca köpek, daha önce başına gelen olumsuz deneyimi hatırlayabilir. Örneğin, açlık veya susuzluk hakkında kötü bir deneyimi varsa, sahibi evden ayrıldığında veya onu beslemeyi veya suyu değiştirmeyi unuttuğunda köpek ulumaya başlayabilir.

Peki yalnızlık çeken köpek uluyorsa ne yapmalıyız? Köpeğinizi evde yalnız bırakmak zorunda kalırsanız. Önce onu yürüyüşe çıkarın, daha sonra bol bol besleyin ve oyuncaklarını görünür bir yerde bırakın. Bu şekilde ona olan ilginizi sürekli olarak korumuş olacaksınız.

Reklamlar
Köpekler dikkat çekmek için ulumaya başlar
Köpekler dikkat çekmek için ulumaya başlar

Köpekler dikkat çekmek için ulumaya başlar

Aslında, gece köpekler neden ulur? Sorusunun cevabı köpeklerin dikkat çekmek istemesidir. Sahibi yanındayken köpek uluyorsa, örneğin, sabahları uyandırır veya gece uyumasını engelliyorsa bu uluma ağlama tarzı bir durumdur.

Ağlamanın birkaç nedeni olabilir. Örneğin, bir köpek açlıktan, can sıkıntısından, uluyabilir. Özellikle de her istediğini bir köpek yavrusu olarak uluyarak almışsa ve bu davranış biçimini yetişkinlik döneminde de devam ediyorsa, bir şeyler ters gittiğinde köpekler ulur.

Köpekler gece uluyorsa büyük ihtimal ya karnı açtır ya da canı sıkılıyordur sizi yanında görmek ister. Köpek sabahları uluyorsa ya çişi gelmiştir; dışarı çıkmak istiyordur, yada karnı acıkmıştır veya sahibinin sıcaklığına ve oyunlarına ihtiyacı vardır.

Dış uyaranlar köpeklerin ulumasına neden olur

Ezan okunurken köpekler neden ulur? Uzmanlar, köpeğin, tanıdık olmayan veya yüksek seslere tepki olarak havlamaya ve ardından ulumaya başladıklarını belirtiyorlar. Köpekler insanların duyamadıkları en tiz sesleri bile duyarlar. Ezan okunurken çıkan yüksek sesin onları rahatsız ettiği ve buna tepki olarak uluyarak bu tepkiyi gösterdikleri düşünülmektedir. Ayrıca, bir köpeğin uluması, yüksek sesle ağlama, kahkaha, şarkı söyleme, araba alarmları veya bir komşunun köpeğinin havlaması tarafından kışkırtılır.

Köpek dışarıdan gelen sert seslere yanıt olarak sürekli uluyorsa, dikkat vektörünü değiştirin. Evcil hayvanın sızlanmak veya havlamak üzere olduğu anı yakalayın, olumsuz bir “hayır” veya “sessiz” işareti verin, göz temasını bekleyin ve evcil hayvan ulumaya başlamazsa, övün ve bir ödülle ödüllendirin. Köpek tanıdık olmayan bir ses duyduğunda size bakmayı öğrenene kadar egzersizi tekrarlayın. Sahibiyle iletişim kurmak ve ikram almak hayvana güven verir ve uluma alışkanlığı ondan otomatik olarak kaybolur.

Köpekler sağlık sorunları yaşıyorsa ulumaya başlar

Bir köpeğin acı içinde nasıl uluduğunu anlamak kolaydır. Hayvan endişe veya saldırganlık gösterecek, odanın uzak köşesine saklanacak veya sahibinden merhamet dileyecektir.

Genellikle hastalığa ek semptomlar eşlik eder. Örneğin güçsüzlük, beslenmeyi reddetme, ateş, vücutta gerginlik, göz yaşarması, öksürme, hapşırma, aşırı tükürük salgılaması görülür ve bu gibi durumlarda köpekler fiziksel acı ve korku içinde uluyabilir.

Peki ne yapmalıyız? Köpeğiniz sebepsiz yere ulumaya başlarsa ve yukarıdaki hastalık belirtilerini gösteriyorsa, yardım için veterinerinize başvurun.

Gece uluyan köpeğe ne yapmalıyız?
Gece uluyan köpeğe ne yapmalıyız?

Gece uluyan köpeğe ne yapmalıyız?

Köpeğinizin ulumasını susana kadar görmezden gelin. Ardından “sessiz” komutunu verin, sustuktan sonra ona ödül verin. Ödül vermeyi çok sık yaparsanız bu sefer ödül almak için uluyacaktır. Denegeyi kurmak sizin elinizde.

Köpeğin, ulumanın faydasız olduğunu ve sessiz kalmanın dikkat çektiğini ve lezzetli bir şeyle ödüllendirildiğini öğrenmesi gerekir. Önemli olan, sakinleşene kadar uluyan evcil hayvanla temas etmemek ve göz teması kurmamaktır.

En çok uluyan köpek ırkları

En çok uluyan köpek ırkları genellikle bekçi ve koruma köpekleri olmaktadır. Gelişmiş bir sürü içgüdüsü, avlanma becerileri ve insanlara karşı sevgisi olan köpekler uluma eğilimindedir. Eğitim konusunda deneyiminiz yoksa ve eğitime çok fazla zaman harcamak istemiyorsanız ve köpeğin uluması (komşu şikayeti gibi) sorunlara yol açacak ise aşağıdaki ırkları seçmekten kaçının. En çok uluyan köpekler;

  • Sibirya Kurdu;
  • Alaska Malamutu;
  • Basenji;
  • Beagle
  • Kangal,Akbaş ve Malaklı gibi çoban köpekleri
  • Border collie
  • Sokak köpekleri
  • Şivava

Sürekli köpek uluması nasıl biter?

  1. Veterinerinize danışın: Köpeğinizin ulumasının tıbbi bir sorunla ilgili olmadığından emin olun.
  2. Rahat bir dış ortam sağlayın: Köpeğin mamasını zamanında aldığından ve oda sıcaklığında temiz içme suyuna engelsiz erişimi olduğundan emin olun.
  3. Sosyalleşin: Köpekler dış dünyadan korkmamalıdır. Evcil hayvanınızı yavruluk döneminden itibaren yeni kokular ve seslerle tanıştırın. Aileye yeni bir köpek yavrusu alırsanız, en azından ilk hafta bütün gün onu yalnız bırakmayın. Yavru köpek yeni koşullara uyum sağlayabilmeli ve sahiplerinin desteğini alabilmelidir. Bu sağlıklı bir ruhun oluşumu için gereklidir.
  4. Stresi azaltın: Köpeğiniz yalnızlıkla zor zamanlar geçiriyorsa, dikkatini dağıtabilecek daha fazla oyuncak satın alın, hatta başka bir evcil hayvan edinin. Grup halinde yaşayan gelişmiş içgüdüsü olan köpekler daha az uluyor.
  5. Günlük eğitim için zaman ayırın: Sahiplerinden biri evde olsa bile köpeğinizi ayrı bir odada kalması için eğitin. Bu, evcil hayvan yalnız bırakıldığında kaygıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Köpeğinize ne kadar çok komut öğretirseniz, stresli durumlarda ulumasını kontrol etmesi o kadar kolay olur.

Bu yazımızda sizlerle köpekler neden ulur? sorusunun yanıtını sizlerle paylaştık. Merak ettiğiniz soruları ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Alaska Klee Kai Özellikleri

Begonya Kadın youtube kanalımızda sizler için video içerikler üretiyoruz. Sitemizdeki yazılar ilginizi çektiyse youtube kanalımıza da abone olarak bize destek olabilirsiniz.

Köpekler Neden Ulur? Ezan Okunurken Köpekler Neden Ulur? 2025 Köpekler Neden Ulur
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx