Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Alerji Nedir? Köpeklerde Alerji Nedenleri ve Tedavisi

Reklamlar

Köpeklerde alerji, bağışıklık sistemi, tehdit olarak algıladığı bir şeye, aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Çamaşır deterjanı gibi iyi huylu bir şeyin neden olduğu kaşıntılı cilt, havadaki polen nedeniyle hapşırma bunlara örnek verilebilir. Antijen ve alerjen, reaksiyona neden olan maddeler için kullanılan iki terimdir. Antijen, reaksiyona neden olan her şeyi kapsar, alerjen ise yalnızca hava yoluyla veya yenilerek, dokunarak ortaya çıkar.

Antijenleri, köpeğinizin yediği (boyalar, insan yiyecekleri, katkı maddeleri, akarlar, koruyucular), köpeğinizin dokunduğu şeyler (pireler, bazı sabunlar, malzemeler, toz akarları) olmak üzere iki kategoriye ayırabilirsiniz. Bir köpeğin birden fazla kategoriden alerjiye sahip olması olasıdır ve alerjiler süreklidir, yani ne kadar çok maruz kalırlarsa semptomlar o kadar kötüleşir.

Yaygın köpek alerjileri

Pire ısırıkları, köpek alerjilerinin en yaygın nedenidir ve tüy dökülmesine, ciltte ağrıya ve yaralanmalara neden olan, sürekli kaşıntıya neden olabilir. Aslında bağışıklık sisteminin aşırı tepki gösterdiği şey pirenin tükürüğüdür. Diğer yaygın köpek alerjileri arasında yenilerek alınan, sığır eti, buğday, yumurta, pirinç, polen, tavuk, mısır, balık, maya, domuz eti, soya, pirinç ve kuzu bulunur.

Reklamlar
Köpeklerde alerji nedenleri
Köpeklerde alerji nedenleri

Köpeklerde alerji nedenleri

Belirtildiği gibi, bir şeye aşırı tepki veren köpeğinizin bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi, vücudu her zaman yabancı patolojilere karşı korumaya yardımcı olur. Kötü bakterilere ve virüslere karşı güçlü tepki verir. Alerjisi olan bir köpekte, bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin yardımı ile bir alerjen tespit ettiğinde histamin salgılamaya başlar. Bu, kılcal damarların genişlemesine yol açarak kan damarlarının sıvı kaybetmesine neden olarak bölgede kaşıntı, şişme ve sıcaklığa neden olur. Tedaviler, histamin veya beyaz kan hücrelerinin bloke edilmesini içerir.

Köpeklerde alerji belirtileri

Köpeklerde alerji belirtileri, en yaygın görülen semptom, köpeğin kaşınması dır. En çok etkilenen bölgeler kulaklar, ayaklar, kasık, gözler, anüs ve koltuk altlarıdır. Köpek başını sallayabilir, poposunu oynatabilir, karnını ısırabilir veya kaşıyabilir. Kaşıma ciltte hasara neden olabilir ve maya büyüyerek kötü kokuya sahip Malassezia dermatitis veya kötü bakterilerin çoğalmasına yol açan kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlara yol açabilir. Diğer köpeklerde alerji belirtileri kusma, gaz ve ishali içerir. Bazen köpeklerde alerjiye bağlı tüy dökülmesi ve yaralar oluşmaktadır.

Köpeğinizin alerjisi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Yukarıda paylaştığımız belirtiler köpeğinizde varsa bir veterinere görünmek gerekir. Köpeğinizin alerjisi olup olmadığını, laboratuvarda yapılabilecek kan testleri veya cilt testleri ile anlamak mümkündür. Bu testler köpeğinizin polen, pire ve yiyecek akarları gibi şeylere verdiği tepkileri izlemek için önemlidir. Ancak, bazen sonuçlar tam net bir bilgi vermez. İntradermal deri testi diğer yapılacak testler arasında gelir.

Alerjisi olan köpeğe nasıl yardım edilir?
Alerjisi olan köpeğe nasıl yardım edilir?

Alerjisi olan köpeğe nasıl yardım edilir?

Köpeklerde alerji nedenlerini ve alerjiyi neyin tetiklediğini biliyorsanız, onlardan kaçınmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, çimenler yeni kesilmişken köpeğinizi gezdirmeyin. Ayrıca pencereleri kapalı tutabilir, kene böcek gibi hayvanların girmesini engellemek için pencereye tüllük takabilir, HEPA filtreli elektrikli süpürge kullanabilirsiniz.

Reklamlar

Köpeklerde alerji genellikle cilt ve kürkünden kaynaklı olmaktadır. Bu tür sorunlar için köpeğinizi düzenli olarak yıkayın. Köpeği yıkarken asla insanların kullandığı şampuanları kullanmayın. Köpekler için özel üretilmiş şampuanları kullanın.

Köpeğinizin gezdiği yerlerin temizliği esnasında kokusuz bir deterjan ve ağır kimyasallardan kaçının. Köpeğinizin yanında sigara içmeyin. Alerjisi olan köpekleri bodrum katı, çamaşır astığınız odalar gibi nemli ve kokulu yerlerde, ayrıca garaj, dükkan gibi tozlu alanlardan uzak tutmanız ve buralarda yaşamasına izin vermemeniz gerekir.

Çimlere çıkıp ardından içeri girdiğinizde, köpeğinizin alerjisi varsa gerekirse kıyafetinizi çıkarın. Polen sayısı sabah ve akşam en yüksek seviyeye ulaşır özellikle bu zamanlarda daha dikkatli olun. Köpek mamasını tozlanmasını ve hava alıp nemlenmesini önlemek için her zaman sıkı kapatın. Köpeğinize mama verirken, plastik kaseler yerine cam veya paslanmaz çelik kullanın.

Köpeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde alerji tedavisi, doğal olarak ve ilaçla yapılabilir. Kantaron yağı, aynısefa yağı ve çay ağacı yağı ile yapılan karışım, antienflamatuar olduğu ve alerji semptomlarına yardımcı olduğu için doğal bir seçenektir. Günlük ve topikal olarak kaşıntılı bölgeye uygulanmalıdır. Köpeğinizin bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini önlemenin bir başka yolu da beslenmesine daha fazla omega 3 yağ asidi eklemektir. Bu konuda balık en başta gelmektedir. Ancak asla ana öğün olmamalı ve ara öğün olarak kullanılmalıdır.

Köpeklerde alerjinin İlaç tedavisi için, ilaçlı şampuanlar ve saç kremleri gibi reçetesiz satılan bazı seçenekleri deneyebilirsiniz. Yazımızın sonunda bazı köpek ırklarının alerjiye daha yatkın olduğunu ve bu cins köpekleri besleyenlerin daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatmak isterim. Alerjiye en yatkın ırklar şunlardır.

  • Dogo Argentino
  • Golden Retriever
  • English Bulldog
  • French Bulldog
  • Boxer
  • Pug
  • Boston Terrier

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kedilerle Nasıl Oynanır?

Instagram sayfamız Begonya Kadın‘ı takip ederek bize destek olabilirsiniz.

Köpeklerde Alerji Nedir? Köpeklerde Alerji Nedenleri ve Tedavisi 2025 Köpeklerde Alerji
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx