Girişimci Kadınlar

8 Soruda KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri

Reklamlar

Kadınların iş gücü piyasasında ne denli yer aldığı ve ne tarz işlerde çalıştığı, bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin göstergelerinden biridir. TÜİK tarafından yayınlanan 2021 yılı ocak ayı istatistiklerine göre Türkiye’de 8 milyon771 bin kadın istihdam edilmektedir. Bunların; 2 milyon 239 bini tarımda, 1 milyon 377 bini sanayide, 81 bini inşaat sektöründe, 5 milyon 74 bini ise hizmet sektöründe çalışmaktadır. Kadın ve erkeklerde toplam kayıt dışı çalışma oranı ise %16.8’dir.

Ücretli olarak emeğini arz eden kadınların yanı sıra kendi işini kuranların da sayısı her geçen gün artmaktadır. 2020 Kasım ayı verilerine göre kendi hesabına çalışmakta olan kadın sayısı 747 binin üzerindedir. Bunlardan 137 bini ise işveren konumundadır. Bu sayının daha da artması amacıyla KOSGEB tarafından bir takım destekler sunulur. Aşağıda kosgeb kadın girişimci destekleri ve şartlarını ayrıntılı olarak verdik.

1 – KOSGEB Nedir?

KOSGEB’in açılımı “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı” şeklindedir. 1990 yılında kurulan bu kurum, işletme sahiplerinin yeni girişimlerine destek olmak ve yeni kurulacak olan işletmeleri teşvik etmek gibi hizmetleri sürdürür. Bu desteklerden kadın ya da erkek fark etmeksizin belirlenen şartları taşıyan herkes yararlanabilir.

Reklamlar
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri

2 – KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri Nelerdir?

KOSGEB kadın girişimci desteği alarak, yeni bir iş kurma hayaliniz varsa ihtiyacınız olan tek şey biraz cesarettir. Çoğu kadın ailesinden ve çevresinden gelen olumsuz yorumlardan etkilenerek bu tarz bir girişimde bulunmaktan çekinebilir. “Bu yaştan sonra iş kadını mı olucaksın?”, “Sen ne anlarsın?”, “Otur oturduğun yerde.”… Her gün belki de milyonlarca kadın, bu cümleleri duyarak potansiyeli kullanamadan kendileri için başkaları tarafından öngörülen hayata mahkûm olmaktadır. Bu mahkûmiyete son veren KOSGEB girişimcilik desteği programlarının neler olduğunu yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Yeni bir girişim kurmak isteyenler, bu programa başvuruda bulunabilir. Programın amacı; oldukça zorlu olan yeni işletme kurma sürecinde, girişimcilerin piyasada tutunmasını kolaylaştırmaktır. Bu programdan yararlanabilmeniz için iş fikrinize ait NACE kodunu öğrenmeniz gerekir. NACE kodu, işin faaliyet alanını ve tehlike sınıfını gösteren altı adet sayıdan meydana gelir.

Her faaliyet kolu, belli bir kodla temsil edilir. Örneğin; gıda ürünleri imalatı yapacaksanız, faaliyet kodu 10’dur. Bu sayının yanına bir de alt faaliyet kodları eklenir. 10.11.; etin işlenmesi ve saklanması faaliyetini yürütenler için kullanılır. 10.11.01 ise koyun, keçi, sığır gibi hayvanların kesilmesi; ardından işlenmesi ve saklanmasını ifade eder. Siz de KOSGEB girişimcilik desteği başvuru sayfasında yer alan listeden kolay bir şekilde NACE kodunuzu belirleyebilirsiniz.

İleri Girişimci Destek Programı

Destek alabilmeniz için NACE kodunun; Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İleri Girişimci Faaliyet Konuları Tablosunda yer alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Bu tabloda yer alan işler için ileri girişimcilik eğitimi alınması gerekir. Diğer işler için ise geleneksel girişimci programının tamamlanması yeterlidir.

Reklamlar

3 – KOSGEB Kadın Girişimci Eğitimi Nasıl Düzenlenir?

Geleneksel ve ileri girişimci eğitimlerine e-devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Tamamen ücretsiz olan ve herkesin katılımına açık olan bu programlar, online olarak düzenlenir. Saat kısıtlaması olmadığı için ne zaman müsait olursanız, o saatte eğitim programını tamamlayabilirsiniz. İşletmeyi eğitimden önce kurmuş olmanız halinde yeni girişimci desteğinden yararlanmanız mümkün değildir.

4 – KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

Destekten yararlanabilmek için Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlama şartı vardır. Eğitimi tamamladıktan sonra şirket kuruluşu için gerekli aşamalara geçebilirsiniz. KOSGEB’den destek alabilmeniz için:

  • Şirketinizin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanan gerçek kişi ya da sermaye şirketi kapsamında olması gerekir(Anonim, limited vb.)
  • Adi ortaklıklar destek kapsamında değildir.
  • Eğitim alan girişimcinin, kuracağı şirketteki payı en az %50 olmalıdır.
  • Destek için başvuran kişinin başka bir işte çalışmaması gerekir.

5 – KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şirketinizin kurulumunu tamamladıktan sonra destek başvuru aşamasına geçebilirsiniz. Gerekli başvurular online olarak KOSGEB internet sitesinden yapılabilir. Burada da karşınıza bazı şartlar çıkmaktadır:

  • Şirketinizi, başvurunuzu yaptığınız andan en fazla bir yıl önce kurmuş olmanız gerekir.
  • Şirketinizi kurduğunuz tarihten önceki üç yıl içerisinde farklı bir şirketiniz; bir şirkette %30 ve üzerinde bir ortaklılığınız olmamalıdır.
  • Destekten daha önce yararlanmamış olmanız da bir diğer şarttır.
  • Başvuru ve sonrasında gerekli tüm işlemler, Kobi Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir.

6 – KOSGEB, Kadın Girişimci Desteği Başvurularını Nasıl Değerlendirir?

KOSGEB destek başvurusunda bazı değerlendirme kriterleri vardır. En önemli kriter; eğitiminizin, mesleki tecrübelerinizin işletmenizin devamlılığını sağlamak için yeterli olup olmadığıdır. Bir diğer kriter de sadece para alabilmek amacıyla yapılan art niyetli bir girişiminizin olmamasıdır. Örneğin; işini genişletmek isteyenler, maddi destek alabilmek amacıyla farklı bir kişi üzerinden yeni bir şirket kurulumu gerçekleştirebilmekte ve yeni girişimcilerin hakkı olan desteği suistimal edebilmektedir.

Başvuru aşamasında hazırlanan iş modelinin, talep edilen makine ve teçhizatların işin yürütümüne uygun yapıda olması gerekir. Bu nedenle talep edilen destek kalemlerinin doğru belirlenmesi oldukça önemlidir.

7 – KOSGEB Destek Miktarları ve Süresi Ne Kadardır?

Geleneksel girişimci programlarında KOSGEB destek miktarı, yapılacak işe göre 65 bine kadar çıkabilir. Başvuru kabul aşamasında şahıs şirketlerine 5000 TL kuruluş desteği ödemesi yapılır. Sermaye şirketlerinde ise 10 bin olan bu desteğin, geri ödemesi yoktur. Destek programının süresi ise iki yıl olarak uygulanır. İleri girişimci destek programında, 100 bin ve 300 bin arasında değişen desteklerin yanı sıra mentörlük, işletme koçluğu ve danışmanlık destekleri de sağlanır.

Performans Desteği

Yanınızda sigortalı olarak çalıştırdığınız personeller adına ödediğiniz sosyal güvenlik primlerine de geri ödeme olmadan destek sağlanır. Bu destek, taahhüt onayından itibaren iki yıl boyunca devam eder. İlk yıl ödenen performans destekleri:

  • 180 ve 539 gün arasında prim ödemesi yapanlar için 5 bin
  • 540 ve 1079 gün arasında 10 bin
  • 1080 gün ve üzerinde ise 20 bin Türk Lirası şeklindedir.

İkinci performans dönemi olarak adlandırılan süreçte ise prim gün sayısına göre 5 binden 20 bine kadar ödeme yapılır. KOSGEB kadın girişimciler, 30 yaş altındakiler ve bazı dezevantajlı gruplar için performans desteği ödemelerinde pozitif ayrımcılığa gider. İşletme sahibi kadın ise yukarıda sayılan asgari prim ödeme gün sayılarına ulaşması halinde 5000 lira ilave destek alır. Bu destek, her iki performans dönemi için ayrı ayrı uygulanır.

8 – KOSGEB Kadın Girişimci Desteği ile Ne İş Yapabilirim?

KOSGEB kadın girişimci destekleri ile bilgi ve becerilerinize uygun şekilde bir iş kurabilirsiniz. Bilmediğiniz bir işe girmek, oldukça risklidir. Bu nedenle eğitimini aldığınız ya da sektörel çalışmalarınız sonucu tabiri caizse mutfağında piştiğiniz alanlarda, kendi işletmenizin sahibi olabilirsiniz. Her kadın girişimci, başarısıyla farklı kadınlara örnek teşkil edebileceği gibi yeni istihdam sahaları açarak ekonomiye ciddi anlamda katkıda bulunabilir. Siz de bu yazımızı okuduysanız, aklınızdaki projeleri hayata geçirmek için hemen ilk adımı atabilirsiniz.

Ayrıca bknz. Kadın İşçilerin Hakları

8 Soruda KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri 2025 kosgeb kadın girişimci
Dr. Tuğba Güner

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında doktorasını 2018 yılında tamamlayan Tuğba Güner, profesyonel içerik yazarı olarak meslek hayatını sürdürmektedir.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx