Spor

Koşuya Bağlı Sakatlıklarla Baş Etmenin 5 Yolu

Reklamlar

Spor sakatlıklarıyla karşılaşmak tüm sporcuların yaşamak istemediği tatsız bir durumdur. Özellikle koşuya bağlı sakatlıklar çok can sıkıcı olabiliyor. En sık rastlanılan koşuya bağlı sakatlıklar arasında ayak burkulmaları, menisküs yırtılmaları, stres kırıkları ve geçmek bilmeyen kas ağrıları bulunuyor. Bu rahatsızlıkların kimisi bir süreliğine egzersizlere ara vermenizi gerektirirken bazıları çok daha ciddi sonuçlar doğurup, cerrahi müdahale gerekliliğine dahi yol açabilmekteler. Koşu sırasında karşılaşabileceğiniz sakatlıklarla baş etmenin yollarını bilir ve bunları uygularsanız, çok daha güvenli bir spor deneyimi yaşayabilirsiniz. Koşu yaparken sakatlanma riskini en aza indirmenizi sağlayacak önerileri yazımızda bulabilirsiniz.

Koşu yapmayı çok seviyorsunuz fakat başınıza gelebilecek ufak tefek kazalardan mı korkuyorsunuz? Birçok kez duymuşsunuzdur sporcu hatası yüzünden gerçekleşen ve belki de bir daha spor yapamayacak olmasına sebep olan sakatlıklardan korunmak gerektiğini. Fakat bu konuda nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyorsanız işte size her koşulda lazım olacak, koşuya bağlı sakatlıklarla baş etmenin 5 yolu.

1.  Uygun Kıyafet ve Ekipman Kullanmak

Spor yapmak her yaştan insan için mutlaka günlük rutinin içerisine eklenmesi gereken bir durumdur fakat gerekli şartları oluşturduktan sonra. Koşu yaparken çeşitli sakatlıkları önlemek için öncelikle bu spora uygun giysiler giymeniz çok önemlidir. Herhangi bir spor ayakkabı ile koşmaya çıkmamalısınız, böyle bir durumda ayak burkulması ve dizlerde geri dönüşü olmayan problemler yaşayabilirsiniz. Koşarken rahat hareket etmenize engel olmayacak kıyafetler ve koşu yapmaya uygun olarak üretilen spor ayakkabıları tercih etmelisiniz.

Reklamlar
Koşu Öncesi Isınma ve Soğuma Egzersizleri
Koşu Öncesi Isınma ve Soğuma Egzersizleri

2.  Koşu Öncesi Isınma ve Soğuma Egzersizleri

En doğru verimli verimli egzersizi yapabilmek için koşu yapmak başta olmak üzere her egzersiz programından önce mutlaka vücudu ve kaslarınızı ısıtmalısınız. Kas ve iskelet sisteminin egzersize, yoğun tempoya ve oluşacak baskıya yeterli dayanıklılığı verebilmesi için kaslar ufak ısınma hareketleri ile koşuya hazırlanmalıdır. Koşuya bağlı sakatlıkları önlemenin ilk şartlarından olan kasları ısıtma ve esnetme egzersizleri ihmal edilmemelidir. Isınmadan başlanacak koşularda, bağ ve tendon yırtılmaları, stres kırıkları yaşama olasılığı çok yüksektir. Aynı şekilde koşu sonrasında hareketi bir anda sonlandırmamak ve kısa bir yürüyüşle kasları yumuşatmak, yaşanabilecek kas ağrılarını önlemede yardımcıdır.

3.  Egzersiz Programınızı İyi Düzenleyin

Çok iyi bir amatör koşucu ya da uzun zamandır koşan profesyonel bir koşucu olabilirsiniz. Her iki durumda da öncelikle kendinize bir koşu programı hazırlamalı ve gerekirse bir uzmandan yardım almalısınız. Profesyonel koşucular bu konuda biraz daha şanslı çünkü etraflarında kendisine yol gösteren spor hocaları bulunuyor ve belirli bir programa göre kendilerini yönlendirebiliyor. Şayet amatör bir koşucu iseniz şunu asla unutmayın, hiç kimse sizden bir hafta içerisinde maraton koşucusu olmanızı beklemiyor.

Antrenman programınızda dinlenme günlerine yer vermeli ve kademeli olarak koşu mesafesini artırmalısınız. İlk günlerde kısa mesafeli ve düşük tempolu koşular ile başlayıp, ilerleyen haftalarda yavaş yavaş bu mesafeyi yükseltmelisiniz. Koşu sakatlıklarını önlemek için altın bir kural olan bu ipucunu uygulamanız halinde daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde koşu hayatınıza devam edebilirsiniz.

4.  Off-day Dinlenme Günlerini İhmal Etmeyin

İster koşu olsun isterse diğer kardiyo ve ağırlık antrenmanları, mutlaka egzersiz programınız içinde dinlenme günlerine yer vermelisiniz. Belki kendinizi hiç yorulmamış ve her gün tempolu bir şekilde koşacak kadar enerjili hissediyor olabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir şey var ki, vücudunuz asla böyle düşünmüyor. Hafta içerisinde bazı günler koşuya ara vermeli ve vücudunuzun dinlenmesine, kaslarınızın toparlanmasına izin vermelisiniz. Her koşuya çıkmanız sırasında kaslarda mikro travmalar ve yırtılmalar oluşur, bu elbette bir sporcu için çok güzel bir durum. Ancak bir gün koşuya ara vermeli ve yırtılan liflerin kendini onarmasına, çok daha güçlenmesine zaman tanımalısınız.

Reklamlar
Doktor Kontrollerini Unutmayın
Doktor Kontrollerini Unutmayın

5.  Doktor Kontrollerini Unutmayın

Koşuya bağlı sakatlıklarla baş etmenin bir diğer yolu ise, rutin doktor kontrollerinden geçerek muayene olmaktır. Belirli aralıklarla yaptıracağınız check uplar sağlığınızı koruyabilmeniz için önemli bir faktördür. Özellikle uzun mesafe koşucusu iseniz kalp sağlığını ve kandaki değişimleri sık sık kontrol ettirmeli ve buna göre bir program hazırlamanız, olası sağlık problemleri ve sakatlıklardan korunmanın en iyi yollarındandır.

Koşuya bağlı sakatlıklarla baş etmenin 5 yolu hakkındaki yazımızı beğendiyseniz Koşu sırasında ne kadar su içilmeli hakkında yazdığımız yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Koşuya Bağlı Sakatlıklarla Baş Etmenin 5 Yolu 2025 Koşuya bağlı sakatlıklar
Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx