Spor

Koşuyla İlgili Doğru Bilinen 6 Yanlış Nelerdir?

Reklamlar

Koşu yapmak spor yapmayı seven birçok kişinin ilk tercihlerinden biridir. Havaların ısınmasıyla birlikte hemen her yerde koşu yapanlarla sık sık karşılaşmaya başladığımız şu günlerde herkes kendince bazı egzersiz programlarına dahil olmaya çalışıyor. Spora yeni başlayanlar ise gerek dergi ve kitaplardan gerekse online yollardan, koşu yapmakla ilgili çeşitli bilgiler edinmeye çalışıyorlar. Ortalıkta öylesine çok bilgi kirliliği dolu ki, bu durumla ilgili olarak koşuyla ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir ve hangi şehir efsanelerine inanmamanız gerektiğini anlatan yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Koşu Yapmak Dizlerin Sakatlanmasına Yol Açar
Koşu Yapmak Dizlerin Sakatlanmasına Yol Açar

1.  Koşu Yapmak Dizlerin Sakatlanmasına Yol Açar!

Koşu yapmakla ilgili doğru bilinen en büyük yanlışlardan biri, koşunun dizlerde sakatlanmaya yol açacağıdır. Tabii ki tek başına koşu yapmak durduk yerde sakatlıklara neden olmaz, kaldı ki her spor türünde çeşitli kazalarla ve sakatlıklarla karşılaşabilirsiniz. Koşu yapmaya başlamadan önce kasların yeterli olarak ısınması ve koşuya hazırlanması gereklidir. Yeterli şekilde ısınan vücut, koşu sırasında oluşabilecek sakatlanmaları önleyecektir. Aynı zamanda koşu yapacak kişinin mutlaka doğru spor ayakkabı ile bu sporu yapması gerekmektedir. Tüm bu şartlar yerine getirildiği takdirde, koşu yapmak dizin sakatlanmasına yol açar sözü bir şehir efsanesi olmaktan öteye gitmiyor.

2.  Tüm Kaslarım Eriyecek mi?

Bir başka doğru bilinen yanlış ise, koşu yaparken vücuttaki tüm kasların birden eriyip gideceğidir. Koşu yapanların ve özellikle de uzun mesafe ve maraton koşucularının çok fazla efor ve enerji sarf ettiği doğrudur. Hatta çoğu maraton koşucusunun gayet ince ve kassız bir vücuda sahip olduğu da sıklıkla görülmektedir. Fakat bu durumdan koşu yapan kişiler sahip olduğu kas kütlesini kaybedeceği sonucuna ulaşılmamalıdır. Tempolu sporlar ve ağırlık ekipmanları ile çalışan sporculara özel beslenme programları bulunmaktadır. Vücut sağlığı ve kasların korunması için gerekli olan protein miktarı alındığı ve doğru beslenildiği takdirde, koşu yapmak kas kaybına neden olmamaktadır.

Reklamlar
 Koşmak Kilo Verdirmez
Koşmak Kilo Verdirmez

3.  Koşmak Kilo Verdirmez

Kilo vermek ve çok daha sıkı bir vücuda sahip olmak isteyen kişilerin, bu süreçte egzersiz seçiminde ilk düşünülenler yürüyüş ve koşu yapmaktır. Kimi kişilerin düşüncesine göre koşu yapmak asla kilo verdirmez ve sadece boşa kürek çekmek olarak görülüyor. Fakat işin doğrusu hiç de böyle değil, aksine düzenli ve sağlıklı beslenme ile birlikte programlanmış koşu egzersizi kilo vermenizi hızlandırır. Düzenli olarak koşu yaparak kilo vermeyi hızlandırdığınız gibi, aynı zamanda çok saha sıkı bir vücuda sahip olarak gayet fit bir görünüm elde edebilirsiniz.

4.  Koşuyla Birlikte Farklı Bir Egzersiz Yapmamalıyım

Kesinlikle koşuyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de, koşu yaparken farklı bir egzersiz yapılmaması gerektiğiyle ilgili düşüncelerdir. Koşu yapmak başlı başına kondisyon isteyen bir spor dalıdır ve farklı egzersizlerle pekiştirilmesi durumunda çok daha iyi bir performans göstermek kaçınılmazdır. Özellikle belirli bir programa bağlı olarak ağırlık egzersizlerine de yer verilmesi, kas ve iskelet sisteminin daha iyi çalışmasına ve kas kütlesi artacağı için dayanıklılık seviyesinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle koşuyla ilgili doğru zannedilen bu yanlışı düzeltip, egzersiz programınızın içine koşudan farklı egzersizleri de dahil etmeye çalışmalısınız.

Hızlı Koşarsam Hemen Maraton Koşucusu Olabilirim
Hızlı Koşarsam Hemen Maraton Koşucusu Olabilirim

5.  Hızlı Koşarsam Hemen Maraton Koşucusu Olabilirim

Profesyonel olarak koşanların bildiği fakat koşuya yeni başlayan sporcuların sürekli düştükleri yanılgılardan biri, çok hızlı koşarlarsa hemen maraton koşucusu olabilecekleri yönündedir. Koşuya başlarken bilmeniz gereken ilk husus, kendinize ulaşılabilir ve gerçekleşebilecek hedefler koymak olmalıdır. Aksi takdirde hedeflerinizle ilgili hayal kırıklığı yaşamanız kaçınılmaz olur. Birdenbire yüksek hedefler peşinde koşmak yerine zamana yayılmış bir şekilde küçük ama ulaşılabilir hedeflerle yola çıkmalısınız. Kondisyon dayanıklılığının yanı sıra, motivasyonunuz için de bu çok önemlidir. Belirlediğiniz küçük hedefleri teker teker başardığınızı ve her seferinde bir üst seviyeye çıktığınızı görmek, başarı çıtanızın ağır fakat adımlarla yükselmesini sağlayacaktır.

6.  Kısa Mesafede Koşu Yapmanın Hiçbir Faydası Yoktur

İşte sağlık için koşu yapmakla ilgili doğru bilinen bir yanlış düşünce de budur. Koşu yapmanın mental ve fiziksel faydalarını hissedebilmek için ille de uzun mesafeli koşular veya saatler süren ve kan ter içinde kalınan bir süreç yaşamaya gerek yoktur. Egzersiz programınız hazırlarken haftanın 1-2 günü uzun koşular yapmak yerine bunu haftanın diğer günlerine yayıp, daha kısa süreler koşabilirsiniz. Böylelikle haftanın diğer günleri de egzersizden uzak kalmayacak ve vücut esnekliğinin kaybolması söz konusu olmayacaktır.

Reklamlar

Koşuyla İlgili Doğru Bilinen 6 Yanlış Nelerdir hakkındaki yazımızı beğendiyseniz Koşuya bağlı sakatlıklarla baş etmenin 5 yolu hakkında yazdığımız yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Koşuyla İlgili Doğru Bilinen 6 Yanlış Nelerdir? 2024 Koşu
Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx