Çiçekler

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kraliyet halısı çiçeği; ilginç ismiyle ve güzelliğiyle ön plana çıkan bitkilerden biridir. Genelde; mor, lila ve beyaz renklere sahip olan çiçek; bu renkleri yan yana kullanıldığında görsel bir şölen meydana getirir. Pek çok düzenleme alanında yetiştirilen kraliyet halısı çiçeğini bahçesinde yetiştirmek isteyenler; bu zarif çiçek hakkında birçok araştırmada bulunmakta.

Bugün yazımızda; sizler için, kraliyet halısı çiçeğinin özellikleri ve bakımına; ayrıca çiçek hakkında merak edilen pek çok detaylı konuya değineceğiz. Birbirinden güzel çeşitleri ve renkleriyle göz alan bu eşsiz bitkiyle ilgili sorulan soruları yanıtladığımız yazımıza devam edelim:

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı

Kraliyet halısı; çok özel bir bakıma ihtiyaç duymadığı için pek çok yerde sıklıkla yetiştirilir. Bu hoş çiçeğin bakımı noktasında ve daha sağlıklı yetişmesi için; dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz elbette. Şimdi Kraliyet halısının bakımına dair ayrıntıları inceleyelim:

Reklamlar
  • Kraliyet halısı; bol gün ışığı seven çiçek türleri arasındadır. Eğer çok şiddetli sıcaklık ve yaz koşullarına sahip bir bölgede bulunacaksa; gün içinde birkaç saat güneşte durması yeterli olur. Dikilecek bölge seçerken bu özelliklere dikkat edilmelidir. Ancak bu çiçek; daha ılık hava şartlarında gölgelik bir bölgeye dikilmemelidir.
  • Kraliyet halısı; toprak çok verimsiz olmadığı takdirde, pek çok toprak çeşidinde yetişir. Bahçede yetiştirilen çiçekler için; daha iyi ve sağlıklı gelişme adına; arazi toprağı ve hazır çiçek toprağı çeşitleri karıştırılabilir. Böylelikle daha verimli ve doğal ortama yakın bir toprak çeşidi elde edilebilir.
  • Çiçeğin budama işlemi görmesi; özelikle bahar aylarında yapıldığı takdirde faydalı olur. Çünkü budanan Kraliyet halısı; tekrar çiçeklenme eğilimi gösterir ve yaz sonuna doğru eski hoş görünümüne kavuşur.
  • Özellikle soğuk havalarda, çiçeğin fazla sulanmadığından emin olmak gerekir. Zira çabucak solma eğilimi gösterebilir. Ancak çok sıcaklarda toprağın iyice kurumasını beklemeden sulama yapılabilir.
Kraliyet Halısı Çiçeği Özellikleri
Kraliyet Halısı Çiçeği Özellikleri

Kraliyet Halısı Çiçeği Özellikleri

Kraliyet halısı; sadece açık hava alanlarında yetiştirilebilen bir çiçek türüdür. Ev ve işyeri gibi kapalı ortamlarda ve saksıda yetiştirilme özelliği yoktur. Bu hoş çiçek; bolca güneş alan yerleri sever. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta; eğer çiçekler yaz aylarının çok sıcak olduğu bir bölgede dikiliyorsa; kızgın güneşe uzun süre maruz kalacağı için solma ihtimali çok yüksek olacaktır.

Gölge alanları hiç sevmeyen Kraliyet halısı hakkında bilinmesi gereken bir diğer özellik de; çiçeğin çok fazla sulanmaması gerektiğidir. Yaz aylarında bir nebze daha fazla su verilebilir ancak; kış aylarında yapılan sulamada muhakkak toprağın nemini çekmesi ve kuruması beklenmelidir.

Kraliyet halısı çiçeğini şahsına münhasır yapan bir diğer vasfı da; bal gibi kokmasıdır. Bu nedenle bahçelerde ve pek çok açık alanda hem görsel güzelliğiyle hem de mis kokusuyla tercih edilir. Narin çiçeğin bir diğer ismi de kokusuna atıfta bulunularak; Ballıca bitkisi olarak geçmektedir. Ülkemizde genelde bu isimle bilinir. Çoklu bir şekilde açan ve örtü bitkisi olarak tercih edilen bir çiçek türüdür.

Kraliyet Halısı Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu hoş kokulu ve renkli çiçek; pek çok çiçek türü gibi ilkbaharda açmaya başlar ve yaz aylarına gelindiğinde yerleri bir örtü gibi kaplar. Kış aylarında dinlenmeye çekilir. Farklı renkleri ve çeşitleriyle çok sevilen dış mekân çiçekleri arasında yer almaktadır.

Reklamlar

Kraliyet Halısı Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Kraliyet halısı çiçeği; cansız bir hal almaya başladıysa ve solgun görünüyorsa, birkaç yöntemle canlandırmak mümkün. Öncelikle bakımına dair eksik bir şey olup olmadığına bakılmalıdır. Yani bilhassa kış aylarında yoğun bir şekilde sulanmamalı; çok verimsiz bir toprakta bulunmamalıdır. Toprağı istenilen ölçüdeyse; toprağını havalandırmak da iyi bir seçenek olabilir.
Ayrıca çok soğuğa ya da çok sıcağa maruz kalmaması gerekir. Tüm bu noktaların yanı sıra; güneş almayan bir yerde bulunan Kraliyet halısı çiçeğinin de solma ihtimali yüksek olur. Yani devamlı ve yakıcı olmadığı müddetçe; bu güzel çiçeğin güneşte durması gerekir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kraliyet halısı çiçeği hakkında bilgi vermeye devam ederken; bakımına dair ipuçları vermeyi de sürdürüyoruz. Bu narin çiçeğin bakımı hakkında öncelikle güneşte durması gerektiği söylenebilir. Çok özel bir yetişme toprağı istemez ancak; yine de iyi yetişmesi açısından verimli bir toprakta tutulması daha faydalı olur. Bunun yanı sıra; Kraliyet halısı çiçeği çok fazla su sevmez. Kış aylarında daha az sulanmalıdır. Yaz döneminde ise sulama aralığı sıklaştırılabilir.
Çiçeğin en iyi şekilde yetişmesi için; genelde güneşli ve sıcak bölgeler tercih edilmeli ancak, çok yakıcı güneşten ve çok soğuktan da uzak tutulmalıdır. Bahar aylarında çiçeği budamak; çok daha iyi çiçeklenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.

Kraliyet Halısı Çiçeği Tohumu

Pek çok çiçek türünde olduğu gibi; Kraliyet halısı çiçeği de tohumdan yetiştirilebilir ve çiçek ürünleri satan çok sayıda yerden bu güzel çiçeğin tohumları temin edilebilir. Türü itibariyle yayılan ve yaygınlaşan bir çiçek olan Kraliyet halısı bitkisi; az miktarda tohumla bile çok geniş alanlara yayılabilir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Neden Kurur?

Kraliyet halısı çiçeğinin kuruma nedenlerinin başında; neredeyse diğer her tür çiçekle aynı kuruma sebebi gelir. O da yetersiz sulanmasıdır. Bu bitki aslında çok su sevmez, o nedenle susuzluktan kuruduysa çok uzun bir müddet su verilmediği anlamına gelir. Eğer böyle bir durum yoksa bulunduğu bölge çok yoğun bir şekilde güneş alıyor ve sıcaklık oranı çok yüksek olabilir.

Kraliyet Halısı Çiçeği Nerede Durmalı?

Kraliyet Halısı Çiçeği Nerede Durmalı?

Kraliyet halısı çiçeği; iç mekân bitkisi olmadığı için ancak dışarıda dikilecek bölge seçimiyle ilgili bilgi verilebilir. Güneşli ve ılıman bir bölgede bulunmalıdır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kardelen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Kraliyet Halısı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2024 Kraliyet Halısı Çiçeği
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx